UROLOGIJA

Vazektomija (podvezivanje sjemenovoda)

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Vazektomija (podvezivanje sjemenovoda)

sto-je

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

nuspojave

Vazektomija je trajni oblik muške kontracepcije kojemu se godišnje u svijetu podvrgne oko 40 milijuna muškaraca. U Poliklinici Kvaternik to je brz i siguran operativni zahvat kojeg izvodimo s visokim postotkom uspješnosti.

priprema-za-pregled i zahvat

Što je vazektomija?

Vazektomija je oblik muške kontracepcije kod koje se rezanjem ili podvezivanjem sjemenovoda (kanala koji povezuje testise i penis) sprječava dotok sjemena. Provodi se jako često i smatra se vrlo sigurnim zahvatom jer ima nisku stopu rizika od komplikacija.

Nakon vazektomije nije potrebno koristiti druge metode kontracepcije kao što su kondomi ili kontracepcijske tablete. No treba imati na umu da, iako štiti od začeća, vazektomija ne nudi zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Prije vazektomije važno je dobro promisliti o tome želite li u budućnosti imati djecu. Naime, iako je u nekim slučajevima moguće napraviti uspješnu povratnu vazektomiju, podvezivanje sjemenovoda smatra se trajnim oblikom muške kontracepcije.

Pritom je potrebno napomenuti da vazektomija nije isto što i sterilizacija jer nakon vazektomije muškarac i dalje proizvodi sjeme, ali je njegov dotok blokiran pa spolni odnos više ne dovodi do začeća. No i dalje je moguće začeti umjetnom oplodnjom.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Kandidati

Vazektomiju mogu obaviti svi zdravi muškarci stariji od 35 godina, što je zakonski propisana dobna granica za ovaj zahvat.

Zahvat se ne preporučuje muškarcima s akutnom upalom spolovila, ingvinalnom kilom (bruhom) ili oštećenjima kože skrotuma. Ova stanja moraju se izliječiti prije pristupanja vazektomiji.

tijek-zahvata-rinoplastike

Tijek zahvata

Vazektomija se obično izvodi pod lokalnom anestezijom, iako postoji mogućnost da se koristi i opća anestezija. Liječnik prvo aplicira anesteziju u kožu skrotuma, a kada anestezija počne djelovati, radi manji rez na gornjem dijelu skrotuma. Kroz rez pronalazi cijev sjemenovoda (vas deferens), izvuče je i prereže dio, te je potom kauterizira.

Rez se nakon toga zašije, a odrezani dio sjemenovoda šalje se na patohistološku analizu kako bi se potvrdilo da je odstranjeno tkivo upravo sjemenovod.

Cijeli zahvat traje oko pola sata i nije jako bolan, no može se osjetiti lakša bol ili nelagoda. Uspješnost zahvata je oko 98%.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za zahvat

Ako se zahvat radi u lokalnoj anesteziji, nije potrebna posebna priprema. Ako se pak radi u općoj anesteziji, potreban je prethodni pregled kod našeg anesteziologa, kao i sve standardne laboratorijske pretrage i EKG.

Doc. prim. dr. sc. Berislav Mažuran, dr. med.

Specijalist urologije

Subspecijalist urološke onkologije

Vazektomija je oblik trajne muške kontracepcije kod koje se rezanjem ili podvezivanjem sjemenovoda sprječava dotok sjemena. Ovaj zahvat se smatra vrlo sigurnim jer ima nizak rizik od komplikacija, a u Poliklinici Kvaternik obavljamo ga s visokom stopom uspješnosti.
oporavak

Oporavak

Prva dva dana nakon vazektomije preporučuje se mirovati i izbjegavati spolne odnose jer bi se mogla javiti bol. Nakon toga može se krenuti s lakšim aktivnostima, ali sport i veće napore treba izbjegavati prvih tjedan dana.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Nakon vazektomije treba proći desetak dana prije nego što se prestanu koristiti druge metode kontracepcije kako bi se zaostala sperma isprala iz sjemenovoda (preporučuje se oko 20 ejakulacija).

Tada se provjerava sastav ejakulata i ako se utvrdi da ne sadrži spermu, zahvat se smatra uspješnim i može se prestati s drugim metodama kontracepcije. Ejakulat će izgledati isto kao i prije zahvata, ali neće sadržavati stanice sperme.

Kako bi se potvrdila uspješnost vazektomije, dva mjeseca nakon zahvata pacijent obavlja analizu sjemena, spermiogram. Ova analiza dio je usluge operativnog zahvata podvezivanja sjemenovoda u Poliklinici Kvaternik.

Vazektomija – cijena

Cijenu vazektomije, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Ako imate dodatnih pitanja o vazektomiji, stručni tim Poliklinike Kvaternik stoji vam na raspolaganju. Naručite se na konzultacije već danas putem emaila, telefona ili online obrasca.

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora