Zakažite termin

Endoskopija

OTORINOLARINGOLOGIJA

ENDOSKOPSKI PREGLED (Fiberendoskopija)

suvremene metode dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Uzrok vaših tegoba uha, grla i nosa otkrit ćemo vrlo brzo detaljnim i učinkovitim endoskopskim pregledom. Kod nas u Poliklinici Kvaternik otorinolaringološki endoskopski pregledi obavljaju se potpuno sigurno i bezbolno, a omogućuju nam izravan i temeljit pregled, te točnu dijagnostiku i optimalno rješenje za liječenje bolesti nosa i sinusa, kao i grla i ždrijela.

 

 

 

O endoskopiji

 

Sama riječ endoskopija u prijevodu znači „promatrati iznutra“, dok u medicinskom kontekstu označava metodu, odnosno vrstu pregleda koji se obavlja tako što se unutrašnjost tijela pregledava endoskopskom kamerom. Drugim riječima, endoskopija je metoda pregledavanja unutarnjih šupljih organa.

 

Postoji više vrsta endoskopskih pregleda, namijenjenih pregledavanju različitih područja i organa, a u sklopu otorinolaringologije, endoskopija podrazumijeva pregled nosa i sinusa, kao i epifarinksa, tj. pregled gornjeg nosnog dijela ždrijela, te grla i dušnika. Ovo je u potpunosti sigurna metoda koja u realnom vremenu omogućava detaljan i izravan pregled te analizu i dijagnostiku uha, nosa i grla, a potom i liječenje bolesti nosa i sinusa, grla i ždrijela.

 

Endoskopski pregled uha, nosa i grla, odnosno endoskopski ultrazvuk obavlja se endoskopom. Endoskope možemo svrstati u dvije vrste, a to su fleksibilni fiberendoskop i rigidni kruti endoskop. Fleksibilni fiberendoskop je dugačka, tanka fleksibilna cijev koja na vrhu ima kameru i izvor svjetlosti. Kruti rigidni endoskop je šuplja cijev i kroz njega se po potrebi provlače ostali medicinski instrumenti potrebni za pregled otorinolaringologa ili zahvat, pa se na taj način, osim endoskopskog pregleda, također može izvesti i manji zahvat, kao što je uzimanje uzoraka sluznice grla i nosa za biopsiju, resekcija polipa, cista i slično.

 

Pomoću kamere i izvora svjetlosti, svaki endoskop šalje sliku na digitalni zaslon liječnika koji na taj način promatra i pregledava sluznice, te snima fotografije ili video zapise za daljnju analizu ili usporedbu.

 

U Poliklinici Kvaternik endoskopske preglede izvodimo suvremenom Pentax kamerom te slike i snimke možemo elektronski podijeliti s pacijentima kako bi i sami mogli vidjeti isto što vidi i liječnik za vrijeme pregleda i bolje razumijeti vlastito stanje ili dijagnozu.

 

 

 

Simptomi i indikacije

 

Endoskopski pregled sastavni je i nezaobilazni dio otorinolaringološkog pregleda kojim se detaljno i u potpunosti pregledavaju nosna šupljina, sinusi, grlo i ždrijelo uslijed različitih zdravstvenih stanja, bolesti nosa i sinusa, nosa i grla, alergijskih bolesti i sl. U nastavku su navedeni neki od glavnih simptoma i indikacija koje upućuju na potrebu otorinolaringološkog endoskopskog pregleda.

 

ENDOSKOPSKI PREGLED NOSA I SINUSA

 

 • alergije gornjih dišnih putova
 • alergijski rinitis
 • upale nosa i paranazalnih sinusa
 • tegobe s disanjem kroz nos
 • glavobolje
 • hrkanje
 • krvarenja iz nosa
 • poremećaji osjeta mirisa
 • smanjenje sluha, buka i zujanje u ušima, začepljenost ušiju

 

ENDOSKOPSKI PREGLED GRLA

 

 • bolesti žlijezda slinovnica
 • upale sluznice usne šupljine i jezika
 • smetnje pri gutanju
 • upale tonzila i faringitisi
 • refluksni faringolaringitisi
 • bol i kašalj
 • bolesti glasnica i promuklost
 • upale limfnih čvorova vrata
 • tumori i ciste

 

Endoskopskom pregledu mogu pristupiti osobe svih životnih dobi, i odrasli i djeca (dječja otorinolaringologija), a sam pregled otorinolaringologa je siguran, jednostavan, bezbolan i  traje svega  nekoliko minuta.

Znate ono kad morate na neku neugodnu pretragu, pa se bojite i nje i doktora i najradije bi nekako izbjegli sve? E pa u Kvaterniku nema tog osjećaja. Moj endoskopski pregled sinusa prošao je brzo i bezbolno, i odsad sve preglede radim ovdje. *

    Matija Križak

Vodila sam sina na endoskopiju trećeg krajnika i želim zahvaliti liječnicima poliklinike Kvaternik na predivnom pristupu i strpljenju. Dokaz ste da se čak i endoskopski pregled može učiniti ugodnim za dijete, uz malo volje i truda. Za svaku pohvalu! *

    Anamarija Sak

Pažljivi, susretljivi i stručni, to su tri riječi koje opisuju liječnike ove poliklinike. Endoskopiju su mi obavili brzo i bezbolno, a napokon sam dobio i detaljnu dijagnozu i rješenje za svoje probleme sa sinusima i upalama. Preporučujem svima! *

    Luka Marinković

Tijek pregleda

 

Tijekom endoskopskog pregleda nosa i sinusa pacijent se uglavnom nalazi u sjedećem položaju, a liječnik prvo aplicira topičku anesteziju na područje pregleda kako bi se umanjio osjećaj nelagode. Nakon desetak minuta liječnik pažljivo uvodi endoskop kroz nosnu šupljinu i započinje endoskopsku pretragu.

 

Pomoću male kamere i izvora svjetlosti na vrhu endoskopa, liječnik temeljito pregledava svaki dio nosa, nosne šupljine i ušća sinusa. Najprije se pregledava nosna pregrada, odnosno njeni stražnji dijelovi koji nisu dostupni pregledu prednjom rinoskopijom. Evidentira se postoje li koštana izbočenja koja sužavaju stražnje partije nosnih šupljina.

 

Zatim se procjenjuje građa prednjih, srednjih i stražnjih nosnih školjki, kvaliteta sluznice nosa te prisustvo sekreta u nosnim hodnicima. Nakon toga, pristupa se području ušća sinusa koje se naziva ostiometalni kompleks. Većina promjena i bolesti sinusa ostavljaju promjene na ušćima sinusa i tako možemo vidjeti edem nosne sluznice, nosne polipoze na ušćima sinusa i slijevanje sekreta iz sinusa.

 

Endoskopski pregled nosa i sinusa završava inspekcijom epifaringsa, odnosno područja iza nosnih šupljina prema ždrijelu. Ovaj pregled gornjeg nosnog dijela ždrijela osobito je važno kod  djece jer se tu nalazi treća mandula, odnosno treći krajnik koji je najčešći uzrok otežanog disanja kroz nos u djece. Procjenjuje se veličina treće mandule, u kojoj mjeri otežava disanje kroz nos i zatvara li ušća Eustahijevih tuba.

 

Još jedna važna indikacija za endoskopiju nosa jest krvarenje iz nosa. Ako je krvarenje jednostrano i učestalo, obavezno je učiniti ovu pretragu da bi se pronašao uzrok krvarenja poput povećane krvne žile u sluznici nosa ili tumora.

 

Pri endoskopiji grla i ždrijela pacijent se nalazi u sjedećem položaju, a pregled se također obavlja pod lokalnom anestezijom. Fleksibilna cijev endoskopa uvodi se kroz nos te se polako dolazi do ciljanog područja za pregled. Endoskop može biti veće ili manje dužine i širine, ovisno o starosti pacijenta te karakteristikama nosa i grla.

 

Uvođenje endoskopa u ždrijelo i grkljan može izazvati pomalo neugodan osjećaj i refleks kašljanja ili povraćanja, uslijed čega je bitno opustiti se, duboko disati i slijediti upute liječnika. Osjećaj će brzo nestati i liječnik nastavlja s pregledom.

 

Kao i kod pregleda nosa, detaljno se pregledava cijela struktura i unutrašnjost ždrijela i grla, te se promatra sluznica i obraća se pozornost na bilo kakve anomalije, promjene, polipe ili ciste. Također se detaljno pregledavaju unutrašnjost grkljana, izgled i pomičnost glasnica pri disanju i pri fonaciji. Polipi glasnica, ciste ili tumori vrlo brzo se evidentiraju. Zatim se pregledavaju donji dio ždrijela, piriformni sinusi i baza jezika. Evidentira se crvenilo sluznice i utvrđuje postoji li zastoj sline u donjem dijelu ždrijela. Prema potrebi se uzimaju uzorci tkiva i šalju na patohistološku analizu, odnosno biopsiju kako bi se postavila dijagnoza.

 

Endoskopski pregledi traju nekoliko minuta, te su vrlo jednostavni, neinvazivni, sigurni i učinkoviti. Rezultiraju s puno podataka, stoga su u određenom postotku zamijenili radiološke pretrage kojima pacijente izvrgavamo rengenskom zračenju. Endoskopski pregled ne zrači i može se izvoditi nebrojeno puta. Pacijent može osjećati malu nelagodu, no uglavnom su pregledi potpuno bezbolni. Pregledu pristupaju pacijenti svih dobnih skupina, a odmah po njegovu završetku odlazi se kući i pacijent se vraća svojim uobičajenim obvezama.

 

Priprema za endoskopiju

 

Pripreme bolesnika za endoskopsku pretragu obuhvaćaju razgovor prije samog pregleda otorinolaringologa, gdje će liječnici detaljno objasniti postupak i cijeli proces koji traje svega nekoliko minuta. Proces je bezbolan jer se koristi topička anestezija, te je važno naglasiti pacijentu, osobito onim najmlađima, da pregled neće boljeti, ali da je moguć manji osjećaj nelagode. Važno je biti miran i slijediti upute liječnika kako bi pregled prošao što lakše i brže.

 

Posebna priprema pacijenta za endoskopski pregled prije samog pregleda ili kod kuće nije potrebna, jer se ovaj pregled otorinolaringologa provodi pod lokalnom anestezijom ili u potpunosti bez nje, te je vrlo brz i jednostavan. Kada se radi o pregledu grla i ždrijela, priprema pacijenta za endoskopski pregled uključuje jedino dolazak natašte, odnosno ne treba jesti ništa 3 do 4 sata prije pregleda.

 

Pregledom uha, grla i nosa djece bavi se dječja otorinolaringologija, koja sastavni dio i naše poliklinike. Stoga, roditeljima koji dovode naše male pacijente na endoskopiju trećeg krajnika preporučuje se da prije pregleda razgovaraju s djecom i  tako ih pripreme za pregled otorinolaringologa, odnosno za endoskopski ultrazvuk.

Dr. Irena Pirkl

Specijalist otorinolaringologije

Subspecijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije glave i tijela

Naš stručni medicinski tim pobrinut će se da vam bude što ugodnije tijekom pregleda i detaljno vas uputiti u cijeli proces. Koristimo se najsuvremenijim metodama i opremom, a zdravlje pacijenata uvijek nam je na prvom mjestu. Endoskopski pregledi traju nekoliko minuta, te su vrlo jednostavni, neinvazivni, sigurni i učinkoviti. *

 

Oporavak nakon endoskopije

 

Pošto endoskopski pregled otorinolaringologa ne uključuje nikakve veće zahvate, rezove ili slično, te traje svega nekoliko minuta, a obavlja se pod lokalnom anestezijom, procesa oporavka nakon endoskopije nema. Pacijent se odmah po završetku pregleda otorinolaringologa vraća svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima i obvezama.

 

 

 

Mjere opreza

 

Endoskopski pregled otorinolaringologa iznimno je siguran i učinkovit pregled otorinolaringologa koji vrlo rijetko dovodi do komplikacija i neugodnih osjećaja, no u vrlo malom broju slučajeva može doći do određenih nuspojava pri endoskopiji. One uključuju razvoj alergijske reakcije na korišteni anestetik i refleks povraćanja. U slučaju navedenih komplikacija pregled se prekida kako bi se riješile nuspojave.

 

 

Kontaktirajte nas


Ako se želite naručiti za endoskopiju kod naših vrsnih stručnjaka, nazovite nas, pošaljite email ili ispunite naš online obrazac.

 

 

 

Endoskopija – cijena

 

Cijenu endoskopskih pregleda kao i cijenu svih naših usluga možete pogledati u Cjeniku usluga

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 12 recenzija pacijenata Poliklinika Kvaternik

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH