ORTOPEDIJA

NESTABILNOST RAMENA

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

NESTABILNOST RAMENA

sto-je

simptomi

opis

priprema-pacijenata

oporavak

nuspojave

ramepng

Što je nestabilnost ramena?

Rame je naš najpokretljiviji zglob u tijelu, ali u isto vrijeme, upravo to  ga čini i najnestabilnijim. Naime, rame se sastoji od glave nadlaktične kosti (glave humerusa) te čašice lopatice (glenoidne fose). Glava humerusa je čak tri puta veća od čašice lopatice i upravo taj nesrazmjer u njihovoj veličini čini rame toliko pokretljivim.

Rame se još sastoji od glenohumeralnih ligamenata i labruma, odnosno vezivno-hrskavičnog tkiva na rubovima čašice lopatice. Ligamenti i labrum zajedno su glavni stabilizatori ramena, te možemo reći da drže rame na mjestu, odnosno sprječavaju njegovo iskakanje. 

Kada se ligamenti i labrum oštete, rame postaje nestabilno, odnosno glava nadlaktične kosti više ne može čvrsto stajati unutar čašice lopatice te se odvaja od nje. Drugim riječima – rameni zglob iskače pri pokretanju ruke.

Ovakva oštećenja ramenog zgloba (iščašenje ili luksacija ramena) najčešće nastaju uslijed izravnog pada na ruku, sudara s drugom osobom ili objektom, prilikom sportskih aktivnosti i vježbanja, prevelikog forsiranja ruke i ramena, te uslijed epileptičkih i sličnih napadaja. 

Ovisno o vrsti ozljede i načinu oštećenja, razlikujemo više vrsta, odnosno smjerova nestabilnosti ramena.

Prednja nestabilnost ramena

Prednja nestabilnost, odnosno prednja luksacija ramena je stanje kada se glava nadlaktične kosti potpuno ili djelomično nalazi ispred čašice lopatice,  a ujedno je i najčešća vrsta nestabilnosti ramena

Do prednje nestabilnosti najčešće dolazi djelovanjem sile na ruku koja je odmaknuta od tijela i rotirana prema van u zglobu ramena, što se događa prilikom pada ili sportske aktivnosti. Ova nestabilnost također se može dogoditi, ali nešto rjeđe, kao posljedica izravnog udarca u stražnji dio ramena. Iznimno je bitno znati da kada se ligamenti ili labrum jednom ozlijede, rame postaje nestabilno i jedino ispravno liječenje je operativni zahvat rekonstrukcije (labruma i/ili ligamenta). 

U većini slučajeva ova ozljeda ramena javlja se zajedno s Bankartovom lezijom ili Hill-Sachsovom lezijom, a u čak 80 % slučajeva prisutne su obje lezije. 

Bankartova lezija 

Bankartova lezija označava oštećenje prednjeg ruba labruma (hrskavice čašice lopatice) te odvajanja hrskavice od same čašice lopatice. 

Hill-Sachsova lezija

Hill-Sachsova lezija pak označava oštećenje ili frakturu stražnjeg dijela glave nadlaktične kosti, do koje dolazi kada se taj dio glave nabija u čašicu lopatice.

Iako nešto rjeđe, prednja nestabilnost se veže i uz druge lezije kao što su HAGL, GLAD, PERTHES i ALPSA lezija.

Stražnja nestabilnost ramena

Stražnja nestabilnost ramena je stanje kada se glava nadlaktične kosti potpuno ili djelomično nalazi iza čašice lopatice. 

Do stražnje nestabilnosti najčešće dolazi djelovanjem sile s prednje strane (od naprijed prema natrag) na ruku koja je ispružena ispred i rotirana prema unutra u zglobu ramena. Drugim riječima, ova ozljeda se događa uslijed izravnog pada na ispruženu ruku. Nešto rjeđe se događa uslijed izravnog udarca u prednji dio ramena ili snažne mišićne kontrakcije.

Stražnja nestabilnost često nastaje pri padu sa motora, epileptičkom napadu, elektrošoku, a susrećemo je i kod dizača utega (pri preambicioznom bench-pressu) te kod stalne aktivnosti dizanja tereta iznad glave na radnom mjestu ili u sportu.

Ova ozljeda često se javlja zajedno s frakturom ili oštećenjem prednjeg dijela glave nadlaktične kosti do koje dolazi kada se taj dio glave nabija u čašicu lopatice (obrnuti Hill-Sachs).

Donja nestabilnost ramena

Donja nestabilnost ramena izuzetno se rijetko javlja izolirano, odnosno samostalno, i to u manje od 0,5 % svih slučajeva nestabilnosti ramena. Češće se javlja u kombinaciji s drugim vrstama nestabilnosti, a tada govorimo o višesmjernoj nestabilnosti.

Do donje nestabilnosti najčešće dolazi pri djelovanju sile kada je ruka maksimalno abducirana od tijela, odnosno kada se nalazi maksimalno iznad glave, npr. prilikom pada s drveta ili kod gimnastičara.

Višesmjerna nestabilnost ramena

Klinički gledano, višesmjerna nestabilnost se definira kao kombinacija nestabilnosti u najmanje dva pravca od kojih je jedan uvijek donja nestabilnost (najčešće u kombinaciji sa prednjom). 

Drugim riječima, višesmjerna nestabilnost ramena je stanje kada uz donju nestabilnost ramena u isto vrijeme postoji još barem jedna vrsta nestabilnosti, dakle prednja, stražnja, ili čak obje.

Ovakvo oštećenje ramena najčešće nastaje uslijed urođene, genetske „labavosti“ ligamenata i zglobova u kombinaciji s raznim oštećenjima koja se razviju na zglobu, kao npr. Bankartova lezija, Hill-Sachsova lezija, Kim lezija i slično.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Prednja nestabilnost ramena

Statistički gledano, ovakvo iščašenje ramena usko je vezano za dob pacijenata, a čak 80-90 % njih su tinejdžeri.

Osim vidljivog iščašenja ramena, odnosno glave nadlaktične kosti, javlja se bolnost prilikom manipulacije ozlijeđenog ramena, osjećaj nestabilnosti i slabosti ramena te pozitivni klinički testovi koji se koriste za dijagnosticiranje (Anterior drawer test, Apprehension test, Anterior load & shift test, Jobe relocation test, Throwers test).

Pacijent obično drži ruku uz tijelo, kretnje u ramenu su blokirane i vidljiv je deformitet ramena (prednje izbočenje). 

Stražnja nestabilnost ramena

Osim izravne ozljede, ono što apsolutno pridonosi nastanku stražnje nestabilnosti ramena jesu naslijeđena opća „labavost’“ ligamenata, tj. povećana fleksibilnost zglobova/ligamenata, smanjena kvaliteta glenoidne kosti (čašice lopatice) radi cističnih promjena i sl.

Klinički ovakvo iščašenje ramena često ostaje neprepoznato ili se dijagnoza postavlja kasno. 

Uslijed ozljede, ruka pacijenta se nalazi u unutrašnjoj rotaciji, te je vanjska rotacija blokirana. Pacijent će osjećati bol prilikom pomicanja ramena, ruka je adducirana te rotirana unutra visi niz tijelo uz nemogućnost vanjske rotacije.

Testovi koji se koriste za dijagnosticiranje su Posterior load & shift, Jerk, Kim i Posterior stress test.

Donja nestabilnost ramena

Pacijentu ruka obično visi uz pozitivan Sulcus test koji se koristi za dijagnosticiranje ovog iščašenja, a indiciran je i kod osoba s nasljednom slabosti ligamenata i ramenog zgloba.

Višesmjerna nestabilnost ramena

Višesmjerna nestabilnost ramena najčešće se javlja kod pacijenata u kasnim 20-im ili 30-im godinama.

Osim općih simptoma poput bolnosti ramena pri pokretu, nestabilnosti, nesigurnosti pokreta, parestezije (spontanog javljanja osjeta u ruci bez vanjskih i unutarnjih podražaja), krepitacija („pucketanja“ zglobova) i sl., obično nalazimo i znakove generalizirane hipermobilnosti (previše mobilna patela, hiperekstenzija laktova i sl.). Od kliničkih testova koji su nam od pomoći pri dijagnosticiranju ovakvog poremećaja koristimo već spomenute: Apprehension/relocation test, Thrower’s test, Load & shift test, Neer & Hawkins test, te siguran znak donje nestabilnosti: Sulcus sign (procjena mobilnosti rotatornog intervala).

tijek-zahvata-rinoplastike

Liječenje nestabilnosti i tijek operativnog zahvata

Ako nestabilnost ramena zahtijeva operativno liječenje, tada se rame najčešće operira artroskopskim zahvatom, no ponekad je indicirana i otvorena operacija, kao npr. kada govorimo o HAGL leziji pri prednjoj nestabilnosti ramena. No i otvorene operacije u Poliklinici Kvaternik izvodimo s malim rezom i minimalno invazivno u svrhu što ranijeg oporavka pacijenta.

U Poliklinici Kvaternik, na temelju detaljne dijagnostike i razgovora s pacijentom, te svih potrebnih testova i pregleda, određujemo vrstu i razinu oštećenja ramena te odabiremo idealan način liječenja.

Liječenje prednje nestabilnosti ramena

Započinje se konzervativnim liječenjem koje uključuje: repoziciju iščašenog ramena, imobilizaciju, stavljanje leda lokalno, odmor, uzimanje analgetika, prilagodbu aktivnosti te što raniju fizikalnu terapiju jačanja ramena.

No za definitivno liječenje i izbjegavanje javljanja osteoartritičnih promjena u ramenom zglobu preporučuje  se operativno liječenje koje se u našoj poliklinici uglavnom izvodi artroskopskim tehnikama. Artroskopska stabilizacija ramena postala je standardna metoda liječenja koja je znatno smanjila vrijeme oporavka i komplikacije u usporedbi s otvorenim zahvatima.

Uz minimalni artroskopski rez od svega 5-6 mm, zahvat se izvodi posebnim artroskopskim instrumentima, gdje se zglob ramena fiksira i učvršćuje posebnim “sidrima”.

Zahvat je minimalno invazivan za pacijenta i spada pod takozvanu „jednodnevnu kirurgiju“ jer nakon njega nije potreban ostanak u bolnici.

Također, ako postoji indikacija, rade se i druge operativne tehnike kao što su otvorena reparacija Bankarta uz kapsularni shift, Latarjet procedura, Remplissage tehnika, te koštana rekonstrukcija Hill-Sachs-a. O tehnici koju koristimo za operativni zahvat odlučuje više faktora i konzultacija s pacijentom.

Liječenje stražnje nestabilnosti ramena

Prilikom prvog ovakvog iščašenja, konzervativno liječenje je standard, a uključuje repoziciju iščašenog ramena, imobilizaciju ramena u položaju vanjske rotacije s laktom uz tijelo (do 7 dana), stavljanje leda lokalno, odmor, uzimanje analgetika, prilagodbu aktivnosti te što raniju fizikalnu terapiju jačanja ramena.

Ako se radi o ponovnom iščašenju, stražnjoj nestabilnosti koja je duže vremena neprepoznata te uznapredovala, tada se liječi operativno, artroskopskim ili otvorenim zahvatom. 

Liječenje će ovisiti o stupnju oštećenja i kliničkoj slici, a u Poliklinici Kvaternik koristimo i druge operativne zahvate kao što su rekonstrukcija obrnutog Hill-Sachsa transferom malog tuberozitasa i tetive m. subscapularisa, hemiartroplastika, te totalna artroplastika.

Liječenje donje nestabilnosti ramena

Pokazalo se da konzervativno liječenje daje dobre rezultate za nezahtjevne pacijente starije populacije, dok se operativno liječenje primjenjuje u slučaju težih oštećenja te kod mlađe populacije. 

Operativnim zahvatom rekonstruiramo kapsulu, glenohumeralne ligamente u ramenu, te labralne lezija (lezije na hrskavici čašice lopatice).

Liječenje višesmjerne nestabilnosti ramena

Primarno i u većini slučajeva dostatno je konzervativno liječenje fizikalnom terapijom s naglaskom na dinamičkom jačanju periskapularne muskulature i mišića rotatornog intervala. 

Ovo se najčešće radi kroz vježbe „zatvorenog kinetičkog lanca“ (closed kinetic chain excercises/CKC).

Ako konzervativna terapija ne pokaže rezultate, odlučujemo se za operativni način liječenja koji uključuje sljedeće artroskopske ili otvorene operativne zahvate: kapsularni shift donje kapsule,  stabilizacijske procedure te zatvaranje/sužavanje rotatornog intervala.

priprema-za-pregled i zahvat

Priprema za operativni zahvat

Prije zahvata obavlja se detaljan klinički pregled i konzultacije s našim liječnicima te rade standardne laboratorijske pretrage i pregled kod anesteziologa, a po potrebi i dodatne detaljnije pretrage. 

Na pregledu će liječnik ustanoviti oštećenje i vrstu nestabilnosti ramenog zgloba te odabrati najbolji pristup liječenju i vrstu zahvata.

Na artroskopiju ramena se dolazi natašte na dan zahvata, a odlazi se nekoliko sati nakon zahvata.

Doc.dr.sc. Goran Vrgoč, dr. med.

Specijalist ortoped

Postoje razne vrste nestabilnosti ramena, kao i razni pristupi liječenju. U Poliklinici Kvaternik, na temelju detaljne dijagnostike i razgovora s pacijentom, te svih potrebnih testova i pregleda, određujemo vrstu i razinu oštećenja ramena te određujemo idealan način liječenja za pojedinog pacijenta kako bi rezultati bili učinkoviti, a pacijenti zadovoljni. Sve se radi strogo individualno jer nijedan slučaj nije isti.
oporavak

Postoperativni oporavak

Pacijent se nekoliko sati nakon zahvata otpušta na kućnu njegu. Rame se po završetku zahvata imobilizira te se već sljedeći dan započinje s vježbama, a ubrzo nakon zahvata pacijent se upućuje na fizikalnu terapiju.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Nakon operativnog zahvata uobičajena je minimalna do srednje jaka bol koja može potrajati nekoliko dana nakon operacije. Prema preporuci liječnika, potrebno je piti lijekove protiv bolova.

Nestabilnost ramena - cijena

Cijenu liječenja nestabilnosti ramena, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora