Zakažite termin
dermatologija

Zašto je važno zaštititi kožu od sunca?

Ljetne mjesece jedva čekamo kako bismo uživali u ljetnim radostima i suncu ne razmišljajući dovoljno o štetnom utjecaju UV zraka na našu kožu. Hrvatska je mediteranska, turistička zemlja, a more i sunce su naš glavni izvozni proizvod.

Sunce je štetno onoliko koliko mu se izlažemo pa je ovdje, kao i u svemu u životu, potrebna umjerenost. Prevelika izloženost suncu dovodi do opeklina, alergijskih reakcija i trajnog oštećenja kože praćenog razvojem kožnih karcinoma kao što su baseocelularni i planocelularni karcinom te melanom. Tumor kojeg se najviše bojimo je svakako melanom, a u Hrvatskoj je u porastu. Godišnje oboli više od 600 osoba. Može se razviti iz madeža, ali i na koži gdje prethodno nije bilo nikakve promjene. Svaka odrasla osoba bi trebala barem jednom godišnje obaviti dermatološki pregled s dermatoskopijom, a osobito osobe s povećanim rizikom za nastanak melanoma.

Osobe svjetlije puti, svijetlih očiju i kose, osobe s mnogobrojnim madežima na tijelu, sa sumnjivim (displastičnim) madežima te osobe kod kojih je bilo oboljelih od melanoma u obitelji svakako spadaju u rizičnu skupinu.

Poznata su ABCDE pravila u praćenju promjena na madežima pri samopregledima, ali ako primijetite bilo kakvu promjenu oblika ili boje madeža, ne oklijevajte, javite se dermatologu radi dermatoskopije.

On će izdvojiti sumnjive promjene, preporučiti da se te promjene u cijelosti odstrane te pregledaju patohistološki. Dijagnoza melanoma je pouzdana jedino nakon patohistološke analize, a daljnji postupak ovisi o stadiju bolesti. Melanom se u ranom stadiju može uspješno liječiti i tada je prognoza odlična.

Suncu se izlažite uz osnovne mjere opreza, a po povratku s ljetovanja se naručite na dermatološki pregled s dermatoskopijom kako biste se uvjerili u zdravlje vaše kože i na vrijeme odstranili svaku sumnjivu promjenu.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH