ESTETSKA KIRURGIJA

Liposukcija

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Liposukcija

sto-je-lipsoukcija

jeste-li-kandidat

tijek-zahvata

priprema-za-operativni-zahvat

oporavak

rinoplastika

Što je liposukcija?

Liposukcija ili lipostrukturiranje je jedan od najpopularnijih postupaka u plastičnoj kirurgiji za skidanje masnih naslaga. Liposkulpturiranje doslovno znači „oblikovanje masti“. Kirurg ima mogućnost trajno smanjiti volumen neželjenih nakupina masti u Vašem tijelu ili ih u potpunosti ukloniti. U Poliklinici Kvaternik obavljamo liposukciju koja uključuje uklanjanje viška masnog tkiva malom cijevi, tzv. kanilom.

Liposukcijom se uspješno uklanja višak masnih naslaga, smanjuje volumen i oblikuje tretirano područje. Cilj liposukcije je rješavanje neproporcionalnih kontura zbog viška masnih naslaga. Djeluje isključivo na masne naslage koje kvalitetnom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću nije moguće riješiti.

Liposukcija nije način gubitka viška kilograma niti zahvat kojim se liječi prekomjerna tjelesna težina. Liposukcija je zapravo skidanje masnih naslaga, korektivni postupak koji će vam trajno poboljšati siluetu. Ovaj se postupak može izvesti u lokalnoj ili općoj anesteziji, ovisno o broju područja ili ukupnom volumenu masti koji se mora ukloniti.

Brojni su mitovi i nesporazumi oko liposukcije, kao npr. „Mast će se neizbježno vratiti“, „Mast se jednostavno kreće“, „Ovo je samo privremeno“. Zapravo, masne stanice se fizički uklanjaju, a u normalnim okolnostima, kod odraslih se ne stvaraju nove masne stanice. To znači da će mjesto tretiranja nakon liposukcije imati manje masnih stanica i takvi rezultati će se zadržati ako se pacijenti drže iste prehrane ili načina života. 

Ako biste se nakon liposukcije udebljali, višak kalorija spremat će se u obliku masti, ali u najvećem dijelu na drugim mjestima - ne na mjestima na kojima je učinjena liposukcija. Zbog toga pacijenti ponekad imaju dojam da se masnoća pomicala, iako to zapravo nije točno.

U idealnom slučaju, liposukcija se provodi kod pacijenata s čvrstom, elastičnom kožom koja će se lako prilagoditi smanjenom volumenu tijela. Međutim, ako je koža izgubila dio svoje elastičnosti ili ako se uklone vrlo velike količine masnoće, moguće je da nakon toga ostane višak kože. U nekim će se slučajevima taj višak morati kirurški ukloniti. U gotovo svim slučajevima, Vaš će kirurg moći unaprijed reći hoće li to biti potrebno.

Liposukcija se može kombinirati s većim kirurškim zahvatima (npr. abdominoplastikom, ginekomastijom), autolognom transplantacijom masnog tkiva kao volumnom nadoknadom ili tretiranjem matičnim stanicama. No to će ovisiti o pacijentu, individualnim potrebama, te se na konzultacijama s kirurgom dogovaraju detalji.

Najčešća neželjena posljedica liposukcije je nepravilnost konture/siluete, što se može korigirati revizijskim operacijskim zahvatom tek kad u potpunosti otok nestane.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Kandidati

Dolaskom na konzultacije prvenstveno se evaluiraju ciljevi pacijenta. Što pacijent želi promijeniti na svom tijelu? Što pacijent očekuje postići liposukcijom? 

Ponekad će pacijentima biti potrebni i drugi postupci za optimalne rezultate te će se liposukcija kombinirati s drugim kirurškim zahvatom. U svakom slučaju, naši kirurzi uvijek će Vam detaljno objasniti što se može, a što ne može postići i zašto. 

Idealni kandidati za skidanje masnih naslaga liposukcijom su stabilne tjelesne težine koji se drže dijete i imaju redovite tjelesne aktivnosti.

Pacijenti s anamnezom česte i značajne varijacije u tjelesnoj težini visokog su rizika dobivanja težine nakon liposukcije. Održavanje stabilne tjelesne težine, držanje dijete i redovita tjelesna aktivnost barem 6-12 mjeseci ukazuju na potrebnu predanost promjeni stila života.

Idealni kandidati za liposukciju su unutar 20% njihove idealne tjelesne težine ili manje od 20-ak kg iznad prosječne težine. Abnormalno distribuirane masne naslage ili one koje perzistiraju na mjestima izvan idealnih kontura tijela su ciljana područja liposukcije.Liposukcija se ne preporučuje u sljedećim slučajevima:

  1. Kod osoba sa znatnom prekomjernom tjelesnom težinom koje ne mogu smanjiti i/ili održati tjelesnu težinu nakon liposukcije – ako pacijent konstantno dobiva na tjelesnoj težini prije liposukcije, za očekivati je da će se taj trend održati i nakon nje.
  2. Kod osoba s nerealnim očekivanjima.

Tijekom konzultacija s našim liječnicima, potrebna je detaljna anamneza o tjelesnoj težini.

tijek-zahvata-rinoplastike

Liposukcija - tijek zahvata

Liposukcija je najučinkovitija metoda za uklanjanje sala i skidanje masnih naslaga. 

Kroz male ubode kože prvo se infiltrira tekućina (fiziološka otopina s lidokainom i adrenalinom) takozvanom tumescentnom tehnikom, te se potom tupim kanilama različite debljine i različitih završetaka izvode pokreti „razbijanja“ masnih naslaga i usisavanja (suction-assisted lipoplasty – SAL). 

Ovisno o veličini tretiranog područja i količini lipoaspirata, zahvat može trajati od 30-ak minuta do nekoliko sati. Lokalizacija malih uboda ovisi o području koje se tretira, s tim da se mjesta uboda uvijek nastoje sakriti u anatomskim naborima ili linijama nabiranja kože, te se zatvaraju šavom koji se odstrani nakon 14 dana

S obzirom na to da su liposukcijske kanile malog promjera, ožiljci od uboda su praktički nezamjetni.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za zahvat

Postupak skidanja masnih naslaga može se izvesti u lokalnoj ili općoj anesteziji, ovisno o broju područja ili ukupnom volumenu masti koja se mora ukloniti. Lokalna ili regionalna anestezija uglavnom je prikladna za aspiraciju manjeg volumena masti, a opća anestezija za veće volumene. 

Kada se planira liposukcija većeg volumena (>5000 ml lipoaspirata) ili kada se liposukcija kombinira s većim kirurškim zahvatima, preporučuje se ostanak u poliklinici uz 24-satno promatranje.

Doc. prim. dr. sc. Dubravko Huljev, dr. med.

Specijalist opće kirurgije

Subspecijalist traumatologije

Subspecijalist plastične rekonstrukcijske i estetske kirurgije

Liposukcijom uspješno uklanjamo višak masnih naslaga, smanjujemo volumen i oblikujemo tretirano područje s ciljem rješavanja neproporcionalnih kontura zbog viška masnih naslaga.
oporavak

Oporavak nakon zahvata

Oporavak svakog pacijenta je individualan. Neki pacijenti se vraćaju na posao za dan-dva, dok neki za tjedan dana, ovisno o poslu koji obavljaju.  

Kao i kod svakog kirurškog postupka, nakon izvođenja liposukcije doći će do otoka. Da bi se to što više ograničilo, koristi se kompresijska odjeća četiri tjedna nakon zahvata, a potrebna je pošteda fizičkih aktivnosti u prvom tjednu dok se ne smanji otok.

Unutar 24-36 sati nakon zahvata može doći do serozno-krvave sekrecije kroz incizijske rane, što je normalna pojava i nije razlog za posebnu zabrinutost. Pacijenti se mogu normalno tuširati već prvi ili drugi dan nakon zahvata.

Osim toga, gotovo da nema drugih specifičnosti u razdoblju oporavka. Mnogi se bolesnici mogu vratiti na posao samo jedan ili dva dana nakon zahvata, iako se to razlikuje od osobe do osobe. Tretirana područja bit će osjetljiva i s vidljivim modricama, ali malo je ograničenja u pogledu onoga što se može, a što ne može raditi.

Potrebno je do 6 mjeseci da bi se otok u potpunosti povukao i da bi se postigla konačna kontura/silueta tijela. No, kada dođe vrijeme za kontrolni pregled nakon tri mjeseca, silueta pacijenta već je trajno poboljšana, pod uvjetom da se zadrže iste ili bolje prehrambene navike i način života.

Liposukcija cijena

Cijenu liposukcije, kao i naših ostalih usluga, možete pogledati u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora