UROLOGIJA

Operacija varikokele (varikocelektomija)

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Operacija varikokele (varikocelektomija)

sto-je

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

nuspojave

Varikokela se javlja kod svakog šestog muškarca, najčešće u dobi od 15 do 25 godina. Prisutna je kod 20% muškaraca koji pate od neplodnosti, što je čini jednim od češćih razloga muške neplodnosti. U Poliklinici Kvaternik varikokelu učinkovito liječimo kirurškim zahvatom varikocelektomije.

priprema-za-pregled i zahvat

Što je varikokela testisa?

Varikokela je proširenje vena u mošnjama (skrotumu), a u većini slučajeva javlja se na lijevoj strani.

U mošnjama se nalaze dvije testikularne vene, po jedna za svaki testis. U njih se ulijeva mreža malih vena koje dovode krv iz testisa (tzv. spermatični pleksus), a testikularne vene su potom zadužene za transportiranje krvi prema srcu. Varikokela je upravo proširenje vena spermatičnog pleksusa.

Uzroci varikokele nisu posve poznati, ali smatra se da nastaje zbog problema s venskim zaliscima koji propuštaju krv samo u jednom smjeru. Krv se zbog toga nakuplja unutar vena, tlak se povećava, a vene se posljedično proširuju. Uslijed tog proširenja dolazi do nakupljanja krvi u testisima i usporenja cirkulacije, što može uzrokovati pregrijavanje i ugroziti pokretljivost spermatozoida.

Testisi moraju biti na nešto nižoj temperaturi od ostatka tijela kako bi spermatozoidi bili zdravi. Kod varikokele, otežani protok krvi uzrokuje pregrijavanje testisa, što znatno otežava pokretljivost spermatozoida, njihovu proizvodnju i uzrokuje oštećenja spermatozoida. Kao rezultat, u otprilike 20% do 30% slučajeva, varikokela rezultira atrofijom testisa ili potpunom neplodnošću.

Varikokela testisa se liječi kirurškim zahvatom varikocelektomijom. Pritom je važno napomenuti da liječenje nije potrebno uvijek, već ako se jave simptomi poput boli u testisu, smanjenja testisa ili smanjenja broja spermatozoida.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Varikokela – simptomi

Varikokela ponekad ne uzrokuje nikakve simptome, zbog čega je može biti teško dijagnosticirati. Kada su simptomi prisutni, obično je to bol u testisu, oteknuće mošnje iznad testisa ili povećanje jednog testisa u odnosu na drugi.

Dijagnoza se postavlja pregledom,a potvrđuje ultrazvukom.

tijek-zahvata-rinoplastike

Tijek zahvata

Ako se operacija varikokele izvodi u općoj anesteziji, pacijent se prvo uspava, a ako se pak izvodi u lokalnoj anesteziji, liječnik aplicira lokalnu anesteziju u preponu. Potom na preponi napravi rez od 3-4 cm kroz koji pristupi proširenoj veni i podveže je. Time se proširena vena zatvori, a tok krvi se preusmjeri u zdrave vene.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za zahvat

Ako se zahvat radi u lokalnoj anesteziji, nije potrebna posebna priprema. Ako se pak radi u općoj anesteziji, potrebno je prvo obaviti pregled kod našeg anesteziologa, te napraviti standardne laboratorijske pretrage i EKG.

Doc. prim. dr. sc. Berislav Mažuran, dr. med.

Specijalist urologije

Subspecijalist urološke onkologije

Operacija varikokele testisa izvodi se kod pojave atrofije testisa, smanjene pokretljivosti spermatozoida ili boli u testisima. Zahvat je vrlo jednostavan i poštedan, oporavak je kratak, a komplikacije su rijetke.
oporavak

Operacija varikokele – oporavak

Nekoliko sati nakon operacije pacijent se otpušta na kućnu njegu. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je dva dana nakon zahvata, no preporučuje se da se veći napori, bavljenje sportom i seksualna aktivnost odgode za deset do četrnaest dana.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Operacija varikokele je niskorizičan zahvat koji obično prolazi bez komplikacija. Kod vrlo malog postotka muškaraca moguće je nakupljanje tekućine oko testisa (hidrokela) i stvaranje hematoma.

Operacija varikokele – cijena

Cijenu operacije varikokele, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Ako imate simptome koji bi mogli upućivati na varikokelu, kontaktirajte nas već danas i rezervirajte termin za pregled. Obratiti nam se možete putem emaila, telefona ili online obrasca.

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora