Zakažite termin

Ultrazvuk dojki

RADIOLOGIJA

ULTRAZVUČNI PREGLED DOJKI

suvremene metode dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

U razvijenom svijetu, rak dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena, no od raka dojke mogu oboljeti i muškarci. Čak trećinu svih zloćudnih tumora kod žena čini upravo rak dojke.

 

U Hrvatskoj je stopa incidencije viša nego u Europi i ima trend rasta. U oko 80 % novih slučajeva bolesti dojke budu otkrivene u fazi ranog raka, a u oko 20% u trenutku postavljanja dijagnoze, bolesti dojke već budu u uznapredovaloj fazi.

 

Pravi uzrok nastanka raka dojke i dalje nije u potpunosti poznat niti definiran. Smatra se da ga uzrokuju mnogi čimbenici, što genetski, što stečeni, odnosno vezani za način i stil života, stoga primarna prevencija i dalje nije dostatna u sprečavanju raka dojke. Svugdje u svijetu naglasak je na njegovu ranom otkrivanju.

 

 

 

1. Što je ultrazvuk dojki?

 

Ultrazvučni pregled dojki i mamografski pregled dvije su osnovne dijagnostičke metode u otkrivanju karcinoma dojke. Kod žena mlađih od 40 godina života ultrazvuk dojki je osnovna dijagnostička metoda za otkrivanje karcinoma dojke, dok kod žena starijih od 40 godina ultrazvuk predstavlja metodu, koja nadopunjuje mamografiju, koja predstavlja „zlatni standard“ u prevenciji i otkrivanju bolesti.

 

Ultrazvuk dojki je neionizirajuća i pristupačna dijagnostička radiološka metoda, koja se izvodi linearnom sondom visoke rezolucije (13-16 MHz) te je stoga moguća njezina česta primjena.

Ultrazvuk dojki koristi se u dijagnosticiranju i praćenju dobroćudnih promjena u dojkama te otkrivanju novonastalih tvorbi u određenom kontrolnom intervalu.

 

Kod dobroćudnih tvorbi ultrazvučne kontrole provode se, ovisno o vrsti i izgledu tvorbe (ciste, fibroadenomi)  na polugodišnjoj ili godišnjoj razini.

 

Pod kontrolom ultrazvuka izvode se i ciljane dijagnostičke obrade poput citološke punkcije u dijagnostičke (dokazivanje dobroćudnosti npr. cistične lezije) ili terapijske svrhe (npr. evakuacija ciste).

 

Ako je novonastala promjena sumnjiva, metoda daljnjeg dijagnostičkog postupka je biopsija širokom iglom, kako bi se dobili uzorci tkiva te patohistološkom verifikacijom postavila dijagnoza bilo dobroćudnosti promjene ili potvrdila sumnja za malignitet.

 

Ujedno se biopsijom širokom iglom utvrđuje, ne samo postojanje karcinoma, već i njegova vrsta, receptorski status, kao i agresivnost karcinoma, čime je omogućeno pravovremeno i ciljano liječenje karcinoma.

 

U Poliklinici Kvaternik okupljamo tim vrsnih stručnjaka i dijagnostičara, koji na temelju vlastitog znanja i iskustva, kao i uz pomoć najmodernijih ultrazvučnih uređaja, sondi i softvera, precizno, temeljito i učinkovito obavljaju ultrazvučne preglede dojki.

 

Pacijentice se mogu mirno prepustiti u ruke naših liječnika, jer osim stručnog pregleda, stavljamo poseban naglasak na individualni i osobni pristup svim pacijentima, te smatramo da je vrlo važno otvoreno razgovarati s njima, poslušati ih i savjetovati.

 

 

 

2. Simptomi i indikacije

 

Ultrazvučni pregled dojki radi se s ciljem ranog otkrivanja te određivanja prirode tumora. Preporučuje se kao metoda prvog izbora kod žena mlađih od 40 godina, kao i kod starijih žena uz obaveznu prethodnu mamografiju, ako je žljezdano tkivo gusto.

 

Mamografija i ultrazvučni pregled dojki su dijagnostičke metode koje nadopunjuju jedna drugu, te se prema dobnim skupinama u žena preporučuje:

 

ŽENE BEZ POJAVE RAKA DOJKE U OBITELJI

 

U dobi od 20 do 35 godina:

 

 • Klinički i ultrazvučni pregled svake 1-2 godine
 • Samopregled dojki jedanput mjesečno

 

U dobi od 35 do 40 godina:

 

 • Klinički i ultrazvučni pregled jedanput do dvaput godišnje
 • Mamografija, tzv. bazična mamografija nakon 40. godine života
 • Samopregled dojki

 

U dobi iznad 40 godina:

 

 • Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedanput do dvaput godišnje
 • Mamografija jednom godišnje (prema smjernicama ACR, a temeljem randomiziranih studija i meta-analiza) / u Hrvatskoj prema preventivnom programu svake dvije godine
 • Samopregled dojki

 

ŽENE S POJAVOM RAKA DOJKE U OBITELJI

 

 • Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedanput godišnje nakon dvadesete godine života
 • Prva mamografija s 35 godina, potom jedanput svake godine
 • Samopregled dojki jedanput mjesečno

 

ŽENE S LIJEČENIM RAKOM DOJKE

 

 • Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedanput godišnje
 • Mamografija jedanput godišnje
 • Samopregled dojki jedanput mjesečno

 

 

3. Opis tijeka ultrazvuka

 

Ultrazvuk dojki jednostavan je, brz i bezbolan pregled. Provodi se u liječničkoj ordinaciji na odgovarajućem stolu za pregled. Pacijent se skida do pojasa te liježe na krevet, zadržavajući odgovarajući položaj na leđima ili boku, prema uputama liječnika. Tako liječnik može detaljno pregledati, dojke, pazušne jame, te područje iznad ključne kosti.

 

Pregled se obavlja sondom koja odašilje i prima ultrazvučne valove, a na samu sondu i/ili kožu primjenjuje se poseban gel čija je funkcija pojačavanje prijenosa ultrazvučnih valova, te eliminacija zraka između sonde i kože. Ti valovi se prenose na monitor te stvaraju sliku unutrašnje strukture dojke.

 

Liječnik proučava i očitava sliku, te nakon završenog pregleda priprema detaljan nalaz, koji je gotov isti dan. Pregled uglavnom traje oko 20 minuta. Nakon pregleda i dobivenih nalaza, liječnik će preporučiti daljnje korake, dodatne preglede i način liječenja ako je potrebno.

Tim Poliklinike Kvaternik izuzetno je ljubazan, a atmosfera je neopisivo ugodna.

Svakom pacijentu posvećuju maksimalnu pažnju i individualan pristup.

Bilo mi je zadovoljstvo biti Vaš klijent!*

    Kristina Matić

U Poliklinici sam se za vrijeme zahvata u svakom trenutku osjećala sigurno i ugodno. Nakon zahvata blefaroplastike nisam imala nikakvih problema što pripisujem odličnoj brizi i uputama liječnika. Hvala na iznimno ugodnom tretmanu!*

    Eva Kladarić

Zahvaljujem Vam na cjelokupnom trudu i pozitivnom tretmanu koji ste mi pružili boraveći u Kvaterniku. Profesionalnost, okretnost, razumijevanje i brižnost svakako su glavne odlike Vaših liječnika. Svakako ću vam se ponovno vraćati. *

    Nives Ramljak

Dr. Irena Pirkl

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije glave i tijela

Sve svoje madeže, promjene i izrasline na koži potrebno je redovito, tj. jednom godišnje pregledavati kod dermatologa te ih po potrebi i ukloniti. Ako uočite promjene na madežu u smislu nepravilnog ruba, promjene boje ili veličine, pojave krvarenja ili svrbeža, obavezno je učiniti dermatoskopiju te izdvojiti promjene koje zahtijevaju kirurško odstranjenje i patohistološku analizu.*

4. Priprema za ultrazvuk dojki

 

Za ultrazvučni pregled dojki nisu potrebne posebne pripreme, a preporučuje se obaviti ga u periodu od sedmog do desetog dana menstrualnog ciklusa jer će utjecaj ženskih spolnih hormona tada biti manje izražen, a same dojke bit će manje napete i bolne.

 

 

 

5. Oporavak nakon ultrazvuka dojki

 

Ultrazvučni pregled dojki potpuno je bezbolan i neinvazivan, i stoga procesa oporavka nema. Pacijenti se odmah mogu vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

 

 

 

6. Nuspojave ultrazvuka

 

Ultrazvuk dojki je pregled koji ne nosi sa sobom nikakve štetne posljedice i rizike jer se obavlja bez ionizirajućeg zračenja. Može se ponavljati višekratno te je idealan i za pregled dojki kod trudnica.

 

Kontaktirajte nas


Stavite zdravlje na prvo mjesto i naručite se na redovnu kontrolu i ultrazvučni pregled dojki u Poliklinici Kvaternik. Kontaktirajte nas putem našeg online obrasca ili telefonskim pozivom i dogovorite svoj termin. Naše ljubazno osoblje vam je na raspolaganju za sve upite.

 

Ultrazvuk dojki je pregled koji ne nosi sa sobom nikakve štetne posljedice i rizike jer se obavlja bez ionizirajućeg zračenja. Može se ponavljati višekratno te je idealan i za pregled dojki kod trudnica.

 

 

 

Ultrazvuk dojki – cijena

 

Cijenu UZV pregleda dojki kao i cijene ostalih usluga možete pogledati u Cjeniku usluga

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH