ESTETSKA KIRURGIJA

Zatezanje lica (facelift)

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Zatezanje lica (facelift)

sto-je

simptomi

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

nuspojave

Kako starimo, tako se izgled i oblik lica mijenjaju. Koža postaje manje elastična te dolazi do gubitka potkožnog masnog tkiva. Lice iz mladolikog, srcolikog oblika prelazi u okrugli, četvrtasti oblik, gubi volumen te se stvaraju nabori i bore na koži.

Koža se počinje sve više opuštati, i to uglavnom na donjem dijelu lica oko čeljusti (tzv. „jowls“) i vratu gdje se tada stvara podbradak i tzv. „double chin”. U Poliklinici Kvaternik ove posljedice starenja uspješno i na zadovoljstvo svih naših pacijenata rješavamo facelift zahvatom, odnosno zatezanjem kože lica i vrata.

estetska-kirurgija

Što je zatezanje lica ili face lifting?

Zatezanje lica (ritidektomija) je kirurški zahvat za pomlađivanje izgleda lica, odnosno podizanje kontura lica te zatezanje kože lica i vrata. Face liftingom se učinkovito rješavaju promjene kao što su obješeni obrazi, višak kože na donjoj čeljusti, produbljivanje nabora kože od strane nosa do kuta usta (nazolabijalne brazde) te opuštena koža i višak masnoće na vratu.

U Poliklinici Kvaternik koristimo niz inovativnih i učinkovitih metoda i tehnika kirurškog zatezanja lica, a rezultat je prirodan, 10-15 godina mlađi izgled, definirana linija čeljusti, zategnuta koža vrata i svjež izgled lica.

dijagnostika i lijecenje spolno prenosivih bolesti

Vrste kirurškog zatezanja lica

Operativnu tehniku za zatezanje lica u Poliklinici Kvaternik odabiremo ovisno o individualnim okolnostima i potrebama pacijenta, te nakon detaljnog pregleda i konzultacija. Dvije najčešće tehnike su standardni i mini face lifting, a osim njih obavljamo i SMAS lift, MACS lift, PONYTAIL lift te DEEP PLANE facelift.

Standardni facelift

Ova tehnika najbolje je rješenje za umjerene do uznapredovale bore u području sredine lica i vrata. Iako je operacija opsežnija pa je time potrebno više vremena za oporavak, rezultati su trajniji.

Mini facelift

Ovom tehnikom zateže se koža lica dok vrat ostaje isti, a idealna za pacijente s manjim stupnjem opuštenosti kože. Njome se može ukloniti neželjene znakove starenja prije nego što postanu izraženiji, odgađajući tako na duže vrijeme potrebu za opsežnijom operacijom.

SMAS lift

SMAS je manje invazivna kirurška metoda kojom se tretiraju obješena koža i višak masti na srednjem i donjem dijelu lica. Pomlađivanje lica postiže se zatezanjem mišića i uklanjanjem viška kože kod pacijenata starijih od 50 godina, a oporavak je brži nego kod ostalih metoda.

MACS lift

MACS je jednostavna i vrlo učinkovita kirurška metoda kojom se podiže tkivo te obješena koža lica i vrata. Tehnika se bazira na anatomiji lica svakog pacijenta i individualnim promjenama koje se događaju uslijed procesa starenja, a cilj je na najučinkovitiji način postići prirodan izgled koji vraća godine.

PONYTAIL lift

Ovom minimalno invazivnom i inovativnom tehnikom oblikovanja lica postiže se efekt svježeg i mladolikog lica. Zatezanjem gornjih dijelova lica i zakretanjem obrva prema gore zaglađuju se bore čela i oko očiju, a ožiljci su skriveni unutar linije kose.

DEEP PLANE facelift

Naprednom tehnikom dubinskog liftinga lica pomiče se mišićni sloj ispod kože srednjeg dijela lica kako bi se održao prirodan izgled. Mišići se pomiču strateški te se na suptilan način ističu obrazi i jagodice, što lice čini mladolikim. Pacijent nakon zahvata ne osjeća zatezanje, a rezultati su dugoročni.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Kandidati

Face lifting se preporučuje osobama do navršene 65. godine  koje su dobrog zdravlja, ne boluju od kroničnih bolesti, a nezadovoljne su umornim izgledom lica. 

Iako su izražene bore te obješena koža lica i vrata znakovi prirodnog tijeka starenja, kod mnogih izazivaju osjećaj samosvjesnosti pa nose dolčevite ili šalove kako bi prikrili vrat. Osim toga, smatraju i da ovi znakovi starenja negativno utječu i na njihovu karijeru ili osobne odnose. Takvi kandidati nakon faceliftinga često doživljavaju porast samopouzdanja jer njihov novi izgled bolje predstavlja njihovu energičnu osobnost. 

Ipak, važno je naglasiti da facelift nije odgovarajući tretman za početne površinske bore kod osoba do 45. godine života, kao ni za oštećenja od sunca, bore oko nosa i gornje usne ili nepravilnosti u boji kože. Ti se problemi rješavaju tretmanima kao što su PRP/ACP, matične stanice, skinboosteri, microneedling ili drugi zahvati estetske dermatologije.

Uz facelifting, za pomlađivanje lica u Poliklinici Kvaternik koristimo i druge, nekirurške alternative kao što su dermalni fileri, botox, i lipofiling (transfer masti). Naši stručnjaci uvijek će Vas rado savjetovati o opciji koja je idealna za Vas, stoga nam se obratite bez ustručavanja.

pregled-krajnika

Tijek zahvata

Tijekom operacije zatezanja lica, preklop kože sa svake strane lica se povlači, a tkivo ispod kože kirurški se zateže kako bi konture lica vratile mladenački izgled. Prije nego što se preklop zatvori, uklanja se višak kože.

U Poliklinici Kvaternik izvodimo nekoliko facelift tehnika koje se uglavnom razlikuju u veličini i mjestu rezova te opsežnosti samog zahvata. Odabir tehnike ovisit će o volumenu potkožnog tkiva, kvaliteti kože, obliku lica, strukturi kosti srednjeg i donjeg lica te dubini bora.

 

Standardni facelift 

Kod standardnog facelifta, rezovi su smješteni odmah iza linije kose, a započinju od sljepoočnica te se protežu oko prednjeg dijela uha, skriveni u njegovim prirodnim naborima. Nakon što napravi rezove, plastični kirurg premješta dublja tkiva ispod kože, čime uklanja višak kože kako bi se izgladili nabori, uklonila opuštena koža ispod brade i vratio prirodan, mladolik oblik lica i vrata.

Treba naglasiti da se kod ove tehnike zatežu potkožna tkiva lica i vrata, a koža lica koja se zateže zapravo samo prati potkožno tkivo. 

 

Mini facelift 

Kod mini facelifta, strukturna tkiva oko obraza podižu se kroz rezove i zatežu kako bi se ispravila koža obraza, poboljšala linija čeljusti i osvježio umoran izgled. Ovisno o slučaju, može se izvesti u lokalnoj anesteziji sa sedacijom ili u općoj anesteziji.

 

SMAS lift

Nakon iscrtavanja lica i anestezije radi se rez iznad linije kose na području sljepoočnice. Rez se proteže do područja iza uha, a zatim se podižu dijelovi lica te se uklanja višak kože. Nakon šivanja, ožiljci ostaju skriveni u kosi. Ovisno o zahtjevnosti SMAS lift postupka, on može trajati i do nekoliko sati.

 

MACS lift

Kod MACS lift postupka, rez se radi kod uha prateći liniju kose. Duljina reza ovisit će o tome koliko se snažan efekt želi postići. Zatim se otkrivaju oslabljena mišićna tkiva lica koja se učvršćuju unutarnjim šavovima te se uklanja višak kože. Po potrebi se uklanja i višak masnog tkiva.

 

PONYTAIL lift

Slično kao i kod prethodnih tehnika, rezovi se rade neposredno iznad uha te ostaju skriveni u kosi. Koža se podiže od tkiva kako bi kirurg zategnuo tkivo lica. Nakon toga kirurg vraća kožu, ali bez zatezanja, zbog čega se preporučuje nadopuniti tretman botoxom ili dermalnim filerima za potpuni efekt pomlađivanja.

 

DEEP PLANE facelift

Nakon reza uzduž prednjeg dijela uha, mišići se podižu i repozicioniraju bez zatezanja i istezanja. U nekim slučajevima mogu se repozicionirati i masni jastučići kako bi se dodatno podignulo područje srednjeg dijela lica. Na kraju se uklanja višak kože.

Kao dio postupka zatezanja lica i vrata često se radi i zatezanje kože vrata (platismaplastika). Njime se smanjuju masne naslage i opuštena koža na vratu te se postiže svjež izgled vrata.

Ovisno o tehnici i lokalnom nalazu, operativni zahvat traje tri do četiri sata.

Irena Pirkl Lončar, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist plastične i rekonstrukcijske kirurgije glave i vrata

Posljedice starenja ne možemo izbjeći, ali ih možemo tretirati i ublažiti. Facelifting se pokazao kao najbolje rješenje estetske kirurgije za pomlađivanje lica i smanjivanje bora, a u Poliklinici Kvaternik koristimo niz inovativnih i učinkovitih tehnika kirurškog zatezanja lica. Sve zahvate obavljamo stručno i precizno a pacijentima vraćamo svjež, mladolik izgled lica i vrata.
priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za zahvat

Prije samog zahvata potrebno je napraviti pretragu krvi i urina te anesteziološki pregled. Naši stručnjaci uputit će Vas u potrebne pretrage tijekom konzultacija.

oporavak

Oporavak

Nakon zahvata obavezan je ostanak u klinici 24 sata. Pacijenta se zatim otpušta na kućnu njegu uz preporuku mirovanja, uzimanja antibiotske terapije i lijekova protiv bolova te obaveznog nošenja kompresivnog prevoja za lice i vrat.

Lifting lica i vrata složen je postupak koji zahtjeva iznimnu kiruršku vještinu, ali proces oporavka je iznenađujuće brz za većinu pacijenata. Pacijenti se nakon standardnog liftinga lica obično vraćaju normalnim dnevnim aktivnostima nakon otprilike dva tjedna, a za napornije vježbanje i bavljenje sportom treba pričekati tri do četiri tjedna. Ti su vremenski okviri obično još kraći nakon mini liftinga lica.

Kako je tijek oporavka kod svakog pacijenta drugačiji, Vaš će vam kirurg dati detaljne upute za njegu i povratak aktivnostima.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Modrice i otekline normalni su nakon facelifta, a najizraženije će biti oko dva dana nakon operacije.

Nakon toga modrice i otekline postupno će prolaziti, a nakon otprilike 10 do 14 dana trebale bi biti jedva primjetne. To je vrijeme kada pacijenti najčešće počinju izlaziti u javnost i vraćaju se normalnim aktivnostima. No, mnogi se pacijenti osjećaju ugodno izaći u javnost i ranije, otprilike tjedan dana nakon zahvata.

Dodatno, Vaš kirurg savjetovat će Vas o tome kada je sigurno nositi šminku kako biste izbjegli komplikacije na operiranom području.

Zatezanje lica (facelift) – cijena

Cijenu zatezanja lica, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora