INTERNA MEDICINA

KARDIOLOŠKI PREGLED
(Fizikalni pregled, EKG, UZV srca)

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

sto-je

simptomi

tijek

priprema-pacijenata

oporavak

nuspojave

Broj oboljelih i umrlih od bolesti srca i krvnih žila raste u epidemijskim razmjerima. Europske statistike pokazuju da kardiovaskularne bolesti uzrokuju smrt četiri milijuna ljudi svake godine te su glavni uzrok smrti žena i muškaraca u svim europskim državama. Prema statističkim podacima, svaki drugi građanin Hrvatske umire zbog bolesti srca i krvnih žila.

Upravo zbog toga, svaka osoba starija od 40 godina trebala bi posebno brinuti o svim faktorima rizika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i redovito odlaziti na kardiološki pregled.

holter-ekg

Što obuhvaća kardiološki pregled?

Potpuni i detaljan kardiološki pregled u Poliklinici Kvaternik obuhvaća temeljiti fizikalni pregled, elektrokardiografiju (EKG) i ehokardiografiju tj. ultrazvuk srca s color dopplerom.

Elektrokardiografija (EKG) je jednostavan, brz i bezbolan pregled srca kojim se prikupljaju podaci o elektrofiziologiji srca, a omogućuje nam grafički prikaz električne aktivnosti srčanih otkucaja na papirnatoj traci – elektrokardiogram. Pomoću dobivenih podataka, kardiolog analizira izvorište srčanog ritma iz kojeg počinju svi otkucaji srca, provođenje električnog impulsa kroz provodna živčana vlakna u srcu, te frekvencija (brzina) i ritam srca.

EKG se snima svim ljudima kod kojih postoji sumnja na srčanu bolest. Ovaj test omogućava liječnicima odrediti niz srčanih problema, kao što su nedovoljna opskrba srca krvlju i kisikom, poremećaji srčanog ritma, te prekomjerna zadebljanja srčanog mišića (hipertrofija) koja mogu biti posljedica visokog srčanog tlaka.

EKG-om se također otkriva i pretanki srčani mišić ili njegova potpunu odsutnost u slučaju kada je nadomješten nemišićnim tkivom. Ovakva stanja mogu biti posljedica srčanog udara (infarkta) te brojnih drugih patologija srca i njegovog provodnog sustava.

Ultrazvuk srca ili ehokardiografija je neinvazivna, bezopasna i bezbolna slikovna metoda prikaza srca. To je metoda koja nam daje dvodimenzionalan i trodimenzionalan slikovni prikaz srčanih prostora, valvularnog aparata i osrčja. Pomoću ehokardiografije možemo dobiti sljedeće informacije:

 • morfološki izgled, funkciju i strukturalne promjene srčanih struktura – klijetke, pretklijetke, debljinu srčanog mišića, promjer uzlazne aorte
 • ukupnu snagu srčanog mišića, segmentalne poremećaje kontraktilnosti koji se mogu javiti kod bolesnika s bolešću koronarnih arterija
 • izgled i funkciju srčanih zalistaka
 • izgled i funkciju srčanih pregrada i postojanje srčanih mana
 • stanje i bolesti perikarda, tj. srčane ovojnice
 • prisustvo neželjenih tvorbi unutar srčanih šupljina – ugrušci, dobroćudni ili zloćudni tumori

Ehokardiografija predstavlja „zlatni standard“ u dijagnozi, prognozi i terapiji bolesti srca. Ima osobit značaj u praćenju razvoja mnogih bolesti i efekata primjene terapije, ali i kod donošenja pravovremene odluke o kirurškom liječenju određenih bolesti srca.

Upotrebom dopplera i color dopplera pri ehokardiografiji može se odrediti i prikazati smjer i brzina protoka krvi u srčanim komorama i žilama. Takav prikaz pomaže liječniku vidjeti otvaraju li se i zatvaraju srčani zalisci pravilno, propuštaju li i koliko kada su zatvoreni, te teče li krv normalno. Također se može odrediti struktura i funkcija krvnih žila i srčanih komora.

Na temelju pregleda, EKG zapisa i ultrazvuka srca, kardiolog donosi mišljenje o bolestima srca i krvnih žila, te preporuke o životnim stilovima i terapiji kao optimalnim metodama za poboljšanje kvalitete života, postizanje boljeg zdravstvenog stanja ili očuvanja postojećega.

sistematski pregled

Kandidati

Kardiolozi preporučuju prvi kardiološki pregled u 40. godini života, posebno sljedećim osobama:

 • osobama koje nemaju nikakvih tegoba, a čiji su roditelji ili bliža rodbina imali srčani udar, moždani udar, iznenadnu smrt ili neku drugu bolest srčano-žilnog sustava
 • svima koji imaju simptome u vidu nelagode ili bol u prsima, gušenje, osjećaj lupanja i nepravilan rad srca, povišen ili snižen krvni tlak, vrtoglavice, gubitak svijesti i sl.
 • osobama koje imaju abnormalan EKG nalaz, auskultatoran nalaz šuma i osobama koje već ranije imaju dijagnosticiranu bolest srca
 • svim poslovnim ljudima (zbog kroničnog stresa i nepravilnog načina življenja)
 • svim sportašima (zbog učestalih iznenadnih smrti)
 • svim pušačima
 • svim dijabetičarima
 • svim osobama koje su pretrpjele moždani udar
 • svim osobama s prekomjernom tjelesnom težinom
 • svim osobama s masnoćama u krvi
ekg

Tijek pregleda

Tijekom kardiološkog pregleda u našoj Poliklinici, naglasak stavljamo na razgovor s bolesnikom s ciljem uzimanja optimalnih anamnestičkih podataka koji će nam omogućiti odgovarajući klinički pregled usmjeren prema ciljanom kardiološkom stanju pacijenta.

Nakon razgovora, obavljamo cjeloviti fizikalni pregled pacijenta koji se sastoji od promatranja i palpacije svih dijelova tijela te slušanja srca i pluća, a prema potrebi i „kuckanja“ tjelesnih šupljina, što stručno nazivamo perkusija. Nakon toga mjeri se krvni tlak, snima elektrokardiogram (EKG) i obavlja ultrazvučni pregled srca s color dopplerom (ehokardiografija).

EKG (elektrokardiogram)

Snimanje EKG-a provodi se u ležećem položaju i traje 3-4 minute. Pacijent tijekom pregleda leži na leđima s rukama uz tijelo, oslobođenim prsnim košem i donjim dijelovima ekstremiteta.

Kardiolog na kožu prsnog koša postavlja šest elektroda, te po jednu na svako zapešće i lijevu nogu, dok se na desnu nogu obično spaja elektroda koja služi kao uzemljenje. Te elektrode mjere protok i bilježe usmjerenje električne struje u srcu tijekom svakog otkucaja. Elektrode su žicama povezane s uređajem koji stvara zapis za svaku elektrodu. Svaki zapis predstavlja određeni „pogled“ na pojedini srčani električni uzorak, a ti pogledi zovu se odvodi.

Ultrazvuk srca (ehokardiografija)

Ehokardiografija koristi ultrazvučne valove visoke frekvencije koje emitira sonda (transducer) i koje se odbijaju od struktura srca i krvnih žila i daju pokretnu sliku. Ultrazvučni pregled srca traje 30 minuta, a izvodi se u ležećem položaju – na leđima ili na lijevom boku s lijevom rukom savijenom ispod glave, dok je desna opuštena niz desni bok.

Liječnik uz grudni koš pacijenta prislanja ultrazvučnu sondu prethodno namazanu gelom za ultrazvučne sonde te se istovremeno na video ekranu pojavljuje slikovni prikaz koji se zapisuje videorekorderom ili na papiru. Promjenom položaja i kuta sonde, srce i velike krvne žile mogu se pregledavati s različitih strana da bi se dobio točan prikaz srčanih struktura, izmjerila njihova veličina i ocijenila funkcija.

Radi postizanja veće jasnoće ili analize strukture stražnje strane srca, liječnik može provesti sondu kroz bolesnikovo grlo u jednjak kako bi snimio signale sa stražnje strane srca. To nazivamo transezofagusna ehokardiografija, a koristi se samo u određenim situacijama nakon uobičajenog transtorakalnog ultrazvuka kada se za to ukaže potreba.

Cjelokupni kardiološki pregled u prosjeku traje 30 minuta, a sve pretrage koje se rade u kardiološkoj ordinaciji su neinvazivne i rade se preko kože pacijenta. Za sve ostale invazivne i dijagnostičke pretrage kao što su elektrofiziologija, koronarografija i slično, po potrebi ćemo vam dati preporuke zato što se one izvode u specijalističkim kardiološkim laboratorijima i u bolnicama.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za pregled

Na kardiološki pregled pacijent treba ponijeti sa sobom prijašnju medicinsku dokumentaciju i nalaze.

Dr. Ivana Šmit

Specijalist internist

Subspecijalist kardiolog

Svaka osoba starija od 40 godina trebala bi posebno brinuti o svim faktorima rizika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i redovito odlaziti na kardiološki pregled. To je neinvazivni pregled koji obuhvaća fizikalni pregled, EKG i ultrazvuk srca, a vrlo je važan u određivanju faktora rizika pojedine osobe, te bolesti i optimalnih načina liječenja.
oporavak

Oporavak

Kardiološki pregled bezbolan je i potpuno neinvazivan, a pacijenti se odmah po završetku vraćaju uobičajenim aktivnostima.

mjere opreza

Mjere opreza

Budući da je pregled neinvazivan i potpuno siguran, pri njemu nema nikakvih rizika niti nuspojava.

Cjenik usluga

Pogledajte cjenik usluga, akcije, popuste i posebne ponude.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate madeže i izrasline na tijelu koje vam smetaju ili koje se mijenjaju, naručite se za njihovo uklanjanje ili za dermatološki pregled već danas u našoj Poliklinici! Ispunite naš online obrazac, pošaljite email ili nas nazovite. Obratite nam se s povjerenjem!

Uklanjanje madeža, fibroma i ateroma – cijena

Cijenu odstranjivanja madeža kao i naših ostalih usluga možete pogledati u Cjeniku usluga.

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 15 recenzija pacijenata Poliklinika Kvaternik

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

""
1
Upišite Vaše imeIme
Upišite Vaše prezimePrezime
Upišite vaš telefonski brojTelefonski broj
Upišite vaše pitanjePostavite pitanje
0 /
dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Odaberite datoteku
Previous
Next
Pitajte doktora