APNEJA I HRKANJE

ENDOSKOPIJA U SNU

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

ENDOSKOPIJA U SNU

Sto-je-endoskopija

Simptomi-i-indikacije

Tijek-lijecenja

Priprema-za-lijecenje

Oporavak

Mjere-opreza

Neprohodnost dišnih puteva dok spavate uzrokuje hrkanje ili opstruktivnu apneju zbog čega može doći do narušavanja kvalitete sna, kvalitete života, ali i do ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća. Specijalisti otorinolaringologije i fonijatrije u Poliklinici Kvaternik stručnim će endoskopskim pregledom u medikamentozno izazvanom spavanju utvrditi problematična mjesta vaših dišnih puteva i učiniti sve kako bi se izbjegli potencijalni zdravstveni rizici te kako biste vi i vaši ukućani mogli mirno spavati.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Što je endoskopija u medikamentozno izazvanom spavanju?

Somnoskopija ili endoskopija u medikamentozno izazvanom spavanju je dijagnostički postupak kojim se procjenjuje prohodnost gornjeg dijela dišnog puta, i to u snu izazvanom lijekovima. Pregled obuhvaća nos, ždrijelo, grkljan i dušnik, a provodi se endoskopom, tankom fleksibilnom cjevčicom koja na vrhu ima kameru.

Pregledom se kod pacijenata određuju mjesta opstrukcije i oblici suženja dišnih puteva kako bi se primijenila odgovarajuća kirurška ili konzervativna terapija.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Endoskopski pregled u spavanju neophodan je kao dijagnostička metoda te prije kirurškog liječenja kod svih pacijenata koji imaju tzv. habitualno ili primarno hrkanje te opstruktivnu apneju tijekom spavanja. 

Endoskopija u spavanju obavezno bi se trebala provesti i kod svih pacijenata kod kojih prethodno liječenje PAP uređajem, mandibularnom udlagom ili kirurškim zahvatom nije dalo željene rezultate. 

priprema-za-pregled i zahvat

Tijek pregleda

Endoskopiju nije moguće izvesti u prirodnom spavanju, a da se pacijent ne probudi. Stoga se za ovu pretragu koriste lijekovi za uspavljivanje koje liječnica anesteziologinja pacijentu daje intravenskim putem. Važno je za napomenuti da, za razliku od opće anestezije, pacijent u ovom slučaju ne dobiva lijekove koji opuštaju mišiće i nije intubiran. Liječnica otorinolaringologinja također u obje pacijentove nosnice nanosi anestetik u spreju kako bi se smanjio podražaj u nosu koji bi pacijenta mogao probuditi. 

Tijekom postupka, liječnica otorinolaringologinja u nos uvodi tanku, fleksibilnu kameru sa svjetlom (endoskop) te gleda i snima dijelove nosa, jezika, ždrijela, grkljana i dušnika dok pacijent spava. Promatra se i procjenjuje prohodnost dišnog puta ovisno o anatomskoj razini suženja, težini suženja i konfiguraciji suženja.

Za vrijeme pregleda liječnica će pacijentu okrenuti glavu u lijevu i desnu stranu te, prema potrebi, staviti pacijenta na lijevi i desni bok kako bi ispitala je li se prohodnost dišnog puta popravila pri položaju na boku u odnosu na položaj na leđima. To je važno za planiranje pozicijske terapije.

A kako bi se ispitala i procijenila učinkovitost terapije udlagom, liječnica će za vrijeme pregleda  također podići donju čeljust jer je to pokret koji imitira učinak udlage za donju čeljust.

Cijeli postupak endoskopije u snu traje 60 minuta, a pacijent je cijelo to vrijeme u ležećem položaju. Nakon završetka pregleda, liječnica anesteziologinja prestaje davati lijek za spavanje te se pacijent budi kroz nekoliko minuta.

savjetovanje-i-odredivanje-terapije

Priprema za pregled

Prije endoskopije u sedaciji pacijent treba obaviti anesteziološki pregled na temelju kojeg će se pacijenta uputiti na dodatne pretrage, ovisno o bolestima od kojih pacijent boluje i lijekovima koje uzima. Anesteziolog će uputiti pacijenta na to koje lijekove svoje redovne terapije treba uzeti, a koje izostaviti na dan pregleda.

Pacijent ne smije imati infekcije, odnosno upalne bolesti dišnoga sustava (nosa, ždrijela ili grkljana) jer će sekret u nosu onemogućiti pregled endoskopom i povećati rizik od kratkotrajnog zatvaranja grkljana (laringospazma) tijekom pregleda.

Na pregled je potrebno doći natašte, odnosno ne konzumirati hranu i piće.

oporavak

Oporavak

Dva sata nakon endoskopije u farmakološki induciranom spavanju pacijent ostaje u sobi za oporavak radi praćenja, a nakon toga može ići kući. Moguća je pospanost i smanjena sposobnost upravljanja motornim vozilima, stoga je potrebno doći s pratnjom koja će pacijenta odvesti kući.

U većini slučajeva pacijent će odmah dobiti rezultate procjene, pisani nalaz i plan liječenja hrkanja ili opstrukcijske apneje tijekom spavanja. Ako je potrebno, liječnik će dati i upute o eventualnim daljnjim dijagnostičkim postupcima ili preporuku za pregled drugih specijalista kako bi se dijagnosticirao i liječio uzrok opstrukcijske apneje.

S obzirom na to da se pregled radi i snima kamerom, moguće je i pogledati videozapis pregleda.

Ana Đanić Hadžibegović, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist fonijatar

Endoskopija u medikamentozno izazvanom spavanju jednostavan je i siguran postupak koji poboljšava razumijevanje stanja pacijentovih dišnih puteva. Idealan je za dijagnostiku suženja dišnih puteva u osoba koje pate od hrkanja i opstruktivne apneje. U Poliklinici Kvaternik endoskopiju u spavanju provodimo pažljivo i stručno, a na temelju njega preporučit ćemo vam najučinkovitiju metodu liječenja vašeg problema.
mjere opreza

Mjere opreza

Endoskopija u medikamentozno izazvanom spavanju siguran je pregled koji rijetko dovodi do komplikacija. Ipak, svi postupci nose određene rizike pa tijekom pregleda rijetko može doći do osjećaja nelagode ili boli, krvarenja iz nosa, kratkotrajnog zatvaranja grkljana ili alergijske reakcije na lijek za uspavljivanje.

Kontaktirajte nas

Ako imate problema s hrkanjem ili opstruktivnom apnejom koja vam narušava zdravlje i kvalitetu života, kontaktirajte nas već danas! Pregled možete dogovoriti ispunjavanjem online obrasca, emailom ili telefonom.

Endoskopija u snu - cijena

Cijenu endoskopije u snu, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije
1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora