PROKTOLOGIJA

Analni polipi

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Analni polipi

sto-je

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

Liječenje analnih polipa jedna je od medicinskih usluga koju možete pronaći u Poliklinici Kvaternik, a koja je povezana s proktologijom, granom medicine koja liječi bolesti povezane s donjim dijelom debelog crijeva. Također, u Poliklinici Kvaternik možete potražiti pomoć i ako sumnjate da patite od analne fistule, hemeroida (tj. hemoroida), kao i od analne fisure.

priprema-za-pregled i zahvat

Što su analni polipi?

Analni polipi su izrasline koje se razvijaju u analnom kanalu ili rektumu. Mogu biti male ili velike i često ne uzrokuju nikakve simptome. Međutim, u nekim slučajevima mogu izazvati krvarenje, bol ili nelagodu. Isto tako, analni polipi mogu biti i kancerogeni te je njihovo uklanjanje u tom slučaju obavezno.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Simptomi analnih polipa

Analni polipi ne moraju izazvati nikakve simptome, ali kada se pojave, najčešći simptom je rektalno krvarenje. Ostali simptomi mogu uključivati:

 • Analnu bol ili nelagodu,
 • Svrbež oko anusa,
 • Kvržicu koja se osjeća oko anusa,
 • Promjene u navikama pražnjenja crijeva, te
 • Iscjedak sluzi iz anusa.
tijek-zahvata-rinoplastike

Što uzrokuje analne polipe?

Točan uzrok nastajanja analnih polipa nije poznat, ali se smatra da se razvijaju kada stanice koje oblažu analni kanal ili rektum abnormalno rastu.

Neki čimbenici rizika za razvoj analnih polipa uključuju:

 • Dob: Analni polipi su češći kod osoba starijih od 50 godina.
 • Obiteljsku anamnezu: Ako ste u obitelji imali polipe ili rak debelog crijeva, možda imate povećan rizik od razvoja analnih polipa.
 • Upalne bolesti crijeva: Osobe s ulceroznim kolitisom ili Crohnovom bolešću imaju povećan rizik od razvoja analnih polipa.
 • Obiteljsku adenomatoznu polipozu: Radi se o rijetkom genetskom stanju koje uzrokuje rast više polipa u debelom crijevu i rektumu.
priprema-za-pregled i zahvat

Tko su kandidati za dobivanje analnih polipa?

Svatko može dobiti analne polipe, ali oni su češći kod starijih osoba i onih s određenim medicinskim stanjima, kao što je gore spomenuto. Ljudi koji su u prošlosti imali polipe u debelom crijevu ili rektumu također mogu biti izloženi povećanom riziku od razvoja analnih polipa.

Ana Križanović, dr. med.

Specijalist opće kirurgije

Subspecijalist abdominalne kirurgije

U Poliklinici Kvaternik koristimo najnovije endoskopske tehnike kako bismo potpuno uklonili analne polipe i spriječili moguće komplikacije. Naš stručan tim liječnika pristupa svakom pacijentu individualno i provodi liječenje sigurno i učinkovito. Koristimo modernu opremu i slijedimo najviše standarde kako bismo osigurali najbolju moguću skrb za pacijente s analnim polipima.
oporavak

Kako dijagnosticirati analne polipe?

Analni polipi mogu se dijagnosticirati tijekom rutinskog liječničkog pregleda ili tijekom testa za kolorektalni karcinom. Dodatno, ako liječnik sumnja da osoba ima analne polipe, može preporučiti kolonoskopiju. Tijekom kolonoskopije, fleksibilna cijev s kamerom prolazi kroz rektum i debelo crijevo kako bi se pronašli polipi. Ako se pronađu polipi, oni se mogu ukloniti tijekom postupka i poslati u laboratorij na testiranje.

oporavak

Liječenje analnih polipa

Liječenje analnih polipa ovisi o veličini i mjestu polipa, kao i simptomima koje uzrokuje. Mali polipi koji ne uzrokuju nikakve simptome možda neće zahtijevati liječenje. Međutim, ako polip uzrokuje krvarenje, bol ili nelagodu, ili ako je velik, liječnik može preporučiti njegovo uklanjanje.

Uklanjanje polipa može se obaviti tijekom kolonoskopije ili operacije koja se zove polipektomija. Tijekom polipektomije, polip se uklanja kroz anus pomoću specijaliziranog alata. Ako je polip velik, liječnik će možda trebati upotrijebiti laparoskop, vrstu kamere koja se umeće kroz mali rez u abdomenu, kako bi pomogao u uklanjanju.

U rijetkim slučajevima, ako je polip kancerogen, može biti potrebna operacija za njegovo uklanjanje, zajedno sa svim okolnim tkivom koje bi moglo biti zahvaćeno.

oporavak

Kako spriječiti pojavu analnih polipa?

Iako ne postoji siguran način za sprječavanje analnih polipa, postoje koraci koji se mogu poduzeti kako bi se smanjio rizik od njihovog razvoja. Neki od tih koraka su:

 • Redovito se pregledavajte na rak debelog crijeva. Polipi se mogu otkriti tijekom kolonoskopije, a rano otkrivanje i uklanjanje može spriječiti razvoj raka.
 • Održavajte zdravu tjelesnu težinu, jedite hranu koja je bogata vlaknima i siromašna crvenim mesom, te izbjegavajte prerađenu hranu.
 • Redovito vježbajte.
 • Ako pušite, prestanite! Pušenje je faktor rizika za mnoge vrste raka, uključujući kolorektalni rak.
 • Ako patite od upalnih bolesti crijeva, pomno pratite vaše zdravstveno stanje budući da ste u riziku od razvoja analnih polipa.
oporavak

Sažetak o analnim polipima

Analni polipi su izrasline koje se mogu razviti u analnom kanalu ili rektumu. Možda ne uzrokuju nikakve simptome, ali kada se pojave, najčešći je rektalno krvarenje. Svatko može dobiti analne polipe, ali oni su češći kod starijih osoba i onih s određenim zdravstvenim problemima. Polipi se mogu dijagnosticirati tijekom rutinskog fizičkog pregleda ili tijekom testa probira za kolorektalni rak.

Liječenje analnih polipa ovisi o veličini i položaju polipa, kao i simptomima koje uzrokuju. Mali polipi možda neće zahtijevati liječenje, ali ako polip uzrokuje krvarenje, bol ili nelagodu, ili ako je velik, liječnik može preporučiti njegovo uklanjanje.

Iako ne postoji siguran način za prevenciju analnih polipa, mogu se poduzeti određeni koraci kako bi se smanjio rizik, kao što su redoviti pregledi za rak debelog crijeva, održavanje zdrave tjelesne težine i prehrane, redovito vježbanje, prestanak pušenja i upravljanje svim medicinskim stanjima koja bi mogla povećati rizik od razvoja polipa.

Ako imate bilo kakve simptome analnih polipa ili ste u rizičnoj skupini zbog dobi ili povijesti bolesti, važno je posavjetovati se sa svojim liječnikom i zakazati pregled. Rano otkrivanje i liječenje mogu spriječiti komplikacije i smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva.

oporavak

Liječenje analnih polipa u Poliklinici Kvaternik

Ako ste primijetili simptome koji ukazuju na pojavu analnih polipa, preporučamo da ne odgađate posjet liječniku. Možete se javiti u Polikliniku Kvaternik i zatražiti specijalistički pregled kod našeg specijaliste proktologa kako bismo dijagnosticirali problem i dogovorili daljnje liječenje. Tu smo kako bismo vam pomogli i riješili medicinski problem koji imate.

Liječenje analnih polipa – cijena

Cijenu liječenja analnih polipa, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora