DERMATOLOGIJA

KIRURŠKO ODSTRANJIVANJE ATEROMA I LIPOMA

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

KIRURŠKO ODSTRANJIVANJE ATEROMA I LIPOMA

o-dermatoskopiji

simptomi

opis

kako-se-pripremiti

oporavak

mjere-opreza

Ateromi i lipomi neke su od najčešćih promjena na našoj koži, a osim što su ponekad estetski nepoželjni, mogu predstavljati i zdravstveni problem. Javljaju se na gotovo svim dijelovima tijela osim na tabanima i dlanovima, a iako ponekad podsjećaju na akne, nikako se ne preporučuje njihovo istiskivanje.

dermatoskopija

Što su ateromi i lipomi?

Ateromi (lojne ciste)

 
Aterom je benigna izraslina u području kože i potkožnog tkiva koja nastaje zbog pojačanog lučenja i začepljenja izvodnog kanala žlijezde lojnice. Žlijezde lojnice su žlijezde s vanjskim lučenjem, a smještene su u najdonjem sloju kože, uz korijen dlake. One izlučuju loj koji kožu štiti od sušenja, hladnoće i vode (vodonepropusnost). Nalaze se na svim dijelovima kože osim na dlanovima i tabanima.

Kada dođe do potpunog ili djelomičnog začepljenja izvodnog kanala i pojačanog lučenja žlijezde lojnice, tada nastaje aterom. Budući da se ne može drenirati, loj koji je gustog bjelkastog sadržaja nakuplja se unutar žlijezde i stvara se cista oko koje se formira kapsula.

Ako nisu upaljeni, ateromi su bezbolni čvorići veličine od 5 mm do nekoliko cm, a tijekom vremena se povećavaju. Na dodir su mekane ili tvrde konzistencije, oštro ograničeni od okoline, žućkaste boje ili boje kože. Može se pojaviti samo jedan aterom, ali mogu biti i višestruki.

Nastanak ove lojne ciste nije moguće spriječiti jer ne postoje preventivne mjere. Međutim, nutricionisti smatraju da ishrana (izbjegavanje namirnica koje sadrže velike količine masti i ugljikohidrata) može imati utjecaj u prevenciji njihovog nastanka, no to nije znanstveno dokazano.

Lipomi (benigni čvorići)

 
Lipomi su dobroćudne izrasline – benigni tumori, odnosno nakupine masnog tkiva. Radi se o najčešćim tumorima mekih tkiva, a nalaze se u oko 1 % populacije. Najčešći su u odraslih osoba, a mogu se razviti i kod djece.

Lipomi mogu nastati u površnom, odnosno potkožnom dijelu masnog tkiva ili pak mogu biti smješteni u dubokom masnom tkivu. Dublje smješteni lipomi tada su u kontaktu s mišićnom ovojnicom, a nekad se čak nalaze i unutar mišića ili na površini kostiju.

Za razliku od ateroma, nemaju čvrstu formiranu kapsulu koja ih oštro odvaja od okolnog tkiva. Mogu biti pravilnog (okruglog ili ovalnog) ili nepravilnog oblika te ponekad mogu imati tanku ovojnicu koja predstavlja granicu tumora i normalnog okolnog masnog tkiva.

Veličina lipoma može biti različita, no rijetko veličinom prelaze 2 cm. Oni promjera manjeg od 5 cm su najčešće smješteni površno, a u dubljim slojevima se obično nalaze lipomi veći od 5 cm.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Simptomi i indikacije

Ateromi

Ateromi se prvenstveno javljaju nakon puberteta i češći su kod muškaraca, zbog masnije kože. Najčešće se javljaju na glavi u području vlasišta te na vratu i leđima, a mogu se javiti na svim dijelovima tijela osim dlanova i tabana. Kod žena su učestaliji u području vlasišta.

Hormonski poremećaji i hormonska terapija mogu utjecati na pojačano lučenja lojnih žlijezda, a time i na mogućnost stvaranja ateroma.

Ateromi mogu podsjećati na akne pa ih ljudi nerijetko pokušaju ukloniti istiskivanjem. No, to se nikako ne preporučuje jer će se ateromi vratiti ako nisu u potpunosti uklonjeni, što uključuje i čahuru koja se ne može ukloniti istiskivanjem. Također, istiskivanje povećava mogućnost infekcije uslijed koje aterom i okolna koža postaju crveni, topli i bolni s inficiranim sadržajem koji je vrlo specifičnog neugodnog mirisa.

Lipomi

Lipomi uglavnom rastu sporo, tijekom godina, i često veličinom ne prelaze 2 cm. Kod nekih se razvije samo jedan lipom, dok kod drugih više. Češći su kod žena, mogu se razviti bilo gdje na tijelu, a najčešće nastaju na podlakticama, gornjem dijelu trupa i stražnjem dijelu vrata. Izuzetno su rijetki u području šake, potkoljenice i stopala.

Uzroci nastanka lipoma, kao i kod drugih mekotkivnih tumora, je nepoznat, no postoje genetske predispozicije.

Lipomi su, za razliku od ateroma, najčešće asimptomatski, ali ako narastu veći od 3 cm (do 15 i više cm) mogu početi stvarati probleme. Ti problemi mogu biti estetske, kao i funkcionalne prirode zbog pritiska na okolne strukture. Osim toga, ako traju dulji niz godina, lipomi mogu prerasti u svoju zloćudnu varijantu – liposarkom. Upravo zato se uklanjanje lipoma preporučuje kako iz estetskih, tako i iz zdravstvenih i preventivnih razloga.

savjetovanje-i-odredivanje-terapije

Tijek operativnog zahvata

Uklanjanje ateroma, kao i uklanjanje lipoma, vrši se kirurški.

Naime, jedino uspješno liječenje ateroma jest operacija ateroma, odnosno kirurška ekscizija. U lokalnoj anesteziji aterom se u cijelosti odstranjuje (lojna cista sa svim sadržajem i kapsulom).

Uklanjane lipoma se isto tako vrši pod lokalnom anestezijom, kirurškom ekscizijom, odnosno izrezivanjem cijelog sadržaja ovih masnih nakupina.

Važno je napomenuti da se za vrijeme akutne upale aterom ne smije istiskivati jer se time može samo pogoršati upala. Kada nastane upala, oni se čak niti kirurški ne uklanjaju odmah već se incizijom drenira samo sadržaj ateroma. Potom se provodi antibiotska terapija, a ukloniti se mogu tek nakon što se upala sanira.

Može doći i do spontane rupture ciste i pražnjenja gnojnog sadržaja, međutim aterom će se u narednom periodu najvjerojatnije formirati na istom mjestu.

Nakon upale, kirurško liječenje je često kompliciranije te zahtjeva širi rez jer se odstranjuje i okolno masno tkivo i koža. Tada, prema tome, ostaje i veći ožiljak, zbog čega se preporučuje da se ateromi preventivno uklone prije nego što dođe do upale.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za zahvat

Za uklanjanje lipoma i ateroma nije potrebna posebna priprema. Ako uzimate neke od lijekova iz skupine antikoagulansa, potrebno je te lijekove prestati trošiti nekoliko dana prije zahvata.

Doc. prim. dr. sc. Dubravko Huljev, dr. med.

Specijalist opće kirurgije

Subspecijalist traumatologije

Subspecijalist plastične rekonstrukcijske i estetske kirurgije

Ateromi i lipomi neke su od najčešćih promjena na našoj koži, a osim što su ponekad estetski nepoželjni, mogu predstavljati i zdravstveni problem. Javljaju se na gotovo svim dijelovima tijela osim na tabanima i dlanovima, a uvijek preporučujemo njihovo uklanjanje prije nego što se razvije akutna upala ili pak prerastu u svoju zloćudnu verziju.
oporavak

Oporavak nakon zahvata

Oporavak nakon operacije ateroma, kao i nakon operacije lipoma je brz te nema potrebe za postoperativnom primjenom antibiotika niti analgetika. Pacijent se isti dan vraća svakodnevnim aktivnostima te nije potrebna nikakva posebna postoperativna njega.

Nakon uklanjanja ateroma konci se odstranjuju unutar 7-14 dana, a u slučaju lipoma unutar 8-14 dana. Osim toga, kod velikih lipoma ponekad je potrebno staviti aktivnu sukciju (dren) koja se odstranjuje unutar 24-48 sati.

Nakon operacijskog zahvata uglavnom ne ostaju ožiljci.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Komplikacije nakon odstranjivanja ateroma i lipoma gotovo su nepoznate. Tijekom procesa zarastanja, na mjestu reza se stvara se ožiljak, a neko će vrijeme to područje biti crvenkaste boje. Kada potpuno zaraste, crvenilo nestaje i stvara se ožiljak koji poprima boju okolnog tkiva.

Kontaktirajte nas

Ako imate aterome i lipome na tijelu ili slične promjene koje vam smetaju ili koje se mijenjaju, obratite nam se s povjerenjem i naručite se za pregled i njihovo uklanjanje. Ispunite naš online obrazac, pošaljite email ili nas nazovite!

Kirurško odstranjivanje ateroma i lipoma - cijena

Cijenu kirurškog odstranjivanja ateroma i lipoma, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora