Interna medicina

Djelatnost interne medicine obuhvaća široki spektar medicinskih specijalnosti, a primarni fokus je na dijagnostici i liječenju bolesti unutarnjih  organa. Upravo zbog toga je potreban i multidisciplinarni pristup za liječenje svih internističkih bolesti.

Suvremeni  pristup liječenju  internističkih  bolesti  obavezno  zahtijeva  uključenje  subspecijalističkih  djelatnosti iz područja endokrinologije, gastroenterologije, hematologije, kardiologije, nefrologije i pulmologije.

U Poliklinici Kvaternik radi tim najboljih specijalista iz različitih područja medicine, koji se svojim iskustvom, znanjem, te zajedničkim radom pobrinu za svakog pacijenta na najbolji mogući način.

U našoj  Poliklinici  rade  opća  internistička  ambulanta,  kardiološka  ambulanta  i  endokrinološka  ambulanta, a obavljamo sljedeće specijalističke preglede:

Internistička ambulanta

klinicki pregled internista

KLINIČKI PREGLED INTERNISTA


konzultacije i drugo misljenje

SAVJETOVANJE I DRUGO MIŠLJENJE


dijabetologija

DIJABETOLOGIJA


glukometrija

GLUKOMETRIJA


određivanje šećera u krvi


Kardiološka ambulanta

klinicki pregled internista

KARDIOLOŠKI SUBSPECIJALISTIČKI PREGLED


konzultacije i drugo misljenje

KONZULTACIJE I DRUGO MIŠLJENJE


mjerenje-krvnog-tlaka

MJERENJE KRVNOG TLAKA


savjetovanje-i-odredivanje-terapije

SAVJETOVANJE I ODREĐIVANJE TERAPIJEekg

EKG


uzv-srca

UZV SRCA


color-doppler

COLOR DOPPLER SRCA


Endokrinološka ambulanta

klinicki pregled internista

ENDOKRINOLOŠKI SUBSPECIJALISTIČKI PREGLED


savjetovanje-i-odredivanje-terapije

SAVJETOVANJE I ODREĐIVANJE TERAPIJE


konzultacije i drugo misljenje

KONZULTACIJE I DRUGO MIŠLJENJE


uzv stitnjace

HORMONI ŠTITNJAČEpunkcija stitnjace

PUNKCIJA ŠTITNJAČE


Zašto odabrati Polikliniku Kvaternik

Pristup kroničnoj rani

Pristup kroničnoj rani

Koristimo holistički pristup bolesniku - liječimo bolesnika, a ne samo ranu na bolesniku

Najviši standardi kvalitete

Najviši standardi kvalitete

Koristimo svjetski priznati koncept tretmana rana, najbolja suvremena pokrivala za vlažno cijeljenje i terapiju negativnim tlakom.

Detaljna dijagnostika

Detaljna dijagnostika

Temeljitim pregledima dolazimo do uzroka kronične rane i lijećimo je u korijenu.

Zadovoljstvo pacijenta

Zadovoljstvo pacijenta

Uspješno i učinkovito liječimo sve rane, a svi pacijenti od nas odlaze s iznimno pozitivnim iskustvom.

Zadovoljstvo pacijenta

Ljubaznost i profesionalnost

Naše osoblje je iznimno pristupačno i profesionalno, a pacijenti su nam uvijek na prvom mjestu.

Što je interna medicina?

Interna medicina još se naziva i „kraljicom medicine“ jer obuhvaća te funkcionira kao osnova brojnih subspecijalističkih djelatnosti, odnosno uže specijaliziranih grana medicine. Primarni fokus interne medicine jesu unutarnji organi, tj. otkrivanje uzroka, dijagnosticiranje i liječenje njihovih bolesti.

Internisti su liječnici specijalizirani za dijagnosticiranje i rješavanje složenijih problema sustava unutarnjih organa, te pomažu pacijentima u razumijevanju bolesti, njihovoj prevenciji, te važnosti općeg unaprjeđenja zdravlja.

U sklopu interne medicine nalaze se brojne uže specijalizirane grane medicine, od kojih su neke od najvažnijih: kardiologija, endokrinologija, gastroenterologija, pulmologija, hematologija i nefrologija.

Grane interne medicine

Kardiologija

Kardiologija je dio interne medicine koji se bavi bolestima srca i krvnih žila, najčešćim bolestima današnjice. Velika većina ljudi tijekom života razvije hipertenziju, odnosno povišen krvni tlak, povišen  kolesterol te dijabetes, a sve to vodi razvoju srčanih smetnji.

Zlatni standard u ranom otkrivanju ovih bolesti čine mjerenje krvnog tlaka, EKG I UZV srca. Redovitim kardiološkim pregledima  možemo znatno utjecati na prognozu srčanih smetnji, poboljšati kvalitetu života te ga produžiti.

Endokrinologija

Endokrinologija je grana medicine i dio interne medicine koja se bavi bolestima žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, te poremećajima metabolizma. Žlijezde s unutarnjim izlučivanjem sudjeluju u regulaciji cijelog sustava i životnog procesa našeg organizma putem svojim hormona. Poremećaji tih hormona dovode to neuravnoteženosti funkcioniranja organizma, te do ozbiljnijih poteškoća i oboljenja.

Žlijezde s unutarnjim izlučivanjem su hipofiza, epifiza, štitnjača, prsna žlijezda, spolne te nadbubrežne žlijezde, a neke od najčešćih bolesti su šećerna bolest (dijabetes) i bolesti štitne žlijezde.

Gastroenterologija

Gastroenterologija je dio interne medicine koji se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti probavnih organa, odnosno donjeg dijela probavnog sustava koji se sastoji od: jednjaka, želuca, dvanaesnika, tankog i debelog crijeva, jetre, žučnjaka, žučovoda i gušterače. Najčešći postupci pri gastroenterološkom pregledu s ciljem postavljanja dijagnoze uključuju gastroskopiju, kolonoskopiju, UZV trbuha, te laboratorijske pretrage.

Pulmologija

Pulmologija je subspecijalistička djelatnost interne medicine koja se bavi bolestima pluća i dišnog sustava, njihovom dijagnostikom, liječenjem te prevencijom. Neke od najčešćih bolesti dišnog sustava uključuju upale sinusa, nosa, ždrijela, bronha i pluća, te bronhitis, astmu i KOPB (kronična opstruktivna bolest pluća).

Najčešći postupci u sklopu pulmološkog pregleda uključuju, osim osnovnog pregleda, spirometriju, alergološko testiranje, bronhoskopiju, biopsiju, te radiološke pretrage poput RTG-a i MSTC-a.

Hematologija

Hematologija je grana medicina i subspecijalnost interne medicine koja se bavi bolestima i proučavanjem krvi i krvotvornih organa kao što su koštana srž, timus, jetra, slezena i limfni čvorovi, te krvnih stanica – eritrocita, leukocita i trombocita. Najčešća dobroćudna hematološka bolest je anemija, a najčešće zloćudne leukemija i limfomi.

Hematološki pregled i obrada najčešće obuhvaćaju kompletnu analizu krvne slike, testove zgrušavanja krvi, biokemijsku analizu krvi, biopsiju ili punkciju uvećanog limfnog čvora ili koštane srži, te po potrebi UZV ili CT.

Nefrologija

Nefrologija je dio interne medicine usko specijaliziran za dijagnosticiranje, prevenciju i liječenje bolesti, te proučavanje funkcije i rada bubrega i mokraćnog sustava. Najčešći problemi koji upućuju na pregled nefrologa jesu problemi s mokrenjem, kao na primjer bolovi pri mokrenju, sporo ili slabo mokrenje, inkontinencija ili nekontrolirano mokrenje, infekcije mokraćnog sustava, upale mjehura, upale bubrega, bubrežni pijesak ili kamenac, giht, i ostale.

Nefrološki pregled, osim kliničkog pregleda, najčešće uključuje i  laboratorijske pretrage krvi i urina, ultrazvučni pregled bubrega i urotrakta, MSCT urotrakta, te mikrobiološke analize (urinokultura i brisevi).

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora