AMBULANTA ZA KRONIČNE RANE

DEKUBITUS - NAJBOLJE LIJEČENJE

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

DEKUBITUS - NAJBOLJE LIJEČENJE

dekubitus

simptomi

tijek-lijecenja

mjere-opreza

Dekubitus se često naziva i rana od ležanja jer se pojavljuje upravo kod osoba koje se teško kreću, koje su imobilizirane te duže vrijeme vezane za krevet. 

Dekubitus je kronična rana kojoj su izloženije najčešće osobe starije životne dobi koji obično boluju i od popratnih oboljenja. Uz pravilnu brigu i njegu, ova rana može se spriječiti, a ukoliko se pojavi mi ćemo učiniti sve što možemo kako bismo je izliječili.

dekubitus

Što je dekubitus?

Dekubitus, poznat i kao tlačni vrijed ili dekubitalni ulkus, je lokalizirano područje oštećenja tkiva koje nastaje zbog prevelikog pritiska i trenja. Takve rane mogu biti male, odnosno u obliku površnog oštećenja kože, ili pak ozbiljnije koje dovode do teškog oštećenja i uništavanja tkiva.

Dekubitus nastaje zbog smanjenje prokrvljenosti, odnosno zbog lokalne ishemije na mjestima pritiska tijela na podlogu, što pak može dovesti do ireverzibilnih oštećenja tkiva na tim mjestima i nastanka nekrotičnih promjena koje se protežu u različite dubine, ovisno o tome koliko je dugo trajao pritisak na to mjesto. Ireverzibilne promjene kože i dubljih struktura mogu nastati već nakon 2 sata neprekidnog pritiska. Pothranjenost, prateće bolesti, kontrakture, hipotermija i anemija su popratna stanja koja uzrokuju povećani rizik nastanka tlačnog vrijeda ili dekubitusa.

Izgled rane može biti vrlo različit, a neiskusnom oku dekubitalni ulkus može i promaknuti jer nisu sva meka tkiva jednako otporna na oštećenja zbog dugotrajnog pritiska i posljedično oslabljene lokalne cirkulacije. Mišići su, na primjer, najmanje otporni i nekrotiziraju puno prije nego koža koja se nalazi iznad njih, tako da oštećenje tkiva ne prepoznajemo pravovremeno, već tek onda kada se pojavi oštećenje kože. Kada nastanu promjene na koži u vidu nekroze, one su obično tek vrh sante leda. Najčešće već ispod postoji veća šupljina s izraženim podminiranim rubovima.

Upravo zbog toga vrlo su važne prevencija i adekvatna briga o bolesniku, kako bi se spriječila veća i teža oštećenja, bol, infekcije i sepsa, te dugotrajno i komplicirano liječenje. U Poliklinici Kvaternik veliki naglasak stavljamo na prevenciju i edukaciju bolesnika i osoba koje se brinu za njih. Dekubituse liječimo s iznimnom pažljivošću i posvećenošću bolesniku, te smo vrlo senzibilizirani za njihove potrebe, osobito zato što se u većini slučajeva radi o osjetljivijoj društvenoj i dobroj skupini – osobama treće dobi.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Dekubitus se javlja najčešće kod osoba s limitiranom pokretljivošću. Dvije trećine svih dekubitusa nastaje kod bolesnika starijih od 60 godina, a trećina kod bolesnika s neurološkim oboljenjima, traumatiziranih bolesnika i ostalih akutnih bolesnika.

Dekubitus se najčešće javlja kod osoba koje su duže vrijeme vezane za invalidska kolica ili za krevet (kao npr. nakon srčanog ili moždanog udara, osobe u komi i slično), a može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. Najčešće se javljaju na mjestima koja su najviše izložena pritisku, te na mjestima gdje se neposredno ispod kože nalazi kost (područje trtice, lopatica, laktova, peta, skočnog zgloba, bokova, koljena).

Dekubitus se dijeli u 4 stupnja, ovisno o dubini rane, a o stupnju uznapredovalosti ovisit će i način liječenja:

  • Prvi stupanj

Prvi stupanj dekubitusa označava pojava crvenila, koža je toplija i javlja se blagi otok. Crvenilo prilikom pritiska nestaje, ali se ponovno javlja nakon prestanka pritiska. U slučaju daljnjeg kroničnog pritiska na takvo mjesto koža postaje blijeda i crvenilo se ne vraća nakon prekida pritiska.

  • Drugi stupanj

U drugom stupnju nastaje dublje oštećenje kože, razvijaju se mjehurići te se dio površinskog sloja kože može početi ljuštiti. Nastaje površna rana, koža je iritirana i osjetljiva na dodir.

  • Treći stupanj

Kod trećeg stupnja vidimo gubitak cijele debljine kože i progresiju nekroze i oštećenja potkožnog tkiva sve do površne fascije mišića.

  • Četvrti stupanj

Četvrti stupanj zahvaća kožu i potkožno tkivo, te se širi na mišiće, kosti, tetive i zglobove.

savjetovanje-i-odredivanje-terapije

Tijek liječenja

Najbolje liječenje je prevencija – sprječavanje nastanka tlačnog vrijeda, no ukoliko se isti već pojavi, prvi postupak je smanjivanje, ili potpuno odstranjivanje uzroka, tj. pritiska na taj dio tijela. Ranu i okolinu rane moramo održavati čistom i suhom (za bolesnike s inkontinencijom urina i stolice preporučuje se urinarni kateter ili pelene).

Kod svake rane prvi korak je uzimanje materijala, odnosno uzorka iz dna rane za mikrobiološku analizu kako bismo procijenili stupanj i tip bakterijske kontaminacije, zbog mogućnosti razvoja sepse, nekrotizirajućeg fascitisa, mionekroza i gangrene.

Ranu potom liječimo ovisno o njezinom stupnju. Prvi stupanj, osim odterećenja i uklanjanja pritiska na nju, obično ne zahtijeva dodatne intervencije niti primjenu potpornih obloga. Eventualno se na ranu stavlja tanka zaštitna folija. Kod drugog stupnja vrlo su korisna pokrivala za vlažno cijeljenje rane koja održavaju primjerenu vlažnost okoline i time omogućuju što bržu reepitelizaciju, tj. zarastanje rane. Ukoliko postoje nekroze, iste je potrebno odstraniti nekom vrstom debridmana. Treći i četvrti stupanj uvijek zahtijevaju kirurško liječenje, odnosno kiruršku nekrektomiju (debridman ili čišćenje rane), a često i ciljano antibiotsko liječenje.

KONZERVATIVNO LIJEČENJE

U konzervativno liječenje spada debridman rane, uporaba suvremenih pokrivala za vlažno cijeljenje rane, terapija negativnim pritiskom, ACP terapija faktorima rasta i sl. Vrste i načini liječenja, odnosno proces koji ćemo koristiti za liječenje rane ovisit će o vrsti i stupnju rane.

KIRURŠKO LIJEČENJE

Cilj kirurškog liječenja je što prije zatvoriti ranu ili dovesti do epitelizacije, a provodi se na dekubitusima trećeg i četvrtog stupnja.

Osnovni kirurški postupak jest nekrektomija, odnosno debridman, kojim uklanjamo devitalizirajuće ili odumrlo tkivo, budući da takva tkiva predstavljaju rezervoar za razvoj bakterijske kontaminacije i infekcije. Nakon priprema dna rane, koje se provodi suvremenim pokrivalima za vlažno cijeljenje, terapijom negativnim pritiskom, ACP-om, ili drugom adekvatnom metodom, pristupa se nekom od operativnih plastično rekonstrukcijskih zahvata, od direktnog zatvaranja, preko lokalnih režnjeva, pa sve do slobodnih režnjeva.

Lokalni i slobodni režnjevi, odnosno transplantati, uključuju presađivanje zdrave kože na oštećeno područje.

Moguće komplikacije kirurškog liječenja dekubitusa ili tlačnog vrijeda su hematomi, seromi (nakupljanje tekućine), dehiscijencija (otvaranje) rane, infekcija i recidiv (povratak) rane.

Liječenje dekubitusa je kompleksno i multidisciplinarno te uključuje plastične kirurge, opće kirurge, ortopede, neurokirurge, urologe, fizijatre, socijalne radnike, osoblje za njegu, psihologe, a ponekad čak i psihijatre. Proces liječenja je dugotrajan i ponekad traje više mjeseci, čak i godinu dana. Zahtijeva brojne kirurške zahvate od nekrektomija do rekonstruktivnih zahvata, a prije svega dobro poznavanje liječenja kroničnih rana. No najbolje liječenje tlačnog vrijeda uvijek je sprječavanje njegova nastanka.

Pogledaj galeriju slika

Doc. prim. dr. sc. Dubravko Huljev, dr. med.

Specijalist opće kirurgije

Subspecijalist traumatologije

Subspecijalist plastične rekonstrukcijske i estetske kirurgije

Dekubitus je kronična rana kojoj su izloženije najčešće osobe starije životne dobi koji obično boluju i od konkomitantnih oboljenja. Liječenje je kompleksno i multidisciplinarno, a proces dugotrajan. Zahtijeva brojne kirurške zahvate od nekrektomija do rekonstruktivnih zahvata, a prije svega dobro poznavanje liječenja kroničnih rana. Upravo zato uvijek naglašavamo kako je najbolje liječenje dekubitusa – prevencija.
kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Kao što je već nekoliko puta naglašeno, a važno je ponoviti, sprječavanje dekubitusa najbolji je lijek. Bolesnici, kao i osobe koje ih paze i njeguju, trebali bi uvijek imati dekubitus na umu i često provjeravati znakove razvoja ove kronične rane. Stoga preporučamo sljedeće korake:

  • ukoliko je pacijent pokretan, preporučamo povremeno kretanje, barem svaka dva sata, sami ili uz pomoć druge osobe
  • jednom dnevno prekontrolirajte područja na tijelu koja su najizloženija pritisku
  • redovito održavajte higijenu te mažite tijelo kremama, kao npr. kremama za prevenciju dekubitusa ili kremama za masažu
  • pacijent bi trebao redovito mijenjati položaj, otprilike svaka dva sata
  • koristite jastuke i madrace koji ublažavaju pritisak i smanjuju trenje
  • koristite zaštitu za laktove i pete

Liječenje dekubitusa - cijena

Cijenu liječenja dekubitusa, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Kontaktirajte nas

Za sve dodatne informacije, pitanja i savjete uvijek smo vam na raspolaganju, stoga nas bez oklijevanja nazovite, pošaljite nam email ili se naručite za pregled putem našeg online obrasca.

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora