ESTETSKA KIRURGIJA

Podizanje kapaka (blefaroplastika)

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Podizanje kapaka (blefaroplastika)

zahvat

kada-se-odluciti

opis-zahvata-operacije-ocnih-kapaka

priprema-za-korektivni-zahvat

oporavak-nakon-operacije

mjere-opreza

galerija-fotografija

Oči su najljepši ukras lica i prva značajka koju primijetimo na licu druge osobe. Također su glavno sredstvo neverbalne komunikacije kojim iskazujemo pozornost, uvažavanje i zanimanje prema sugovorniku. Budući da su tijekom komunikacije u središtu naše pozornosti, na očima brzo uočimo promjene. 

Tako brzo primijetimo spuštene kapke, bore i masne jastučiće koji cijelom licu daju umoran i stariji izgled. Sve ove promjene koje nastaju kao rezultat starenja mogu se učinkovito korigirati zahvatom blefaroplastike uz koji će vaši očni kapci ponovno zablistati.

blefaroplastika

Što je blefaroplastika ili operacija kapaka?

Koža lica s godinama se mijenja i gubi elastičnost, a znakovi starenja najprije se pojavljuju na području oko očiju gdje je koža posebno tanka i osjetljiva. Na očnim vjeđama javlja se višak kože i vrećasti nabori pa lice poprima star, umoran i tužan izgled.

Ovi znakovi starenja mogu se ukloniti estetskim korekcijama, a jedna od takvih mogućnosti je blefaroplastika, tj. operacija kapaka. Ovim malim i vrlo učinkovitim kirurškim zahvatom uklanja se višak kože na gornjim i donjim kapcima, kao i vrećasti nabori ispod očiju, pa oči izgledaju veće i otvorenije, a lice ponovno poprima odmoran i mladenački izgled.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Kandidati

Estetska operacija kapaka izvodi se kod pacijenata s viškom kože na donjim i gornjim kapcima, te pacijenata koji imaju masne jastučiće ispod očiju. 

Kao razlog pristupanja zahvatu pacijenti obično navode nezadovoljstvo vlastitim izgledom, ali i funkcionalne smetnje uzrokovane preklapanjem viška kože preko gornje vjeđe, poput učestalog treptanja, zamora očiju i smanjenog vidnog polja.

Korekciji očnih kapaka obično pristupaju pacijenti u četvrtom desetljeću života, no zahvat se može napraviti i ranije u tridesetima ili dvadesetima s ciljem pomlađivanja kože.

savjetovanje-i-odredivanje-terapije

Tijek zahvata

Korekcija kapaka se izvodi se u lokalnoj ili lokalno-potenciranoj anesteziji s minimalnim rizikom za pacijenta. Može trajati od jednog do tri sata, ovisno o tome radi li se samo operacija gornjih kapaka, operacija donjih kapaka ili operacija gornjih i donjih kapaka.

 

Blefaroplastika gornjih kapaka (korekcija gornjih kapaka)

Korekcija gornjih kapaka izvodi se tako da estetski kirurg napravi rez 8 mm iznad ruba trepavica, u gornjem palpebralnom sulkusu, te potom odstrani višak kože uz eventualno odstranjivanje masnog tkiva u medijalnom očnom kutu. 

Budući da se rez postavlja u prirodnom naboru gornje vjeđe, postoperativni ožiljak je potpuno nevidljiv. Zahvat traje oko sat vremena, oporavak je kratak, a mogućnost komplikacija minimalna. 

Blefaroplastika donjih kapaka (korekcija donjih kapaka)

Donja blefaroplastika izvodi se tako da se napravi rez kože 5 mm od ruba trepavica. Obavezno se radi i lateralna kantopeksija, odnosno „sidreni šav“ kojim se donji očni  kapci fiksiraju za rub orbite. Njime se sprječava „spuštanje“ donjeg kapka u postoperativnom periodu i izvrtanje prema van.

Korekcija donjih kapaka traje znatno duže nego korekcija gornjih kapaka jer je često potrebno otvoriti orbitalni septum i odstraniti masno tkivo koje stvara jastučiće ispod očiju. Oporavak traje do dva tjedna tijekom kojih je potrebna postoperativna antibiotska zaštita, a konačan rezultat vidljiv je nekoliko mjeseci nakon zahvata.

Ako pacijent želi samo korekciju masnih jastučića, može se izvesti transkonjuktivalna blefaroplastika. Tada se rez radi na unutarnjoj strani sluznice oka te nema vidljivih ožiljaka.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za zahvat

Priprema za podizanje kapaka ovisit će o dobi pacijenta i vrsti zahvata koji će se primijeniti. 

Svi pacijenti trebaju napraviti osnovne laboratorijske pretrage krvi i urina, a pacijentima u dobi iznad četrdeset godina preporučuje se napraviti još i kompletnu krvnu sliku te analizu zgrušavanja krvi (koagulogram).

Nakon laboratorijskih pretraga, estetski kirurg će pregledati položaj i izmjeriti elastičnost kože lica, potkožnog tkiva obrva, gornjih i donjih kapaka, suzne žlijezde i obraza. Na temelju pregleda i rezultata laboratorijskih pretraga donijet će konačnu odluku u vrsti zahvata.

Zahvat se obično izvodi u lokalnoj anesteziji, a ako je potrebno otvoriti periorbitalni septum i odstraniti masne jastučiće,izvodi se u lokalnoj potenciranoj anesteziji. Zbog toga je potrebno obaviti i pregled anesteziologa.

Tri dana prije operacije kapaka potrebno je prestati s uzimanjem antikoagulantnih lijekova kao što su Andol, Pygrel, Martefarin i slično.

Irena Pirkl Lončar, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist plastične i rekonstrukcijske kirurgije glave i vrata

Niti jedna metoda pomlađivanja lica nema tako izuzetan efekt kao podizanje kapaka. Ovaj brzi zahvat u lokalnoj anesteziji izbrisat će godine, stres i umor s vašeg lica i podariti mu novu svježinu.
oporavak

Blefaroplastika - oporavak

Pacijent se nakon zahvata otpušta na kućnu njegu, a sve što mu je potrebno za vrijeme postoperativnog perioda dobiva u našoj Poliklinici.

Oporavak nakon blefaroplastike iziskuje posebnu njegu tretiranog područja kroz nekoliko dana. Prva dva dana potrebno je stavljati hladne obloge na oči, mazati šavove antibiotskom mašću i spavati u lagano povišenom položaju. Osim toga, rez je potrebno održavati suhim.

Otekline i podljevi prolaze u prosjeku nakon 7 do 10 dana, ovisno o tipu zahvata i dobi pacijenta. U tom periodu naše osoblje vam je na raspolaganju dvadeset i četiri sata dnevno kako bi oporavak prošao što bezbolnije i ugodnije.

Šavovi se vade nakon 6 do 8 dana te je tada moguć povratak svakodnevnim aktivnostima. Nakon skidanja šavova preporučljivo je napraviti tri do četiri tretmana limfne drenaže lica radi bržeg smirivanja otoka oko očiju i bolje regeneracije kože.

Šminkanje nakon blefaroplastike preporučuje se tek dva do tri tjedna nakon zahvata.

Tijekom prve godine nakon operacije pacijentima preporučujemo redovite kontrole kako bi bili sigurni da će krajnji rezultat biti na obostrano zadovoljstvo.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Korekcija spuštenih kapaka može donijeti potencijalne komplikacije, no one su uglavnom rezultat nestručno izvedenog zahvata. 

Tijekom uklanjanja viška kože može se dogoditi da se ukloni prevelika količina te da se gornji kapak skrati. Oko se tada ne može zatvoriti do kraja, što može dovesti do keratopatije.

Osim toga, tijekom operativnog zahvata može doći do oštećenja mišića koje će rezultirati spuštanjem gornjih kapaka ili takozvanom ptozom. Ptoza može biti prisutna i prije same korekcije očnih kapaka, a najučinkovitije rješenje za nju jest također operacija podizanja kapaka.

Ostale nuspojave i komplikacije mogu uključivati asimetriju kapaka, stvaranje hematoma potencijalno opasnih za vid, dugotrajnu suhoću oka te spuštanje i izvrtanje donjeg kapka (ektropion).

Blefaroplastika – prije i poslije

Blefaroplastika – cijena

Cijenu podizanja kapaka, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Ako se želite riješiti umornog izgleda očiju, vratiti mladenački izgled i vidjeti jasnije, kontaktirajte nas već danas putem emaila, telefona ili online obrasca kako biste se naručili za za podizanje kapaka.

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora