UROLOGIJA

Operacija stresne inkontinencije

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Operacija stresne inkontinencije

sto-je

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

nuspojave

Urinarna inkontinencija definira se kao neugodan zdravstveno - socijalni problem kojeg karakterizira nevoljno otjecanje mokraće. Većinom pogađa žene starije životne dobi, iako nije nužno posljedica starenja. U Poliklinici Kvaternik ovaj problem učinkovito rješavamo kirurškim zahvatom. Obratite nam se s potpunim povjerenjem!

priprema-za-pregled i zahvat

Što je urinarna inkontinencija?

Urinarna inkontinencija je zdravstveni problem nenamjernog istjecanja urina, karakterističan za žene. Unatoč tome što je česta pojava, kod mnogih pacijentica izaziva osjećaj srama i nelagode. Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali uglavnom pogađa žene starije životne dobi. Smatra se da više od 50% odraslih žena doživi epizodu urinarne inkontinencije tijekom života, a samo trećina zatraži liječničku pomoć .

Ovaj problem može biti izrazito neugodan, a iako se radi o fizičkoj bolesti, zbog svoje specifične prirode može dovesti do određenih psihičkih problema. Kod velikog postotka pacijentica narušava se opća kvaliteta života, što može rezultirati depresijom, anksioznošću i socijalnom izolacijom.

Prema tipu dijelimo je u četiri glavne vrste: stresnu inkontinenciju, funkcionalnu, preljevnu i hitnu inkontinenciju. Miješana inkontinencija najčešći je oblik, te sadrži elemente stresne i hitne inkontinencije.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Koji su uzroci inkontinencije?

Postoji cijeli niz čimbenika koji mogu dovesti do urinarne inkontinencije. Iako smo već napomenuli da se javlja kod starije populacije, starenje ne mora nužno biti uzrok. Muškarce pogađa u znatno manjoj mjeri, a uzrokovati je mogu neki operacijski zahvati kao što je, primjerice, operacija prostate.

Kod žena se pak pojavljuje kao posljedica poroda, urinarnih infekcija, pretilosti, hormonalnih promjena i operacijskih zahvata poput histerektomije (kirurško odstranjivanje maternice).

Kao što možete vidjeti, pacijentice su joj podložne u ranjivim i specifičnim, ali istovremeno posve prirodnim životnim stanjima kao što je razdoblje tijekom i nakon trudnoće te krajem reproduktivne dobi kada dolazi do menopauze, odnosno završetka fizioloških menstrualnih krvarenja.

tijek-zahvata-rinoplastike

Što je stresna inkontinencija?

Kod definiranja stresne inkontinencije, važno je napomenuti kako ona, unatoč svom specifičnom nazivu, nije ni na koji način povezana sa psihičkim stresom. Do nje dolazi kada fizičko kretanje ili aktivnost poput kašlja, smijanja, kihanja, naginjanja, trčanja ili dizanja utega vrši pritisak (stres) na vaš mjehur, uzrokujući nekontrolirano curenje urina.

Nenamjerni bijeg urina može biti uzrokovan slabljenjem mišića dna zdjelice ili oštećenja uretralnog sfinktera (ISD - intrinsic sphincter deficiency). Najčešće se javlja kod žena koje su rađale više puta i pritom imale teške porođaje, kao i kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom.

Stresna inkontinencija nije isto što i hitna inkontinencija i preaktivni mokraćni mjehur (OAB). U takvim zdravstvenim stanjima dolazi do stezanja mišića mokraćnog mjehura, što rezultira nekontroliranim curenjem urina prije nego što stignete u kupaonicu. Dakle, postoji poriv za mokrenjem, dok kod stresne inkontinencije mokraća bježi bez najave.

priprema-za-pregled i zahvat

Tijek zahvata

Kirurški zahvati za liječenje stresne inkontinencije nastoje poboljšati zatvaranje sfinktera ili poduprti vrat mokraćnog mjehura kod fizičke aktivnosti. U Poliklinici Kvaternik idemo u korak s najnovijim trendovima u medicini, stoga za liječenje ovog problema koristimo tehniku naziva Suburetralna sling metoda (TVT, SPARC). Tijekom zahvata kirurg koristi sintetski materijal (polipropilensku traku) kako bi napravio remen ili viseću mrežu koja podupire uretru. Spomenute trake onemogućavaju patološko spuštanje izlaznog dijela mokraćnog mjehura koje dovodi do nekontroliranog bijega urina.

Doc. prim. dr. sc. Berislav Mažuran, dr. med.

Specijalist urologije

Subspecijalist urološke onkologije

Zbog nelagode i srama vezane uz nemogućnost zadržavanja mokraće, većina žena s inkontinencijom ne traži pomoć liječnika. Takvom trendu dodatno pridonosi uvriježeno mišljenje kako se radi o normalnoj pojavi s kojom se mora živjeti, no ovaj izrazito neugodan zdravstveni problem nije normalno stanje te je bitno potražiti pomoć i razgovarati o tome. U Poliklinici Kvaternik inkontinenciju uspješno i dugoročno rješavamo operativnim zahvatom uz 24 satni nadzor našeg medicinskog osoblja.
oporavak

Oporavak nakon zahvata

Oporavak nakon zahvata nije previše kompliciran. Ključna su prva dva tjedna tijekom kojih se preporučuje strogo mirovanje, nakon čega se polako možete početi vraćati svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. Ipak, u tom razdoblju oporavka koje traje do šest tjedana nakon zahvata morate pripaziti. Bitno je da zbjegavajte podizanje teškog tereta poput torbe za kupovinu, košare za rublje, ili djece.

Većina pacijentica vraća se kući unutar 24 sata nakon operacije, a noć iza operacije obavezno se provodi u apartmanu Poliklinike Kvaternik pod stručnim nadzorom našeg ljubaznog i profesionalnog medicinskog osoblja.

Prije otpuštanja iz Poliklinike potrebno je odstraniti uretralni kateter i izmjeriti zaostatni urin nakon mokrenja. Ako bi ostatni urin bio veći od 150 ml, pacijentica se s kateterom otpušta kući, a kateter se zatim vadi ambulantno u roku od 2 - 3 dana.

U slučaju jačih bolova, preporučuju se lijekovi za ublažavanje istih koji bi trebali biti dovoljni.

Također, važno je izbjegavati bavljenje sportom i to do četiri tjedna nakon zahvata, a bilo bi korisno da se suzdržavate i od seksualne aktivnosti do šest tjedana nakon operacije.

oporavak

Uspješnost kirurškog liječenja

Prema medicinskoj literaturi ova je metoda uspješna kod 90% pacijentica unutar prve dvije godine iza operacije, a kod 85% unutar pet godina. Nažalost kod svih metoda za liječenje stresne inkontinencije uspješnost opada tijekom vremena, a pokazalo se da postavljanje suburetralne slinge (trakice) ima najbolje dugoročne rezultate.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Kao svaki kirurški zahvat i ovaj nosi određenu dozu rizika. Komplikacije operacije uključuju infekcije mokraćnog sustava, krvarenje, poteškoće s mokrenjem, perforaciju (probijanje, bušenje) mjehura ili uretre, hitnu inkontinenciju, bol i infekciju. Nasreću, ovako teške komplikacije javljaju se kod manje od 1,5% operiranih bolesnica.

Operacija stresne inkontinencije – cijena

Cijenu operacije stresne inkontinencije, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Ako imate dodatnih pitanja o operaciji stresne inkontinencije, stručni tim Poliklinike Kvaternik stoji vam na raspolaganju i rado će razjasniti sve vaše moguće nejasnoće. Naručite se za konzultacije već danas putem emaila, telefona ili online obrasca. Naši najbolji urolozi u Zagrebu su tu da vam pomognu.

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora