Zakažite termin

S novim artroskopskim stupom bezbolno rješavamo i najteže zahvate!

Artroskopijom zgloba mogu se izvesti najrazličitiji zahvati, a kako smo nabavili novi artroskopski stup možemo bez problema riješiti i najteže zahvate kao što su toaleta zgloba, operacije meniska, rekonstrukcije prednjih i stražnih križnih ligamenata, itd.

Na taj način vršimo pregled te liječenje oštećenja i ozljeda unutar zgloba –  kroz kožni rez od svega nekoliko milimetara uvede se artroskop. 

No, što je to artroskop?

Artroskop je poseban instrument koji je sastavljen od izvora svjetlosti i leće s kojim se ulazi u zglob, tj. u unutrašnjost zgloba, a video kamera pričvršćena na artroskop omogućuje da se cijela slika, odnosno zahvat prati na monitoru. Po potrebi se rade dodatni manji kožni rezovi za druge ulaze (ovisno o zahvatu koji se radi), a posebnim artroskopskim kirurškim instrumentima vrši se operacija.

Koristeći spomenutu metodu, značajno se smanjuje vrijeme oporavka jer nisu potrebni veliki kožni rezovi, oštećenja tkiva i posljedično dugotrajno zacjeljivanje. Artroskopijom nema otvaranja zgloba, nema rizika od dodatnog oštećenja i postižu se puno bolji rezultati u liječenju bolesti zglobova. 

Velik značaj u svijetu profesionalnih sportaša

Takva vrsta liječenja od velikog je značaja u svijetu profesionalnih sportaša kojima su bolesti i ozljede koljena prije razvoja ove tehnike često označavale i kraj karijere ili značajno utjecale na njihov daljnji napredak i postizanje boljih rezultata. Pomoću artroskopskih zahvata, ozljeda na zglobu koljena ne mora nužno značiti i završetak karijere. Većina sportaša se bez problema može vratiti svojim sportskim aktivnostima i to nedugo nakon zahvata, što je vrlo važno za njihov kontinuitet i ostvarivanje vrhunskih rezultata.

Tako smo u Poliklinici Kvaternik izveli artroskopski zahvat na nogometašu prve HNL. Radi se o nogometašu HNK Gorice, Nemanji Ljubisavljeviću. Operativni zahvat nakon ozljede meniska koljena, uspješno je odradio doc.dr.sc. Goran Vrgoč u Poliklinici Kvaternik, a već isti dan nakon zahvata Nemanja je hodao bez upotrebe štaka. Pred njim je sada proces rehabilitacije, a za travnjak će biti spreman već za tri tjedna!

Više o artroskopiji pročitajte OVDJE.

Leave a Comment

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH