PROKTOLOGIJA

Analna fistula

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Analna fistula

sto-je

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

nuspojave

Liječenje analne fistule jedna je od medicinskih usluga koju možete pronaći u Poliklinici Kvaternik, a koja je povezana s proktologijom, granom medicine koja liječi bolesti povezane s donjim dijelom debelog crijeva. Uz liječenje analne fistule, u Poliklinici Kvaternik možete potražiti pomoć i ako sumnjate da patite od hemeroida (tj. hemoroida), kao i od analne fisure ili analnih polipa.

priprema-za-pregled i zahvat

Što je analna fistula?

Analna (ili anorektalna) fistula je mali tunel koji se formira između kraja debelog crijeva (analnog kanala) i kože blizu anusa. Obično je uzrokovana infekcijom u blizini anusa, što rezultira nakupljanjem gnoja u obližnjem tkivu (apsces). Kad gnoj iscuri, iza sebe može ostaviti mali kanal.

Odmah s unutarnje strane anusa nalazi se niz malih žlijezda koje proizvode sluz. Povremeno se te žlijezde začepe i mogu se inficirati, što dovodi do apscesa. Analni apsces se liječi incizijom i drenažom te antibioticima širokog spektra. No, otprilike polovica ovih apscesa može se razviti u fistulu.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Koji su simptomi analne fistule?

Simptomi analnog apscesa i analne fistule mogu biti slični i uključuju:

 • Bol i oteklina oko analnog područja,
 • Stalna, pulsirajuća bol koja može biti jača kod sjedenja, kretanja, kašljanja ili pražnjenja crijeva,
 • Visoka temperatura,
 • Osjećaj umora i mučnine,
 • Crvenilo, bol ili svrbež kože oko analnog otvora, te
 • Drenaža gnoja u blizini analnog otvora.
tijek-zahvata-rinoplastike

Dijagnosticiranje analne fistule

U cilju dijagnosticiranja analne fistule, potrebno je obaviti liječnički pregled i obaviti određene dijagnostičke testove, kao što su:

 • Anoskopija: postupak koji uključuje umetanje male cjevčice s kamerom u anus kako bi se pregledalo područje,
 • MRI: test koji koristi snažne magnete i radio valove za stvaranje slika anusa i okolnog tkiva, te
 • Fistulografija: test koji uključuje ubrizgavanje boje u fistulu kako bi se stvorila slika.

Na temelju rezultata ovih testova, liječnik će moći odrediti mjesto i ozbiljnost fistule te odlučiti koji plan liječenja pokrenuti.

priprema-za-pregled i zahvat

Uzroci nastajanja analne fistule

Analna fistula obično je uzrokovana infekcijom analne žlijezde. Analna žlijezda je mala žlijezda smještena unutar anusa koja proizvodi sluz za podmazivanje anusa. Kada se žlijezda inficira, može uzrokovati stvaranje apscesa. Ako se apsces ne drenira sam, može dovesti do razvoja analne fistule.

Rizici nastajanja analne fistule

nekoliko čimbenika može povećati rizik od razvoja analne fistule. To uključuje:

 • Prethodni analni apsces,
 • Crohnova bolest,
 • Divertikulitis,
 • HIV/AIDS, te
 • Karcinom.
Ana Križanović, dr. med.

Specijalist opće kirurgije

Subspecijalist abdominalne kirurgije

Analna fistula je abnormalan kanal koji povezuje unutarnji dio anusa s vanjskim dijelom kože oko anusa. Liječenje se obično sastoji od kirurškog zahvata, a vrsta operacije ovisi o težini i vrsti fistule. Jednostavnije fistule mogu se liječiti manjim zahvatima poput incizije i drenaže, dok su složenije fistule zahtijevaju veće kirurške zahvate poput fistulotomije ili fistulektomije.
oporavak

Kako se liječi analna fistula?

Analne fistule mogu izazvati neugodne simptome kao što su nelagoda i iritacija kože i obično ne prolaze same od sebe već se veličini slučajeva preporučuje kirurški zahvat. Postoji više tehnika za liječenje analnih fistula, niti jedna od tehnika nije najbolja za liječenje svih vrsta analnih fistula već se izbor tehnike prilagođava pojedinom pacijentu i anatomiji (tj. stupnju kompleksnosti) fistule. Ovo su najčešće metode liječenja analne fistule:

 • Primarna fistulotomija - postupak gdje se u fistulu umetne sonda te se fistule reže cijelom dužinom kako bi zarasla u ravan ožiljak. Ovo je najučinkovitija metoda – uklanja simptome u 90% slučajeva – ali je prikladna samo za jednostavne fistule, tj. fistule kod kojih postoji samo jedan kanal i koje ne prolaze kroz veliki dio mišića sfinktera. To je zato što je kod jednostavnih fistula rizik od inkontinencije u tim slučajevima najmanji; u slučajevima kada se smatra da je rizik od inkontinencije previsok, preporučuje se drugi postupak.
 • Umetanje setona – komad kirurške niti nazvan seton stavlja se u fistulu i ostavlja tamo nekoliko tjedana kako bi fistula ostala otvorena, što omogućuje drenažu i pomaže da zacijeli, a istovremeno izbjegava potrebu za rezanjem mišića sfinktera. Opušteni setoni omogućuju drenažu fistula, ali ih ne liječe. Za liječenje fistule, mogu se koristiti čvršći setoni za polagano rezanje fistule. To može zahtijevati ponavljanje postupka.
oporavak

Rizici operacije analne fistule

Kao i kod svih kirurških zahvata, liječenje analnih fistula nosi neke rizike. Glavni rizici su:

 • infekcija – može zahtijevati terapiju antibioticima
 • recidiv – fistula se ponekad može ponovno pojaviti unatoč operaciji
 • inkontinencija – potencijalni rizik kod većine metoda liječenja analne fistule, iako je teška inkontinencija rijetka. Razina rizika ovisit će o okolnostima poput anatomije fistule i zahvata koji se radi, no izbor metode nastoji minimizirati ovu vrstu rizika.
oporavak

Prevencija nastajanja analne fistule

Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja analne fistule.

1. Higijena intimnog područja: Održavanje dobre higijene ključno je za sprječavanje analnih fistula. To uključuje održavanje analnog područja čistim i suhim, osobito nakon pražnjenja crijeva. Korištenje vlažnih maramica ili bidea također može pomoći u održavanju područja čistim.

2. Izbjegavanje opstipacije: Opstipacija može vršiti pritisak na analne žlijezde, povećavajući rizik od razvoja infekcije. Prehrana bogata vlaknima i održavanje hidratacije mogu spriječiti opstipaciju.

3. Liječenje bolesti koje mogu dovesti do razvoja analne fistule: Ako vam je dijagnosticirana Crohnova bolest ili divertikulitis, potrebno je pristupiti liječenju što prije. Liječenje Crohnove bolesti ili divertikulitisa može pomoći u smanjenju rizika od razvoja analne fistule. To može uključivati lijekove za upravljanje simptomima ili operaciju za uklanjanje bolesnog tkiva.

4. Nemojte odgađati liječenje analnog apscesa: ako sumnjate da imate analni apsces, odmah potražite liječničku pomoć. Odgađanje liječenja može povećati rizik od razvoja analne fistule.

oporavak

Liječenje analne fistule u Poliklinici Kvaternik

Ako ste primijetili neke od simptoma koji ukazuju na nastajanje analne fistule, ne odgađajte odlazak liječniku već se javite u Polikliniku Kvaternik i zakažite specijalistički liječnički pregled kao prvi korak u rješenju problema analne fistule. Stojimo vam na raspolaganju za sve informacije i dodatna objašnjenja, javite se s povjerenjem.

Liječenje analne fistule – cijena

Cijenu liječenja analne fistule, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora