Koljeno - Medicinski zahvati na koljenu u Poliklinici Kvaternik

U Poliklinici Kvaternik možete potražiti sljedeće medicinske usluge koje su povezane s liječenjem ozljeda koljena:

 1. Pregled i UZV koljena,
 2. Artroskopiju te
 3. Operaciju križnih ligamenata.

Pregled i UZV koljena

Ova medicinska usluga u Poliklinici Kvaternik sastoji se, prije svega, od detaljnog pregleda kod specijaliste ortopeda tijekom kojeg će se pravilno i točno odrediti konkretno oštećenje ili ozljeda koljena te procijeniti stanje ovog izuzetno važnog zgloba u koštanozglobnom, tj. lokomotornom sustavu.

Nakon pregleda kod našeg specijaliste ortopeda, slijedi ultrazvuk koljena, a u svrhu detaljne analize i postavljanja dijagnoze razine oštećenja koljena. Uz pravovremeno i točno dijagnosticiranje, ultrazvuk (UZV) koljena pomaže u odluci o adekvatnoj vrsti liječenja zadobivene ozljede, ali nam daje i konkretne prognoze oporavka mišićno-koštanog sustava koljena.

Ultrazvuk koljena je također poznat i kao ehosonografija ili sonografija, a prednost ovakvog pregleda i snimanja jest da, za razliku od ostalih načina snimanja poput RTG-a i CT-a, pri ultrazvuku koljena nema štetnog zračenja.

Artroskopija

Artroskopija koljena je standardni operativni zahvat na koljenu u Poliklinici Kvaternik koji koristimo za izvedbu velikog broja operacija koljena kao što su odstranjivanje ili šivanje meniska, uklanjanje odlomljenih dijelova hrskavice, fiksiranje odlomljenog dijela hrskavice ili kosti, liječenje prijeloma površine kosti u zglobu, rekonstrukciju oštećenih ligamenata koljena, sinovijektomiju odnosno odstranjivanje zadebljane i upaljene unutarnje ovojnice koljena, i sl.

Isto tako, osim za operativne zahvate, artroskopija koljena koristi se i za postavljanje dijagnoze, sprječavanje daljnjih oštećenja zglobova i/ili njihovog propadanja.

Operacija križnih ligamenata

Operacija križnih ligamenata u Poliklinici Kvaternik izvodi se po najsuvremenijim i najučinkovitijim metodama, a jedini smo u Hrvatskoj koji operaciju prednjih križnih ligamenata izvodimo izvornom tehnikom rekonstrukcije ACL i anterolateralnog ligamenta (ALL).

Ova tehnika, koju je naš specijalist ortoped doc.dr.sc. Vrgoč usavršio tijekom šestomjesečnog boravka u Lyonu, značajno smanjuje vjerojatnost za ponovno puknuće prednjeg križnog ligamenta i omogućuje koljenu rotacijsku stabilnost.

Radi se o vrlo uspješnoj tehnici rekonstrukcije koljena koja našim pacijentima priskrbljuje najučinkovitije rezultate.

Stoga, bez obzira koju ste točno ozljedu koljena zadobili, naš stručni tim specijalista ortopedije je tu kako bi vam pomogao i vratio punu fleksibilnost i stabilnost ozlijeđenom koljenu te vam omogućio povratak vašim svakodnevnim aktivnostima.

Ako osjećate bilo kakvu bol ili neugodnosti u koljenu, obratite nam se s povjerenjem i naručite na pregled kako bismo vam pomogli.

Zašto odabrati Polikliniku Kvaternik

Pristup kroničnoj rani

Pristup kroničnoj rani

Koristimo holistički pristup bolesniku - liječimo bolesnika, a ne samo ranu na bolesniku

Najviši standardi kvalitete

Najviši standardi kvalitete

Koristimo svjetski priznati koncept tretmana rana, najbolja suvremena pokrivala za vlažno cijeljenje i terapiju negativnim tlakom.

Detaljna dijagnostika

Detaljna dijagnostika

Temeljitim pregledima dolazimo do uzroka kronične rane i lijećimo je u korijenu.

Zadovoljstvo pacijenta

Zadovoljstvo pacijenta

Uspješno i učinkovito liječimo sve rane, a svi pacijenti od nas odlaze s iznimno pozitivnim iskustvom.

Zadovoljstvo pacijenta

Ljubaznost i profesionalnost

Naše osoblje je iznimno pristupačno i profesionalno, a pacijenti su nam uvijek na prvom mjestu.

Općenito o koljenu

Koljeno je složen zglob koji povezuje bedrenu kost (femur) s potkoljeničnom kosti (tibia). Radi se o najvećem zglobu u tijelu i jednom od najvažnijih, budući da nosi veći dio težine tijela i uključen je u aktivnosti kao što su hodanje, trčanje i skakanje.

Koljeno također sadrži treću kost, nazvanu patela ili čašica koljena, koja se nalazi ispred zgloba i pomaže u njegovoj zaštiti.

Zglob koljena se sastoji od dva glavna dijela (tibiofemoralnog zgloba i patelofemoralnog zgloba) te je okruženo s ligamentima koji pomažu u održavanju kostiju na mjestu i osiguravaju stabilnost zgloba. Koljeno je, također, okruženo s nekoliko mišića, koji su odgovorni za kretanje, kao i stabilnost.

Zbog svoje kompleksnosti, ali i svakodnevne opterećenosti, koljeno je jedan od najčešće ozlijeđenih zglobova u tijelu, s mnogo različitih vrsta mogućih ozljeda.

Najčešće ozljede koljena

Najčešće ozljede koljena uključuju:

 1. Istegnuća ligamenata: Događaju se kada su ligamenti koji drže zglob koljena istegnuti ili pokidani. Najčešće istegnuti ligament je prednji križni ligament (ACL), koji povezuje bedrenu kost s potkoljeničnom kosti i osigurava stabilnost zglobu koljena.
 2. Ozljeda meniskusa: Meniskus je komad hrskavice koji djeluje kao jastuk između bedrene kosti i potkoljenice. U meniskusu se mogu pojaviti pukotine zbog uvijanja ili savijanja koljena.
 3. Prijelomi: Prijelomi kostiju oko koljena mogu nastati zbog traume, pada, skoka, itd.
 4. Sindrom patelofemoralne boli (PFPS): Također poznat kao trkačko koljeno je čest uzrok boli u koljenu kod pojedinaca koji se bave sportom ili drugim fizičkim aktivnostima. Nastaje zbog istrošenosti hrskavice ispod čašice koljena.

Tko je najpodložniji ozljedama koljena?

Koljeno mogu ozlijediti osobe svih životnih dobi, no određene grupe imaju veće šanse za ozljede koljena. Najpodložniji ozljedama koljena su:

 • Osobe koje se bave sportovima koji uključuju brze i rotacijske pokrete, kao što su nogomet, košarka, rukomet, tenis, itd.,
 • Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, zbog dodatnog opterećenja zglobova.
 • Osobe koje su ranije imale ozljede koljena također su izložene većem riziku od budućih ozljeda.
 • Starije osobe, zbog procesa starenja i gubitka gustoće kostiju.

Liječenje ozljeda koljena

Liječenje ozljeda koljena ovisi o specifičnoj vrsti ozljede, ali može uključivati:

 1. Odmor i hladne obloge za smanjenje upale i boli,
 2. Fizikalnu terapiju koja pomaže u rehabilitaciji koljena i poboljšanju snage, fleksibilnosti i opsega pokreta,
 3. Medikamentnu terapiju za smanjenje boli i upale te
 4. Manje ili veće operativne zahvate.

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora