PROKTOLOGIJA

Hemoroidi

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Hemoroidi

sto-je

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

Uz razna područja medicine koja pokriva Poliklinika Kvaternik, nalazi se i proktologija, područje medicine koje se bavi bolestima donjeg debelog crijeva. Liječenje unutarnjih i vanjskih hemeroida samo je jedna od usluga koju pružamo, budući da u Poliklinici Kvaternik možete potražiti pomoć i ako sumnjate na analnu fisuru, analnu fistulu ili analne polipe.

priprema-za-pregled i zahvat

Što su to hemoroidi?

Hemoroidi su uobičajeno stanje koje pogađa milijune ljudi diljem svijeta. Hemoroidi su, zapravo, natečene i upaljene vene u anusu i donjem dijelu rektuma koje mogu uzrokovati nelagodu, bol, svrbež i krvarenje, osobito tijekom pražnjenja crijeva. Dijele se na unutarnje i vanjske, a mogu nastati zbog raznih čimbenika.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Uzroci nastanka hemoroida

Iako točan uzrok hemoroida nije u potpunosti razjašnjen, poznato je nekoliko čimbenika koji doprinose njihovom razvoju.

Jedan od primarnih uzroka hemoroida je naprezanje tijekom pražnjenja crijeva, pogotovo prilikom opstipacije i otežanog vršenja velike nužde. Naprezanje može izvršiti pritisak na vene u rektumu i anusu, što dovodi do oticanja i upale.

Još jedan čest uzrok hemoroida je dugotrajno sjedenje. Dugotrajno sjedenje može potaknuti nastanak hemoroida, te se kao rezultat može pojaviti otečenost u području anusa i rektuma. To je osobito uobičajeno među osobama koji obavljaju uredske poslove ili se bave prijevozom (profesionalni vozači, vozači javnog prijevoza, itd.).

Trudnoća je također značajan faktor rizika za hemoroide. Rastuća maternica vrši pritisak na vene u području zdjelice, što dovodi do oticanja i upale. Osim toga, hormonalne promjene tijekom trudnoće mogu oslabiti stijenke vena, čineći ih osjetljivijima na oticanje i upalu.

Pretilost je još jedan čimbenik koji može pridonijeti razvoju hemoroida. Ako ne vodite računa o svojoj prehrani, prekomjerna težina može pritiskati vene u rektumu i anusu što može dovesti do upale i oticanja na tom području. Nadalje, prehrana koja je siromašna vlaknima i bogata prerađenom hranom može doprinijeti zatvoru, što može povećati rizik od hemoroida.

Konačno, starost je također faktor koji može pridonijeti razvoju hemoroida. Kako starimo, tkiva i mišići u rektumu i anusu mogu oslabiti, čineći ih osjetljivijima na oticanje i upalu.

tijek-zahvata-rinoplastike

Podjela hemoroida

Hemoroidi, također poznati kao hemeroidi, mogu se podijeliti u dvije glavne vrste: unutarnje hemoroide i vanjske hemoroide. Podjela hemoroida temelji se na njihovom položaju u rektumu i anusu.

Unutarnji hemoroidi nalaze se unutar rektuma te nisu vidljivi ni opipljivi. Obično su bezbolni i mogu proći nezapaženo sve dok ne prokrvare ili prolabiraju, što znači da strše izvan analnog otvora.

Unutarnji hemoroidi dijele se na četiri stupnja:

 • Stupanj 1: Hemoroid se nalazi u sluznici rektuma i ne prolabira.
 • Stupanj 2: Hemoroid prolabira tijekom pražnjenja crijeva, ali se spontano vraća u svoj prvobitni položaj.
 • Stupanj 3: Hemoroid prolabira tijekom pražnjenja crijeva i zahtijeva ručno premještanje.
 • Stupanj 4: Hemoroid je trajno prolabirao i ne može se namjestiti.

Vanjski hemoroidi, s druge strane, nalaze se izvan anusa i mogu se napipati ili vidjeti. Često su bolni i mogu izazvati nelagodu, svrbež i krvarenje.

Vanjski hemoroidi se mogu podijeliti u dvije vrste:

 • Akutni vanjski hemoroidi: Obično su uzrokovani krvnim ugrušcima u venama i mogu biti vrlo bolni.
 • Kronični vanjski hemoroidi: rezultat su dugotrajnog pritiska na vene i manje su bolni od akutnih vanjskih hemoroida.

Isto tako, u nekim slučajevima mogu biti prisutni i unutarnji i vanjski hemoroidi. Ovo je poznato kao miješani hemoroidi.

priprema-za-pregled i zahvat

Unutarnji hemoroidi

Unutarnji hemoroidi su smješteni unutar rektuma te ih nije moguće vidjeti niti opipati. Obično ne uzrokuju bol i mogu ostati nezamijećeni sve dok ne dođe do krvarenja ili prolapsa, kada se hemoroidi izboče izvan analnog otvora.

Kao što smo već napisali, postoje četiri stupnja unutarnjih hemoroida:

 1. Hemeroid se nalazi u sluznici rektuma i ne prolapsira.
 2. Hemeroid prolapsira tijekom pražnjenja crijeva, ali se sam vraća u prvobitni položaj.
 3. Hemeroid prolapsira tijekom pražnjenja crijeva i zahtijeva ručno vraćanje u prvobitni položaj.
 4. Hemeroid je trajno prolapsirao i nije ga moguće vratiti u prvobitni položaj.

Simptomi unutarnjih hemeroida

Unutarnji hemoroidi mogu proizvesti nekoliko simptoma, uključujući:

 1. Krvarenje: najčešći simptom unutarnjih hemoroida je jarko crvena krv u stolici ili na toaletnom papiru nakon brisanja. Ovo krvarenje je obično bezbolno i može se pojaviti tijekom ili nakon pražnjenja crijeva.
 2. Prolaps: unutarnji hemoroidi mogu prolapsirati ili stršati izvan analnog otvora, osobito tijekom pražnjenja crijeva. Prolapsirani hemoroidi mogu uzrokovati nelagodu, bol i svrbež.
 3. Bol: Unutarnji hemoroidi obično su bezbolni, ali mogu postati bolni ako se guše, što znači da je prekinut dotok krvi.
 4. Svrbež: Unutarnji hemoroidi mogu uzrokovati svrbež i iritaciju u području anusa, osobito ako prolabiraju.

Liječenje unutarnjih hemoroida

Liječenje unutarnjih hemoroida ovisi o samom stupnju i težini samog slučaja. Blagi slučajevi unutarnjih hemoroida mogu se liječiti domaćim lijekovima, kao što su: sjedeće kupke, prehrana bogata vlaknima te raznim kremama.

Sjedeće kupke

Radi se o namakanju u toploj vodi 10-15 minuta nekoliko puta dnevno koje može pomoći u smanjenju oteklina i ublažavanju svrbeža i nelagode.

Prehrana bogata vlaknima

Prehrana bogata vlaknima može pomoći omekšati stolicu i spriječiti opstipaciju, koja zapravo pogoršava unutarnje hemoroide.

Lokalne kreme i masti

Kreme i masti koje se kupuju bez recepta mogu pomoći u ublažavanju svrbeža i nelagode.

U težim slučajevima unutarnjih hemoroida može biti potrebno medicinsko liječenje koje uključuje nekoliko medicinskih postupaka.

Podvezivanje hemeroida gumenom trakom

Ovaj postupak uključuje stavljanje male gumene trake oko baze hemoroida, prekidajući njegovu opskrbu krvlju i uzrokujući njegovo smanjivanje i otpadanje.

Infracrvena koagulacija

Medicinski postupak infracrvene koagulacije koristi toplinu za uništavanje tkiva hemoroida.

Hemoroidektomija

Hemoroidektomija je kirurški zahvat koji se koristi za uklanjanje unutarnjih hemoroida koji izazivaju bol, krvarenje i osjećaj nelagode. Ovaj kirurški zahvat uključuje pravljenje rezova u tkivu oko hemoroida i njihovo uklanjanje.

Hemoroidektomija se obično izvodi u općoj anesteziji i zahtijeva period oporavka od nekoliko tjedana. Iako je oporavak zahtjevan i uključuje postoperativnu bol, pa čak i krvarenje, postupak ima visoku stopu uspješnosti i može pružiti dugotrajno olakšanje od simptoma hemoroida.

Kako bi cjelokupan zahvat prošao bez komplikacija, važno je da pacijenti razgovaraju o rizicima i koristima hemoroidektomije sa svojim liječnikom te da pažljivo slijede postoperativne upute za potpuno zacjeljenje i oporavak.

Koliko traju unutarnji hemoroidi

Trajanje unutarnjih hemoroida može varirati ovisno o ozbiljnosti bolesti i korištenoj metodi liječenja. Blagi slučajevi unutarnjih hemoroida mogu trajati nekoliko dana do tjedan dana uz pravilno kućno liječenje. Međutim, teži slučajevi mogu zahtijevati liječenje i mogu trajati nekoliko tjedana ili čak mjeseci.

Ono što je izuzetno važno jest potražiti liječničku pomoć ako simptomi unutarnjih hemoroida potraju ili se pogoršaju unatoč kućnom liječenju. Naime, prolapsirani ili trombozirani unutarnji hemoroidi zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć kako bi se spriječile komplikacije poput raznih infekcija i upala.

Ana Križanović, dr. med.

Specijalist opće kirurgije

Subspecijalist abdominalne kirurgije

Pristupamo svakom pacijentu individualno i uzima u obzir njihove specifične potrebe kako bi osigurao najbolju moguću terapiju. Pacijenti se mogu osloniti na našu modernu opremu i vrhunske standarde kvalitete usluge kako bi postigli brzo i učinkovito olakšanje od simptoma hemeroida.
oporavak

Vanjski hemoroidi

Za razliku od unutarnjih hemoroida, vanjski hemoroidi pojavljuju se izvan anusa i mogu se napipati ili vidjeti. Radi se o izuzetno bolnom medicinskom stanju koje izaziva i nelagodu, intenzivan svrbež, a može biti popraćeno i krvarenjem.

Vanjski hemoroidi dijele se na dvije vrste: akutni vanjski hemoroidi i kronični vanjski hemoroidi.

Akutni vanjski hemoroidi

Akutni vanjski hemoroidi obično su uzrokovani krvnim ugrušcima u venama te se odlikuju izuzetnom boli u predjelu anusa.

Kronični vanjski hemoroidi

Kronični vanjski hemoroidi rezultat su dugotrajnog pritiska na vene i manje su bolni od akutnih vanjskih hemoroida, ali ih je, također, potrebno medicinski tretirati.

Simptomi vanjskih hemoroida

Vanjski hemoroidi mogu proizvesti nekoliko simptoma, uključujući: bol, otekline, svrbež te krvarenje.

Bol uzrokovana vanjskim hemoroidima

Najčešći simptom vanjskih hemoroida je bol i nelagoda oko anusa. Bol je obično jača tijekom pražnjenja crijeva i dugog sjedenja ili stajanja.

Oteklina kao simptom vanjskih hemoroida

Vanjski hemoroidi mogu uzrokovati oticanje oko anusa, koje može biti osjetljivo i bolno na dodir.

Svrbež kao simptom vanjskih hemoroida

Vanjski hemoroidi mogu uzrokovati svrbež i iritaciju u području anusa koja je izuzetno nelagodna te ju je veoma teško smiriti.

Krvarenje kao simptom vanjskih hemoroida

Iako krvarenje nije uobičajeno kod vanjskih hemoroida, ako su nadraženi ili izgrebani, vanjski hemoroidi mogu i prokrvariti.

Liječenje vanjskih hemoroida

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja vanjskih hemoroida, ovisno o stadiju bolesti, a vrste liječenja slične su kao i kod unutarnjih hemoroida. Dakle, blagi slučajevi vanjskih hemoroida mogu se liječiti domaćim lijekovima, kao što su: sjedeće kupke, razne kreme i masti, kao i određenim lijekovima protiv bolova.

Teži slučajevi vanjskih hemoroida zahtijevaju medicinsko liječenje, koje uključuje iste medicinske postupke kao i kod unutarnjih hemoroida, dakle, podvezivanje gumenom trakom, infracrvenu koagulaciju te operativni zahvat hemoroidektomiju koja podrazumijeva uklanjanje vanjskog hemeroida u potpunosti.

Koliko traju vanjski hemoroidi

Trajanje vanjskih hemoroida može varirati ovisno o njihovoj ozbiljnosti i korištenoj metodi liječenja, no važno je potražiti liječničku pomoć ako simptomi potraju ili se pogoršaju.

Miješani tip hemoroida

Mješoviti hemoroidi odnose se na stanje u kojem osoba ima unutarnje i vanjske hemoroide. To znači da osoba ima natečene vene unutar i izvan rektuma. Mješovite hemoroide može biti teže liječiti nego samo unutarnje ili vanjske hemoroide, budući da obje vrste hemoroida zahtijevaju različite pristupe liječenju.

Simptomi mješovitih hemoroida mogu varirati ovisno o ozbiljnosti stanja te su isti kao i kod vanjskih ili unutarnjih hemoroida. Neophodno je potražiti liječničku pomoć ako simptomi mješovitih hemoroida potraju ili se pogoršaju, budući da liječnik može postaviti ispravnu dijagnozu i preporučiti najbolji pristup liječenju za pojedini slučaj.

Ovisno o stupnju i stadiju bolesti, možda će biti potrebna operacija za učinkovito liječenje mješovitih hemoroida.

oporavak

Kako spriječiti hemoroide

Iako se hemoroidi mogu liječiti, uvijek je bolje spriječiti njihovu pojavu. Evo nekoliko savjeta za prevenciju hemoroida:

 • Izbjegavajte naprezanje tijekom pražnjenja crijeva: Kako biste spriječili naprezanje tijekom pražnjenja crijeva, ne žurite s velikom nuždom i izbjegavajte prejako tiskanje. Ako imate zatvor, pokušajte koristiti omekšivač stolice ili laksativ.
 • Jedite dijetu bogatu vlaknima: Prehrana bogata vlaknima može spriječiti opstipaciju i naprezanje tijekom pražnjenja crijeva, a kao što smo već napisali, opstipacija i pretjerano naprezanje mogu potaknuti nastanak hemorodida.
 • Pijte puno vode: Održavanje hidratacije može pomoći omekšati stolicu i olakšati pražnjenje, te onemogućiti opstipaciju.
 • Redovito vježbajte:Dokazano je da redovita tjelovježba poboljšava cirkulaciju i spriječava opstipaciju, pa se preporuča barem minimalna tjelesna aktivnost kako bi se smanjio rizik pojavljivanja hemoroida.
 • Pravite pauze od sjedenja: Ako dugo sjedite, uvedite praksu ustajanja sa svog radnog mjesta svakih sat vremena te protegnite noge i napravite kratku pauzu. Ako možete i prošetati tijekom pauze, još bolje. Izbjegavanje višesatnog sjedenja može pomoći u smanjenju pritiska na vaše rektalno područje te tako onemogućiti pojavljivanje hemoroida.
oporavak

Sažetak o hemoroidima

Hemoroidi su uobičajeno stanje koje može uzrokovati nelagodu, bol, svrbež i krvarenje, te se dijele na unutarnje hemeroide i vanjske hemeroide. Hemoroidi mogu biti uzrokovani raznim čimbenicima: naprezanje tijekom pražnjenja crijeva, trudnoću, pretilost i dugotrajno sjedenje. Liječenje hemeroida ovisi o kompliciranosti i stupnju u kojem se nalaze, a mogu se liječiti kremama, toplim kupkama, kao i podvezivanjem gumenom trakom, infracrvenom koagulacijom te operativnim zahvatom poznatim kao hemoroidektomija.

Iako se hemoroidi mogu liječiti, uvijek je bolje spriječiti njihovu pojavu. Određene promjene u načinu života, poput povećanja unosa vlakana, dovoljno hidratiziranja, redovite tjelovježbe i izbjegavanja dugog sjedenja, mogu pomoći u prevenciji hemoroida.

No, ako osjetite bilo kakve simptome hemoroida, kao što su bol u predjelu anusa, krvarenje, svrbež i općenitu nelagodu, važno je konzultirati liječnika kako bi se utvrdio uzrok tegoba i dogovorio odgovarajući tretman liječenja, a, srećom po vas, liječenje hemeroida jedna je od medicinskih usluga koju možete pronaći u Poliklinici Kvaternik.

oporavak

Liječenje hemoroida u Poliklinici Kvaternik

Ako sumnjate da patite od vanjskih ili unutarnjih hemoroida, pozivamo vas da nam se javite s povjerenjem i dogovorite specijalistički medicinski pregled kod našeg specijaliste, liječnika proktologa. Tijekom pregleda, naši liječnici će vas opskrbiti adekvatnom dijagnozom te vam predložiti daljnji tijek i postupak liječenja, s ciljem potpunog izlječenja i povratka svakodnevnim aktivnostima. Stoga, ako ste primijetili simptome hemoroida, vrijeme je da nam se obratite.

Liječenje hemeroida – cijena

Cijenu liječenja hemeroida, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora