ESTETSKA KIRURGIJA

Operacija ušiju (otoplastika)

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Operacija ušiju (otoplastika)

Usluga je na akciji! Ostvarite 15% POPUSTA tijekom mjeseca!

sto-je-otokliza

kada-se-uputiti

opis-tijeka-operativnog-zahvata

kako-se-pripremiti

oporavak

mjere-opreza

galerija-slika

Odstojeće ili klempave uši mogu predstavljati estetski problem i nelagodu za djecu i odrasle, a osobito su čest uzrok nezadovoljstva i manjka samopouzdanja kod školaraca. Nasreću, Poliklinika Kvaternik nudi učinkovito rješenje u obliku korektivnog zahvata operacije ušiju. Operacija klempavih ušiju najčešće se izvodi upravo u dječjoj dobi, a u Poliklinici Kvaternik posebno smo pažljivi i osjetljivi na potrebe naših najmlađih pacijenata.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Što je otoplastika ili otokliza?

Otoplastika ili otokliza estetska je korekcija uški te jedan od najčešćih zahvata u korektivnoj ili estetskoj kirurgiji. Odstojeće uške česta su nasljedna anomalija vanjskog uha, a dva osnovna tipa su nerazvijenost pregiba, odnosno antheliksa u području reljefa ušne školjke te prevelika hrskavica kavuma ušne školjke uz uredan reljef.

Sva takva odstupanja od normalne anatomije ušiju (problem klempavih ušiju) može riješiti profesionalna korekcija ušiju koja se obavlja od šeste godine, odnosno prije polaska u osnovnu školu. Do sada je razvijeno preko 20 kirurških tehnika, a izbor će ovisiti o tipu deformacije uške.

otoliza

Korekcija klempavih ušiju kod djece

Klempave uši djeci smetaju jer često znaju biti izložena izrugivanju i podsmijehu zbog kojih gube samopouzdanje i povlače se u sebe. Operacija klempavih ušiju kod djece stoga se najčešće izvodi u dječjoj dobi te dijete vrlo brzo zaboravi da je nekad imalo problem klempavih ušiju i bilo „drugačije“ od druge djece.

Kod tek rođenih beba, u prvim mjesecima života, odstojeće uške mogu se riješiti i na drugi, neinvazivan način, pod uvjetom da je deformitet uški blaži. U toj dobi hrskavica uha je dovoljno podatna i mekana da se većim ili manjim dijelom može ispraviti pomoću zavoja ili flastera koji uške priljube uz glavu.

Rast i razvoj ušne školjke završavaju u 4. godini života, nakon čega je jedino rješenje kirurška korekcija ušiju.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Kandidati

Kandidati za kirurški zahvat otoplastike su pacijenti kod kojih je kut između uha i glave veći od 30 stupnjeva.

Budući da odstojeće odnosno klempave uši ne predstavljaju zdravstveni niti funkcionalni problem, korekcija ušiju izvodi se prvenstveno iz estetskih razloga i to od navršene šeste godine života.

Operacija ušiju kod djece od šeste do 12. godine izvodi se u općoj anesteziji, a nakon 12. godine života može se izvoditi u lokalnoj anesteziji, ovisno o suradnji djeteta. Pritom je važno napomenuti da djeca do 18. godine života koja se podvrgavaju zahvatu moraju biti u pratnji roditelja ili skrbnika.

Estetska korekcija ušiju kod odraslih osoba uvijek se izvodi u lokalnoj anesteziji.

savjetovanje-i-odredivanje-terapije

Tijek zahvata

Korekcija ušiju je mali kirurški zahvat koji se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji, a traje oko 1 do 1,5 sat. Koristi se nekoliko kirurških tehnika, a najbolju tehniku za svaki pojedini slučaj odabire liječnik s obzirom na tip deformiteta te nakon konzultacija i pregleda pacijenta. 

Operacija ušiju započinje rezom iza uha, na naboru između uha i glave, tako da ožiljak bude skriven i estetski prihvatljiv. Nakon toga, vanjski nabor hrskavice se modelira tako da se od slabo formiranih ušnih nabora i nabora hrskavica formira pravilno anatomski građena uška. Višak kože i hrskavice po potrebi se odstranjuje, a uške se potom fiksiraju u prirodan položaj bliže glavi.

Po završetku zahvata, uške se previjaju i stavlja se elastični zavoj oko glave, a pacijent nakon zahvata odlazi na kućnu njegu.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za zahvat

Ako se estetska operacija uha izvodi u općoj anesteziji, potrebne su laboratorijske pretrage kao što su KKS (kompletna krvna slika), SE (sedimentacija eritrocita), koagulogram, GUK (glukoza u krvi), urea, kreatinin, kompletan urin i pregled kod pedijatra kada su u pitanju djeca. 

Ako se operacija uha izvodi u lokalnoj anesteziji, potrebno je napraviti samo standardne laboratorijske pretrage (KKS i koagulogram) te doći s nalazima kod našeg liječnika. 

Pacijent dolazi u Polikliniku natašte (na prazan želudac) i sa svježe opranom kosom jutro pred zahvat.

Irena Pirkl Lončar, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist plastične i rekonstrukcijske kirurgije glave i vrata

Odstojeće uši su isključivo estetski problem i ne predstavljaju smetnju za razvoj sluha. Do sada je razvijeno preko 20 kirurških tehnika za otoklizu, a izbor će ovisiti o tipu deformacije uške. Uvijek se trudimo olakšati cijeli proces i učiniti ga što bezbolnijim i učinkovitijim u svim aspektima.
oporavak

Korekcija ušiju – oporavak

Oporavak nakon operacije ušiju period je kada se pacijentima svakako preporučuje antibiotska zaštita s obzirom na to da većina tehnika uključuje izrezivanje konhalne hrskavice uha. Po potrebi, pacijenti također mogu uzimati tablete protiv bolova, budući da postoji mogućnost osrednje boli i osjećaja nelagode netom nakon zahvata. Takvi simptomi trebali bi nestati unutar 48 sati, a ako se nastave ili pojačaju, svakako nam se obratite u bilo koje doba ili dogovorite kontrolni pregled kod liječnika. 

Prvo previjanje obavlja se dva dana nakon otoklize, pri čemu se zavoj oko glave mijenja elastičnom trakom. Odrasli pacijenti dolaze na kontrolu za tjedan dana, nakon čega se odstranjuju šavovi, dok šavove kod djece u većini slučajeva nije potrebno vaditi. Pacijent se tada može i vratiti svakodnevnim aktivnostima te je ponovno dozvoljeno prati kosu.

Sljedeća tri do četiri tjedna oko glave se nosi elastična traka jer nakon operacije uha treba izbjegavati savijanje uške i traume koje mogu dovesti do povrede.

Konačan rezultat operacije uški ocjenjujemo nakon tri mjeseca, a u međuvremenu se preporučuju redoviti kontrolni pregledi, i to prvi pregled mjesec dana nakon zahvata, drugi nakon tri mjeseca te posljednji šest mjeseci nakon zahvata.

Ožiljak se nalazi iza uške, stoga nije vidljiv, vrlo uspješno i relativno brzo cijeli, a konačan rezultat operativnog zahvata je trajan.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Kao i kod drugih operativnih zahvata, zahvat operacije uha ili otoplastika može uzrokovati komplikacije kao što su upala i krvarenje, a kako bi se to preveniralo, potrebno je strogo slijediti upute i savjete liječnika.

Medicinski tim Poliklinike Kvaternik pacijentima, odnosno roditeljima naših malih pacijenata, uvijek će detaljno obrazložiti sve moguće komplikacije i rizike zahvata otoklize. A da bi cijeli postoperativni tijek prošao što bezbolnije, naši kirurzi će vam biti na raspolaganju tijekom cijelog procesa oporavka.

galerija-ikona

Plastična operacija ušiju – prije i poslije

Estetska operacija ušiju – cijena

Cijenu operacije ušiju, kao i ostalih naših usluga, pogledajte u cjeniku.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Ako vi ili vaše dijete imate problema s odstojećim ušima i želite saznati više o estetskoj operaciji ušiju, obratite nam se s povjerenjem i naručite se na pregled kako bismo ustanovili jeste li vi ili vaše dijete kandidat za operaciju.

Kontaktirati nas možete putem online kontakt obrasca, telefona ili emaila. Također nam mailom možete poslati fotografije lica i glave fotografirane sprijeda i straga kako bismo vas i tim putem savjetovali.

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora