OTORINOLARINGOLOGIJA

DIJAGNOSTIKA I LIJEČENJE OROFARINGEALNE DISFAGIJE

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

DIJAGNOSTIKA I LIJEČENJE OROFARINGEALNE DISFAGIJE

sto-je

simptomi

opis

priprema-pacijenata

oporavak

mjere-opreza

Disfunkcionalnost gornjih dijelova probavnog i dišnog sustava može dovesti do problema s gutanjem i gušenja hranom, odnosno orofaringealne disfagije. Ovaj poremećaj može se javiti u bilo kojoj dobi, ali je najčešći u starijih osoba s oslabljenim mišićima i neurološkim problemima. Budući da liječenje disfagije ovisi o vrsti ili uzroku poremećaja gutanja, potrebno je napraviti specijalistički pregled kako bi se postavila dijagnoza i provelo odgovarajuće liječenje. Upravo to možete učiniti u Poliklinici Kvaternik!

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Što je orofaringealna disfagija?

Orofaringealna disfagija je poremećaj gutanja, odnosno nemogućnost gutanja ili otežano gutanje hrane koje zahvaća dio probavnog puta od usana do gornjeg ušća jednjaka. 


Poteškoće s gutanjem mogu dovesti do ulaska hrane ili tekućine u dušnik i bronhe i izazvati aspiracijsku pneumoniju. Također, nedovoljan unos tekućine i hranjivih tvari može uzrokovati dehidraciju i pothranjenost, stoga je od velike je važnosti što prije otkriti i liječiti orofaringealnu disfagiju kako ne bi došlo do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Orofaringealna disfagija može se javiti u sklopu različitih bolesti i poremećaja, a najčešće od nje boluju:

 • Osobe starije od 70 godina
 • Pacijenti s različitim neurološkim bolestima poput trauma mozga, moždanog udara, amiotrofične lateralne skleroze, multiple skleroze, demencije, Parkinsonove bolesti, neuromuskularnih bolesti i sl.
 • Pacijenti s bolestima glave i vrata među kojima su najčešće pacijenti s tumorima gornjeg dijela probavnog sustava, nakon radioterapije glave i vrata, pacijenti s poremećajima lučenja sline, s kirurškim zahvatima vratne kralješnice, ozljedama u području glave i vrata, paralizom glasnica, kongenitalnim malformacijama glave i vrata i dr.

 

Glavni simptomi koji upućuju na mogućnost orofaringealne disfagije uključuju:

 • Nemogućnost kontrole sline, tekućine ili hrane u usnoj šupljini
 • Slinjenje, pljuvanje, curenje zalogaja i gutljaja iz usta
 • Lijepljenje hrane za nepce
 • Zaostajanje hrane u „džepovima“ između obraza i zuba, ispod jezika ili na korijenu jezika
 • Smetnje s prebacivanjem zalogaja ili gutljaja iz usne šupljine u ždrijelo te s potiskivanjem zalogaja ili gutljaja iz ždrijela u jednjak
 • Osjećaj zaostajanja hrane ili tekućine na korijenu jezika ili u ždrijelu, često praćen strahom od gušenja te potrebom za izbacivanjem zalogaja nazad na usta
 • Zagrcavanje i kašalj, vlažan i grgljav glas
 • Gušenje pri uzimanju hrane ili tekućine
 • Dugotrajno hranjenje koje dovodi do zamora, a pacijent ne može pojesti cijeli obrok.
odstranjivanje-limfnog-cvora-vrata

Pregled i dijagnostika

Na specijalističkom pregledu u Poliklinici Kvaternik, naši će liječnici provesti pretrage kojima će dijagnosticirati orofaringealnu disfagiju ako ona postoji.

Pregled i dijagnostika uključuju:

 • Detaljno ispitivanje pacijenta o tegobama s gutanjem i smanjenju tjelesne mase
 • Davanje pacijentu manje količina vode i praćenje pojave tegoba koje su specifične za ovo stanje
 • Pregled liječnika specijalista otorinolaringologa
 • Fiberoptičku endoskopsku procjenu gutanja koju provodi liječnik specijalist otorinolaringolog-fonijatar
 • Videofluoroskopiju, odnosno dijaskopiju jednjaka koju provodi liječnik specijalist radiolog
priprema-za-pregled i zahvat

Liječenje orofaringealne disfagije

Nakon inicijalnog pregleda, te ako je orofaringealna disfagija ustanovljena, kreće se s liječenjem. U Poliklinici Kvaternik orofaringealnu disfagiju liječimo na nekoliko načina:

 1. Liječenjem uzroka disfagije, tj. bolesti koja je dovela do poremećaja gutanja
 2. Prilagodbom konzistencije hrane i tekućine
 3. Provođenjem vježbi za jačanje i poboljšanje koordinacije mišića usne šupljine, ždrijela i grkljana pod kontrolom logopeda
 4. Kirurškim zahvatom njime rješavamo samo specifične slučajeve orofaringealne disfagije koji su uzrokovani mehaničkom preprekom ili anatomskim nedostatkom u području gornjeg dijela probavnog puta

 

Prilagodba konzistencije hrane i tekućine

Kod pacijenata koji otežano gutaju krutu hranu preporučujemo usitnjavanje i miksanje hrane, vlaženje zalogaja tekućinom ili preparatima umjetne sline te izbjegavanje namirnica koje iritiraju sluznicu i izazivaju bol.

Kod pacijenata koji imaju tegoba s gutanjem tekućine preporučujemo zgušnjavanje tekućine prirodnim zgušnjivačima koji najčešće mijenjaju okus i miris namirnice ili pak umjetnim zgušnjivačima koji ne mijenjaju okus i miris pripremljene tekućine nego samo njenu konzistenciju. 

Tekućine se mogu zgusnuti na nekoliko konzistencija: od konzistencije sirupa, jogurta i meda do konzistencije kreme. Pritom je važno paziti da se tekućine zgušnjavaju na najrjeđu konzistenciju koju bolesnik može konzumirati bez rizika od aspiracije, odnosno udisanja tekućine prilikom konzumacije.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za pregled

Pošto pregled i dijagnostika ovog stanja uključuju fiberoptičku endoskopsku procjenu gutanja, a ponekad i videofluoroskopiju, bit će potrebne određene pripreme.

Pacijenti bi trebali izbjegavati uzimanje hrane ili tekućine sat vremena prije endoskopske procjene gutanja, a netom prije samog pregleda očistiti usnu šupljinu i oprati zube.

U Poliklinici Kvaternik rado ćemo vam pomoći u pripremi, odgovoriti na sva pitanja, te vas provesti kroz cijeli postupak kako biste znali što očekivati.

Ana Đanić Hadžibegović, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist fonijatar

Orofaringealna disfagija manifestira se kao teško gutanje hrane koje može uzrokovati ozbiljne probleme. U Poliklinici Kvaternik uspješno dijagnosticiramo i liječimo disfagiju u osoba koje pate od poremećaja gutanja. Uz našu pomoć ponovno ćete moći uživati u hrani i piću bez straha od gušenja.
oporavak

Oporavak

Dijagnostički pregled orofaringealne disfagije ne uključuje veće zahvate te stoga nema procesa oporavka. Ako je potrebno, dobit ćete upute o eventualnim daljnjim dijagnostičkim postupcima i upute o planu liječenja. Po završetku otorinolaringološkog pregleda možete se vratiti svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima i obvezama.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Prilikom endoskopske procjene gutanja, koja je najčešće dio cjelokupnog pregleda, rijetko može doći do osjećaja nelagode ili boli, krvarenja iz nosa, povraćanja, kratkotrajnog zatvaranja grkljana (laringospazam) te aspiracije male količine hrane ili tekućine koja se daje za vrijeme pregleda. No u Poliklinici Kvaternik sve rizike svodimo na minimum te iznimno pažljivo i stručno pristupamo svakom pregledu

Kontaktirajte nas

Ako ste primijetili da imate probleme s gutanjem, obratite se našim stručnjacima za specijalistički otorinolaringološki pregled i liječenje orofaringealne disfagije. Kontaktirati nas možete putem online obrasca, emailom ili telefonom.

Disfagija - cijena

Cijenu rješavanja problema s otežanim gutanjem, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora