Galerije u Zagrebu

Preferirate li restorane ili umjetnost, Zagreb je idealno mjesto za vas. Osim što ima bogatu povijest, može se pohvaliti inspirativnom kulturnom scenom koja uključuje kazališta, muzeje, galerije i mnoštvo drugih kulturnih ustanova. Galerije su neizostavan segment kulturne scene jer prikazuju bezvremenska djela umjetnika različitih stilova koji su djelovali u različim epohama. Svaka galerija priča svoju priču, a mi ćemo vam otkriti koje su neke od najboljih, stoga nastavite čitati kako biste otkrili neke od najboljih i najpoznatijih galerija koje možete posjetiti u glavnom gradu Hrvatske.

Galerija Klovićevi dvori

Smještena u neposrednoj blizini Trga bana Jelačića, Galerija Klovićevi dvori jedna je od najznačajnijih kulturnih ustanova u Zagrebu, koja je utemeljena 1982. godine na mjestu bivšeg isusovačkog samostana. Osim domaćih umjetnika, zidove Galerije Klovićevi dvori krase i svjetski poznati umjetnici kao što su Picasso, Van Gogh, Monet, Chagalla i mnogi drugi umjetnici njemačkog ekspresionizma te ruske avangarde. Galeriju možete pogledati na čak četiri izložbene etaže, a kroz godinu organiziraju mnoštvo izložbi koje vrijedi pogledati.

Galerija Matice hrvatske

Utemeljena 1842.godine, Galerija Matica hrvatske smještena je u Zagrebu u blizini glavnog trga. Galerija ima dugu i bogatu povijest u promicanju hrvatske umjetnosti, a izlaže djela različitih umjetnika koji se bave različitim temama. Uz izlagačku djelatnost, Matica Hrvatska organizira brojna kulturna događanja kao što je predstavljanje knjiga, rasprave, koncerte klasične glazbe i još mnogo toga s ciljem prezentiranja hrvatske umjetnosti i kulture. U Galeriji Matice hrvatske fokus je na izlaganju djela mladih umjetnika, a ciklus Mladih glazbenika u Matici hrvatskoj orijentiran je na talentirane umjetnike koji pohađaju glazbenu školu. Galerija Matice hrvatske jedna je od najvažnijih institucija u Hrvatskoj jer sadrži vrijedne umjetničke i kulturne programe za posjetitelje, a izložbe privlače veliki broj posjetitelja iz Hrvatske, ali i inozemstva.

Galerija ULUPUH

Osnovana 1886.godine kao Društvo za umjetnost i obrt, Galerija ULUPUH je umjetnička galerija sa sjedištem u Zagrebu. Galerija ima još dvije značajne godine, a to je 1950. godina kada se registrirala kao samostalno udruženje pod imenom Udruženje likovih umjetnika primijenjene umjetnosti “Andrija Buvina”, dok 1966. godine mijenja ime u Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH). Cilj Galerije ULUPUH je razvijanje hrvatske primijenjene umjetnosti i dizajna, ali prikazuju i radove umjetnika iz inozemstva. Galerija organizira razne izložbe, radionice i druge kreativne programe, a glavna misija je pružanje podrške mladim umjetnicima u razvijanju kreativnih ideja te izlaganje istih.

Zaključak

Galerije u Hrvatskoj su važne institucije koje imaju važnu ulogu u očuvanju i promicanju kulturne baštine te suvremene umjetnosti. U Hrvatskoj postoje brojne galerije koje možete posjetiti, bez obzira preferirate li suvremenu umjetnost ili povijesnu i kulturnu baštinu. One su važan izvor informacija o umjetničkoj sceni, te su mjesta na kojem posjetitelji mogu učiti o različitim umjetničkim stilovima i djelima koji su nastali u različitim vremenima. Osim što možete pogledati izvanredna djela umjetnika, gotovo sve galerije organiziraju edukativni sadržaj koji vam može biti zanimljiv i koristan. Bez obzira koju galeriju odabrali, sigurni smo da vas niti jedna neće razočarati jer svaka ima svoju jedinstvenu priču i posebna je na svoj način.

Ovaj tekst o galerijama u Zagrebu donosi Poliklinika Kvaternik, #1 Estetska kirurgija Zagreb.

Poliklinika Kvaternik

Adresa: Šubićeva ul. 27, 10 000 Zagreb

Tel: 01 613 1900

Email: info@poliklinika-kvaternik.hr

Radno Vrijeme: PON-PET 12:00 – 20:00

 

View Poliklinika Zagreb in a full screen map

View Poliklinika Zagreb in a full screen map

Pitajte doktora