ESTETSKA KIRURGIJA

Lip lift (podizanje usana)

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Lip lift (podizanje usana)

zahvat

jeste-li-kandidat

tijek-zahvata

priprema-za-zahvat

oporavak-nakon-operacije

mjere-opreza

galerija-fotografija

Pune, senzualne usne odlika su mladolikog i svježeg izgleda. No, kako starimo, koža postaje opuštenija i to utječe na naše usne, osobitu gornju. Gornja usna se tako kod mnogih prirodno stanjuje, smanjuje i spušta.

U Poliklinici Kvaternik imamo rješenje za to! Lip liftom vratit ćemo volumen vašoj gornjoj usni i ponovno staviti prekrasan osmijeh na vaše lice.

ZAHVATI-NA-GORNJOJ-I-DONJOJ-USNI-U-LOKALNOJ-ANESTEZIJI

Što je lip lift?

Lip lift ili podizanje usana jest operacija podizanja i oblikovanja gornje usne.

Izgled naših usana uvelike je uvjetovan genetskim predispozicijama. U mladosti su usne pune i svježe zbog velike količine kolagena i hijaluronske kiseline, kao i zbog zubi koji su još uvijek neistrošeni.

Kako starimo, koža cijelog lica postaje opuštenija, a koža između nosa i crvenila gornje usne se opušta. Taj razmak koji obično iznosi od 12 do 15 mm postaje veći, a samo crvenilo gornje usne (vermilion) se smanjuje.

Ako je gornja usna prirodno manja, onda se to stanjivanje i smanjivanje volumena može primijetiti već u dvadesetim i tridesetim godinama života.

Poznato je da UV zrake također razgrađuju kolagen pa je za njegu usana potrebno koristiti balzame sa zaštitnim faktorom uz redovitu rehidraciju organizma.

Ako želimo povećati volumen usana, prva opcija je nadoknada hijaluronske kiseline jednim od hijaluronskih filera.

No kod prirođeno dugačke gornje usne, korištenje hijaluronskog filera izazvat će neprirodan „patkasti izgled“ jer filer ne podiže gornju usnu nego je gura prema van. 

U ovakvom slučaju najbolje rješenje za prirodne, pune usne je operativni zahvat lip lift, odnosno podizanje usana. Njime se skraćuje koža gornje usne, njezin rub se lagano izvrće prema gore. 

Tek nakon ovog zahvata volumen gornje i donje usne može se dodatno povećati hijaluronskim filerom.

Postoji nekoliko tehnika za skraćivanje i repoziciju gornje usne, a izbor tehnike ovisi o genetski prirođenom izgledu usana. Za podizanje usana ili podizanje kutova usana u Poliklinici Kvaternik koristimo Italian lip lift, Bullhorn lip lift, Gullwing lip lift i Corner lip lift. Oodabir najbolje tehnike ovisit će o individualnim potrebama i željama pacijenta te o prirodnom obliku usana.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Kandidati

Idealni kandidati za ovo trajno povećanje usana, odnosno podizanje gornje usne su: 

  • Mlade, zdrave osobe s prirođeno tankom gornjom usnom;
  • Osobe srednje životne dobi kod kojih je došlo do stanjivanja gornje usne u procesu starenja.
tijek-zahvata-rinoplastike

Tijek lip lift zahvata

Prije svakog zahvata napravi se detaljan plan za podizanje gornje usne te se iscrta dio kože ispod nosnica ili u kutovima usana koji želimo odstraniti. 

Nakon toga, nanosi se krema s anestetikom radi anemizacije kože te se u kožu aplicira lokalni anestetik. 

Željeni dio kože se uklanja, a nastali defekt ušije se u dva sloja, potkožnim i kožnim produžnim šavom.

Ovisno o željenim rezultatima i prirodnom izgledu usana, koristimo neku od sljedećih tehnika lip lifta:

Što je Italian lip lift?

Italian lip lift je tehnika kojom se naprave dva odvojena reza kože ispod nosnica, suvišak kože se odstranjuje, a zatim se rubovi kože šivaju. Na taj način skraćuje se udaljenost između nosnica i vermiliona gornje usne.

Što je Bullhorn lip lift?

Bullhorn lip lift, odnosno „subnazalni lip lift“, je tehnika kojom se ispod nosnica i kolumele nosa (nosne pregrade) radi jedan veći rez u obliku mini brkova. Stavljanjem šavova podižu se i vanjski i centralni dijelovi gornje usne, čime se naglašava Kupidonov luk (vrh gornje usne), što usnu čini punom i senzualnom.

Što je Gullwing lip lift?

Gullwing lip lift je tehnika kojom na rubu vermiliona, odnosno crvenila gornje usne, radi rez tamo gdje žene obično iscrtavaju rub usana. Izreže se tanak dio kože gornje usne, u obliku trakice, a zatim se defekt ušije atraumatskim šavovima. Sve tri tehnike daju odlične rezultate kod usana koje nisu prirodno široke.

Corner lip lift

Međutim, ako su usne prirodno široke i usni kutovi su položeni niže, gore navedeni zahvati mogu učiniti da kutovi izgledaju još nižima i da cijelo lice poprimi pomalo tužan izgled. Stoga za podizanje kutova usana najčešće koristimo tehniku Corner lip lift.

Ovim operativnim zahvatom odstranjuje se višak kože u kutovima usana u obliku trokuta te se povećava volumen crvenila usana u području usnih kutova. Samim time usni kutovi zauzimaju viši položaj, a lice dobiva svježiji i veseliji izgled.  

Corner lip lift može se kombinirati s drugim zahvatom kao što je subnazalni lip lift ili Bullhorn lip lift, što dakako ovisi o prirođenom obliku usana. 

Ovisno o tipu i tehnici zahvata, lift lip usana traje u prosjeku od 1 do 2 sata.

Ilustracija 1:

Italian lip lift: plava boja

Bull-horn lip lift: bijela boja

Gull-wing lip lift: roza boja

Corner lip lift: ljubičasta boja

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za lip lift

Obzirom na to da se radi o zahvatu u lokalnoj anesteziji, ako je klijent zdrav i ne boluje od kroničnih bolesti, nije potrebna nikakva obrada niti predoperativna priprema.

Irena Pirkl Lončar, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist plastične i rekonstrukcijske kirurgije glave i vrata

Najbolje rješenje za prirodne, pune usne je operativni zahvat lip lift, odnosno podizanje usana. Njime se skraćuje koža gornje usne, a rub gornje usne se lagano izvrće prema gore. U Poliklinici Kvaternik koristimo nekoliko različitih tehnika koje donose odlične rezultate, a odabir najbolje ovisi o željama, mogućnostima, te prirođenom obliku usana pacijenta.
oporavak

Lip lift oporavak

Neposredno nakon operativnog zahvata pacijent može ići kući. 

Eventualni otok smanjit će se nakon nekoliko dana, a sam šav u dnu nosnica potrebno je dvaput dnevno mazati antibiotskom mašću kako bi se odstranile kraste i spriječila infekcija rane.

Šavovi se odstranjuju osam do deset dana nakon operacije.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Kao i kod svake kirurške rane, dok ne završe procesi cijeljenja, postoji mogućnost vidljivog ožiljka. No s obzirom na to da se ožiljak nalazi u dnu nosnica, vrlo lako se prikrije make-upom.

Također, kao i kod svakog kirurškog zahvata, što je zahvat teži i duži, postoperativno cijeljenje će također biti duže, a mogućnost komplikacija malo veća.

Potrebno je naglasiti da u Poliklinici Kvaternik ovaj zahvat daje trajan rezultat, odnosno trajno povećanje usana.

Ako u dogovoru pacijenta i operatera uspijemo uskladiti pacijentove želje s realnim lokalnim nalazom, tada rezultat lip lifta mogu biti prirodne i pune usne s prekrasnim osmijehom.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Galerija Fotografija

Lip lift (podizanje usana) – cijena

Cijenu podizanja usana, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora