OTORINOLARINGOLOGIJA

ENDOSKOPSKA PROCJENA GUTANJA

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

ENDOSKOPSKA PROCJENA GUTANJA

sto-je

simptomi

opis

priprema-pacijenata

oporavak

mjere-opreza

Povremeno otežano gutanje najčešće nije razlog za zabrinutost, no ako se neprestano ponavlja i traje duže vrijeme, tada govorimo o stanju koji se naziva disfagija i koje je potrebno liječiti. 

Disfagija može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća, primjerice ako hrana uđe u dišne puteve i pluća, stoga je potrebno pravovremeno reagirati i dijagnosticirati probleme s gutanjem. 

U Poliklinici Kvaternik probleme s gutanjem dijagnosticiramo sigurnim i učinkovitim postupkom endoskopske procjene gutanja.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Što je endoskopska procjena gutanja?

Endoskopska procjena gutanja je pregled ždrijela i grkljana kojim se određuje koliko dobro gutate, odnosno postoje li ikakve poteškoće.

Ovim pregledom pratimo cijeli proces gutanja kako bismo odredili mjesto potencijalnog problema, utvrdili postoje li smetnje te posljedično prepisali adekvatnu terapiju.

 

Kako izgleda proces gutanja?

Kada progutate hranu ili tekućinu, ona iz usta prolazi kroz ždrijelo. Iz ždrijela hrana ili tekućina prolaze kroz jednjak do želuca. Ovaj pokret gutanja i prolaska hrane pak zahtijeva cijeli niz radnji mišića u tim područjima, kao i koordinaciju s mišićima disanja. Kad dišete, zrak prolazi kroz nos i vaše ždrijelo u grkljan, zatim putuje dolje kroz dušnik, te naposljetku dolazi do vaših pluća.

S obzirom na to da se u ždrijelu putevi za hranu i tekućinu isprepliću s putevima za disanje, važna je dobra koordinacija mišića za disanje i gutanje. Jer kada hrana ili tekućina prolaze kroz ždrijelo tijekom gutanja, tada disanje zastaje.

Osim toga, važno je i spriječiti ulazak hrane i tekućine u dišne puteve, pa zato na grkljanu postoji hrskavica (epiglotis) koja djeluje poput poklopca. Ta hrskavica tijekom gutanja zatvara grkljan i tako sprječava prolazak hrane i tekućine. Osim hrskavice, u grkljanu se tijekom gutanja i glasnice približavaju jedna drugoj te dodatno štite dišni put od ulaska hrane i tekućine.

Poremećaji u radu ili oštećenja tijekom ovog procesa dovest će do otežanog gutanja, odnosno disfagije, uslijed čega je potrebno zatražiti liječničku pomoć, odnosno obaviti adekvatne pretrage.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Endoskopska procjena gutanja je potrebna pacijentima koji otežano gutaju ili ne mogu gutati. Ovakvo stanje naziva se disfagija, a kod pacijenata s disfagijom poremećen je rad i koordinacija mišića potrebnih za normalno gutanje.

Najčešća stanja koja mogu uzrokovati disfagiju jesu rak glave i vrata, ozljeda glave, stanja koja dovode do smanjenja sline (poput Sjögrenovog sindroma), Parkinsonova bolest ili druga neurološka stanja, mišićne distrofije i opstrukcija u jednjaku.

Glavni simptomi disfagije i indikacije za pregled uključuju: 

  • Nemogućnost kontrole sline, tekućine ili hrane u usnoj šupljini
  • Slinjenje, pljuvanje, curenje zalogaja i gutljaja iz usta
  • Lijepljenje hrane za nepce
  • Zaostajanje hrane u „džepovima“ između obraza i zuba, ispod jezika ili na korijenu jezika
  • Smetnje s prebacivanjem zalogaja ili gutljaja iz usne šupljine u ždrijelo te s potiskivanjem zalogaja ili gutljaja iz ždrijela u jednjak
  • Osjećaj zaostajanja hrane ili tekućine na korijenu jezika ili u ždrijelu, često praćen strahom od gušenja te potrebom za izbacivanjem zalogaja nazad na usta
  • Zagrcavanje i kašalj, vlažan i grgljav glas
  • Gušenje pri uzimanju hrane ili tekućine
  • Dugotrajno hranjenje koje dovodi do zamora, a pacijent ne može pojesti cijeli obrok.

Procjenu gutanja ponekad je potrebno učiniti i kod pacijenata koji su zbog postojećeg zdravstvenog stanja izloženi visokom riziku od disfagije, čak i ako nemaju simptome, posebice kod osoba starije životne dobi i neuroloških bolesnika.

Važno je za napomenuti da poteškoće s gutanjem mogu dovesti do ulaska hrane ili tekućine u dišne ​​putove ili pluća tj. aspiracije koja može izazvati upale pluća. Osim toga, nedovoljan unos hrane i tekućine može uzrokovati dehidraciju i pothranjenost. Prema tome, vrlo je važno što prije otkriti i liječiti disfagiju.

odstranjivanje-limfnog-cvora-vrata

Tijek pregleda

Postupak endoskopske procjene gutanja traje svega 20-ak minuta, a tijekom pregleda nalazite se u sjedećem položaju. Endoskopija se obavlja u budnom stanju jer je jako važna suradnja pacijenta.

Prije samog pregleda endoskopom, liječnica će vam prvo pregledati usnu šupljinu, pogledati pokrete jezika, izgled sluznice usne šupljine i jezika te pregledati grlo potiskujući jezik špatulom. Zatim će vam pregledati nos kako bi provjerila je li prohodan za pregled endoskopom. U slučaju da je nos ispunjen sekretom ili polipima, neće biti moguće učiniti endoskopiju jer endoskop neće moći proći kroz nos. 

Liječnica će vam također prstima opipati vrat i zamoliti vas da gutate dok joj prsti prate pokrete hrskavice grkljana na vratu.

Nakon toga slijedi endoskopski pregled. Liječnica otorinolaringologinja poprskat će vam nosnice anestetikom te nježno umetnuti tanku, fleksibilnu kameru sa svjetlom (endoskop) u nos, pri čemu ćete osjetiti blago žuljanje ili škakljanje u nosu. Zatim će endoskopom proći u ždrijelo i zamoliti vas da dišete na nos kako bi bolje vidjela ždrijelo. Uz to, zamolit će vas da izgovorite riječi s glasom „k“ poput „otok Krk“ kako bi vidjela podizanje mekog nepca.

Potom će endoskopom pogledati izgled korijena jezika, donjeg dijela ždrijela i grkljana. Zamolit će vas da kažete dugački glas „i“, da njuškate, te da zadržite dah kako bi vidjela pomičnost glasnica i provjerila kako se zatvara grkljan, što je važno za zaštitu dišnog puta prilikom gutanja.

Nakon toga slijedi procjena gutanja. Dok je endoskop u ždrijelu, prvo ćete progutati slinu, a onda će vam liječnica dati da popijete vodu obojenu plavom ili zelenom bojom za hranu. Vodu je potrebno obojiti kako bi se bolje vidjela za vrijeme gutanja.

Zatim ćete za vrijeme endoskopije pojesti hranu različite konzistencije od kreme do keksa. Tijekom ispitivanja gutanja liječnica će procijeniti ulazi li tekućina ili hrana u grkljan ili dušnik te zaostaje li hrana u ždrijelu. Možda ćete morati zauzeti različite položaje glave i tijela ili isprobati različite vrste hrane za vrijeme pregleda kako bi se što bolje procijenila funkcija gutanja.

S time se endoskopski pregled privodi kraju, a pacijent dobiva pisani nalaz, a ponekad čak i videozapis pregleda.

Uz endoskopiju, procjena gutanja može se obaviti i pregledom koji se naziva videofluoroskopija ili dijaskopija jednjaka. Tijekom videofluoroskopije, RTG zračenjem snima se gutanje kontrastnog sredstva i tako vrši procjena gutanja. 

No u Poliklinici Kvaternik prednost dajemo endoskopskoj procjeni gutanja jer za razliku od videofluoroskopije, tijekom endoskopije pacijent nije izložen nikakvom zračenju. Osim toga, za razliku od videofluoroskopije, endoskopija se može obaviti i u ambulanti i u bolnici.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za pregled

Sat vremena prije endoskopske procjene gutanja ne preporučuje se uzimanje hrane ili tekućine, a netom prije samog pregleda potrebno je očistiti usnu šupljinu i oprati zube.

Vrlo je važno da se pacijent i mentalno pripremi za ovu pretragu te surađuje jer ju je teško ili čak nemoguće obaviti kod pacijenata koji će se opirati ili neće surađivati. 

U Poliklinici Kvaternik rado ćemo vam pomoći u pripremi, odgovoriti na sva pitanja, te vas provesti kroz cijeli postupak kako biste znali što očekivati.

Ana Đanić Hadžibegović, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist fonijatar

Dobra koordinacija mišića za disanje i gutanje važna je za pravilno gutanje i omogućavanje hrani i tekućini da dospiju do želuca. Endoskopskom procjenom gutanja dijagnosticiramo manje ili veće poteškoće s gutanjem kako bi se izbjegle po život opasne situacije poput gušenja ili upale pluća. Pregled je siguran i ne zahtijeva oporavak.
oporavak

Oporavak

Nakon endoskopske procjene gutanja, u većini slučajeva odmah ćete dobiti rezultate procjene i pisani nalaz, a ponekad ćete, po potrebi, moći i pogledati videozapis pregleda.

Dobit ćete upute o eventualnim daljnjim dijagnostičkim postupcima ako su potrebni, a za dijagnostiku i liječenje uzroka disfagije dobit ćete preporuku za pregled drugih specijalista.

Također ćete dobiti upute o planu liječenja disfagije. Možda ćete, primjerice, morati prilagoditi konzistenciju hrane i tekućine ili promijeniti svoj položaj dok jedete. Postoji i vjerojatnost da ćete se morati javiti logopedu radi rehabilitacije gutanja, što uključuje različite vježbe za bolje gutanje.

Nakon pregleda moći ćete se odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Svi postupci nose određene rizike, pa tako tijekom endoskopske procjene gutanja rijetko može doći do osjećaja nelagode ili boli, krvarenja iz nosa, povraćanja, kratkotrajnog zatvaranja grkljana (laringospazam) te aspiracije male količine hrane ili tekućine koja se daje za vrijeme pregleda. U Poliklinici Kvaternik poduzimamo sve mjere kako bi se ti rizici sveli na minimum te kako bi pregled prošao ugodno i uspješno.

Kontaktirajte nas

Ako ste primijetili da vam hrana i tekućina često zaostaju u usnoj šupljini ili imate smetnje tijekom gutanja koje vas dovode do gušenja, obratite nam se s povjerenjem i naručite na endoskopsku procjenu gutanja. Ispunite naš online obrazac, pošaljite email ili nas nazovite.

Endoskopska procjena gutanja - cijena

Cijenu endoskopske procjene gutanja, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora