UROLOGIJA

Cistoskopija mjehura i mokraćnih kanala

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Cistoskopija mjehura i mokraćnih kanala

sto-je

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

nuspojave

Problemi s mokrenjem i mjehurom česta su pojava kod žena i muškaraca, a mogu biti prilično neugodni te utjecati na kvalitetu života. U njihovoj dijagnostici i liječenju ključnu ulogu ima cistoskopija – endoskopski pregled unutrašnjosti donjeg mokraćnog sustava.

priprema-za-pregled i zahvat

Što je cistoskopija?

Cistoskopija ili uretrocistoskopija je dijagnostički pregled sluznice mokraćne cijevi (uretre) i mokraćnog mjehura. Obavlja se kod pojave poteškoća s mokrenjem, a koristi se i za dijagnosticiranje bolesti i infekcija cijelog mokraćnog sustava. 

Pregled se vrši pomoću cistoskopa, tanke metalne cijevi širine 4 mm i opremljene kamerom koja se umetne kroz mokraćnu cijev te se potom polagano provodi do mokraćnog mjehura.

Kroz cistoskop je moguće provući i posebne alate za liječenje određenih stanja. Tako je moguće napraviti biopsiju (uzeti komadić tkiva za analizu), zaustaviti krvarenje elektrokoagulacijom ili ukloniti manje tumore.

Cistoskopski pregled je minimalno invazivan, brz i siguran, a iskusni tim Poliklinike Kvaternik pobrinut će se da se tijekom njega osjećate što ugodnije.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Simptomi i indikacije

Cistoskopija je indicirana kod sljedećih simptoma i bolesti:

 • ​​krv u mokraći
 • bolno mokrenje
 • otežano mokrenje
 • preaktivan mokraćni mjehur
 • inkontinencija
 • česte infekcije mokraćnog sustava
 • kamenac u mokraćnom mjehuru
 • upala mokraćnog mjehura (cistitis)
 • povećanje prostate (benigna hiperplazija prostate)
 • polipi i tumori mokraćnog mjehura
tijek-zahvata-rinoplastike

Tijek cistoskopskog pregleda

Cistoskopija kod žena i cistoskopija kod muškaraca obavljaju se u ležećem položaju na leđima i sa savijenim koljenima. Najčešće se aplicira gel za lokalnu anesteziju i pričeka nekoliko minuta kako bi uretra utrnula, no postoji mogućnost i da se pacijent uspava, tj. da se primijeni anestezija kroz venu na ruci.

Nakon primjene anestezije, urolog kroz uretru pažljivo umeće cistoskop te pregledava unutarnje površine uretre i mokraćnog mjehura. Cistoskop na vrhu ima kameru s lećom koja povećava pregledavane površine te tako omogućuje preciznu dijagnostiku. Ako je potrebno, moguće je postaviti i posebnu video kameru koja će videozapis projicirati na zaslon.

Pacijent tijekom pregleda može osjetiti potrebu za mokrenjem ili manju bol, no u većini slučajeva ne osjeća nikakvu nelagodu zahvaljujući anesteziji. 

Jednostavna cistoskopija najčešće traje 10 do 15 minuta, a ako se radi uz sedaciju, traje oko 15 do 30 minuta.

Doc. prim. dr. sc. Berislav Mažuran, dr. med.

Specijalist urologije

Subspecijalist urološke onkologije

Cistoskopija je važna i učinkovita dijagnostička pretraga koja nam pomaže ne samo pravovremeno i precizno dijagnosticirati, već i liječiti sve probleme koji utječu na mokraćni mjehur i uretru. Brza je, sigurna i minimalno invazivna, a u Poliklinici Kvaternik izvodimo je u lokalnoj ili općoj anesteziji, ovisno o potrebama pacijenta.
priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za cistoskopiju

Cistoskopija se ne izvodi za vrijeme akutne infekcije urotrakta, tako da istu prvo treba izliječiti ako je prisutna.

Prije same pretrage preporučuje se uzimati veće količine tekućine, a s obzirom na to da ćete možda trebati dati uzorak urina, nemojte u potpunosti isprazniti mjehur prije dolaska na pregled.

oporavak

Cistoskopija – oporavak

Ako se pregled radio u lokalnoj anesteziji, po završetku se odmah možete vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Ako se pak radio u sedaciji ili općoj anesteziji, trebat ćete ostati pod nadzorom dok lijekovi ne popuste te dva sata nećete smjeti upravljati automobilom.

U prva dva sata nakon pregleda potrebno je popiti litru vode kako bi se isprao mjehur, a s povećanim unosom tekućine potrebno je nastaviti jedan do dva dana nakon pregleda. U tom periodu možete imati učestalu potrebu za mokrenjem i osjećati peckanje za vrijeme pražnjenja mjehura, a nije neuobičajena ni pojava laganog krvarenja iz uretre.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Komplikacije cistoskopije su rijetke, no mogu uključivati:

 • Infekciju mokraćnog sustava – postoji mala mogućnost da  cistoskopija unese klice u vaš mokraćni trakt, uzrokujući infekciju. Čimbenici rizika za razvoj infekcije mokraćnog sustava nakon cistoskopije uključuju stariju dob, pušenje i neuobičajenu anatomiju mokraćnog sustava.
 • Krvarenje – cistoskopija može uzrokovati krv u mokraći, no ozbiljno krvarenje se javlja rijetko.
 • Nuspojave na lijekove korištene tijekom pregleda.

Cistoskopija – cijena

Cijenu cistoskopije, kao i naših ostalih usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Ako ste primijetili bilo kakve smetnje pri mokrenju, obratite nam se s povjerenjem i naručite se za pregled i konzultacije već danas putem emaila, telefona ili online obrasca.

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora