Dječji ortoped

Jedan od specijalista u Poliklinici Kvaternik je i dječji ortoped, specijalist zadužen za dijagnosticiranje, praćenje i liječenje raznih dječjih bolesti i stanja uzrokovanih rođenjem ili rastom i razvojem djeteta.

Naime, dječja ortopedija, koja je, zapravo, uža specijalizacija same ortopedije, u velikom djelu slučajeva djeluje preventivno, prateći rast i razvoj djeteta, te uz neke minimalne, ali nužne, intervencije u sprječavanju i liječenju eventualnih deformacija i poremećaja sustava za kretanje, uglavnom kukova i kralježnice.

Najbolja prevencija je ona najranija, te tako, Poliklinika Kvaternik pruža medicinsku uslugu ultrazvuka dječjih kukova, a u svrhu otkrivanja potencijalnih nepravilnosti unutar kukova ili zdjelice djeteta.

UZV kukova za bebe

Ultrazvuk kukova za bebe u potpunosti je siguran i bezbolan pregled koji se ubraja u redovne preglede novorođenih beba, a važno ga je obaviti na vrijeme kako bi se u slučaju nepravilnosti kukovi na vrijeme počeli liječiti, i tako se spriječile sve potencijalne nepravilnosti.

Najčešće nepravilnosti kukova kod beba su razvojni poremećaji kukova, tj. displazija ili iščašenje kuka koji se javlja u dva do četiri slučaja na 100 novorođenčadi. Ovaj deformitet UZV kukova uspješno detektira, a rano otkrivanje displazije kuka osigurava adekvatno i potpuno liječenje koje će onemogućiti kasnije komplikacije.

Naime, ako se deformacija kuka ustanovi te liječenje započne nakon 3. mjeseca života, postotak izlječenja u pravilu je oko 80%, a ako se preventivni ultrazvuk kukova ne napravi te se nepravilnosti otkriju tek kada dijete počne hodati, često može biti potreban i operativni zahvat, te postoji rizik za razvoj rane artroze kuka u odrasloj dobi.

Stoga kontaktirajte Polikliniku Kvaternik i dogovorite za svoje dijete UZV kukova koji će obaviti naši stručni i iskusni dječji ortopedi i omogućite mu zdravo i pravilno odrastanje.

Zašto odabrati Polikliniku Kvaternik

Pristup kroničnoj rani

Pristup kroničnoj rani

Koristimo holistički pristup bolesniku - liječimo bolesnika, a ne samo ranu na bolesniku

Najviši standardi kvalitete

Najviši standardi kvalitete

Koristimo svjetski priznati koncept tretmana rana, najbolja suvremena pokrivala za vlažno cijeljenje i terapiju negativnim tlakom.

Detaljna dijagnostika

Detaljna dijagnostika

Temeljitim pregledima dolazimo do uzroka kronične rane i lijećimo je u korijenu.

Zadovoljstvo pacijenta

Zadovoljstvo pacijenta

Uspješno i učinkovito liječimo sve rane, a svi pacijenti od nas odlaze s iznimno pozitivnim iskustvom.

Zadovoljstvo pacijenta

Ljubaznost i profesionalnost

Naše osoblje je iznimno pristupačno i profesionalno, a pacijenti su nam uvijek na prvom mjestu.

Dječji ortoped, općenito

Dječji ortoped je liječnik koji se specijalizirao za dijagnostiku i liječenje bolesti mišićno-koštanog sustava kod djece. Ova stanja uključuju urođene deformacije, poremećaje u razvoju, ozljede i bolesti koje zahvaćaju kosti, zglobove, mišiće, tetive i ligamente. Dječji ortoped je osposobljen za liječenje djece od rođenja do mlade dobi.

Dječja ortopedija je subspecijalnost ortopedije koja se fokusira na dijagnostiku i liječenje mišićno-koštanih problema u djece. Ovi problemi mogu varirati od manjih ozljeda do složenih urođenih stanja. Neka uobičajena stanja koja liječe dječji ortopedi uključuju uvrnuto stopalo, skoliozu, displaziju kuka i prijelome.

Uvrnuto stopalo (Clubfoot)

Uvrnuto stopalo (Clubfoot) je urođeno stanje koje pogađa stopala novorođenčadi. Stanje je karakterizirano stopalom okrenutim prema unutra i prema dolje, što mu daje izgled toljage. Clubfoot može zahvatiti jedno ili oba stopala i može biti blago ili ozbiljno.

Liječenje uvrnutog stopala obično počinje ubrzo nakon rođenja i može uključivati gips, steznik ili operaciju. Cilj tretmana je ispraviti položaj stopala i poboljšati pokretljivost. Uz ranu dijagnozu i liječenje, većina djece s uvrnutim stopalima može normalno hodati i trčati.

Skolioza

Skolioza je stanje koje zahvaća kralježnicu, uzrokujući njeno krivljenje u jednu stranu. Stanje se može pojaviti i kod djece i kod odraslih, ali se najčešće dijagnosticira kod djece između 10 i 15 godina.

Uzrok skolioze nije dobro poznat, ali se smatra da je to kombinacija urođenih i vanjskih čimbenika.

Displazija kukova

Displazija kuka je urođeno stanje koje zahvaća zglob kuka. Stanje nastaje kada kuglica i čašica zgloba kuka ne pristaju pravilno, što može dovesti do boli i ograničene pokretljivosti.

Liječenje displazije kuka obično započinje promatranjem i praćenjem stanja, a ako se uvidi da je stanje ozbiljno, liječenje može uključivati i operaciju.

Prijelomi

Prijelomi su česta ozljeda kod djece, a mogu se pojaviti zbog različitih uzroka uključujući padove, sportske ozljede i nesreće. Liječenje prijeloma obično uključuje imobilizaciju gipsom ili udlagom, a u nekim slučajevima može biti potrebna operacija kako bi se osiguralo pravilno zacjeljivanje.

Cilj dječje ortopedije je dijagnosticirati i liječiti stanja što je ranije moguće kako bi se spriječile dugotrajne komplikacije. Primjerice, rano liječenje uvrnutog stopala može spriječiti potrebu za velikim kirurškim zahvatom kasnije u životu. U nekim slučajevima, dječji ortoped može preporučiti promatranje i praćenje stanja kako bi vidio hoće li se samo od sebe poboljšati.

Mogućnosti liječenja dječjih ortopedskih stanja mogu varirati ovisno o stanju i djetetovoj dobi i cjelokupnom zdravlju. U nekim slučajevima može se preporučiti fizikalna terapija, steznik ili gips. U drugim slučajevima može biti potrebna operacija. Ovisno o zdravstvenom stanju i individualnim potrebama samog djeteta, dječji ortoped dogovara plan liječenja s roditeljima i malim pacijentom

Dječji ortoped također surađuje s drugim pružateljima zdravstvenih usluga, kao što su liječnici primarne zdravstvene zaštite, fizikalni terapeuti i medicinske sestre, kako bi koordinirao skrb za dijete. Isto tako, dječji ortoped se može posavjetovati i s drugim stručnjacima, poput neurokirurga, ako zdravstveno stanje malog pacijenta utječe na živčani sustav.

Važno je napomenuti da je dječja ortopedija područje koje jako brzo napreduje, s novim tehnikama i tretmanima koji se stalno razvijaju. Dječji ortoped u tijeku je s najnovijim istraživanjima i razvojem na području ortopedije kako bi osigurao da djeca dobiju najbolju moguću skrb.

Općenito, dječja ortopedija važno je područje medicine koje pomaže djeci s bolestima mišićno-koštanog sustava kako bi vodili zdrav i aktivan život. Uz pomoć dječjeg ortopeda, djeca mogu dobiti dijagnozu i liječenje koje im je potrebno kako bi prevladala svoja stanja i ostvarila svoj puni potencijal.

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora