OTORINOLARINGOLOGIJA

GLASNICE - PREGLED I LIJEČENJE DISFONIJE

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

GLASNICE - PREGLED I LIJEČENJE DISFONIJE

sto-je

simptomi

opis

priprema-pacijenata

oporavak

mjere-opreza

Čovjek nema specifičan organ za proizvodnju glasa, nego je tijekom razvoja došlo do adaptacije njegovih dišnih organa. Grkljan ima primarno funkciju disanja, a sekundarno proizvodnju glasa. Da bi se proizveo glas, potrebna je struja zraka, određeni tlak kojim taj zrak struji i elastična valvula, odnosno glasnice koje vibriraju.

Dok govorimo, glasnice se skupljaju i proizvodi se naš glas koji se uz pomoć jezika, zubi i usana oblikuje u riječi. Kao i ostatak našeg tijela, tako se i glasnice s godinama „troše“, umaraju i postaju manje kvalitetne. Štetni čimbenici iz okoliša poput dima cigarete, prašine, stresa, izloženosti plinovima, kronične konzumacije alkohola i forsirane upotrebe glasa mogu znatno utjecati na kvalitetu glasa.

operacija-glasnica

Što je promuklost ili disfonija?

Promuklost ili disfonija je svako odstupanje od normalnih obilježja visine, intenziteta i kvalitete glasa. Javlja se kao simptom u preko pedeset različitih bolesti. Ovisno o duljini trajanja može biti akutna ili kronična. Uzroci promuklosti mogu biti akutne i kronične upale glasnica, kronična upala grkljana, razvoj benignog ili malignog tumora na glasnicama te ozljede n.recurrens, odnosno živca koji pokreće glasnice, bolesti centralnog živčanog sustava, tumori pluća i jednjaka i drugo.

Disfonije se mogu podijeliti u nekoliko skupina:

  1. Primarne i sekundarne organske disfonije
  2. Primarne i sekundarne funkcionalne disfonije
  3. Hormonalne
  4. Displastične
  5. Spastičke
  6. Psihogene

Primarne i sekundarne organske disfonije

Možemo reći da je oštećenje glasa organsko ako je anatomske prirode. Dobroćudne promjene (polipi, vokalni čvorići, papilomi, kontaktni ulkusi, keratoze, leukoplakije) su izrasline ili zadebljanja koja se mogu pojaviti na jednoj ili obje glasnice.
Profesionalni spikeri, pjevači i glumci vode računa o svojim glasnicama, dok su učitelji, profesori, odgajateljice, telefonski agenti i osobe koje rade u bučnim mjestima kao što su kafići i tvornice kandidati za oštećenje glasa.

Promuklost nije povezana s infekcijom gornjih i donjih dišnih puteva. Kod promuklosti na glasnicama nastaju vokalni noduli, odnosno izbočenja sluznice na granici prednje i srednje trećine obiju glasnica koja sprečavaju spajanje glasnica u središnjoj liniji. Ove nodule treba liječiti jer daljnje profesionalno naprezanje uzrokuje i daljnje oštećenje glasnica.

U organski poremećaj glasa spada disfonija uzrokovana karcinomom grkljana, odnosno glasnica. Opasnost od njegovog razvoja povećava pušenje i uživanje u alkoholu. Preko 95 % bolesnika su pušači, a 15-godišnje pušenje jedne kutije cigareta dnevno povećava opasnost za 30 puta.

Primarne i sekundarne funkcionalne disfonije

Ovo su poremećaji glasa koji nisu udruženi s organskim nalazom, a nastaju kao posljedica neadekvatne i pogrešne upotrebe glasa, te su česte kod pjevača, nastavnika i glumaca. Kod ovih disfonija postoji neodgovarajuća aktivnost grkljanskih i vratnih mišića pri fonaciji.

Razlikujemo hiperfunkcijsku i hipofukcijsku disfoniju. Hiperfunkcijske disfonije obilježava pretjerana aktivnost vratnih i grkljanskih mišića, praćena osjećajem stranog tijela u grlu, suhoćom grla, boli u vratu i neusklađenim disanjem. Hipofunkcijske disfonije obilježavaju mlohave glasnice, tih glas i prisutnost opće tjelesne slabosti.

Obje vrste funkcionalnih disfonija liječe se glasovnom terapijom kojoj je svrha uspostavljanje normalnog načina proizvodnje glasa, uz vježbe disanja i supresiju prevelike upotrebe glasa. Liječenje je dugotrajno jer zalazi u ljudsko ponašanje u cijelosti, u sklopu kojeg je glas samo jedno očitovanje.

Hormonske disfonije

Ovi poremećaji glasa su rezultat hormonskog utjecaja na fonacijsku funkciju larinksa. Zbog toga su smetnje glasa učestalije u pubertetu, klimakteriju i pri raznim endokrinim poremećajima. Ako u pubertetu izostane prijelaz iz dječjeg u muški glas, radi se o zakašnjeloj mutaciji zbog nepotpune androgene stimulacije larinksa. Nasuprot zakašnjeloj mutaciji, moguća je i prerana mutacija glasa kada se radi o ozbiljnim endokrinološkim bolestima.

Displastične disfonije

Ovi poremećaji glasa posljedica su stečenih ili naslijeđenih anomalija grkljana kao što su hipoplazija ili asimetrija grkljana, dijafragma larinksa ili deformacija epiglotisa. Ova stanja su vrlo rijetka, a glas je disfoničan od rođenja.

Spastičke disfonije

Obilježavaju ih spazmi, odnosno grčenje grkljanskih mišića pa je glas nepravilan i isprekidan. Uzroci promuklosti mogu biti psihogeni ili neurološki, pa u liječenju ovih disfonija sudjeluje cijeli tim stručnjaka kao što su otorinolaringolozi, logopedi, neurolozi i psihijatri

Psihogene disfonije

Ovi poremećaji glasa rezultat su psihološke neuravnoteženosti, odnosno prisutne su kod osoba koje su anksiozne, zabrinute i imaju nisku toleranciju na frustracije. Osobe sa psihogenom disfonijom nemaju mentalni poremećaj, ali su podložne utjecaju psiholoških čimbenika na svakodnevno funkcioniranje.

Afonija obilježava potpuni gubitak glasa, a psihogena disfonija se javlja naglo zbog dugotrajne konfliktne situacije emotivne prirode. Glasnice su normalnog izgleda i pomičnosti, a glas je pri refleksu kašlja normalan (sonoran). U većini slučajeva radi se o konverzivnoj neurozi te se ova disfonija liječi glasovnom terapijom i psihijatrijskim postupkom.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Svaku promuklost koja traje duže od dva tjedna treba shvatiti ozbiljno i svakako učiniti endoskopski pregled, odnosno fiberoptičku laringoskopiju.

Jedan od najčešćih simptoma koji upućuju na potrebu endoskopskog pregleda jest lagana promuklost koja se produbljuje i pojačava tijekom radnog dana, a praćena je i bolovima u vratu. Ovakvi simptomi uobičajeni su kod učitelja, profesora, odgajateljica, telefonskih agenta i osobama sa sličnim zanimanjima.

Ostale indikacije uključuju osjećaj stranog tijela u grlu, suhoću grla, bol u vratu, neusklađeno disanje, a ponekad i opću tjelesnu slabost.

Disfonija ili promuklost može se pojaviti kod osoba svih životnih dobi, uključujući i djecu, a endoskopski pregled je bezbolan i siguran za sve dobne skupine.

odstranjivanje-limfnog-cvora-vrata

Tijek pregleda

Kako bi se odredio uzrok promuklosti, potrebno je obaviti pregled endoskopski pregled glasnica koji se zove fiberoptička laringoskopija radi vizualizacije glasnica. Pretraga se izvodi tankom kamerom kroz nos, bezbolna je, traje svega nekoliko minuta i daje točnu sliku glasnica i promjena na glasnicama.

Pregled se obavlja pod lokalnom anestezijom, kako bi bio što ugodniji za pacijenta, a pacijent se nalazi u sjedećem položaju. Endoskop koji se uvodi kroz nos može biti određene širine i dužine, a prilagođen je starosti i dobi pacijenta. Njegovo uvođenje ponekad može izazvati neugodan osjećaj ili refleks povraćanja, stoga je važno opustiti se, duboko disati i slijediti upute liječnika.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema

Pacijent na pregled glasnica dolazi natašte što znači da 3-4 sata prije samog pregleda ne smije ništa jesti.

Irena Pirkl Lončar, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist plastične i rekonstrukcijske kirurgije glave i vrata

Kod promuklosti na glasnicama nastaju izbočenja sluznice (vokalni noduli) koja sprečavaju spajanje glasnica u središnjoj liniji. Ove nodule treba endoskopski pregledati i ako se radi o fibroznim (tvrdim) nodulima, treba ih mikrokirurški odstraniti. U protivnom, uslijed naprezanja dolazi do daljnjeg oštećenja glasnica.
oporavak

Oporavak

Pretraga je neinvazivna i sigurna, stoga procesa oporavka nema, a pacijent se odmah po završetku vraća svojim uobičajenim aktivnostima.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Endoskopski pregled glasnica bezbolan je i siguran pregled koji vrlo rijetko dovodi do nuspojava, no kod malog broja pacijenata moguć je refleks povraćanja tijekom pregleda ili alergijska reakcija na korišteni anestetik. U Poliklinici Kvaternik obavljamo ga stručno i precizno, te ga činimo maksimalno ugodnim za pacijenta.

Pregled i liječenje disfonije - cijena

Cijenu pregleda i liječenja disfonije, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora