UROLOGIJA

Operacija karunkule uretre

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Operacija karunkule uretre

sto-je

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

nuspojave

Karunkula uretre malena je, benigna izraslina koja se pojavljuje na vanjskom dijelu uretre. Kako bismo vam približili stručan medicinski rječnik, reći ćemo da je uretra kanal kroz koji mokraća izlazi iz vašeg tijela. Točnije, govorimo o mokraćnoj cijevi.

Kao i ostale “kožne izrasline” i ova se može liječiti konzervativnim metodama, ali kada te metode ne polučuju rezultate preporučuje se kirurški zahvat. U Poliklinici Kvaternik obavljamo ga u lokalnoj anesteziji. Operacija je brza, a iskustvo pokazuje kako ima vrlo visoku stopu uspjeha. Možete se s potpunim povjerenjem prepustiti u ruke naših profesionalnih i vrijednih liječnika koji će vas rado uputiti u svaki segment zahvata.

priprema-za-pregled i zahvat

Što je karunkula uretre?

Karunkula uretre najčešći je benigni tumor na vanjskom dijelu uretre (mokraćne cijevi) koji se javlja kod žena nakon menopauze. Žene u predmenopauzi također ga mogu dobiti, dok je kod muškaraca zabilježen tek jedan prijavljeni slučaj.

Budući da se radi o dobroćudnoj izraslini koja ne predstavlja opasnost za opće zdravlje pacijentice, nije potrebno njezino uklanjanje. U situacijama kada izraslina počne smetati, uzrokujući neugodne simptome poput boli, krvarenja, peckanja ili goruće boli pri mokrenju, potrebno je kirurški ju ukloniti.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Koji su simptomi?

Osim gore spomenutih simptoma, svakako treba naglasiti kako karunkule u pravilu imaju promjer ispod 1 cm, iako ponekad znaju narasti i do 2cm. Najčešće su ružičaste ili crvene boje, a u slučaju formiranja ugrušaka poprimaju tamniju ljubičastu ili crnu boju.

Nalaze se na jednoj strani uretre, a ako simptomi izostanu, većina žena neće ni znati da ih ima, sve dok ih liječnik ne dijagnosticira tijekom rutinskog pregleda.

tijek-zahvata-rinoplastike

Što ju uzrokuje?

Glavni “krivac” za nastanak karunkule uretre jest hormon naziva estrogen (dominantan u žena), točnije njegova niska količina. Upravo se zbog toga izraslina najčešće pojavljuje kod žena u postmenopauzi kada razina estrogena naglo pada. Njegova je funkcija kožu genitalnog područja činiti mekom i fleksibilnom, jer u suprotnom ona postaje tanja i suša te se lako ošteti.

priprema-za-pregled i zahvat

Liječenje

Kao i druge benigne kožne izrasline, i ova se može tretirati konzervativnim metodama kao što su topičke kreme s estrogenom i protuupalne steroidne kreme. Navedene kreme prepisuju se s ciljem povlačenja otekline i iritacije. Kada konzervativne metode ne donose rezultate, izraslinu je potrebno kirurški ukloniti. U Poliklinici Kvaternik zahvat izvodimo u lokalnoj anesteziji, a naši kirurzi ovoj metodi pribjegavaju kada je rast abnormalno velik i uzrokuje značajne neugodne simptome.

Doc. prim. dr. sc. Berislav Mažuran, dr. med.

Specijalist urologije

Subspecijalist urološke onkologije

Karunkula uretre najčešći je oblik dobroćudnog tumora u uretri žena nakon menopauze. Zbog svoje benigne prirode nije opasan po zdravlje pacijentica, ali ako postigne abnormalne veličine može uzrokovati neugodne simptome. U Poliklinici Kvaternik rješavamo ga u lokalnoj anesteziji, čije se trajanje u pravilu procjenjuje na 60 minuta ili kraće.
oporavak

Pripreme za zahvat

Budući da se zahvat radi u lokalnoj anesteziji, nisu potrebne opširne predoperativne mjere.

oporavak

Tijek zahvata

Zahvat u pravilu traje manje od sat vremena i ima vrlo visoku stopu uspjeha. No ipak, treba napomenuti da i kod uspješnog uklanjanja kirurškim zahvatom, postoji mogućnost da će se karunkula vratiti.

oporavak

Oporavak

Nakon zahvata, pacijentica se otpušta kući s trajnim uretralnim kateterom koji se vadi ambulantno u roku od 2 dana.

Operacija karunkule uretre – cijena

Cijenu operacije karunkule uretre, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Ako vam je potreban urolog u Zagrebu ili imate dodatnih pitanja o operaciji karunkule uretre, stručni tim Poliklinike Kvaternik stoji vam na raspolaganju i rado će odgovoriti na sve vaše nejasnoće. Naručite se za konzultacije već danas putem emaila, telefona ili online obrasca.

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora