DERMATOLOGIJA

Pregled madeža (dermatoskopija)

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Pregled madeža (dermatoskopija)

sto-je

digitalna

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

nuspojave

Madeži i slične promjene na koži uobičajena su pojava tijekom cijelog života. Na njihov nastanak uglavnom ne možemo utjecati i ne možemo ih u potpunosti spriječiti. S nekima se rodimo, neki se kontinuirano pojavljuju kroz život, a postojeći madeži mogu se mijenjati.

Kako bismo spriječili sve češću pojavu melanoma (raka kože), vrlo je važno preventivno djelovati i redovito pregledavati kožne promjene. Briga o koži trebala bi biti nešto što radimo prirodno i redovito budući da je koža najveći organ našeg organizma. Jednako kako brinemo o svom izgledu i o estetskim karakteristikama svoga tijela, osobito lica, trebali bismo brinuti i o zdravstvenom stanju svoje kože.

priprema-za-pregled i zahvat

Što je dermatoskopija?

Dermatoskopija, poznata još i kao dermoskopija ili dermatoskopski pregled madeža, je bezbolan dijagnostički pregled, odnosno dijagnostička metoda promatranja kožnih promjena uz pomoć uređaja koji se zove dermatoskop.

Dermatoskop je optički instrument koji znatno povećava sliku kožnih promjena. Koristi se uz polarizirano ili nepolarizirano svjetlo, a primjenjuje se prvenstveno u evaluaciji pigmentiranih promjena na koži.

Dermatoskopija je obavezani nužan dio pregleda sumnjivih madeža, a u današnje vrijeme postala je nezaobilazan dio sveobuhvatnog pregleda madeža kod djece i odraslih. Koristi se u cijelom svijetu i na svim kontinentima, a dio je naših usluga vezanih za dermatologiju.

Svojevrsna je premosnica između standardnog kliničkog pregleda madeža i patohistološke analize madeža koji su uklonjeni kirurški. Omogućuje nam proširenu i detaljniju analizu same strukture madeža i drugih kožnih promjena te bolju vizualnu dijagnostiku i procjenu pigmentiranih lezija. Također pregledu i dijagnostici daje drugu dimenziju jer se koža pregledava mnogo dublje od same površine madeža.

Najveća vrijednost dermatoskopije je rano i pravovremeno otkrivanje kožnih promjena i atipije kože (odstupanja od normale), rano otkrivanje melanoma i znatno veća dijagnostička točnost. Ovakva kontrola madeža, odnosno pregled madeža dermatoskopom omogućuje promatranje epidermalnih, kao i dubljih struktura gornjeg dermisa, te se na taj način može donijeti odluka o zahvatu i odstranjenju sumnjivih madeža čak i prije nego se razviju promjene vidljive golim okom.

Melanom je zloćudni tumor kože, a nastaje malignom transformacijom iz madeža, ili se pojavljuje u obliku promjene na koži koje prije nije bilo. Uz dermatoskopski pregled madeža, melanom je potencijalno izlječiv karcinom, osobito ako se otkrije na vrijeme i dovoljno rano krene s liječenjem. Redovitim pregledima i dermatoskopijom relativno se lako može otkriti.

Dermatoskopskim pregledom također se mogu preciznije razlikovati različite vrste tumora na koži, kao što su hemangiomi, keratoze, bazocelularni i planocelularni karcinom, dermatofibromi i dr., te prema tome odrediti način liječenja, kao i potrebu operativnog zahvata i uklanjanje madeža. Uz dermatoskopiju se mogu izbjeći nepotrebne operacije i zahvati kada se radi o dobroćudnim promjenama i običnim madežima.

priprema-za-pregled i zahvat

Digitalna dermatoskopija

Digitalna dermatoskopija je digitalni pregled madeža koji obavljamo uređajem koji se zove digitalni dermatoskop. Osim što omogućuje pregled pigmentiranih promjena za koje je dostatan i standardni dermatoskop, digitalni dermatoskop nudi dodatnu mogućnost kliničkog i dermoskopskog fotografiranja kožnih promjena.

Neke od glavnih prednosti digitalne dermatoskopije su detaljna softverska analiza oblika, veličine i strukture madeža, te fotodokumentacija koja se pohranjuje i omogućuje usporedbu navedenih karakteristika madeža na kontrolnom snimanju.

Upravo na temelju fotodokumentacije prikupljene kroz određeni vremenski period možemo donijeti objektivnu odluku o potrebi uklanjanja madeža, kao i metodi uklanjanja koja će se koristiti.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Kandidati

Sve osobe koje imaju mnogo madeža po tijelu, kao i oni koji primjećuju bilo kakve promjene na njima, trebali bi redovito pregledavati madeže i pratiti ih dermatoskopskim pregledima.

Dermatoskopija je osobito značajna metoda praćenja i preporučuje se osobama s povišenim rizikom za nastanak melanoma. Literatura i istraživanja pokazuju da melanom čini četiri posto svih karcinoma kod žena i pet posto svih karcinoma kod muškaraca. Melanom je također najčešći oblik karcinoma kod osoba u dobnoj skupini od 25 do 29 godina.

Indikacije koje upućuju da osoba ima povišeni rizik za nastanak melanoma uključuju:

 • povećani broj madeža na tijelu (više od 50)
 • sindrom atipičnih (displastičnih) nevusa
 • povijest bolesti – netko u obitelji je imao melanom ili neki drugi karcinom kože, ili je osobama sama već imala takav karcinom
 • svijetla put i općenito velika osjetljivost osobe na izlaganje suncu (crvenokose osobe, osobe s pjegama)
 • opekline od sunca koje su se dogodile u djetinjstvu i adolescenciji
 • česta i dugotrajna izloženost UV zračenju zbog prirode posla ili hobija

Ostale indikacije koje upućuju na potrebu dermatoskopskog pregleda su:

 • iznenadna pojava novih madeža
 • promjene kod postojećih madeža (promjena boje i veličine, nepravilni rubovi, pojave asimetrije te uzdignuća)
 • svrbež madeža
 • krvarenja unutar madeža
 • pojava tvorbe koja ne izgleda poput ostalih kožnih promjena – tzv. „ružno pače“
 • pojava madeža nakon 40. godine života

Digitalni pregled madeža preporučuje se:

 • Pacijentima sa sindromom displastičnih nevusa (veliki broj nevusa većih od 6 mm, različitih oblika i boja, s dermoskopskim atipijama, odnosno odstupanjima od normalnog izgleda) – praćenjem pomoću fotodokumentacije izbjegavamo nepotrebne ekscizije velikog broja madeža
 • Pacijentima koji su imali melanom ili karcinom kože, kao i pacijentima čiji su članovi obitelji imali melanom
 • Pacijentima s velikim brojem madeža, posebice onima svjetlije puti.
tijek-zahvata-rinoplastike

Tijek pregleda

Dermatoskopski pregled izgleda tako da se svaki pojedini madež i izraslina na koži pregleda dermatoskopom, optičkim instrumentom koji poveća sliku od 15 do 120 puta, ovisno o veličini, karakteristikama i potrebi madeža. Dermatoskopom se promatraju izgled površine i rubova madeža, raspored pigmenta, te se dubinski analizira njegova unutrašnjost, tj. struktura, oblik i boja.

Madež se potom fotografira i dokumentira za daljnju analizu, a fotografije služe kako bi se madeži mogli uspoređivati od jednog pregleda do drugog, tj. kako bi liječnik mogao pratiti njihov razvoj i promjene.

Nakon pregleda, liječnik će odrediti je li potrebno uklanjanje madeža. Pacijentima se preporučuje obavljanje dermatoskopskog pregleda jednom godišnje, a onima s povišenim rizikom i češće, prema savjetu liječnika.

Trajanje pregleda ovisit će o broju madeža koji pacijent ima na tijelu, a uglavnom traje od 20 do 40 minuta.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za dermatoskopski pregled madeža

Pacijenti na dermatoskopski pregled madeža trebaju doći čiste i oprane kože, te na dan pregleda ne bi trebali primjenjivati nikakve kozmetičke ili medicinske preparate na koži. Osim toga, pregled ne zahtijeva dodatne ili posebne pripreme.

Ivana Šeketa Kolarević, dr. med.

Specijalist dermatologije i venerologije

Kako bismo spriječili razvoj melanoma od kojeg u Hrvatskoj svake godine oboli preko petsto osoba, vrlo je važno preventivno djelovati. Standardnom i digitalnom dermatoskopijom možemo na vrijeme uočiti sve sumnjive kožne promjene i ukloniti ih prije nego se prošire dublje u tkivo i uzrokuju težu kliničku sliku.
oporavak

Oporavak

Dermatoskopski pregled madeža je bezbolan i ne obuhvaća nikakve invazivne zahvate niti anesteziju, pa prema tome nema niti procesa oporavka nakon njega. Pacijenti se odmah mogu vratiti svojim svakodnevnim obvezama i aktivnostima.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Ovaj pregled je potpuno bezbolan i neinvazivan, pa prema tome, nuspojava i komplikacija nakon dermatoskopskog pregleda nema, kao niti mogućih rizika.

Pregled madeža – cijena

Cijenu pregleda madeža, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Ako želite preventivno pregledati madeže ili ste primijetili promjene na njima, kontaktirajte nas već danas i naručite se za dermatoskopiju. Ispunite naš online obrazac, nazovite nas ili nam pošaljite email, a naše ljubazno osoblje će vam se javiti u najkraćem mogućem roku.

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora