Zakažite termin

Pregled glasnica

OTORINOLARINGOLOGIJA

PREGLED GLASNICA I LIJEČENJE DISFONIJE

suvremene metode dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Čovjek nema specifičan organ za proizvodnju glasa, nego je tijekom razvoja došlo do adaptacije njegovih dišnih organa. Grkljan ima primarno funkciju disanja, a sekundarno proizvodnju glasa. Da bi se proizveo glas, potrebna je struja zraka, određeni tlak kojim taj zrak struji i elastična valvula, odnosno glasnice koje vibriraju.

 

Dok govorimo, glasnice se skupljaju i proizvodi se naš glas koji se uz pomoć jezika, zubi i usana oblikuje u riječi. Kao i ostatak našeg tijela, tako se i glasnice s godinama „troše“, umaraju i postaju manje kvalitetne. Štetni čimbenici iz okoliša poput dima cigarete, prašine, stresa, izloženosti plinovima, kronične konzumacije alkohola i forsirane upotrebe glasa mogu znatno utjecati na kvalitetu glasa.

 

 

 

  Što je promuklost ili disfonija?

 

Promuklost ili disfonija je svako odstupanje od normalnih obilježja visine, intenziteta i kvalitete glasa. Javlja se kao simptom u preko pedeset različitih bolesti. Ovisno o duljini trajanja može biti akutna ili kronična. Uzroci promuklosti mogu biti akutne i kronične upale glasnica, kronična upala grkljana, razvoj benignog ili malignog tumora na glasnicama te ozljede n.recurrens, odnosno živca koji pokreće glasnice, bolesti centralnog živčanog sustava, tumori pluća i jednjaka i drugo.

 

Disfonije se mogu podijeliti u nekoliko skupina:

 

  1. Primarne i sekundarne organske disfonije
  2. Primarne i sekundarne funkcionalne disfonije
  3. Hormonalne
  4. Displastične
  5. Spastičke
  6. Psihogene

 

Primarne i sekundarne organske disfonije

 

Možemo reći da je oštećenje glasa organsko ako je anatomske prirode. Dobroćudne promjene (polipi, vokalni čvorići, papilomi, kontaktni ulkusi, keratoze, leukoplakije) su izrasline ili zadebljanja koja se mogu pojaviti na jednoj ili obje glasnice.
Profesionalni spikeri, pjevači i glumci vode računa o svojim glasnicama, dok su učitelji, profesori, odgajateljice, telefonski agenti i osobe koje rade u bučnim mjestima kao što su kafići i tvornice kandidati za oštećenje glasa.

 

Promuklost nije povezana s infekcijom gornjih i donjih dišnih puteva. Kod promuklosti na glasnicama nastaju vokalni noduli, odnosno izbočenja sluznice na granici prednje i srednje trećine obiju glasnica koja sprečavaju spajanje glasnica u središnjoj liniji. Ove nodule treba liječiti jer daljnje profesionalno naprezanje uzrokuje i daljnje oštećenje glasnica.

 

U organski poremećaj glasa spada disfonija uzrokovana karcinomom grkljana, odnosno glasnica. Opasnost od njegovog razvoja povećava pušenje i uživanje u alkoholu. Preko 95 % bolesnika su pušači, a 15-godišnje pušenje jedne kutije cigareta dnevno povećava opasnost za 30 puta.

 

Primarne i sekundarne funkcionalne disfonije

 

Ovo su poremećaji glasa koji nisu udruženi s organskim nalazom, a nastaju kao posljedica neadekvatne i pogrešne upotrebe glasa, te su česte kod pjevača, nastavnika i glumaca. Kod ovih disfonija postoji neodgovarajuća aktivnost grkljanskih i vratnih mišića pri fonaciji.

 

Razlikujemo hiperfunkcijsku i hipofukcijsku disfoniju. Hiperfunkcijske disfonije obilježava pretjerana aktivnost vratnih i grkljanskih mišića, praćena osjećajem stranog tijela u grlu, suhoćom grla, boli u vratu i neusklađenim disanjem. Hipofunkcijske disfonije obilježavaju mlohave glasnice, tih glas i prisutnost opće tjelesne slabosti.

 

Obje vrste funkcionalnih disfonija liječe se glasovnom terapijom kojoj je svrha uspostavljanje normalnog načina proizvodnje glasa, uz vježbe disanja i supresiju prevelike upotrebe glasa. Liječenje je dugotrajno jer zalazi u ljudsko ponašanje u cijelosti, u sklopu kojeg je glas samo jedno očitovanje.

 

Hormonske disfonije

 

Ovi poremećaji glasa su rezultat hormonskog utjecaja na fonacijsku funkciju larinksa. Zbog toga su smetnje glasa učestalije u pubertetu, klimakteriju i pri raznim endokrinim poremećajima. Ako u pubertetu izostane prijelaz iz dječjeg u muški glas, radi se o zakašnjeloj mutaciji zbog nepotpune androgene stimulacije larinksa. Nasuprot zakašnjeloj mutaciji, moguća je i prerana mutacija glasa kada se radi o ozbiljnim endokrinološkim bolestima.

 

Displastične disfonije

 

Ovi poremećaji glasa posljedica su stečenih ili naslijeđenih anomalija grkljana kao što su hipoplazija ili asimetrija grkljana, dijafragma larinksa ili deformacija epiglotisa. Ova stanja su vrlo rijetka, a glas je disfoničan od rođenja.

 

Spastičke disfonije

 

Obilježavaju ih spazmi, odnosno grčenje grkljanskih mišića pa je glas nepravilan i isprekidan. Uzroci promuklosti mogu biti psihogeni ili neurološki, pa u liječenju ovih disfonija sudjeluje cijeli tim stručnjaka kao što su otorinolaringolozi, logopedi, neurolozi i psihijatri

 

Psihogene disfonije

 

Ovi poremećaji glasa rezultat su psihološke neuravnoteženosti, odnosno prisutne su kod osoba koje su anksiozne, zabrinute i imaju nisku toleranciju na frustracije. Osobe sa psihogenom disfonijom nemaju mentalni poremećaj, ali su podložne utjecaju psiholoških čimbenika na svakodnevno funkcioniranje.

 

Afonija obilježava potpuni gubitak glasa, a psihogena disfonija se javlja naglo zbog dugotrajne konfliktne situacije emotivne prirode. Glasnice su normalnog izgleda i pomičnosti, a glas je pri refleksu kašlja normalan (sonoran). U većini slučajeva radi se o konverzivnoj neurozi te se ova disfonija liječi glasovnom terapijom i psihijatrijskim postupkom.

 

 

 

  Simptomi i indikacije

 

Svaku promuklost koja traje duže od dva tjedna treba shvatiti ozbiljno i svakako učiniti endoskopski pregled, odnosno fiberoptičku laringoskopiju.

 

Jedan od najčešćih simptoma koji upućuju na potrebu endoskopskog pregleda jest lagana promuklost koja se produbljuje i pojačava tijekom radnog dana, a praćena je i bolovima u vratu. Ovakvi simptomi uobičajeni su kod učitelja, profesora, odgajateljica, telefonskih agenta i osobama sa sličnim zanimanjima.

 

Ostale indikacije uključuju osjećaj stranog tijela u grlu, suhoću grla, bol u vratu, neusklađeno disanje, a ponekad i opću tjelesnu slabost.

 

Disfonija ili promuklost može se pojaviti kod osoba svih životnih dobi, uključujući i djecu, a endoskopski pregled je bezbolan i siguran za sve dobne skupine.

Operni sam pjevač pa čim sam primijetio malu promuklost i smetnje dok pjevam po preporuci sam došao u Kvaternik. Pregled je prošao odlično, liječnici su vrhunski i započinjem uskoro s preporučenom terapijom.*

    Domagoj Bertić

Duže vrijeme sam osjetila “stezanje” u grlu, na kraju dana više nisam mogla pričati (a moram jer predajem u školi) pa sam otišla na pregled koji, iako sam ga se bojala, uopće nije bio strašan. Vrlo pažljivo i profesionalno odrađeno, sve pohvale liječnicima!*

    Lena Propadalo

Voditi djecu na preglede nikad nije zabavno, pogotovo ne na ovakav endoskopski pregled, ali može se učiniti sasvim ugodnim i proći bez ikakve traume, kao što se to radi u Poliklinici Kvaternik. Neizmjerno zahvalna i preporučujem svima!*

    Josipa Južnić

  Tijek pregleda

 

Kako bi se odredio uzrok promuklosti, potrebno je obaviti pregled endoskopski pregled glasnica koji se zove fiberoptička laringoskopija radi vizualizacije glasnica. Pretraga se izvodi tankom kamerom kroz nos, bezbolna je, traje svega nekoliko minuta i daje točnu sliku glasnica i promjena na glasnicama.

 

Pregled se obavlja pod lokalnom anestezijom, kako bi bio što ugodniji za pacijenta, a pacijent se nalazi u sjedećem položaju. Endoskop koji se uvodi kroz nos može biti određene širine i dužine, a prilagođen je starosti i dobi pacijenta. Njegovo uvođenje ponekad može izazvati neugodan osjećaj ili refleks povraćanja, stoga je važno opustiti se, duboko disati i slijediti upute liječnika.

 

 

 

  Priprema

 

Pacijent na pregled glasnica dolazi natašte što znači da 3-4 sata prije samog pregleda ne smije ništa jesti.

Dr. Irena Pirkl

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije glave i tijela

Kod promuklosti na glasnicama nastaju izbočenja sluznice (vokalni noduli) koja sprečavaju spajanje glasnica u središnjoj liniji. Ove nodule treba endoskopski pregledati i ako se radi o fibroznim (tvrdim) nodulima, treba ih mikrokirurški odstraniti. U protivnom, uslijed naprezanja dolazi do daljnjeg oštećenja glasnica*

  Oporavak

 

Pretraga je neinvazivna i sigurna, stoga procesa oporavka nema, a pacijent se odmah po završetku vraća svojim uobičajenim aktivnostima.

 

 

 

  Mjere opreza

 

Endoskopski pregled glasnica bezbolan je i siguran pregled koji vrlo rijetko dovodi do nuspojava, no kod malog broja pacijenata moguć je refleks povraćanja tijekom pregleda ili alergijska reakcija na korišteni anestetik. U Poliklinici Kvaternik obavljamo ga stručno i precizno, te ga činimo maksimalno ugodnim za pacijenta.

 

Kontaktirajte nas

 

Ako imate problema s promuklošću koja duže vrijeme ne prolazi, kontaktirajte nas već danas i dogovorite termin za pregled kod naših otorinolaringologa.

 

 

 

Promuklost ili disfonija – cijena

 

Cijenu pregleda promuklosti ili disonije kao i cijene naših ostalih usluga možete pogledati u Cjeniku usluga

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH