OPĆA KIRURGIJA

OPERACIJA HERNIJE

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

OPERACIJA HERNIJE

Sto-je-operacija-hernije

Simptomi-i-indikacije

Opis-tijeka-operativnog-zahvata

Priprema-za-operativni-zahvat

Postoperativni-oporavak

Mjere-opreza

Hernija, bruh ili kila je relativno česta bolest koja pogađa i muškarce i žene, te osobe u svakoj životnoj dobi. Iako često dolazi bez većih simptoma, hernija se s vremenom može povećavati te uzrokovati veće komplikacije. 

U Poliklinici Kvaternik, brzim i učinkovitim operativnim zahvatom pobrinut ćemo se da spriječimo sve moguće komplikacije te da herniju izliječimo prije nego što postane ozbiljnija i veća.

Hernia

Što je hernija (bruh ili kila)?

Hernija, poznata i kao bruh ili kila, jest izbočenje potrbušnice ili trbušne maramice (peritoneuma) kroz oslabljene mišiće trbušnog zida, a ono često sadržava i dijelove unutarnjih organa trbušne šupljine (peritoneum ili dio tankog crijeva). 

Hernija može biti prirođena, odnosno postojati već kod rođenja ili se javiti neposredno nakon poroda, a može biti i stečena, odnosno javiti se uslijed raznih rizičnih faktora tijekom života, poput prevelikog naprezanja trbušnih mišića.

Zašto hernija može biti opasna?

Hernija neće proći sama od sebe. Ona se pak tijekom vremena povećava te se time proporcionalno povećavaju i mogućnosti komplikacija, kao i kompleksnost samog operativnog zahvata. 

Hernije su često bez značajnih simptoma, ali prava opasnost krije se u mogućnosti uklještenja sadržaja kilne vreće, tj. dijela unutarnjeg organa koji se nalazi u kilnoj vreći. To se najčešće događa kod manjih hernija. 

Ako dođe do uklještenja, moguć je prekid krvotoka u dijelu unutarnjeg organa koji se nalazi u herniji s posljedičnim odumiranjem tkiva (nekroza), upalom potrbušnice (peritonitis), sepsom i mogućim smrtnim ishodom.  

Glavni tipovi hernije

S obzirom na anatomsku lokalizaciju na prednjoj trbušnoj stijenki, razlikujemo sljedeće tipove hernije:

Preponska (ingvinalna) hernija – najčešći tip 

Preponska ili ingvinalna hernija javlja se u oko 75 % slučajeva i nastaje zbog slabosti mišića i potpornih struktura preponskog (ingvinalnog) kanala. Češća je kod muškaraca, a može se spustiti sve do skrotuma. Manifestira se u obliku ispupčenja u predjelu prepone koje može biti stalno ili se manifestirati kod napora (pojačani tlak u trbušnoj šupljini).

Bedrena (femoralna) hernija

Bedrena ili femoralna hernija javlja se neposredno ispod prepone u početnom dijelu natkoljenice. To je najčešći tip hernije kod žena. Vrlo često dolazi do uklještenja s prethodno navedenim komplikacijama.

Pupčana (umbilikalna) hernija

Pupčana ili umbilikalna hernija  nastaje u području pupka. Često je prirođena, a nastaje zbog slabosti tkiva koja okružuju pupak. Manifestira se u izbočenju pupka. Češća je kod muške djece i najčešće ne uzrokuje simptome sve do odrasle dobi. 

Epigastrična hernija

Epigastrična hernija se javlja u medijalnoj liniji iznad pupka, a posljedica je slabosti vezivnih struktura između mišića rektusa (ravni trbušni mišić).  

Dijastaza rektusa (razdvajanje ravnog trbušnog mišića)

Ova hernija se javlja u središnjoj liniji između pupka i zdjelice i to najčešće nakon trudnoće i poroda. 

Poslijeoperacijska hernija

Poslijeoperacijska hernija se javlja na mjestu operacijskog reza koji je nepravilno zacijelio. Rijetko je povezana s ozbiljnim komplikacijama. 

Glavni uzroci hernije ili bruha

Uzroci hernije uglavnom uključuju sva jača naprezanja trbušnih mišića uz povećanje unutarnjeg trbušnog tlaka te slabost mišića i vezivnih struktura trbušne stijenke, kao npr. u sljedećim slučajevima:

 • Povećani tlak unutar trbušne šupljine
 • Jaki fizički napori – podizanje teških predmeta
 • Dugotrajni i jaki kašalj ili kihanje
 • Trudnoća
 • Veliko povećanje tjelesne težine
 • Opstipacija – napinjanje kod evakuacije stolice 

U Poliklinici Kvaternik imamo iskusan tim liječnika i osoblja koji će se u potpunosti pobrinuti za vas individualnim i otvorenim pristupom. Nakon detaljnog pregleda i konzultacija, operaciju hernije obavit ćemo stručno i učinkovito kako bismo vam ponovno omogućili visoku kvalitetu života te život bez bolova.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Hernije se manifestiraju u obliku ispupčenja trbušne stijenke koje se javlja ili povećava kod povišenja trbušnog tlaka (fizički napori, kašljanje, plakanje, napinjanje kod evakuacije stolice). U početnoj fazi, ispupčenje se može manualno vratiti u trbušnu šupljinu, no ponovno se javlja nakon napinjanja trbušnog zida. 

Hernije dugo vremena mogu biti bez simptoma, a ako su simptomi prisutni, često se radi o nelagodi i laganim bolovima koji se mogu pojačavati kod fizičkog napora. 

Ukoliko je došlo do uklještenja hernije, utoliko se mogu pojaviti sljedeći simptomi:

 • Mučnina, povraćanje ili oboje
 • Povišena tjelesna temperatura
 • Iznenadna bol koja se brzo pojačava
 • Nemogućnost manualnog vraćanja (repozicije) hernije
 • Koža u području hernije može postati crvene, ljubičaste ili tamne boje
 • Nemogućnost evakuacije stolice i plinova

U slučaju uklještenja hernije potreban je hitan kirurški operativni zahvat.

Čimbenici rizika za pojavu hernije

 • Osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom
 • Pretjerana tjelesna težina
 • Bolesnici s cističnom fibrozom
 • Trudnoća
 • Povećana prostata
 • Kronična opstipacija (zatvor)
 • Kronični kašalj
 • Težak fizički posao
 • Starija životna dob
tijek-zahvata-rinoplastike

Tijek operativnog zahvata

Iako hernija obično ne predstavlja ozbiljno stanje, operativno liječenje se preporučuje iz dva razloga:

 • S vremenom se hernija povećava i simptomi postaju izraženiji.
 • Sadržaj kilne vreće može se ukliještiti (inkarcerirati) s posljedičnim jakim bolovima, mučninama i povraćanjem, te mogućom gangrenom sadržaja, infekcijom i sepsom.

Operacija hernije sastoji se od vraćanja kilne vreće u trbušnu šupljinu te rekonstrukcije trbušne stijenke. 

Uglavnom se koristi Lichtensteinova operativna metoda gdje se trbušna stijenka pojačava ugradnjom sintetske mrežice. Ova operativna metoda je minimalno invazivna, bez tenzije te uključuje najmanji postotak recidiva, odnosno povratka hernije.

Operacija se može učiniti u lokalnoj ili u općoj anesteziji, a sam zahvat traje oko sat vremena.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za operativni zahvat

Pripremiti se prema uputama liječnika ili anesteziologa na prethodnom pregledu, što uglavnom uključuje dolazak natašte na dan operacije.

Doc. prim. dr. sc. Dubravko Huljev, dr. med.

Specijalist opće kirurgije

Subspecijalist traumatologije

Subspecijalist plastične rekonstrukcijske i estetske kirurgije

Iako hernija obično nije ozbiljno stanje, važno je istaknuti da ona neće proći sama od sebe. Hernija se tijekom vremena povećava te se time proporcionalno povećavaju i mogućnosti komplikacija kao i kompleksnost samog operativnog zahvata. Upravo zato preporučujemo pravovremeno operativno liječenje, kojeg u Kvaterniku izvodimo vrlo učinkovitom te minimalno invazivnom Lichtensteinovom metodom.
oporavak

Oporavak nakon operativnog zahvata

Postoperativni oporavak uglavnom protječe bez većih bolova, a konci se vade za 8-10 dana.

Potrebno je izbjegavati teže fizičke napore i sportske aktivnosti kroz period od 6 tjedna uz postupno pojačanje fizičkih aktivnosti.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Komplikacije nakon operacija hernija vrlo su rijetke, a dijele se na rane i kasne. 

Rane su formiranje hematoma, edem, dehiscijencija rane (oštećenje procesa cijeljenja rane) i upala rane. Kasna komplikacija je mogućnost recidiva (0,5 – 2,4 %).

Kako bi se umanjili svi rizici te spriječio povratak hernije, preporučuje se izbjegavanje pretjeranih fizičkih napora te održavanje normalne tjelesne težine. 

Preporučuju se i aktivnosti koje jačaju trbušne mišiće, kao i adekvatna prehrana bogata vlaknima u cilju sprečavanja opstipacije, odnosno zatvora.

Operacija hernije - cijena

Cijenu operacije hernije, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora