UROLOGIJA

Operacija hidrokele testisa

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Operacija hidrokele testisa

sto-je

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

nuspojave

Hidrokela ili vodena kila na testisu uobičajena je kod beba, no može se pojaviti i kod starije djece i odraslih. Iako nije opasna po zdravlje, može uzrokovati bolove i nelagodu pa je preporučljivo ukloniti je. U Poliklinici Kvaternik ovaj zahvat obavljamo stručno, sigurno i učinkovito te nam se možete obratiti s potpunim povjerenjem.

priprema-za-pregled i zahvat

Što je hidrokela?

Hidrokela testisa ili vodena kila na testisu je vrsta otekline skrotuma koja nastaje uslijed nakupljanja tekućine u ovojnici koja okružuje testis. Često se javlja kod novorođenčadi (kod oko 5% muških beba), a u velikom broju slučajeva sama se povlači do kraja prve godine života. Može se pojaviti i kod starije djece i odraslih uslijed ozljede ili infekcije.

Vodena kila testisa nije opasna, u većini slučajeva nije niti bolna, iako oticanje jednog ili oba testisa može uzrokovati nelagodu. Ako je pak uzrok hidrokele upala ili infekcija, tada može biti prisutna bol.

U nekim slučajeva hidrokela ne zahtijeva liječenje i povlači se sama. No ako se ne povuče sama, nastavi se povećavati ili uzrokuje bol ili nelagodu, tada je operacija vodene kile na testisu jedino i najbolje rješenje.

Hidrokela kod djece

Vodena kila na testisu kod beba nastaje još prije rođenja, u procesu spuštanja testisa u skrotum. U normalnom procesu spuštanja testisa, ovojnica u skrotumu se zatvara, a tekućina u njoj se odmah resorbira.

Ponekad tekućina ostane u ovojnici i polako se resorbira tijekom prve godine života. Takva hidrokela kod beba zove se nekomunicirajuća hidrokela. Ona ne mijenja veličinu te naposljetku sama nestaje.

No kada se ovojnica pravovremeno ne zatvori niti nakon prve godine života, odnosno tekućina se ne resorbira, tada govorimo o komunicirajućoj hidrokeli koja neće sama nestati, a često je povezana i s ingvinalnom hernijom. U tom slučaju potrebna je operacija hidrokele.

Vodena kila testisa kod djece starije dobi najčešće nastaje uslijed ozljede, odnosno jakog udarca u testise, a može biti i urođena hidrokela koja je nastavila rasti nakon prve godine života.

Hidrokela testisa kod odraslih

Učestalost hidrokele kod odraslih muškaraca je oko 1%, a najčešći uzrok je ozljeda ili upala epididimisa – namotane cijevi na vrhu testisa koja pohranjuje spermu i transportira je iz testisa. Ovakve upale mogu biti uzrokovane spolno prenosivim infekcijama, no uzrok hidrokele često ostaje nepoznat.

Vodena kila testisa kod odraslih liječi se ako stvara probleme, tj. ako uzrokuje nelagodu ili uzrokuje smanjenu pokretljivost spermija.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Simptomi i indikacije

Hidrokela kod beba prepoznaje se po otečenom skrotumu koji ne izaziva bol. Hidrokela može mijenjati veličinu tijekom dana i pomicati se kada je nježno pritisnete.

Kod starije djece također je prisutan otečeni skrotum, no prisutna je i bol koja može biti jaka i iznenadna, osobito ako se radi o ozljedi.

Hidrokela kod odraslih muškaraca očituje se kroz lakšu bol i oticanje skrotuma, a često se javlja i osjećaj težine u testisima. Vodena kila mijenja i oblik, odnosno povećava se kroz dan te je navečer često veća nego ujutro.

tijek-zahvata-rinoplastike

Tijek zahvata

Ako se operacija vodene kile na testisu izvodi u općoj anesteziji, pacijent se prvo uspava. Ako se pak izvodi u lokalnoj anesteziji, liječnik prije početka operacije aplicira lokalnu anesteziju u kožu skrotuma. Kada anestezija počne djelovati, liječnik na skrotumu radi manji rez te kroz njega uklanja hidrokelu.

Hidrokela testisa često je povezana s preponskom hernijom ili kilom. Ako se pronađe tijekom operacije preponske hernije, hidrokela se uklanja čak i ako ne uzrokuje nelagodu. Liječnik tada radi rez na donjem dijelu trbuha te kroz njega uklanja i hidrokelu i herniju.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za zahvat

Ako se zahvat radi u lokalnoj anesteziji, nije potrebna posebna priprema. Ako se pak radi u općoj anesteziji, potreban je prethodni pregled kod našeg anesteziologa, kao i sve standardne laboratorijske pretrage i EKG.

Doc. prim. dr. sc. Berislav Mažuran, dr. med.

Specijalist urologije

Subspecijalist urološke onkologije

Operacija hidrokele testisa siguran je zahvat kojeg izvodimo i kod djece i kod odraslih. Iako vodena kila testisa nije nužno opasna, kod starije djece i odraslih može uzrokovati nelagodu, bol, pa čak i smanjenu pokretljivost spermija, stoga je operacija hidrokele najbolje moguće rješenje.
oporavak

Oporavak nakon operacije hidrokele

Pacijent se nekoliko sati nakon zahvata otpušta na kućnu njegu. U pojedinim slučajevima se dan do dva nakon zahvata ostavlja cijev za dreniranje tekućine iz rane.

Dva dana nakon zahvata pacijenti se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima, no veće napore, bavljenje sportom i seksualne aktivnosti preporučuje se odgoditi za barem dva tjedna.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Nakon operacije moguća je bol koja nestaje kroz tjedan dana, dok skrotum može biti otečen i do nekoliko mjeseci. U tim slučajevima pacijentu se preporučuje uzimati tablete protiv bolova te stavljati hladne obloge na područje testisa.

Operacija hidrokele – cijena

Cijenu operacije hidrokele, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Ako imate dodatnih pitanja o operaciji hidrokele, stručni tim Poliklinike Kvaternik stoji vam na raspolaganju. Naručite se za konzultacije već danas putem emaila, telefona ili online obrasca.

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora