PROKTOLOGIJA

Analna fisura

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Analna fisura

sto-je

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

nuspojave

Poliklinika Kvaternik, za svoje mnogobrojne pacijente iz Hrvatske i inozemstva, od sada pruža i medicinske usluge iz proktologije, medicinskog područja koji se bavi bolestima donjeg dijela debelog crijeva. Liječenje analne fisure samo je jedna od usluga koju pružamo, a u Poliklinici Kvaternik možete potražiti pomoć i ako sumnjate na hemeroide, analnu fistulu ili analne polipe.

priprema-za-pregled i zahvat

Što je analna fisura?

Analna fisura je pukotina na sluznici anusa ili analnog kanala koju karakterizira snažna bol u analnoj regiji za vrijeme i nakon vršenja nužde.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Simptomi analne fisure

Glavni simptom analne fisure je bol i nelagoda u analnom području. Ova bol može biti jaka i često se opisuje kao osjećaj žarenja ili kidanja. Bol je obično najjača tijekom pražnjenja crijeva, budući da stolica može dodatno iritirati pukotinu u analnoj sluznici. U nekim slučajevima bol može trajati nekoliko sati nakon pražnjenja crijeva.

Još jedan simptom analnih fisura uključuje krvarenje. Krvarenje je obično manje i obično se primjećuje kao tragovi krvi na toaletnom papiru ili u stolici. U nekim slučajevima, međutim, krvarenje može biti značajnije i može zahtijevati liječničku pomoć.

Svrbež oko anusa također može biti simptom analnih fisura, iako je češće povezan s drugim stanjima, poput hemoroida.

Također, pored jakog bola, krvarenja i svrbeža, ostali simptomi su pojava bolne kvržice kod anusa te grčevi analnog sfinktera.

tijek-zahvata-rinoplastike

Što uzrokuje analnu fisuru?

Fisure nastaju zbog rastezanja analne sluznice preko njezinog normalnog kapaciteta. Jednom kada dođe do pucanja sluznice, lako dolazi do obnavljanja ozljede jer se unutarnji sfinkter ispod fisure počinje grčiti, uzrokujući jaku bol te istovremeno razdvajajući rubove fisure, što otežava zacjeljivanje rane. Spazam zatim dovodi do daljnjeg napinjanja i trganja sluznice pri defekaciji. Ovaj ciklus dovodi do razvoja kronične analne fisure u približno 40% pacijenata.

Najčešći uzroci analne fisure su konstipacija, napinjanje kod vršenja nužde, velika i tvrda stolica, dugotrajni proljev, porod, kao i neuobičajeno čvrsti mišići analnog sfinktera koji napinju sluznicu analnog kanala čineći je osjetljivijom na trganje. Nešto rjeđi uzroci uključuju Crohnovu bolest ili druge upalna bolesti crijeva, te traumu uzrokovanu aktivnostima poput planinskog biciklizma.

priprema-za-pregled i zahvat

Tko su kandidati za dobijanje analne fisure?

Analne fisure prilično su česta pojava, oko 10% ljudi dobiju analnu fisuru u nekom trenutku svog života. Analna fisura se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće zahvaća djecu te ljude mlađe i srednje životne dobi.

Ana Križanović, dr. med.

Specijalist opće kirurgije

Subspecijalist abdominalne kirurgije

Liječenje uključuje primjenu lokalnih anestetika i masti za ublažavanje boli, promjene u prehrani i unosu vlakana za ublažavanje konstipacije te primjenu nitrata i botulinum toksina ako je potrebno. U rijetkim slučajevima, može se preporučiti operacija. Redoviti pregledi kod liječnika pomažu u praćenju napretka i prilagodbi režima liječenja ako je potrebno.
oporavak

Dijagnosticiranje analne fisure

Dijagnosticiranje analne fisure podrazumijeva posjet liječniku kako bi se odredila pravilna dijagnoza i proces liječenja. Prilikom liječničkog pregleda obavlja se fizički pregled koji može uključivati digitalni rektalni pregled kako bi se provjerilo ima li abnormalnosti u anusu ili rektumu. U nekim slučajevima, liječnik također može izvesti anoskopiju, koja uključuje umetanje male sonde u anus kako bi se bolje pogledala analna sluznica.

oporavak

Kako se liječi analna fisura?

U većini slučajeva, analna fisura prolazi sama nakon nekoliko tjedana bez potrebe za tretmanom. No, kada analne fisure traju 6 tjedana ili više nazivamo ih kroničnim analnim fisurama te zahtijevaju liječenje.

Osobe čije analne fisure ne zacjeljuju dobro mogu imati neravnotežu u analnom tlaku koji sprječava normalnu cirkulaciju krvi kroz krvne žile oko anusa. Smanjeni protok krvi sprječava zacjeljivanje pa je cilj tretmana poboljšati protok krvi i tako omogućiti zacjeljivanje analnih fisura.

Nekirurške metode liječenja:

 • Povećanje unosa vlakana i vode u prehrani kako bi se reguliralo pražnjenje crijeva i smanjio proljev i zatvor,
 • Tople kupke,
 • Analna dilatacija – rastezanje analnog sfinktera pomoću dilatora,
 • Uzimanje nitroglicerina kako bi se pojačao krvotok i opustio analni sfinkter,
 • Uzimanje lijekova za krvni tlak za opuštanje analnog sfinktera - koriste se kao alternativa nitroglicerinu, mogu se aplicirati lokalno ili piti u tabletama,
 • Injekcije botoxa kako bi se paralizirao analni sfinkter i popustili grčevi, te
 • Aplikacija anestetičke kreme (npr. lidokain) koja pomaže umanjiti bolove.

Od kirurških metoda, najpoznatija je lateralna unutarnja sfinkterektomija. Tijekom operacije oslobađa se pritisak unutar anusa malim rezom analnog sfinktera, što popravlja prokrvljenost analnog područja kako bi zacijelilo i zaštitilo tkivo. Operacija se radi u lokalnoj anesteziji, kratko traje i ne zahtijeva bolovanje.

oporavak

Kako spriječiti analnu fisuru?

Iako analne fisure mogu biti bolno i neugodno stanje, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste spriječili njihovu pojavu, a najvažnije je spriječiti pojavu opstipacije ili proljeva. To uključuje:

 • Prehranu bogatu vlaknima: Konzumacija hrane bogate vlaknima, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica, može pomoći da stolica bude mekana i laka za izlazak, smanjujući rizik od analnih fisura uzrokovanih zatvorom.
 • Hidriranost: Pijenje puno tekućine, osobito vode, također može pomoći u održavanju stolice mekom i smanjiti rizik od zatvora.
 • Tjelesna aktivnost: redovito vježbanje pomaže redovnom pražnjenju crijeva, bez potrebe za naprezanjem.
 • Izbjegavanje naprezanja prilikom obavljanja velike nužde: pokušajte izbjeći naprezanje tijekom pražnjenja crijeva jer to može povećati rizik od analnih fisura. Ako imate problema s pražnjenjem stolice, pokušajte uzeti pauzu i kasnije se vratiti na WC.
 • Korištenje vlažnih maramica: Korištenje vlažnih maramica ili bidea može pomoći u smanjenju iritacije i traume na analnom području tijekom brisanja.

Isto tako, ako se upuštate u analni seks, obavezno morate koristiti puno lubrikanta i izbjegavati agresivnu ili grubu penetraciju, jer to može povećati rizik od ozljede analne sluznice.

Poduzimajući ove korake, možete pomoći u smanjenju rizika od razvoja analnih fisura i drugih stanja koja mogu uzrokovati bol i nelagodu u analnom području.

oporavak

Liječenje analne fisure u Poliklinici Kvaternik

Ako uočite simptome koji ukazuju na pojavu analne fisure, preporučujemo da ne odgađate posjet liječniku. Možete se javiti u Polikliniku Kvaternik i zatražiti specijalistički pregled kao prvi korak u rješavanju problema analne fisure i povratku svojim svakodnevnim aktivnostima. Slobodno nam se obratite za sve informacije i dodatna objašnjenja, stojimo vam na raspolaganju.

Liječenje analne fisure – cijena

Cijenu liječenja analne fisure, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora