OTORINOLARINGOLOGIJA

Endoskopska operacija sinusa (FESS)

Suvremene metode liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Endoskopska operacija sinusa (FESS)

sto-je

kandidati

tijek

priprema-pacijenta

oporavak-pacijenta

nuspojave

Upala sinusa onemogućuje pravilno disanje kroz nos noću, što nerijetko dovodi do nemirnog sna, hrkanja, te konstantnog osjećaja neispavanosti. Osim toga, glavobolje, osjećaj umora, oslabljen osjet mirisa te govor kroz nos među najčešćim su razlozima zbog kojih je potrebno posjetiti otorinolaringologa. 

Specijalisti otorinolaringologije u Poliklinici Kvaternik usmjereni su na ciljano rješavanje uzroka ovih tegoba te će pomoću funkcionalne endoskopske operacije sinusa riješiti vaš problem uz maksimalno brz oporavak i vraćanje dnevnim aktivnostima.

priprema-za-pregled i zahvat

Što je endoskopska operacija sinusa (FESS)?

Kada medikamentozna terapija pacijentu više nije dovoljna za ublažavanje tegoba, suvremeno liječenje bolesti sinusa stavlja naglasak na precizne mikrokirurške zahvate poput FESS operacije sinusa.

FESS ili funkcionalna endoskopska operacija sinusa je operativni zahvat prilikom kojeg se paranazalni sinusi prikazuju i ciljano operiraju uz pomoć endoskopa, bez vidljivih vanjskih rezova na koži, u svrhu manjeg oštećenja okolnog tkiva.

Ovaj zahvat vrlo često je jedino rješenje za bolesti sinusa koje posljedično uzrokuju glavobolje i  otežano disanje kroz nos, često su praćene oslabljenim osjetom mirisa, kroničnim osjećajem umora te nazalnim govorom.

Cilj operacije sinusa je preciznim mikorkirurškim instrumentima i endoskopom proširiti prirodno ušće sinusa te ukloniti patološki sadržaj kako bi se pacijentu omogućio brz oporavak i povratak normalnom svakodnevnom životu. 

Razlikujemo nekoliko vrsta FESS operacije sinusa:

Operacija maksilarnog sinusa 

Upali maksilarnog sinusa najčešće prethode jednostrana bol u licu, nateknuta strana lica ili obraza, pojačana bol zuba koja se javlja s promjenom temperature hrane ili pića te otežano spavanje.

Operacija sfenoidnog sinusa

Bol koju uzrokuje sfenoidni sinusitis ne pojavljuje se u točno određenim područjima pa se tako može javiti na prednjoj, ali i stražnjoj strani glave. Pacijent se općenito osjeća bolesno i slabo, uz moguću povišenu temperaturu i tresavicu.

Operacija frontalnih sinusa

Frontalni sinusitis uzrokuje akutnu glavobolju iznad čela. Najčešće se razvija uslijed produljenog rinitisa izazvanog alergenom, bakterijskom ili virusnom infekcijom, zakrivljenosti nosnog septuma, kroničnog sinusitisa, bronhijalne astme, trauma na kostima lica, te malignog ili benignog tumora.

Operacija sinusa i devijacije nosa

Operacija sinusa često se kombinira s operacijom nosnog septuma i operacijom nosnih školjki jer su uzroci tegoba često međusobno povezani.

kada-postajete-kandidat-za-tretman-pomladjivanja-lica

Simptomi i indikacije

Funkcionalna endoskopska operacija sinusa indicirana je kod pacijenata koji pate od kronične upale sinusa. Upala izaziva glavobolje, osjećaj pritiska i punoće u glavi te dugotrajno slijevanje sekreta iz nosa u ždrijelo, a kao rezultat javlja se iritacija, uporni kašalj, promuklost i osjećaj stranog tijela, odnosno „knedle u grlu“. Osim toga, često može doći i do opstrukcije Eustahijeve cijevi koja rezultira upalom uha, osjećajem pritiska i začepljenja, te nagluhošću.

FESS operacija sinusa također je potrebna kod pacijenata kod kojih su se pojavili nosni polipi, odnosno zadebljanja i otekline sluznice nosa i sinusa nastala uslijed kronične upale sinusa. Nosni polipi dodatno smanjuju ili čak u potpunosti blokiraju protok zraka kroz nosnice i pogoršavaju simptome bolesti, a često su praćeni oslabljenim osjetom mirisa ili njegovim potpunim izostankom, te izraženim slijevanjem sekreta niz ždrijelo. 

tijek-zahvata-rinoplastike

Tijek zahvata

Nakon uspavljivanja pacijenta (potrebna je opća endotrahealna anestezija), naši liječnici otorinolaringolozi u unutrašnjost pacijentove nosnice ubrizgavaju otopinu za umrtvljivanje nosnih prolaza te opuštanje i širenje sinusnih šupljina.

Kirurg potom uvodi endoskop u nosnicu i sinusnu šupljinu, vodeći se živim slikama na video monitoru. Ovisno o cilju operacije, tkiva se mogu ukloniti, strugati ili kauterizirati kako bi se šupljina sinusa proširila ili popravile oštećene strukture.

Ako se uklanja polip ili tumor, kirurg će ga poslati u patološki laboratorij kako bi se utvrdilo o kakvom se tkivu radi te postoji li sumnja na malignitet.

Po završetku operacije, kirurg na tretirano mjesto postavlja topivi flaster natopljen antibioticima i/ili oksimetazolinom ili pak Merocel tamponadu. U prolaz nosa se također može postaviti rastavljivi odstojnik koji će ga držati otvorenim u predviđenom obliku dok pacijent zacjeljuje.

Ovisno o složenosti opstrukcije, endoskopska operacija sinusa može potrajati od jednog do tri sata.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za zahvat

Prije funkcionalne endoskopske operacije sinusa (FESS) pacijent treba obaviti detaljan ORL pregled koji uključuje rinoskopiju i fiberendoskopski pregled nosa. Osim toga, također je potrebno učiniti kompjuteriziranu tomografiju sinusa (MSCT ili CB-CT sinusa). 

Operacija se vrši u općoj anesteziji, te je prije zahvata potreban pregled kod anesteziologa, laboratorijske pretrage i EKG. 

Irena Pirkl Lončar, dr. med.

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist plastične i rekonstrukcijske kirurgije glave i vrata

Suvremeno liječenje bolesti sinusa stavlja naglasak na precizne mikrokirurške zahvate poput FESS operacije sinusa. Ovom operacijom u našoj Poliklinici ciljano rješavamo sve tegobe uzrokovane upalom sinusa ili nosnih polipa, i to uz maksimalno brz oporavak i vraćanje dnevnim aktivnostima.
oporavak

Oporavak nakon operacije sinusa

Nakon endoskopske operacije sinusa, u nos se postavlja tamponada koja se odstranjuje nakon 3 dana ili se spontano razgrađuje (ovisno o vrsti tamponade). U ranom postoperativnom razdoblju sluznica nosa je otečena, a nosne šupljine još ispunjene sukrvicom i sekretom, pa će biti potrebno koristiti kapi te sprejeve za čišćenje nosnih šupljina i ubrzavanje oporavka.

Šest sati nakon FESS operacije sinusa pacijent je slobodan ići na kućnu njegu. Kirurg će vam dati detaljne upute i svu postoperativnu terapiju (antibiotik i analgetike) koja vam je potrebna do prvog kontrolnog pregleda kada se odstranjuju tamponi iz nosa. Za to vrijeme dišete na usta, spavate u lagano povišenom položaju te izbjegavate konzumaciju vruće hrane i tekućine.

Postoperativna bol je minimalna, dok je povratak svakodnevnim aktivnostima moguć već nakon tjedan dana, a fizička aktivnost nakon tri tjedna.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Funkcionalna endoskopska operacija sinusa potpuno je siguran operativni zahvat koji rijetko dovodi do komplikacija. Iako iznimno učinkovita, kao i svi operativni zahvati, i FESS operacija sinusa nosi sa sobom određene rizike poput nazalnog krvarenja, postoperativne upale  te privremenog gubitka osjeta mirisa.

Operacija sinusa – cijena

Cijenu endoskopske operacije sinusa, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Kontaktirajte nas

Ako imate pitanja o FESS operaciji sinusa, stručni tim Poliklinike Kvaternik stoji vam na raspolaganju. Naručite se za pregled i konzultacije već danas putem emaila, telefona ili online obrasca.

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
Pitajte doktora