Zakažite termin

Kardiološki pregled

INTERNA MEDICINA

KARDIOLOŠKI PREGLED
(Fizikalni pregled, EKG, UZV srca)

suvremene metode dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Broj oboljelih i umrlih od bolesti srca i krvnih žila raste u epidemijskim razmjerima. Europske statistike pokazuju da kardiovaskularne bolesti uzrokuju smrt četiri milijuna ljudi svake godine te su glavni uzrok smrti žena i muškaraca u svim europskim državama. Prema statističkim podacima, svaki drugi građanin Hrvatske umire zbog bolesti srca i krvnih žila.

 

Upravo zbog toga, svaka osoba starija od 40 godina trebala bi posebno brinuti o svim faktorima rizika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i redovito odlaziti na kardiološki pregled.

 

 

 

  Što obuhvaća kardiološki pregled?

 

Potpuni i detaljan kardiološki pregled u Poliklinici Kvaternik obuhvaća temeljiti fizikalni pregled, elektrokardiografiju (EKG) i ehokardiografiju tj. ultrazvuk srca s color dopplerom.

 

Elektrokardiografija (EKG) je jednostavan, brz i bezbolan pregled srca kojim se prikupljaju podaci o elektrofiziologiji srca, a omogućuje nam grafički prikaz električne aktivnosti srčanih otkucaja na papirnatoj traci – elektrokardiogram. Pomoću dobivenih podataka, kardiolog analizira izvorište srčanog ritma iz kojeg počinju svi otkucaji srca, provođenje električnog impulsa kroz provodna živčana vlakna u srcu, te frekvencija (brzina) i ritam srca.

 

EKG se snima svim ljudima kod kojih postoji sumnja na srčanu bolest. Ovaj test omogućava liječnicima odrediti niz srčanih problema, kao što su nedovoljna opskrba srca krvlju i kisikom, poremećaji srčanog ritma, te prekomjerna zadebljanja srčanog mišića (hipertrofija) koja mogu biti posljedica visokog srčanog tlaka.

 

EKG-om se također otkriva i pretanki srčani mišić ili njegova potpunu odsutnost u slučaju kada je nadomješten nemišićnim tkivom. Ovakva stanja mogu biti posljedica srčanog udara (infarkta) te brojnih drugih patologija srca i njegovog provodnog sustava.

 

Ultrazvuk srca ili ehokardiografija je neinvazivna, bezopasna i bezbolna slikovna metoda prikaza srca. To je metoda koja nam daje dvodimenzionalan i trodimenzionalan slikovni prikaz srčanih prostora, valvularnog aparata i osrčja. Pomoću ehokardiografije možemo dobiti sljedeće informacije:

 

 • morfološki izgled, funkciju i strukturalne promjene srčanih struktura – klijetke, pretklijetke, debljinu srčanog mišića, promjer uzlazne aorte
 • ukupnu snagu srčanog mišića, segmentalne poremećaje kontraktilnosti koji se mogu javiti kod bolesnika s bolešću koronarnih arterija
 • izgled i funkciju srčanih zalistaka
 • izgled i funkciju srčanih pregrada i postojanje srčanih mana
 • stanje i bolesti perikarda, tj. srčane ovojnice
 • prisustvo neželjenih tvorbi unutar srčanih šupljina – ugrušci, dobroćudni ili zloćudni tumori

 

Ehokardiografija predstavlja „zlatni standard“ u dijagnozi, prognozi i terapiji bolesti srca. Ima osobit značaj u praćenju razvoja mnogih bolesti i efekata primjene terapije, ali i kod donošenja pravovremene odluke o kirurškom liječenju određenih bolesti srca.

 

Upotrebom dopplera i color dopplera pri ehokardiografiji može se odrediti i prikazati smjer i brzina protoka krvi u srčanim komorama i žilama. Takav prikaz pomaže liječniku vidjeti otvaraju li se i zatvaraju srčani zalisci pravilno, propuštaju li i koliko kada su zatvoreni, te teče li krv normalno. Također se može odrediti struktura i funkcija krvnih žila i srčanih komora.

 

Na temelju pregleda, EKG zapisa i ultrazvuka srca, kardiolog donosi mišljenje o bolestima srca i krvnih žila, te preporuke o životnim stilovima i terapiji kao optimalnim metodama za poboljšanje kvalitete života, postizanje boljeg zdravstvenog stanja ili očuvanja postojećega.

 

 

 

  Kandidati

 

Kardiolozi preporučuju prvi kardiološki pregled u 40. godini života, posebno sljedećim osobama:

 

 • osobama koje nemaju nikakvih tegoba, a čiji su roditelji ili bliža rodbina imali srčani udar, moždani udar, iznenadnu smrt ili neku drugu bolest srčano-žilnog sustava
 • svima koji imaju simptome u vidu nelagode ili bol u prsima, gušenje, osjećaj lupanja i nepravilan rad srca, povišen ili snižen krvni tlak, vrtoglavice, gubitak svijesti i sl.
 • osobama koje imaju abnormalan EKG nalaz, auskultatoran nalaz šuma i osobama koje već ranije imaju dijagnosticiranu bolest srca
 • svim poslovnim ljudima (zbog kroničnog stresa i nepravilnog načina življenja)
 • svim sportašima (zbog učestalih iznenadnih smrti)
 • svim pušačima
 • svim dijabetičarima
 • svim osobama koje su pretrpjele moždani udar
 • svim osobama s prekomjernom tjelesnom težinom
 • svim osobama s masnoćama u krvi

U Poliklinici Kvaternik susrela sam se s iznimnim liječnicima kojima nisam bila samo brojka, kako to obično biva. Pregledi su odrađeni vrlo profesionalno, te je određena terapija uz koju zaista vidim poboljšanja.

    Dina Mazalović

Kako u obitelji imam povijest srčanih bolesti, odlučio sam otići na preventivni pregled, ali kod nekog tko će to obaviti detaljno i stručno, a ne reda radi. I u Kvaterniku sam to i dobio – od detaljnih razgovora do svih potrebnih pregleda i pretraga. Odlična usluga, vrhunski ljudi.

    Vinko Radman

Sve pohvale liječnicima i ostalom osoblju u Kvaterniku. Obavio sam kompletan kardiološki pregled ovdje i opet bih.

    Berislav Kulešević

  Tijek pregleda

 

Tijekom kardiološkog pregleda u našoj Poliklinici, naglasak stavljamo na razgovor s bolesnikom s ciljem uzimanja optimalnih anamnestičkih podataka koji će nam omogućiti odgovarajući klinički pregled usmjeren prema ciljanom kardiološkom stanju pacijenta.

 

Nakon razgovora, obavljamo cjeloviti fizikalni pregled pacijenta koji se sastoji od promatranja i palpacije svih dijelova tijela te slušanja srca i pluća, a prema potrebi i „kuckanja“ tjelesnih šupljina, što stručno nazivamo perkusija. Nakon toga mjeri se krvni tlak, snima elektrokardiogram (EKG) i obavlja ultrazvučni pregled srca s color dopplerom (ehokardiografija).

 

EKG (elektrokardiogram)

 

Snimanje EKG-a provodi se u ležećem položaju i traje 3-4 minute. Pacijent tijekom pregleda leži na leđima s rukama uz tijelo, oslobođenim prsnim košem i donjim dijelovima ekstremiteta.

 

Kardiolog na kožu prsnog koša postavlja šest elektroda, te po jednu na svako zapešće i lijevu nogu, dok se na desnu nogu obično spaja elektroda koja služi kao uzemljenje. Te elektrode mjere protok i bilježe usmjerenje električne struje u srcu tijekom svakog otkucaja. Elektrode su žicama povezane s uređajem koji stvara zapis za svaku elektrodu. Svaki zapis predstavlja određeni „pogled“ na pojedini srčani električni uzorak, a ti pogledi zovu se odvodi.

 

Ultrazvuk srca (ehokardiografija)

 

Ehokardiografija koristi ultrazvučne valove visoke frekvencije koje emitira sonda (transducer) i koje se odbijaju od struktura srca i krvnih žila i daju pokretnu sliku. Ultrazvučni pregled srca traje 30 minuta, a izvodi se u ležećem položaju – na leđima ili na lijevom boku s lijevom rukom savijenom ispod glave, dok je desna opuštena niz desni bok.

 

Liječnik uz grudni koš pacijenta prislanja ultrazvučnu sondu prethodno namazanu gelom za ultrazvučne sonde te se istovremeno na video ekranu pojavljuje slikovni prikaz koji se zapisuje videorekorderom ili na papiru. Promjenom položaja i kuta sonde, srce i velike krvne žile mogu se pregledavati s različitih strana da bi se dobio točan prikaz srčanih struktura, izmjerila njihova veličina i ocijenila funkcija.

 

Radi postizanja veće jasnoće ili analize strukture stražnje strane srca, liječnik može provesti sondu kroz bolesnikovo grlo u jednjak kako bi snimio signale sa stražnje strane srca. To nazivamo transezofagusna ehokardiografija, a koristi se samo u određenim situacijama nakon uobičajenog transtorakalnog ultrazvuka kada se za to ukaže potreba.

 

Cjelokupni kardiološki pregled u prosjeku traje 30 minuta, a sve pretrage koje se rade u kardiološkoj ordinaciji su neinvazivne i rade se preko kože pacijenta. Za sve ostale invazivne i dijagnostičke pretrage kao što su elektrofiziologija, koronarografija i slično, po potrebi ćemo vam dati preporuke zato što se one izvode u specijalističkim kardiološkim laboratorijima i u bolnicama.

 

 

 

  Priprema za pregled

 

Na kardiološki pregled pacijent treba ponijeti sa sobom prijašnju medicinsku dokumentaciju i nalaze.

Dr. Ivana Šmit

Specijalist internist

Subspecijalist kardiolog

Svaka osoba starija od 40 godina trebala bi posebno brinuti o svim faktorima rizika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i redovito odlaziti na kardiološki pregled. To je neinvazivni pregled koji obuhvaća fizikalni pregled, EKG i ultrazvuk srca, a vrlo je važan u određivanju faktora rizika pojedine osobe, te bolesti i optimalnih načina liječenja.

        

  Oporavak

Kardiološki pregled bezbolan je i potpuno neinvazivan, a pacijenti se odmah po završetku vraćaju uobičajenim aktivnostima.

 

 

 

  Mjere opreza

 

Budući da je pregled neinvazivan i potpuno siguran, pri njemu nema nikakvih rizika niti nuspojava.

 

Kontaktirajte nas

 

Naručite se i vi za detaljan kardiološki pregled u našoj Poliklinici slanjem upita putem online obrasca ili telefonskim pozivom.

 

 

 

Kardiološki pregled – cijena

 

Cijenu kardiološkog pregleda te svih ostalih usluga možete pogledati u Cjeniku usluga

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH