Zakažite termin

Radiologija

Suvremena medicinska radiologija znatno se razvila od svojih početaka te sada postoje mnogobrojne različite metode snimanja, odnosno promatranja svih organskih sustava u tijelu, s ciljem dijagnosticiranja, liječenja te rane prevencije bolesti.

Razni radiološki postupci i dijagnostičke metode iznimno su učinkovite u ranom otkrivanju bolesti, te su osobito značajne u današnje doba kada je stopa incidencije raznih tumora visoka te ima trend rasta. Stoga se svugdje u svijetu glavni naglasak stavlja na rano otkrivanje te prevenciju uz pravovremene preglede i dijagnostičke postupke.

Radiologija u Poliklinici Kvaternik

U Poliklinici Kvaternik naglasak stavljamo na ultrazvučnu dijagnostiku koja se obavlja na bazi neionizirajućeg zračenja, što znači da je potpuno sigurna, nema štetnih posljedica, može se obavljati više puta, te joj čak i trudnice mogu pristupiti.

Koristimo vrhunsku ultrazvučnu tehnologiju te ultrazvučni Color Doppler pregled uz koji osiguravamo visoku kvalitetu slikovnog prikaza, maksimalnu ugodnost za pacijenta, te potpuno sigurne i neškodljive metode. Obavljamo preventive i dijagnostičke preglede s ciljem prevencije bolesti i njihovog što ranijeg otkrivanja, te uspješnog i učinkovitog liječenja.

Osim najviših medicinskih standarda i kvalitete, naš stručan tim radioloških specijalista ima dugogodišnje iskustvo u radiološkoj dijagnostici, te iznimno ljudski i srdačan pristup pacijentima. Stavljamo poseban naglasak na otvoreni razgovor i individualni pristup svima, kako bi se kod nas pacijenti osjećali što ugodnije, te kako bi pregledi prošli što učinkovitije, a dijagnoza postavila što točnije.

Naše radiološke usluge

U Poliklinici Kvaternik naš stručan radiološki tim obavlja sljedeće specijalističke preglede:

ULTRAZVUK VRATA

ULTRAZVUK ŽLIJEZDA SLINOVNICA

ULTRAZVUK LIMFNIH ČVOROVA VRATA, AKSILA I PREPONA

(INGVINUMA)

ULTRAZVUK TVORBI MEKIH CESTI

ULTRAZVUK ŠTITNJAČE

ULTRAZVUK DOJKI

ULTRAZVUK ABDOMENA

ULTRAZVUK UROTRAKTA

ULTRAZVUK PROSTATE, MOKRAĆNOG MJEHURA I REZIDUALNOG URINA

ULTRAZVUK ZGLOBOVA I MIŠIĆA

ULTRAZVUK I CD TESTISA

CD ARTERIJA I VENA RUKU I NOGU

CD RENALNIH ARTERIJA

CD MEZENTERIJALNIH ARTERIJA

CD AORTE

CD KAROTIDA I VB SLIVA

CITOLOŠKA PUNKCIJA POD KONTROLOM ULTRAZVUKA

Zašto odabrati Polikliniku Kvaternik?

Profesionalno i ljubazno osoblje

Dugogodišnje iskustvo te kontinuirano usavršavanje i edukacija našeg osoblja garancija su iznimne stručnosti, profesionalnog pristupa te učinkovitog liječenja. Osim visokom profesionalnošću, naš tim odlikuje se i ljudskim kvalitetama koje vam garantiraju ljubazan i osobni pristup.

Vrhunska tehnologija

Kako bismo vam pružili brz i siguran put ka izlječenju, u našoj Poliklinici koristimo najsuvremeniji ultrazvučni uređaj. Zahvaljujući naprednim X-engine i Hyalne tehnologijama, Mindray DC700 X-insight nudi točnu dijagnostiku uz puno bolju rezoluciju, dublju penetraciju, bolji anatomski uvid i vidljivost od velike većine uređaja u primjeni.

Pacjenti na prvom mjestu

Glavno polazište našeg rada i svih naših pregleda jesu pacijenti koji su nam uvijek na prvom mjestu. Njihovo zdravlje i zadovoljstvo naša su glavna briga, a individualan pristup apsolutni prioritet.

Brza i učinkovita usluga

U Poliklinici Kvaternik sve preglede dogovaramo i obavljamo u najkraćem mogućem roku, jer znamo koliko vam je važno što prije otkloniti sve sumnje, te započeti s liječenjem na vrijeme.

Kontaktirajte nas

Nazovite nas, pošaljite nam email ili upit putem našeg online obrasca, i dogovorit ćemo vaš pregled ili konzultacije sa specijalistom u najkraćem mogućem roku. Stojimo vam na raspolaganju!

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

VIŠE O RADIOLOGIJI

Što je radiologija?

Radiologija je grana medicine koja se bavi terapijskim, intervencijskim, te dijagnostičkim medicinskim postupcima koji se obavljaju uz primjenu ionizirajućeg zračenja ili pak bez zračenja. Glavni cilj radiologije jest dijagnosticiranje, rano otkrivanje, prevencija, te liječenje bolesti uz pomoć različitih uređaja koji omogućuju slikovni prikaz, odnosno promatranje svih unutrašnjih organa i sustava našeg organizma.

Glavne dijagnostičke metode i načini snimanja u sklopu radiologije su rendgensko snimanje (RTG), magnetska rezonancija (MR), CT snimanje i ultrazvuk (UZV).

Dijagnostičke metode u radiologiji

RTG (rendgensko snimanje)

Rendgensko snimanje bila je jedina metoda snimanja tijekom prvih 50 godina od razvitka radiologije. Zbog svoje dostupnosti, brzine i nižih troškova u usporedbi s drugim metodama, RTG je često prvi izbor dijagnostičkog postupka u radiologiji.

Unatoč velikoj količini podataka koje možemo dobiti putem CT-a, MR snimki i ostalim metodama digitalnog snimanja, postoje mnoga stanja i bolesti u kojima se klasična dijagnoza dobiva putem običnih RTG snimki. Neki od glavnih primjera uključuju različite tipove artritisa i upale pluća, tumore kostiju (osobito benigne tumore kostiju), prijelome, prirođene malformacije koštanog sustava itd.

Mamografija i denzinometrija (DXA) su dva primjera aplikacije RTG snimanja niske energije, korištene za procjenu raka dojke i osteoporoze.

MR (magnetska rezonancija)

Magnetska rezonancija (MR) je dijagnostička metoda snimanja  koja se koristi u radiologiji radi stvaranja slika anatomije i fizioloških procesa tijela. MR uređaji koriste snažna magnetska polja, gradijente magnetskih polja i radio valove kako bi stvorili slike organa u tijelu. Magnetska rezonancija ne uključuje upotrebu rendgenskih zraka niti upotrebu ionizirajućeg zračenja, čime se razlikuje od CT snimanja.

MR se često koristi u bolnicama i klinikama za medicinsku dijagnozu, određivanje stadija bolesti te praćenje i kontrolu, bez izlaganja tijela zračenju, a veliku korist ima pri snimanju mozga, kralježnice i mišićno-koštanog sustava.

Upotreba MR-a trenutno je kontraindicirana za pacijente s pacemakerima, umjetnim pužnicama (kohlearnim implantatima), određenim vrstama kvačica za aneurizme, metalnim dijelovima u očima i ostalim metalnim dijelovima, zbog snažnih magnetskih polja i jakih radio signala kojima je tijelo izloženo.

CT (računalna tomografija)

CT dolazi od engleske riječi computed tomography, a označava računalnu tomografiju, odnosno radiološku metodu snimanja dijelova tijela na temelju rendgenskih zraka, tj. ionizirajućeg zračenja. CT omogućuje specijalistima slike stvarnih trodimenzionalnih anatomskih struktura.

CT snimanje postalo je prvi izbor metode pri dijagnosticiranju nekih hitnih stanja te stanja u nastajanju, kao što su cerebralna krvarenja, plućna embolija (ugrušci u arterijama pluća), disekcija aorte (razdvajanje slojeva stjenke aorte), upala slijepog crijeva, divertikulitis i bubrežni kamenac.

UZV (ultrazvuk)

Ultrazvučno snimanje je radiološko snimanje koje se obavlja putem ultrazvučnih, tj. visokofrekventnih zvučnih valova kako bi se vizualizirale strukture mekih tkiva u tijelu u realnom vremenu. Ova metoda ne uključuje ionizirajuće zračenje, što znači da je potpuno sigurna i bez štetnih posljedica, ali kvaliteta slika dobivena ultrazvukom u velikoj mjeri ovisi o vještini specijalista koji obavlja snimanje te o veličini tijela pacijenta.

Budući da metoda ultrazvučnog snimanja ne koristi ionizirajuće zračenje (za razliku od RTG-a i CT-a), općenito se smatra sigurnom te se koristi kod trudnica, pri praćenju trudnoće, te za rano otkrivanje i dijagnozu mnogih anomalija fetusa.

Color Doppler ultrazvučni pregled koristi se za mjerenje ozbiljnosti perifernih vaskularnih bolesti, te ih kardiolozi koriste za dinamičku procjenu srca, srčanih zalistaka i glavnih krvnih žila.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH