UROLOGIJA

Cirkumcizija (obrezivanje)

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Cirkumcizija (obrezivanje)

sto-je

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

nuspojave

Cirkumcizija ili obrezivanje je kirurški zahvat uklanjanja prepucija, odnosno kože koja prekriva glavić penisa. Obavlja se kod medicinskih stanja kao što su fimoza i parafimoza, a u nekim državama, poput SAD-a, redovito se izvodi kod muške novorođenčadi iz preventivnih i higijenskih razloga. Osim toga, često se obavlja i iz vjerskih razloga, bilo u novorođenačkoj ili adolescentnoj dobi.

priprema-za-pregled i zahvat

Što je cirkumcizija – obrezivanje?

Cirkumcizija ili obrezivanje je zahvat kojim se kirurški uklanja prepucij – sužena kožica koja prekriva glavić penisa. Potpuno je bezbolan i kratko traje, a izvodi ga urolog.

Prednosti obrezivanja su bolja higijena spolovila, smanjena učestalost infekcija, smanjena incidencija spolnih bradavica i karcinoma penisa, normalizacija urinarne funkcije te produžavanje vremena do postizanja ejakulacije.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Simptomi i indikacije

Cirkumcizija se obavlja iz medicinskih, higijenskih i vjerskih razloga.

Medicinski razlozi

Cirkumcizija je indicirana kod fimoze, stanja kada je kožica previše uska da bi se navukla preko glavića penisa, kao i kod parafimoze, stanja kada se suženi prepucij navuče preko glavića i zaglavi.

Fimoza je često prirođena i povezana je s kratkim frenulumom (vrpcom tkiva kojom je prepucij vezan za glavić), ali može biti i stečena, odnosno uzrokovana ozljedom ili upalom. Učestale upale mogu rezultirati formiranjem ožiljnog tkiva koje dodatno sužava prepucij i otežava održavanje penisa, zbog čega dolazi do novih upala.

Parafimoza je izrazito opasno stanje kada se suženi prepucij navuče preko glavića i zaglavi, što može uzrokovati prekid cirkulacije, a katkad i gangrenu. Parafimozu je potrebno hitno tretirati - bilo ručnim vraćanjem prepucija u normalni položaj ili kirurškim zahvatom kada ručno vraćanje nije moguće.

Higijenski i preventivni razlozi

Cirkumcizija jamči lakše održavanje higijene spolovila, ali i smanjeni rizik od infekcija, spolno prenosivih bolesti i raka penisa.

Religijski razlozi

U nekim od najzastupljenijih svjetskih religija i kultura, poput židovstva i islama, muška djeca se obrezuju kao dio vjerske tradicije.

tijek-zahvata-rinoplastike

Tijek zahvata

Operacija obrezivanja jednostavan je kirurški zahvat koji se izvodi u lokalnoj ili općoj anesteziji i traje otprilike pola sata.

Tijekom zahvata kirurg napravi rez na prelasku tijela penisa u glavić, ukloni prepucij i obavi hemostazu, te potom ranu zašije resorptivnim koncem.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za zahvat

Ako se zahvat izvodi u općoj anesteziji, anesteziolog prvo mora pregledati laboratorijske nalaze pacijenta i odobriti zahvat.

Ako se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji, nije potrebna nikakva posebna priprema.

Doc. prim. dr. sc. Berislav Mažuran, dr. med.

Specijalist urologije

Subspecijalist urološke onkologije

Cirkumcizija ili obrezivanje jednostavan je kirurški zahvat koji u Poliklinici Kvaternik obavljamo brzo i pouzdano. Izvodi se pod lokalnom ili općom anestezijom, a oporavak traje svega desetak dana ili manje.
oporavak

Cirkumcizija – oporavak

Penis se nakon zahvata prekrije antiseptičnom tekućinom i lagano omota gazom. Nedugo nakon operacije, pacijent se otpušta na kućnu njegu.

Vrh penisa je obično bolan nakon zahvata, a može biti i crven, otečen te imati pokoju modricu. Kako bi rana zacijelila bez komplikacija, potrebno je svakodnevno održavati higijenu ispiranjem mlakom vodom i blagim sapunom, ponovnom aplikacijom antiseptičke otopine i redovitim mijenjanjem gaze.

Potrebno je tjedan do deset dana da penis zacijeli i u tom periodu preporučuje se smanjena fizička aktivnost. Kada oteklina, bolovi i crvenilo nestanu, pacijent se može vratiti uobičajenim aktivnostima.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Cirkumcizija se ne preporučuje pacijentima s akutnim srčanim ili plućnim tegobama, poremećajima zgrušavanja krvi, akutnom infekcijom prepucija ili urođenim malformacijama penisa.

Ozbiljnije komplikacije nakon zahvata su rijetke, no mogu uključivati infekciju rane, krvarenje, otečenost penisa, otežano mokrenje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Cirkumcizija – cijena

Cijenu cirkumcizije, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Ako ste zainteresirani za zahvat cirkumcizije za sebe ili svoje dijete, naručite se za pregled i konzultacije već danas putem emaila, telefona ili online obrasca.

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora