OTORINOLARINGOLOGIJA

Mikrolaringoskopija - mikroskopska operacija uklanjanja polipa na glasnicama

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Mikrolaringoskopija - mikroskopska operacija uklanjanja polipa na glasnicama

sto-je

simptomi

opis

priprema-pacijenata

oporavak

mjere-opreza

Mikrolaringoskopija podtip je laringoskopije, tj. pregled glasnica i grkljana pomoću endoskopa i mikroskopa. Uz endoskop koji na sebi ima svjetlo i kameru, pri mikrolaringoskopiji liječnik koristi i mikroskop za još precizniji uvid u stanje grkljana i glasnica. Preciznost pri ovom zahvatu neizmjerno je važna jer i najmanje promjene pri operaciji glasnica mogu ostaviti velike posljedice na glas pacijenta.

Ako tijekom pregleda, liječnik pronađe polipe (dobroćudne promjene) ili druge izrasline na glasnicama moguće je i njihovo uklanjanje tijekom iste kirurške procedure. Mikrolaringoskopija dakle služi za što precizniju dijagnostiku, odstranjivanje te biopsiju promjena na grkljanu i glasnicama.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Simptomi koji bi mogli upućivati na promjene na glasnicama uglavnom su promuklost i dugoročne poteškoće s disanjem. Tijekom mikrolaringoskopije mogu se odstraniti:

 • papilomi glasnica,
 • polipi na glasnicama i slične dobroćudne promjene,
 • leukoplakija (zadebljane, bijele i crvene ranice) te
 • manji početni tumori grkljana i glasnica (dobroćudni ili zloćudni)
odstranjivanje-limfnog-cvora-vrata

Tijek zahvata

Sam zahvat izvodi se u općoj anesteziji i traje u prosjeku sat vremena, ali to ponajviše ovisi o tome što će liječnik pronaći te koliko je promjena potrebno ukloniti s grkljana i glasnica. Pacijent tijekom operacije glasnica leži na leđima, s glavom blago položenom unazad te se na zube pacijenta postavlja zaštita.

Tijekom zahvata, pomoću svjetla i mikroskopa liječnik detaljno provjerava glasnice i grkljan te traži potencijalne promjene i izrasline. Ako ih pronađe, uz mikrokirurške instrumente liječnik će ukloniti izrasline.

Ako je liječnik pronašao abnormalne izrasline tijekom postupka, iste se nakon odstranjenja šalju na patohistološku analizu o čijim se rezultatima pacijent obavještava kroz nekoliko dana koliko je uobičajeno potrebno da tkivo bude obrađeno i analizirano.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema

Za pripremu operacije glasnica potrebno je:

 • prestati pušiti barem jedan dan prije zahvata; iako bi idealno bilo ne pušiti 2 tjedna prije i poslije operacije,
 • osam sati prije operacije nije dozvoljena konzumacija hrane,
 • ako imate propisanu terapiju, potrebno je kirurgu i anesteziologu naglasiti što koristite jer ćete i lijekove možda morati preskočiti koji dan prije operacije, ovisno o vrsti terapije.
Irena Pirkl Lončar, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist plastične i rekonstrukcijske kirurgije glave i vrata

Kod promuklosti na glasnicama nastaju izbočenja sluznice (vokalni noduli) koja sprečavaju spajanje glasnica u središnjoj liniji. Ove nodule treba endoskopski pregledati i ako se radi o fibroznim (tvrdim) nodulima, treba ih mikrokirurški odstraniti. U protivnom, uslijed naprezanja dolazi do daljnjeg oštećenja glasnica.
oporavak

Oporavak

Većina pacijenata otpušta se kući isti dan nakon zahvata i uobičajeno je da prvih dana tijekom oporavka od operacije glasnica osjetite bol u grlu. Uobičajenoj prehrani i svakodnevnim aktivnostima većina se pacijenata vraća tijekom sljedećih nekoliko dana.

Liječnik će vam možda nakon operacije preporučiti potpuni odmor glasa te izbjegavanje radnji poput:

 • čišćenja grla,
 • kašljanja,
 • pjevanja,
 • dužeg razgovora i šaptanja.
kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Mikrolaringoskopija je učinkovit način da liječnik vidi vaše glasnice uz minimalno invazivni pristup. Ova operacija može pomoći u dijagnosticiranju problema s glasnicama i uklanjanju polipa ili sličnih izraslina na glasnicama radi poboljšanja kvalitete glasa.

Kada je izvodi stručan liječnik mikrolaringoskopija je sigurna i minimalno invazivna metoda s kratkim procesom oporavka.

Za detaljne informacije o operaciji glasnica, kao i ostalim našim uslugama, slobodno nas kontaktirajte i s potpunim povjerenjem predajte svoje zdravlje u stručne i ljubazne ruke osoblja Poliklinike Kvaternik.

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora