DERMATOLOGIJA

KONDILOMI

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

KONDILOMI

Sto-su-genitalne-bradavice

Simptomi-i-indikacije

Tijek-lijecenja

Priprema-za-lijecenje

Mjere-opreza

kondilomi

Što su genitalne bradavice (kondilomi)?

Kondilomi, poznati i pod nazivima papilomispolne ili genitalne bradavice, spadaju pod spolno prenosive bolesti, najčešća su takva bolest a izgledaju upravo poput bradavica. Oni nastaju kao direktna posljedica infekcije humanim papiloma virusom (HPV), a dok je njihova incidencija češća kod ženskog spola, mogu se pojaviti i kod muškog spola.

Kondilom je jedna od vrlo neugodnih seksualno prenosivih bolesti koja je i iznimno zarazna. Prenosi se seksualnim kontaktom, no može se prenijeti i direktnim kontaktom sa sluzokožom ili zaraženom kožom, uzrokuje ga HPV humani papiloma virus. Postoji više od 100 poznatih vrsta ovog virusa, no samo nekolicina uzrokuje genitalne bradavice i bolesti. Takvi tipovi su iznimno zarazni, te se pokazalo da će se 2/3 osoba koje su imale seksualni kontakt sa zaraženom osobom također zaraziti.

Kondilomi izgledaju kao bradavice koje se pojave na prstu, a mogu biti male oko 1 milimetar ili se pak razviti u mnogo veće. Mogu izgledati kao sitne i zrnaste nepravilnosti na koži, ili pak veće i primjetne bradavice, mogu biti glatki ili neravni, šiljasti ili izbočeni, te ružičaste ili sive boje, a često se nalaze u nakupinama i izgledaju poput cvjetače.

Uklanjanje kondiloma moguće je i obavlja se raznim metoda, no taj proces može biti dugotrajan i on zapravo liječi samo posljedice nastale djelovanjem humanog papiloma virusa u organizmu. Stoga je u ovom slučaju iznimno važna preventiva i opreznost, te redoviti ginekološki pregledi kada su žene u pitanju.

U Polikliniku Kvaternik možete doći bez straha i neugode, jer se za svakog pacijenta brinemo vrlo profesionalno i stručno. Shvaćamo kako bolesti poput kondiloma mogu stvoriti neugodnosti pacijentima, no s nama ste uvijek u dobrim rukama i uvijek smo otvoreni za razgovor. Možete nam se obratiti sa svim pitanjima, zatražiti informacije ili savjete, a mi ćemo se pobrinuti da vaši pregledi i liječenje prođu što ugodnije i učinkovitije.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Simptomi se uglavnom pojavljuju u prva tri mjeseca nakon kontakta sa zaraženom osobom, no ponekad se pojave i tek nakon dvije godine. Dakle, inkubacija virusa može biti vrlo različita, od 15 dana do čak 18 mjeseci.

Kondilomi mogu biti očiti i vidljivi oku, no također mogu biti iznimno mali i u ravnini kože da se golim okom niti ne primijete. Moguć je svrab i neugoda na predjelima kože gdje se pojave, krvarenje prilikom odnosa, povećani vaginalni sekret, no simptomi nekada u potpunosti izostaju. Pojavljuju se na anogenitalnom području kod žena i kod muškaraca, a mogu biti:

 • kondilomi u ustima

 • kondilomi na usnama

 • kondilomi u grlu

 • kondilomi ispod jezika

 • kondilomi na preponama

 • kondilomi na vagini ili u vagini

 • kondilomi na ulazu u rodnicu ili u rodnici

 • kondilomi na stidnim usnama

 • kondilomi na penisu

 • kondilomi na glaviću

 • kondilomi na anusu

 • kondilomi oko anusa

Ako osoba nema simptome u obliku kondiloma, nije prijenosnik HPV virusa, tj. zarazna je samo ona osoba koja ima evidentne (kliničke i subkliničke) lezije.

priprema-za-pregled i zahvat

Tijek liječenja

Postoji više različitih metoda za uklanjanje kondiloma, a gotovo uvijek je potrebno dugotrajnije liječenje koje može potrajati nekoliko tjedana ili čak mjeseci kako bi se uklanjanje kondiloma koje imate što učinkovitije provelo te kako bi proces bio što uspješniji, sa smanjenim rizikom od njihova ponovnog nastajanja.

Metoda za uklanjanje kondiloma također će ovisiti o njihovoj rasprostranjenosti i količini. Neke od poznatih metoda uključuju elektrokauterizaciju ili spaljivanje kondiloma, lasersko uklanjanje, kirurško uklanjanje, krioterapiju ili tzv. smrzavanje, te lokalnu terapiju preparatima (podofilin).

U Poliklinici Kvaternik koristimo kombinaciju krioterapije i premazivanja kondiloma podofilinom, što se u našoj dugogodišnjoj praksi pokazalo kao najučinkovitijom metodom za liječenje i uklanjanje kondiloma.

Krioterapija je proces „smrzavanja“ kondiloma tekućim dušikom, odnosno liječenje niskim temperaturama, a sam proces je vrlo jednostavan, siguran i brz. Traje svega nekoliko sekundi za svaki kondilom, a najčešće ne zahtijeva niti lokalni anestetik.

Tekući dušik se nanosi izravno na bradavicu štapićem koji je omotan vatom ili u obliku spreja pištoljem za špricanje. Koža na tom mjestu zatim postaje bijela, a nakon minutu-dvije razvija se mjehurić ili se stvara krasta. Takva krasta će kroz sljedećih nekoliko dana do dva tjedna otpasti te se na tom mjestu stvara nova koža.

Nakon krioterapije, mjesta na kojima su bili kondilomi premazujemo podofilinom kako bi pospješili cijeli proces i prevenirali ponovnu pojavu kondiloma. Premazivanje se obavlja prema savjetu i preporuci liječnika, ovisno o vrsti i količini kondiloma, a pacijenti mogu nastaviti premazivanje i kod kuće, prema uputama.

Ovisno i prirodi i količini genitalnih bradavica, bit će potrebno nekoliko tretmana, odnosno dugotrajnije liječenje. Za potpuno uklanjanje kondiloma potrebno je uglavnom nekoliko tretmana krioterapijom uz podmazivanje podofilinom, strpljivost i upornost pacijenata, praćenje uputa liječnika, kao i savjeta o prevenciji.

savjetovanje-i-odredivanje-terapije

Priprema za liječenje

Za sam tretman uklanjanja kondiloma i njihova liječenja nije potrebna posebna priprema pacijenta, jer je tretman krioterapijom i podofilinom brz i jednostavan, a uglavnom ne zahtijeva niti lokalnu anesteziju. Pacijent dolazi na tretman čiste kože koja nije tretirana nikakvim preparatima i kremama.

oporavak

Oporavak

Dermatolog će vam objasniti na koji način njegovati tretirano područje. Preporučuje se održavati ga suhim dok se ne stvore kraste. Ako se smoče, kraste treba tapkanjem osušiti mekim ručnikom ili rupčićem. Važno je da krastu ne trgate jer mogu nastati ožiljci. Mjehure se preporučuje otvoriti sterilnom iglom.

Zavoji ili flasteri obično nisu potrebni, ali preporučuju se ako je tretirano područje podložno traumama ili trljanju odjećom. Isto tako, liječnik vam po potrebi može preporučiti primjenu sredstava za njegu kože iza tretmana, npr. Cicalfate, Cicaplast, Cicalactive i sl.

Ivana Šeketa Kolarević, dr. med.

Specijalist dermatologije i venerologije

Kondilomi su visoko zarazna spolno prenosiva bolest koju uzrokuje HPV virus, a može se pojaviti i u žena i u muškarca. Prema dugogodišnjem iskustvu u liječenju kondiloma, rezultati su nam pokazali da je najučinkovitiji tretman za kondilome krioterapija u kombinaciji s premazivanjem podofilinom.
kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Važno je slijediti upute liječnika nakon tretmana, te održavati tretirano područje čistim i suhim. Nastale kraste nemojte trgati nego pustite da same otpadnu kako bi se umanjili ožiljci.

Iako je krioterapija iznimno siguran i većinom bezbolan tretman, u nekim slučajevima, te ovisno o prirodi kondiloma i mjestu na kojem se nalazi, moguće su trenutne nuspojave koje uključuju bol ili osjećaj nelagode, otok i crvenilo, te infekciju. Simptomi uglavnom nestaju kroz dva do tri dana, a bol se može ublažiti sredstvima protiv bolova.

Liječenje kondiloma - cijena

Cijenu liječenja kondiloma, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije
1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora