ORTOPEDIJA

Osteonekroza

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Osteonekroza

sto-je

simptomi

opis

priprema-pacijenata

oporavak

nuspojave

ramepng

Što je osteonekroza ramena?

Osteonekroza, poznata i kao avaskularna nekroza, aseptična nekroza i ishemična nekroza kosti, jest smrt koštanog tkiva do koje dolazi zbog poremećaja protoka krvi, odnosno nedovoljne opskrbe krvlju. 

Kosti i hrskavice se tada neizbježno troše i mijenjaju oblik, te se zglobovi počinju međusobno dodirivati. Ovo naposljetku uzrokuje bolove u zglobovima te upalu (poznato kao artritis).

Osteonekroza ili avaskularna nekroza najčešće se razvija u zglobovima, prvenstveno u kuku (kada se ošteti glava bedrene kosti), zatim u koljenu (oštećenje gornjeg dijela goljenične kosti), te potom i u ramenu (oštećenje glave humerusa ili nadlaktične kosti).

Prema tome, osteonekroza ramena, odnosno avaskularna nekroza glave humerusa jest stanje karakterizirano nekrozom ili odumiranjem koštanog tkiva glave nadlaktične kosti. Osteonekroza ramena najčešće nastaje kao posljedica prijeloma gornjeg dijela nadlaktične kosti (proksimalnog humerusa) te prekida cirkulacije u glavi nadlaktične kosti.

Razlikujemo dvije vrste osteonekroze ramena prema uzroku nastanka, a to su:

Primarna (idiopatska) osteonekroza

Primarna osteonekroza ramena razvija se uslijed prekomjernog i dugotrajnog konzumiranja alkohola, pušenja, bolesti jetre, trudnoće, pojačanog zgrušavanja krvi (hiperkoagulabilnosti) te uslijed kombinacije ovih faktora.

Sekundarna osteonekroza

Sekundarna osteonekroza ramena razvija se uslijed traume ili ozljede, kao i uslijed dugotrajnog korištenja steroidne terapije, zračenja, srpaste anemije, AIDS-a, kemoterapije, Gaucherove bolesti, malignih oboljenja, itd.

Osim toga, avaskularne nekroze ramena možemo klasificirati i prema razini oštećenja, odnosno uznapredovalosti bolesti, u pet stadija:

  • I stadij – nije uočljiv na RTG-u, može se zamijetiti na MRI-u ili scintigrafiji
  • II stadij – povećano oštećenje (propadanje) glave nadlaktične kosti, osteopenija (gubitak koštane mase)
  • III stadij – subhondralna fraktura – uočljiv znak srpa
  • IV stadij – kolaps zglobne površine i subhondralne kosti te fragmentacija
  • V stadij – sekundarna artroza

U Poliklinici Kvaternik osteonekrozu ramena uspješno liječimo kombinacijom konzervativnog i operativnog liječenja. Idealan način liječenja i vrsta zahvata ovisit će o individualnom stanju pacijenta, a naši iskusni liječnici će ga odrediti anamnezom, detaljnim pregledom i potrebnim dijagnostičkim pretragama.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Osteonekroza ramena ili avaskularna nekroza glave humerusa najčešće se otkriva tek u kasnijim stadijima bolesti jer se simptomi tek tada pojavljuju. U nekim slučajevima simptomi se javljaju i u počecima bolesti, no uglavnom su prolazni i minimalni te ih pacijenti zanemaruju.

Glavne tegobe su:

  • Bolnost 
  • Izraženi noćni bolovi 
  • Ograničena gibljivost i pokretljivost zgloba
  • Krepitus, odnosno pucketanje zgloba prilikom pokreta
  • Gubitak snage u mišiću ramena te u rotatoru
tijek-zahvata-rinoplastike

Liječenje nestabilnosti i tijek operativnog zahvata

Liječenje osteonekroze ramena započinje konzervativno ako se radi od I. ili II. stadiju bolesti, a to uključuje analgetike, prilagodbu životnih navika i fizikalnu terapiju. 

U slučaju neuspjele konzervativne terapije ili viših stupnjeva osteonekroze, pristupa se operativnom liječenju te liječnik odabire idealnu operativnu metodu s obzirom na stanje pacijenta i uznapredovalost bolesti. 

Kortikalna dekompresija

Ova metoda podrazumijeva dekompresiju koštane srži, odnosno kortikalnog koštanog tkiva, te ugradnju kortikalnih presadaka.

„Resurfacing“ humeralne glave

Operativni zahvat koji obuhvaća obnavljanje površine glave humerusa (nadlaktične kosti).

Hemiartroplastika

Operativni zahvat koji se uglavnom izvodi na mlađoj i aktivnijoj populaciji, a odnosi se na ugrađivanje parcijalne proteze ramena. Izvodi se uz uvjet da je očuvan prednji deltoid (mišić ramena) i korakoakromijalni luk ramena. Zahvatom se uglavnom postiže olakšanje pacijenta što se tiče boli, no opseg pokreta se ne promijeni puno na bolje (često je ograničen na 40-70° elevacije).

Totalna artroplastika 

Operativni zahvat kojim se pacijentu ugrađuje totalna proteza ramena. U slučaju osteonekroze ramena, ovaj zahvat izvodi se samo u posljednjem, V. stadiju bolesti.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za operativni zahvat

Prije zahvata obavlja se detaljan klinički pregled i konzultacije s našim liječnicima te se rade standardne laboratorijske pretrage, pregled kod anesteziologa, RTG snimke, a po potrebi i dodatne detaljnije pretrage. 

Na pregledu će liječnik ustanoviti razinu i vrstu avaskularne nekroze glave humerusa te odabrati najbolji pristup liječenju i vrstu zahvata.

Na zahvat se dolazi natašte na dan zahvata, a odlazi se nekoliko sati nakon zahvata.

Doc.dr.sc. Goran Vrgoč, dr. med.

Specijalist ortoped

Osteonekroza ramena pacijentima često uzrokuje jake bolove, osobito noću, a nerijetko se otkriva tek u kasnijim stadijima, kada je bolest već uznapredovala. U Poliklinici Kvaternik osteonekrozu ramena uspješno liječimo kombinacijom konzervativnog i operativnog liječenja, a kroz individualni pristup svakom pacijentu, kod nas svatko dobiva potrebnu i adekvatnu skrb s ciljem što bržeg oporavka.
oporavak

Postoperativni oporavak

Nakon zahvata, operirana ruka se imobilizira u ortozi koja se nosi sljedeća 3-4 tjedna. Dan nakon operacije preporučuje se krenuti s fizikalnom terapijom kako bi se postigla pasivna pokretljivost ruke i ramenog zgloba.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Nakon operativnog zahvata uobičajena je minimalna do srednje jaka bol koja može potrajati nekoliko dana nakon operacije. Prema preporuci liječnika, potrebno je piti lijekove protiv bolova.

Kontaktirajte nas

U Poliklinici Kvaternik svakom pacijentu pristupamo s posebnom pozornošću i potpuno individualno jer svaka bolest i svaki pacijent je drugačiji. Kod ćete uvijek biti u sigurnim i stručnim rukama, stoga nam se obratite s povjerenjem i naručite na pregled ako osjetite bolove ili imate bilo kakve druge tegobe u ramenu. 

Osteonekroza - cijena

Cijenu liječenja osteonekroze, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora