Zakažite termin

Ultrazvuk dječjih kukova

ORTOPEDIJA

ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

suvremene metode dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Ultrazvuk kukova vaše bebe potpuno je sigurna i bezbolna pretraga kojom na vrijeme otkrivamo postoje li nepravilnosti unutar kukova ili zdjelice djeteta. Ovaj pregled ubraja se u redovne preglede novorođene bebe, a važno ga je obaviti na vrijeme kako bi se u slučaju nepravilnosti kukovi na vrijeme počeli liječiti, te kako bi se uspješno i bez kasnijih posljedica izliječile sve nepravilnosti.

 

 

  Što obuhvaća UZV dječjih kukova?

 

Ultrazvuk dječjih kukova potpuno je siguran i jednostavan pregled pri kojem beba nije izložena nikakvom štetnom zračenju, a koji se u našoj Poliklinici obavlja s najvećom razinom brige i pažnje kako bismo što više olakšali ovaj proces i djeci i njihovim roditeljima, a razine stresa i brige sveli na minimum.

 

Jedna od najčešćih deformacija i nepravilnosti lokomotornog sustava kod beba jest razvojni poremećaj kuka, odnosno displazija ili iščašenje kuka, a upravo ultrazvukom se ta nepravilnost utvrđuje i dijagnosticira. Prema statistikama, 2-4,5% novorođenih beba ima neki oblik ovog razvojnog poremećaja kuka, odnosno on se javlja u 2 do 4 slučaja na 100 novorođene djece u našoj populaciji.

 

Postoji nekoliko oblika, odnosno stupnjeva razvojnog poremećaja kukova, a to može biti nedovoljna razvijenost čašice zgloba kuka, zatim djelomično iščašenje kuka, te potpuno iščašenje kuka. U pravilu, nepravilnost, odnosno iščašenje nastaje kada ne postoji dovoljno kontakta između butne kosti i čašice zgloba kuka. Ultrazvučni pregled kukova kod beba radi se upravo kako bi se ustanovila postojeća nepravilnost te kako bi se na vrijeme ispravila.

 

Točni uzroci iščašenja kuka kod djece nisu posve jasni, no smatra se da je ono posljedica različitih čimbenika. Neki od glavnih faktora rizika uključuju genetsku predispoziciju odnosno nasljeđivanje – pokazalo se da djeca čiji su roditelji, braća ili sestre imali ovakvu deformaciju imaju veći rizik od razvijanja iste. Osim toga, pokazalo se da čimbenici poput majčinih hormona u trudnoći, položaj djeteta u maternici (ako je okrenuto na zadak), te ako je majka prvorotkinja, i sl. povećavaju rizik od iščašenja zgloba kuka.

 

Bebini kukovi se razvijaju tokom trudnoće, a do nepravilnosti dolazi ako se oni ne razviju dovoljno. Svakim pokretom bebine noge tijekom trudnoće, čašice u zglobu kuka se produbljuju. Kada se te čašice kuka ne prodube dovoljno do kraja trudnoće, dolazi do dislokacije kuka jer butne kosti bebe ne mogu dobro „leći“ u njih. Takvi se kukovi nazivaju nezreli kukovi. Ultrazvučni pregled kukova kod beba služi upravo kako bi se nezrelim kukovima na vrijeme pomoglo kako dijete ne bi imalo problema u odrasloj dobi.

 

Ultrazvuk kukova vrlo je važan jer omogućava da se na vrijeme započne s liječenjem, jer se u gotovo 100% slučajeva deformacije mogu riješiti konzervativnim liječenjem, ako je ono počelo u prvih nekoliko tjedana do trećeg mjeseca djetetova života.

Ako se deformacija kuka ustanovi te liječenje započne nakon 3. mjeseca života, postotak izlječenja u pravilu je oko 80%, a ako se preventivni ultrazvuk kukova ne napravi te se nepravilnosti otkriju tek kada dijete počne hodati, često može biti potreban i operativni zahvat, te postoji rizik za razvoj rane artroze kuka u odrasloj dobi.

 

 

  Simptomi i indikacije

 

Ultrazvučni pregled kukova kod beba spada pod redovne preglede novorođene djece, te bi se trebao napraviti u prvih nekoliko tjedana djetetova života, optimalno do 3. mjeseca života bebe. Na taj način na vrijeme se može ustanoviti svaka nepravilnost te spriječiti neželjene posljedice u kasnijoj dobi. Ako se ultrazvuk kukova obavi na vrijeme, ispravak nepravilnosti moguć je konzervativnim liječenjem te najčešće dovodi do uspješne korekcije bez kasnijih posljedica.

 

Ultrazvuk kukova se preporučuje svim roditeljima novorođene bebe i svakako bi ga trebalo obaviti što prije, jer je to potpuno sigurna, bezbolna i brza pretraga, a može spriječiti teže zdravstvene posljedice. U slučaju da još niste obavili ultrazvuk kukova svoje bebe, neki od simptoma koji upućuju na displaziju kukova te uslijed kojih biste se svakako trebali naručiti za pregled, jesu asimetrični nabor stražnjice bebe, „klik“ u kuku, te ograničen opseg pokreta bebinih nogu, koji možete primijetiti prilikom mijenjanja pelena.

 

U Poliklinici Kvaternik najmlađi pacijenti su nam uvijek i najdraži, te smo iznimno senzibilizirani na njihove potrebe, kao i na potrebe roditelja. Kod nas možete doći bez straha jer ćemo se uvijek pobrinuti da pregled vašeg djeteta obavimo pažljivo i stručno, te da protekne mirno i brzo, u veseloj atmosferi.

Preporučila bih svim roditeljima da ne troše dragocjeno vrijeme čekajući pregled u bolnici, nego dođite ovdje i obavite to na vrijeme. Osim što su im cijene stvarno pristupačne, dočekat će vas iznimno okruženje – od ljubaznih i stručnih ljudi koji su stvarno predivni i nježni s bebama, do razgovora s liječnicima koji će vam dati sve informacije i strpljivo odgovarati na sva pitanja koja imate, a ako ste kao ja, bit će ih puno.*

    Andrea Jazvec

Sve pohvale ovim posebnim ljudima u ovoj zaista posebnoj poliklinici. Termin za ultrazvuk sam dobila u roku od tri dana, a dočekana sam s velikim osmjehom u jako pozitivnoj atmosferi. Pregled je prošao bez ikakvih problema, a čeka nas još jedna kontrola na koju ćemo sada doći bez ikakvog straha. Najveće i najtoplije preporuke! *

    Lea Kraljik

U Kvaterniku su svi jako ljubazni, iznimno senzibilni na potrebe nas roditelja i naših beba, cijene su skroz pristupačne i nećete pogriješiti ako dođete ovdje. Mi smo prezadovoljni i hvala vam na svemu! *

    Buga Peričić

 Opis pregleda

 

Ultrazvučni pregled kukova kod beba posve je sigurna i bezbolna metoda koja nam dopušta točnu dijagnozu i određivanje nepravilnosti kuka kod djece, ukoliko ona postoji. Pregled se obavlja vrlo lako i brzo. Beba se polegne na krevet te je roditelji okrenu bočno prvo na jednu stranu, zatim na drugu stranu. Na taj način liječnik ultrazvučno pregledava prvo jedan kuk, zatim drugi, a sve zajedno traje vrlo kratko. Beba neće osjetiti nikakvu neugodnost, a sam pregled je posve siguran i bezbolan.

 

Ukoliko se ustanovi određen stupanj iščašenja kuka, liječnik će preporučiti daljnje korake, određene vježbe te redovito praćenje bebe u vidu kontrolnih pregleda. Na kontrolama pratimo daljnji razvoj bebe i njezinih kukova kliničkim i ultrazvučnim pregledom, sve dok se nepravilnosti ne isprave.

Dr. Ana Vuković Pirkl

Specijalist ortopedije, subspecijalist dječje ortopedije

Ultrazvuk dječjih kukova potpuno je siguran i jednostavan pregled pri kojem beba nije izložena nikakvom štetnom zračenju. Pregledom utvrđujemo postojanje razvojnog poremećaja kuka, odnosno displazije ili iščašenja kuka, a uvijek ga preporučamo obaviti do 3. mjeseca djetetova života kako bi se na vrijeme ispravile sve potencijalne nepravilnosti konzervativnim i neinvazivnim metodama liječenja.*

   

  Mjere opreza

 

Kako smo već naglasili, ultrazvučni pregled kukova posve je siguran, ne nosi nikakve štetne posljedice sa sobom, te se može ponavljati više puta. Upravo zbog toga ne zahtijeva posebne pripreme, niti postoje nuspojave ovakvog pregleda. Bez brige i straha možete dovesti svoje dijete na pregled, jer s nama ste i vi i vaše dijete u pravim i sigurnim rukama.

 

Kontaktirajte nas


Naručite svoje dijete već danas na ultrazvučni pregled kukova, te nam se slobodno obratite za sva pitanja i informacije putem emaila, telefonskog poziva ili ispunjavanjem online obrasca.

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH