RADIOLOGIJA

ULTRAZVUK DOJKE - PREGLED

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

ULTRAZVUK DOJKE - PREGLED

sto-je

simptomi

opis

priprema-pacijenta

oporavak

mjere-opreza

U razvijenom svijetu, rak dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena, no od raka dojke mogu oboljeti i muškarci. Čak trećinu svih zloćudnih tumora kod žena čini upravo rak dojke.

U Hrvatskoj je stopa incidencije viša nego u Europi i ima trend rasta. U oko 80 % novih slučajeva bolesti dojke budu otkrivene u fazi ranog raka, a u oko 20% u trenutku postavljanja dijagnoze, bolesti dojke već budu u uznapredovaloj fazi.

Pravi uzrok nastanka raka dojke i dalje nije u potpunosti poznat niti definiran. Smatra se da ga uzrokuju mnogi čimbenici, što genetski, što stečeni, odnosno vezani za način i stil života, stoga primarna prevencija i dalje nije dostatna u sprečavanju raka dojke. Svugdje u svijetu naglasak je na njegovu ranom otkrivanju.

uzv-dojke

Što je ultrazvuk dojki?

Ultrazvučni pregled dojki i mamografski pregled dvije su osnovne dijagnostičke metode u otkrivanju karcinoma dojke. Kod žena mlađih od 40 godina života ultrazvuk dojki je osnovna dijagnostička metoda za otkrivanje karcinoma dojke, dok kod žena starijih od 40 godina ultrazvuk predstavlja metodu, koja nadopunjuje mamografiju, koja predstavlja „zlatni standard“ u prevenciji i otkrivanju bolesti.

Ultrazvuk dojki je neionizirajuća i pristupačna dijagnostička radiološka metoda, koja se izvodi linearnom sondom visoke rezolucije (13-16 MHz) te je stoga moguća njezina česta primjena.

Ultrazvuk dojki koristi se u dijagnosticiranju i praćenju dobroćudnih promjena u dojkama te otkrivanju novonastalih tvorbi u određenom kontrolnom intervalu.

Kod dobroćudnih tvorbi ultrazvučne kontrole provode se, ovisno o vrsti i izgledu tvorbe (ciste, fibroadenomi)  na polugodišnjoj ili godišnjoj razini.

Pod kontrolom ultrazvuka izvode se i ciljane dijagnostičke obrade poput citološke punkcije u dijagnostičke (dokazivanje dobroćudnosti npr. cistične lezije) ili terapijske svrhe (npr. evakuacija ciste).

Ako je novonastala promjena sumnjiva, metoda daljnjeg dijagnostičkog postupka je biopsija širokom iglom, kako bi se dobili uzorci tkiva te patohistološkom verifikacijom postavila dijagnoza bilo dobroćudnosti promjene ili potvrdila sumnja za malignitet.

Ujedno se biopsijom širokom iglom utvrđuje, ne samo postojanje karcinoma, već i njegova vrsta, receptorski status, kao i agresivnost karcinoma, čime je omogućeno pravovremeno i ciljano liječenje karcinoma.

Ultrazvuk dojki u Poliklinici Kvaternik

U Poliklinici Kvaternik okupljamo tim vrsnih stručnjaka i dijagnostičara, koji na temelju vlastitog znanja i iskustva, kao i uz pomoć najmodernijih ultrazvučnih uređaja, sondi i softvera, precizno, temeljito i učinkovito obavljaju ultrazvučne preglede dojki.

Individualni pristup svakom pacijentu

Pacijentice se mogu mirno prepustiti u ruke naših liječnika, jer osim stručnog pregleda, stavljamo poseban naglasak na individualni i osobni pristup svim pacijentima, te smatramo da je vrlo važno otvoreno razgovarati s njima, poslušati ih i savjetovati.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Ultrazvuk dojke radi se s ciljem ranog otkrivanja te određivanja prirode tumora. Preporučuje se kao metoda prvog izbora kod žena mlađih od 40 godina, kao i kod starijih žena uz obaveznu prethodnu mamografiju, ako je žljezdano tkivo gusto.

Mamografija i ultrazvučni pregled dojki su dijagnostičke metode koje nadopunjuju jedna drugu, te se prema dobnim skupinama u žena preporučuje:

ŽENE BEZ POJAVE RAKA DOJKE U OBITELJI

U dobi od 20 do 35 godina:

 • Klinički i ultrazvučni pregled svake 1-2 godine
 • Samopregled dojki jedanput mjesečno

U dobi od 35 do 40 godina:

 • Klinički i ultrazvučni pregled jedanput do dvaput godišnje
 • Mamografija, tzv. bazična mamografija nakon 40. godine života
 • Samopregled dojki

U dobi iznad 40 godina:

 • Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedanput do dvaput godišnje
 • Mamografija jednom godišnje (prema smjernicama ACR, a temeljem randomiziranih studija i meta-analiza) / u Hrvatskoj prema preventivnom programu svake dvije godine
 • Samopregled dojki

ŽENE S POJAVOM RAKA DOJKE U OBITELJI

 • Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedanput godišnje nakon dvadesete godine života
 • Prva mamografija s 35 godina, potom jedanput svake godine
 • Samopregled dojki jedanput mjesečno

ŽENE S LIJEČENIM RAKOM DOJKE

 • Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedanput godišnje
 • Mamografija jedanput godišnje
 • Samopregled dojki jedanput mjesečno
uzv-srca

Opis tijeka ultrazvuka

Ultrazvuk dojki jednostavan je, brz i bezbolan pregled. Provodi se u liječničkoj ordinaciji na odgovarajućem stolu za pregled. Pacijent se skida do pojasa te liježe na krevet, zadržavajući odgovarajući položaj na leđima ili boku, prema uputama liječnika. Tako liječnik može detaljno pregledati, dojke, pazušne jame, te područje iznad ključne kosti.

Pregled se obavlja sondom koja odašilje i prima ultrazvučne valove, a na samu sondu i/ili kožu primjenjuje se poseban gel čija je funkcija pojačavanje prijenosa ultrazvučnih valova, te eliminacija zraka između sonde i kože. Ti valovi se prenose na monitor te stvaraju sliku unutrašnje strukture dojke.

Liječnik proučava i očitava sliku, te nakon završenog pregleda priprema detaljan nalaz, koji je gotov isti dan. Pregled uglavnom traje oko 20 minuta. Nakon pregleda i dobivenih nalaza, liječnik će preporučiti daljnje korake, dodatne preglede i način liječenja ako je potrebno.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za ultrazvuk dojki

Za ultravuk dojke nisu potrebne posebne pripreme, a preporučuje se obaviti ga u periodu od sedmog do desetog dana menstrualnog ciklusa jer će utjecaj ženskih spolnih hormona tada biti manje izražen, a same dojke bit će manje napete i bolne.

oporavak

Oporavak nakon ultrazvuka dojki

Ultrazvučni pregled dojki potpuno je bezbolan i neinvazivan, i stoga procesa oporavka nema. Pacijenti se odmah mogu vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

mjere opreza

Nuspojave ultrazvuka

Ultrazvuk dojki je pregled koji ne nosi sa sobom nikakve štetne posljedice i rizike jer se obavlja bez ionizirajućeg zračenja. Može se ponavljati višekratno te je idealan i za pregled dojki kod trudnica.

Ultrazvuk dojke - cijena

Cijenu ultrazvuka dojke, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora