Rame - Medicinski zahvati na ramenu u Poliklinici Kvaternik

U Poliklinici Kvaternik možete potražiti sljedeće medicinske usluge koje su povezane s liječenjem ozljeda ramena:

Artroza ramena

Artroza ramena (glenohumeralnog zgloba) je kronična degenerativna bolest zgloba koja uzrokuje propadanje hrskavice. Ova bolest dovodi do povećanog trenja kostiju, bolova i koštanih promjena, kao što su osteofiti i ciste. Iako je rjeđa od artroze kuka i koljena, artroza ramena se sve više otkriva u obliku primarne ili sekundarne artroze. Sekundarna artroza ramena može biti uzrokovana ozljedama, nestabilnosti ramena, te kao posljedica nekih prijašnjih operativnih zahvata, nestabilnosti ramena. Predispozicijski čimbenici koji povećavaju rizik od razvoja artroze ramena uključuju reumatoidni artritis, nasljedna oboljenja vezivnog tkiva, spondiloartropatije i ozljede rotatorne manšete.

Poliklinika Kvaternik uspješno liječi artroze ramena kombinacijom konzervativnog i operativnog liječenja, prilagođenog svakom pacijentu nakon detaljne anamneze, pregleda i dijagnostičkih pretraga.

Nestabilnost ramena

Ramena su izuzetno pokretljivi zglobovi, ali upravo ta velika pokretljivost čini ih vrlo nestabilnima. Glavni sastojci ramena su glava nadlaktične kosti (humerusa) i čašica lopatice (glenoidna fosa), pri čemu je glava nadlaktične kosti tri puta veća od čašice lopatice, što dovodi do velike pokretljivosti zgloba.

Glenohumeralni ligamenti i labrum, vezivno-hrskavično tkivo na rubovima čašice lopatice, zajedno djeluju kao glavni stabilizatori ramena, zadržavajući glavu nadlaktične kosti unutar čašice lopatice i sprječavajući njeno iskakanje.

Oštećenja ligamenata i labruma mogu uzrokovati nestabilnost ramena, što znači da glava nadlaktične kosti više nije stabilna u čašici lopatice i može se odvojiti od nje. Ova vrsta oštećenja, poznata kao iščašenje ili luksacija ramena, najčešće nastaje uslijed pada na ruku, sudara s drugom osobom ili objektom, bavljenja sportom i vježbanjem, prekomjernog opterećenja ruke i ramena, ili epileptičkih napada.

Postoji nekoliko vrsta nestabilnosti ramena, ovisno o vrsti i načinu oštećenja, a ta su:

  1. Prednja nestabilnost ramena,
  2. Stražnja nestabilnost ramena,
  3. Donja nestabilnost ramena te
  4. Višesmjerna nestabilnost ramena.

U Poliklinici Kvaternik, temeljem pažljive dijagnostike, interakcije s pacijentom te provedbe svih relevantnih testova i pregleda, identificiramo tip i stupanj oštećenja ramena i odabiremo optimalan pristup za liječenje.

Artropatija ramena

Završna faza rotatorne manžete ramena, poznata kao artropatija, može se javiti zbog masivne rupture mišića. Naime, rotatorna manžeta se sastoji od četiri mišića koji su povezani tetivama na nadlaktičnu kost i pomažu u održavanju funkcionalnosti ramena. Kada se rotator, odnosno jedan od mišića u toj skupini ili njihove tetive oštete, dolazi do disfunkcije ramena koja se odlikuje smanjenjem pokreta i funkcije cijele ruke.

Bolest rotatorne manšete može se podijeliti u tri stupnja oštećenja, s artropatijom kao krajnjom fazom koja uzrokuje promjene u zglobu ramena zbog raznih čimbenika. Pacijenti s artropatijom ramena doživljavaju bol i nemogućnost spavanja ili obavljanja svakodnevnih aktivnosti. U težim slučajevima, pacijenti ne mogu ni podići ruku te je jedino rješenje za ovo medicinsko stanje operativni zahvat.

U Poliklinici Kvaternik artropatiju ramena liječimo raznim konzervativnim i operativnim metodama, ovisno o individualnom stanju pacijenta koji se procjenjuje detaljnom dijagnostikom i pregledom.

Osteonekroza

Osteonekroza je stanje koje uzrokuje smrt koštanog tkiva zbog poremećaja cirkulacije krvi, a često se naziva i avaskularna nekroza. Najčešće se javlja u zglobovima, a može dovesti do bolova i upale zglobova.

Osteonekroza ramena se razvija kada glava nadlaktične kosti umre zbog prekida cirkulacije, što može biti posljedica prijeloma gornjeg dijela nadlaktične kosti ili drugih uzroka kao što su alkoholizam, bolesti jetre, steroidna terapija, zračenje, traume, itd. Postoje dvije vrste osteonekroze ramena - primarna i sekundarna, koje se razlikuju po uzroku nastanka. Osim toga, osteonekrozu ramena se može klasificirati prema stupnju oštećenja, a liječenje ovisi o individualnom stanju pacijenta.

U Poliklinici Kvaternik uspješno liječimo osteonekrozu ramena kombinacijom konzervativnih i operativnih metoda. Način liječenja i vrsta zahvata prilagođavaju se individualnom stanju pacijenta, a naši iskusni liječnici utvrđuju ih temeljem anamneze, detaljnog pregleda i potrebnih dijagnostičkih pretraga.

Zašto odabrati Polikliniku Kvaternik

Pristup kroničnoj rani

Pristup kroničnoj rani

Koristimo holistički pristup bolesniku - liječimo bolesnika, a ne samo ranu na bolesniku

Najviši standardi kvalitete

Najviši standardi kvalitete

Koristimo svjetski priznati koncept tretmana rana, najbolja suvremena pokrivala za vlažno cijeljenje i terapiju negativnim tlakom.

Detaljna dijagnostika

Detaljna dijagnostika

Temeljitim pregledima dolazimo do uzroka kronične rane i lijećimo je u korijenu.

Zadovoljstvo pacijenta

Zadovoljstvo pacijenta

Uspješno i učinkovito liječimo sve rane, a svi pacijenti od nas odlaze s iznimno pozitivnim iskustvom.

Zadovoljstvo pacijenta

Ljubaznost i profesionalnost

Naše osoblje je iznimno pristupačno i profesionalno, a pacijenti su nam uvijek na prvom mjestu.

Općenito o ramenu

Rame je jedan od najsloženijih zglobova u tijelu, koji se sastoji od kostiju, mišića, tetiva i ligamenata. To je ujedno i najpokretljiviji zglob, koji omogućuje širok raspon pokreta u ruci. Zbog svoje kompleksnosti i pokretljivosti, rame je također jedno od najsklonijih ozljedama.

Najčešće ozljede ramena

Najčešće ozljede ramena uključuju pukotine rotatorne manžete, dislokacije ramena i atropatiju ramena. Pukotine rotatorne manžete mogu biti uzrokovane ponavljajućim pokretima iznad glave ili traumatskom ozljedom, a mogu dovesti do boli i slabosti u ramenu. Iščašenje ramena nastaje kada kost nadlaktice iskoči iz ramene čašice, često zbog pada ili udarca u rame. Atropatija ramena uzrokovana je kompresijom tetiva i mišića u ramenu, što dovodi do boli i ograničene pokretljivosti.

Tko je najpodložniji ozljedama ramena?

Sportaši koji se bave sportovima koji uključuju bacanje, kao što su bejzbol ili tenis, izloženi su većem riziku od ozljeda ramena. Isto tako, pojedinci s poslovima koji zahtijevaju ponavljajuće pokrete iznad glave, poput slikara ili stolara, također su osjetljiviji na ozljede ramena.

Liječenje ozljeda ramena

Liječenje ozljeda ramena može varirati ovisno o težini ozljede. Odmor, led i fizikalna terapija mogu biti dovoljni za blage ozljede, dok teže ozljede mogu zahtijevati operaciju.

U svakom slučaju, važno je potražiti liječničku pomoć ako osjetite bol u ramenu ili ograničenu pokretljivost, jer brzo liječenje može spriječiti dugotrajno oštećenje zgloba.

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora