ESTETSKA KIRURGIJA

Zatezanje kože trbuha (abdominoplastika)

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Zatezanje kože trbuha (abdominoplastika)

sto-je-abdominoplastika

jeste-li-kandidat

tijek-zahvata

priprema-za-operativni-zahvat

oporavak

uzv-abdomena

Zašto nastaje višak kože na trbuhu?

Suvišak kože i potkožnog masnog tkiva u području trbuha može predstavljati velik estetski i psihički problem, no također može rezultirati i značajnim zdravstvenim poteškoćama.

Postoji više razloga zbog kojih možete imati višak kože i potkožnog tkiva, slabu elastičnost kože ili slabost vezivnog tkiva na trbuhu. Neki od njih su: značajan gubitak tjelesne težine, trudnoća, operativni zahvat (npr. carski rez), starenje, prirodni oblik vašeg tijela, genetski čimbenik, tip i kvaliteta kože i vezivnog tkiva.

uzv-abdomena

Što je abdominoplastika?

Abdominoplastika je kirurški zahvat kojim se uklanja suvišna opuštena koža i potkožno masno tkivo trbuha, a po potrebi se radi i povezivanje (zatezanje) trbušnih mišića kako bi se osnažili mišići trbušne stijenke, ali i spriječio nastanak trbušne kile. Cilj zahvata je smanjenje kože i masnog tkiva na trbuhu i stvaranje estetski prihvatljivijeg izgleda – ravnijeg trbuha i napetije trbušne muskulature.

Postoje tri tipa abdominoplastike:

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Tijek zahvata abdominoplastike

Operativni zahvat se vrši tako da se kroz rez u donjem dijelu trbuha, u području iznad stidnih dlaka, mobilizira koža i potkožje cijele trbušne stijenke (kod kompletne abdominoplastike) ili samo do nivoa pupka (kod mini abdominoplastike), višak se odstrani, a ostatak kože je ravan i zategnut te se spaja s nedirnutom kožom ispod operativnog reza. Operativni rez kasnije nije vidljiv jer se nalazi u tzv. bikini zoni.

Operativni zahvat se izvodi u općoj anesteziji i traje od 2 do 4 sata, ovisno o tipu abdominoplastike.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Kontraindikacije za abdominoplastiku

Moguće kontraindikacije za abdominoplastiku su:

 • Ako planirate izgubiti značajnu količinu kilograma,
 • Ako planirate trudnoću u budućnosti,
 • Ako bolujete od ozbiljne kronične bolesti, poput srčanih bolesti ili dijabetesa,
 • Ako imate indeks tjelesne mase veći od 30,
 • Ako ste pušač,
 • Ako ste imali prethodnu operaciju trbuha koja je prouzročila značajne ožiljke.

Galerija slika - prije i poslije zahvata

tijek-zahvata-rinoplastike

Rizici operativnog zahvata

Kao i svaki drugi zahvat, abdominoplastika je povezana s određenim rizicima i komplikacijama usprkos svim poduzetim mjerama. Izloženost rizicima i komplikacijama ne ovisi samo o nama, već i na Vama leži odgovornost izbjegavanja istih.

Komplikacije nakon abdominoplastike općenito su rijetke, a među njih spadaju:

 • Nakupljanje tekućeg sadržaja ispod kože (serom ili hematom) – Drenaža koja se postavlja tijekom operativnog zahvata i ostaje nekoliko dana nakon operacije umanjuje rizik nastanka seroma/hematoma.
 • Loše zacjeljivanje rana – Ponekad područja duž reza mogu loše zarastati ili se rana može inficirati i dehiscirati. Aplikacija antibiotika tijekom i nakon operacije sprječava infekciju.
 • Neočekivan izgled ožiljka – Incizijski ožiljak nakon abdominoplastike je trajan i postavljen je duž linije bikinija. Duljina i vidljivost ožiljka razlikuju se od osobe do osobe i ne može se sa sigurnošću predvidjeti krajnji rezultat. Najčešće je ožiljak uredan i jedva vidljiv.
 • Oštećenje ili nekroza tkiva – Tijekom abdominoplastike, koža i masno tkivo u trbušnom području mogu se oštetiti ili nekrotizirati, a pušenje povećava ovaj rizik. Ovisno o veličini područja, tkivo može zacijeliti samo od sebe ili zahtijevati novi kirurški postupak.
 • Promjene u osjetu kože – Premještanje trbušnog tkiva tijekom zahvata može utjecati na živce u trbušnom području. Može se pojaviti djelomično smanjen osjet ili utrnulost, no to će se smanjiti u mjesecima nakon zahvata.

Svaki operativni zahvat također nosi i minimalan rizik od sljedećih komplikacija:

 • Pojačanog krvarenja
 • Nastanka venske tromboze
 • Infekcije
 • Alergijske reakcije na anesteziju (izuzetno rijetko).
priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za operativni zahvat

Minimalno mjesec dana prije operativnog zahvata potrebno je prestati pušiti. U dogovoru s anesteziologom, potrebno je prekinuti uzimanje aspirina i antikoagulantnih lijekova te iste zamijeniti zamjenskom terapijom.

Prije operativnog zahvata potrebno je tuširanje i pranje antibakterijskim sapunom. Na dan zahvata zabranjena je konzumacija jela i pića minimalno 6 sati prije operativnog zahvata. Potrebno je i ukloniti lak s noktiju na rukama i nogama.

Kao i za svaki operativni zahvat u općoj anesteziji, potrebna je prethodna laboratorijska obrada i EKG, kao i pregled anesteziologa.

oporavak

Oporavak

U prvim danima nakon operacije očekivano je oticanje tkiva uz pojavu krvnih podljeva te se unutar prvih 24 – 48 sati trebaju stavljati hladni oblozi. Neposredno nakon operativnog zahvata postavlja se steznik koji se nosi 4 – 6 tjedana.

Pacijent se smješta u apartman radi nadzora nakon anestezije, zbog analgezije i radi kontrole eventualnog krvarenja. Otpušta se u daljnju kućnu njegu nekoliko sati nakon operativnog zahvata ili eventualno nakon 24 sata.

Spavanje je moguće na boku sa savijenim nogama ili na leđima s jastukom ispod koljena radi rasterećenja trbušne stijenke i operativnog reza. Obavezno je ustajanje iz kreveta i hodanje u savijenom položaju uz pomoć već 4 – 5 sati nakon operacije.

Antibiotska profilaksa provodi se daljnjih 5 dana. Analgetici se uzimaju po potrebi. Ne preporučuje se dulje sjedenje tijekom nekoliko dana.

Kontrolni pregled je nakon 4 dana od operativnog zahvata te potom nakon 8 dana. Drenovi se odstranjuju 1 – 3 dana nakon zahvata, a konci se vade oko 2 tjedna nakon operativnog zahvata.

Otok i eventualni krvni podljevi smanjuju se za nekoliko tjedana, a krajnji rezultati zahvata vidljivi su nakon nekoliko mjeseci.
Tijekom 2 tjedna nakon zahvata potrebno je izbjegavati bilo kakva teža fizička opterećenja i seksualnu aktivnost. Poželjno je spavati na leđima s polusavijenim koljenima. Nakon tog perioda započinje se s postupnim fizičkim opterećenjima i postupnim vraćanjem profesionalnim aktivnostima.

Nekoliko tjedana nakon operacije ne preporučuje se upravljanje osobnim vozilom.

Moguće nuspojave nakon zahvata uključuju:

 • Otežano uspravljanje tijela kroz kraći vremenski period,
 • Osjećaj trnaca kroz nekoliko mjeseci,
 • Oteknuće donjeg dijela trbuha i mjesta operativnog reza,
 • Crvenilo ožiljka tijekom 6 tjedana, nakon čega ožiljak postepeno blijedi.

Vrijeme oporavka je različito i varira od osobe do osobe. Ovisno o tipu abdominoplastike, kao i Vašem općem zdravstvenom stanju, cjelokupni oporavak u prosjeku traje 4 – 6 tjedana. U svakodnevne radne aktivnosti pacijenti se uključuju nakon 7 – 14 dana, a nakon 4 tjedna planira se i povratak sportskim aktivnostima. Ovisno o profesiji, odsustvo s radnog mjesta traje od 2 tjedna (sjedeći posao, bez fizičkog opterećenja) do 4 tjedna (fizički posao).

Abdominoplastika je posebno popularna kod majki nakon poroda. Zbog ograničenja naprezanja, prvih nekoliko tjedana nakon operacije morat ćete imati stalnu pomoć s malom djecom. Prerano podizanje djeteta od 25 kilograma nakon abdominoplastike može ugroziti rezultate operativnog zahvata zbog rastezanja mjesta reza te mogućeg krvarenja i edema.

Ako su Vaša djeca malo starija, nakon prva 2 ili 3 tjedna trebali biste moći nastaviti s mnogim roditeljskim obvezama poput vožnje, kuhanja i kupovine. No svakako pripazite da imate pomoć kod nošenja namirnica, hranjenja kućnih ljubimaca i obavljanja drugih aktivnijih zadataka.

Abdominoplastika cijena

Cijenu abdominoplastike, kao i ostalih naših usluga, pogledajte u cjeniku.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas s povjerenjem sa svim dodatnim pitanjima ili se naručite već danas na prvi pregled i konzultacije za zahvat abdominoplastike. Tim Poliklinike Kvaternik uvijek Vam je na raspolaganju!

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora