APNEJA I HRKANJE

RADIOFREKVENTNA ABLACIJA DONJIH NOSNIH ŠKOLJKI

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

RADIOFREKVENTNA ABLACIJA DONJIH NOSNIH ŠKOLJKI

Sto-je-endoskopija

Simptomi-i-indikacije

Tijek-lijecenja

Priprema-za-lijecenje

Oporavak

Mjere-opreza

Kronično otežano disanje kroz nos, odnosno kronična nosna opstrukcija, među najčešćim je tegobama s kojima se susrećemo u otorinolaringologiji. Ima različite uzroke, a najčešći je hipertrofija, tj. zadebljanje sluznice donjih nosnih školjki. U Poliklinici Kvaternik problem uspješno rješavamo brzim, poštednim i visoko učinkovitim zahvatom radiofrekventne ablacije nosnih školjki.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Što je radiofrekventna ablacija donjih nosnih školjki?

Radiofrekventna ablacija je operacija nosnih školjki i sluznice nosa, odnosno odstranjivanje zadebljanja nosnih školjki pomoću specijalne bipolarne pincete.

Nosne školjke su koštane strukture koje se nalaze unutar nosa, a postoje tri para od kojih svaki ima svoju funkciju. Glavne funkcije donjih nosnih školjki su ovlaživanje i zagrijavanje udahnutog zraka prije nego što ode u pluća. Kada su te funkcije kompromitirane, dolazi do potrebe za liječenjem ili kirurškim tretmanom.

U velikom broju slučajeva, začepljenje nosa zbog zadebljanja sluznice nosnih školjki rješava se lijekovima za simptome alergijskih reakcija. No u slučajevima kad takvi lijekovi ne daju rezultate, problemi se mogu liječiti kirurškim tretmanima među kojima je najpoštedniji i visoko učinkovit upravo radiofrekventna ablacija.

Brojne studije citiraju stopu uspješnosti zahvata od 85-90%, a ona se može i povećati budući da se postupak može ponoviti ako se problem prvi put ne riješi u cijelosti.

Pored radiofrekventne ablacije nosnih školjki, postoji i niz drugih kirurških metoda za rješavanje problema začepljenog nosa kao što su kriokirurgija, elektrokauterizacija te potpuna ili djelomična ekscizija, no RF ablacija se ističe kao najbolje rješenje.

Iako ti zahvati pružaju zadovoljavajuće rezultate kod rješavanja problema prohodnosti dišnih puteva, često su popraćeni krvarenjem te stvaranjem rana i krasta. Radiofrekventna ablacija nosnih školjki, s druge strane, ne zahtijeva opću anesteziju, brzo uklanja simptome začepljenja nosa, potencijalne komplikacije su rijetke, a postupak se može se ponoviti.

Osim toga, prednosti ablacije nosnih školjki nisu ograničene na začepljenje nosa. Njome se mogu olakšati i drugi simptomi alergijskog rinitisa kao što su curenje iz nosa, kihanje i svrbež.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Kronično začepljenje nosa može imati različite uzroke, uključujući devijaciju septuma, nosne polipe i hipertrofiju (zadebljanje sluznice) donjih nosnih školjki. Dijagnoza se uglavnom temelji na kliničkim nalazima, no kožni testovi ili IgE testovi specifični za alergen također mogu biti od pomoći.

U Poliklinici Kvaternik kirurški tretiramo gore navedene uzroke otežanog disanja na nos, a najčešći je hipertrofija donjih nosnih školjki.

Glavni uzroci hipertrofije donjih nosnih školjki te indikacije za radiofrekventnu ablaciju nosnih školjki su:

  • Alergijski rinitis
  • Vazomotorni rinitis
  • Devijacija septuma (kompenzacijska hipertrofija)

Alergijski rinitis je upalni poremećaj sluznice nosa posredovan imunoglobulinom, odnosno alergijskim reakcijama, a iako ne spada u teške bolesti, ipak negativno utječe na kvalitetu života. Uzrokuje simptome kao što su začepljenje nosa, svrbež, curenje nosa i kihanje, a svi ti simptomi mogu se spriječiti, odnosno ublažiti RF ablacijom nosnih školjki. Naime, u praksi se pokazalo da osim što rješava problem kronično začepljenog nosa, ablacija također poboljšava i ostale navedene simptome alergijskog rinitisa.

priprema-za-pregled i zahvat

Tijek zahvata

Prije samog početka zahvata, pacijentu u nos postavljamo tampone koji su prethodno namočeni lokalnim anestetikom. Tamponi se drže u nosu oko 20 minuta kako bi anestetik u potpunosti proradio te kako bi postupak bio bezbolan. 

Zatim započinjemo sam postupak ablacije, odnosno odstranjivanja, uz pomoć specijalne bipolarne pincete za donje nosne školjke. S obzirom na to da nosne školjke sežu od ulaza u nos sve do epifarinksa (gornjeg dijela ždrijela), prvo se tretiraju glave donjih nosnih školjki, a zatim se ide straga, odnosno prema repovima školjki.

Zahvat je brz, siguran i bezbolan, a učinak se vidi odmah nakon zahvata, odnosno nosne se školjke su vidno smanjene.

savjetovanje-i-odredivanje-terapije

Priprema za zahvat

Radiofrekventna ablacija neinvazivan je postupak za koji nije potrebna anestezija, stoga nije potrebna niti posebna priprema prije zahvata.

Irena Pirkl Lončar, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist plastične i rekonstrukcijske kirurgije glave i vrata

Kronično otežano disanje jedna je od najčešćih tegoba s kojima se susrećemo u otorinolaringologiji, a najčešće nastaje zbog zadebljanja sluznice nosnih školjki. U Poliklinici Kvaternik vrlo uspješno rješavamo ovaj problem radiofrekventnom ablacijom nosnih školjki – brzim, bezbolnim i neinvazivnim postupkom.
oporavak

Oporavak

Pacijent se otpušta kući već 15 minuta nakon zahvata te se odmah može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Kontrolni pregled obavlja se dva mjeseca nakon zahvata i tada se ocjenjuje učinak, odnosno poboljšanje disanja kroz nos. U većini slučajeva dovoljan je jedan zahvat, a vrlo rijetko postupak treba ponoviti.

mjere opreza

Mjere opreza

Kod RF ablacije nosnih školjki, sve potencijalne komplikacije vrlo su rijetke. Odmah nakon zahvata moguće je minimalno krvarenje koje vrlo brzo staje te nije potrebna tamponada.

Kontaktirajte nas

Ako imate poteškoća s disanjem na nos, obratite se našim stručnjacima za specijalistički pregled i kirurško liječenje. Kontaktirajte nas putem online obrasca, emailom ili telefonom.

Radiofrekventna ablacija donjih nosnih školjki - cijena

Cijenu radiofrekventne ablacije donjih nosnih školjki, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije
1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora