Zakažite termin

PRP

ORTOPEDIJA

REGENERACIJA HRSKAVICE ACP/PRP METODOM
Autologna kondicionirana plazma / Platelet-Rich Plasma

suvremene metoda dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Terapija plazmom obogaćenom trombocitima inovativna je i jedna od najučinkovitijih  terapija u području liječenja koštano-zglobnih oboljenja. Osim toga, ovom terapijom liječite sami sebe i to pomoću vlastite krvi! Vašim vlastitim trombocitima potaknut ćemo regeneraciju tkiva i kostiju, te na taj način umanjiti bolove i izliječiti mnogobrojna oštećenja zglobova, hrskavice, ligamenata ili tetiva.

 

 

 

  O terapiji

 

ACP terapija, odnosno autologna kondicionirana plazma je revolucionarna metoda liječenja koja se zadnjih godina sve više upotrebljava u liječenju ozljeda koštano-zglobnog sustava. Poznata je i kao PRP terapija (od engl. Platelet Rich Plasma) ili plazma obogaćena trombocitima .

 

Povećana upotreba ACP terapije započinje nakon članka iz 2009. godine obavljenog u The New York Times-uA Promising Treatment for Athletes, in Blood“ kada šira javnost saznaje za tu vrstu liječenja jer su je koristili igrači američkog nogometa da zdravi i fizički spremni igraju finale Super Bowla.

 

ACP/PRP terapija (plazma bogata trombocitima) trenutno predstavlja jedan od najučinkovitijih načina liječenja ozljeda koštano-zglobnog sustava u medicini. Ova revolucionarna metoda liječenja ubrzava cijeljenje i skraćuje vrijeme liječenja od ozljede. Svojim djelovanjem poboljšava cijeljenje mišića i povećava efektivnu snagu, a posebno ubrzava proces cijeljenja nakon operacije koštano-zglobnog sustava. Učinkovito djeluje kod ozljeda hrskavice, oštećenja hrskavice, a posebno kod „nosivih“ zglobova.

 

Visokom koncentracijom trombocita u lijeku postiže se lokalno povišenje koncentracije nekoliko faktora rasta (od engl. PDGF, IGF, VEGF, TGF, FGF). Trombociti su jedan od najvažnijih čimbenika pri regeneraciji mekog i tvrdog tkiva, i proizvode upravo te navedene faktore rasta koji aktivno sudjeluju u staničnoj diferencijaciji, migraciji i proliferaciji. Osim toga, ti faktori rasta također induciraju endotelijalne stanice i fibroblaste koji potom potiču neo-vaskularizaciju i stvaranje novog izvanstaničnog matriksa.

 

Trombociti se odvajaju iz vlastite krvne plazme pacijenta posebnom tehnikom odnosno centrifugom s velikim brojem okretaja i, prema tome, učinak se postiže upotrebom vlastite krvi, čime ovaj način liječenja predstavlja liječenje vlastitim stanicama bez drugih djelatnih tvari.

 

Učinci ACP/PRP terapije:

 

 • Uklanja bolove u zglobovima
 • Poboljšava cijeljenje tetiva i ligamenata
 • Uzrokuje stabilizaciju i regeneraciju zglobne hrskavice
 • Ubrzava urastanje tetive u koštani tunel (kod operacije križnih ligamenata)
 • Djelovanje ostvaruje preko nekoliko različitih faktora rasta
 • Značajno ubrzava vrijeme oporavka

 

ACP/PRP terapija odlično je rješenje za ubrzavanje procesa ozdravljenja zglobova i hrskavica, te smanjenje boli, i posve je prirodan način liječenja kojim se izbjegavaju invazivniji načini liječenja i podvrgavanje pacijenata većim operativnim zahvatima. PRP terapija, odnosno plazma bogata trombocitima omogućuje organizmu da se vlastitom krvlju i na prirodan način izliječi.

 

U Poliklinici Kvaternik pacijenti su nam uvijek na prvom mjestu. Trudimo se svakome posvetiti dovoljno pažnje i vremena, te zajednički doći do najboljeg rješenja za njihove probleme. Naši tretmani i metode liječenja prate najviše svjetske i medicinske standarde, a naš tim je iznimno profesionalan, stručan i uvijek na raspolaganju.

 

 

 

  Simptomi i indikacije

 

Oštećenja zglobova, oštećenja hrskavice, ozljeda tetiva i ligamenata mogu imati vrlo negativan učinak na svakodnevni život, uobičajene obveze i aktivnosti pacijenata. Bolovi značajno utječu na kvalitetu života i mnogima otežavaju život.

 

Kandidati za PRP/ACP liječenje mogu biti i žene i muškarci bilo koje životne dobi kod kojih su se razvile značajne tegobe i dijagnoze oštećenja zglobova, hrskavice, ozljeda tetiva i ligamenta uslijed određenih zdravstvenih stanja ili raznih ozljeda.

 

PRP terapija (plazma bogata trombocitima) koristi se kod:

 

 • Tendinopatije (degenerativne promjene tetiva) i tendinitisa (upalne promjene tetiva)
 • Djelomične ili potpune rupture ligamenata
 • Operacije ligamenata
 • Djelomične ili potpune rupture mišića
 • Hondromalacije patele (trkačko koljeno)
 • Traumatskih oštećenja zglobne hrskavice
 • Upale sluznih vreća
 • Rupture križnih ligamenata koljena
 • Plantarnog fascitiisa (petni trn – bol u donjem dijelu petne kosti)
 • Nakon operacije rekonstrukcije mišića rotatorne manžete ramena
 • U postoperativnom tijeku rehabilitacije nakon prijeloma, zahvata na hrskavici, meniskusima, ligamentima ili tetivama

 

Autologna kondicionirana plazma odnosno PRP terapija ne smije se primjenjivati u slučaju malignih oboljenja, sistemskih bolesti krvi, infekcija, nestabilnog krvnog tlaka i sistemske kortikosteroidne terapije.

Nisam čula za PRP terapiju dok mi je nisu preporučili liječnici poliklinike Kvaternik. Želim im zahvaliti što se zaista posvećuju pacijentima i što im je stalo do našeg oporavka. Rado im se vraćam i preporučujem svima!

    Mia Hren

Nakon operacije ligamenta krenuo sam s PRP terapijom i vrlo brzo sam opet bio na nogama. Brza, bezbolna i učinkovita terapija uz iskusne stručnjake Poliklinike Kvaternik je najbolja formula za oporavak!

    Antonio Popić

Pohvale cijelom osoblju što ste moje dolaske na terapije učinili ugodnim i pozitivnim.

Rado bih vam se vratila, ali nasreću ne moram više, barem što se bolova u zglobu tiče ☺ Hvala!

    Nika Vuković

  Tijek terapije

 

ACP/PRP terapija plazme bogate trombocitima (Platelet Rich Plasma) izvodi se na brz, jednostavan i siguran način, gotovo bezbolno, bez neugodnog osjećaja za pacijente, i ne zahtijeva nikakvu osobnu pripremu od strane pacijenta.

 

U sklopu ACP/PRP tretmana uzima se mala količina pacijentove venske krvi i nakon centrifuge primjenjuje na tretirano područje. Faktori rasta koje otpuštaju trombociti imaju regeneracijski i modulacijski učinak na oštećena tkiva. Radi najboljeg učinka terapija se primjenjuje tijekom 3 do 5 tretmana.

 

Prvi korak ACP tretmana uključuje pripremu pacijenta za vađenje krvi. Krv se vadi na uobičajen način, kao pri regularnom vađenju krvi u laboratoriju, pri kojem ćete osjetiti mali ubod. Za pripremu PRP-a, tj. autologne kondicionirane plazme, potrebno je 10cc venske krvi (odnosno 10 ml).

 

Liječnik će posebnom tehnikom odnosno centrifugom s velikim brojem okretaja odvojiti plazmu od ostalih sastojaka vaše krvi. Nakon završenog procesa centrifugiranja vidljiv je supernatant (žute boje) odvojen od eritrocita. Supernatant je zapravo upravo ta plazma bogata trombocitima (PRP ili ACP) koja nam je potrebna za tretman. Ona se samostalno odvaja unutar sustava šprice i potom je spremna za apliciranje.

 

Posljednji korak tretmana jest upravo aplikacija dobivenog ACP-a, tj. PRP-a (plazme bogate trombocitima) u oštećene, ozlijeđene ili bolne zglobove. Takva autologna plazma aplicira se ubodima vrlo tanke iglice, a bol je minimalna i zanemariva.

 

Ovisno o području koje se tretira i razini oštećenja, odnosno oboljenja, potrebno je nekoliko tretmana, a liječnik će odrediti točno određeni broj koji potreban te u kojem vremenskom razdoblju.

 

Zahvat uglavnom traje oko 15 do 30 minuta, ovisno o veličini tretiranog područja.

Priprema pacijenta za vađenje krvi. Potrebno je 10cc venske krvi za pripremu PRP-a.
Šprica s venskom krvi se stavlja u centrifugu na 1500okretaja tijekom 5 min.
Nakon centrifugiranja vidljiv supernatant (žute boje) odvojen od eritrocita. Supernatant –PRP
se odvaja unutar sustava šprice i spreman je za apliciranje.
Aplikacija PRP-a u zglob koljena

 Priprema

 

Prije samog dolaska na tretman, potrebna je obilna hidracija dan ranije (cca. popiti 2-3 litre tekućine). Autologna kondicionirana plazma (ACP) aplicira se odmah, na jednostavan i siguran način. No, prije samog tretmana, svakako je potrebno odraditi potrebne preglede i konzultacije s našim liječnicima kako bi se odredilo oštećenje i kako bi se pacijenti upoznali s procesom ACP/PRP tretmana, njegovim intenzitetom i dužinom trajanja, te s njegovim učincima.

 

Naši liječnici uvijek imaju u vidu da je svaki pacijent drugačiji, da zahtijeva individualnu i posebnu pripremu, te detaljne konzultativne razgovore. Osim toga, pregled je važan kako bi se odredilo točno područje aplikacije, njegova veličina i razina oštećenosti, te potom i točna terapija i broj tretmana.

Dr. Goran Vrgoč

Specijalist ortoped

PRP odnosno ACP terapija svojim djelovanjem poboljšava cijeljenje mišića i povećava efektivnu snagu, a posebno ubrzava proces cijeljenja nakon operacije koštano-zglobnog sustava. Odlično je rješenje za ubrzavanje procesa ozdravljenja zglobova i hrskavica, te smanjenje boli i posve je prirodan način liječenja koji omogućuje organizmu da se vlastitom krvlju i na prirodan način izliječi.

Pročitajte znastveni članak “Plazma bogata trombocitima – revolucionarna ili samo obična terapija” koju je dr. Goran Vrgoč napisao.

Pročitajte članak

  Oporavak

 

ACP/PRP tretman vrlo je brz, jednostavan i potpuno neinvazivan, a oporavka nakon tretmana nema. Pacijenti se odmah nakon tretmana mogu vratiti svojim svakodnevnim obvezama i aktivnostima, mogu hodati, upravljati vozilom i slično.  

 

 

 

  Mjere opreza

 

Nakon tretmana PRP-om, moguća je lokalna bol na tretiranom području. Ona nije neuobičajena, a nestaje nakon nekoliko sati ili najviše nekoliko dana. Ako je bol jača, mogu se koristiti lijekovi protiv bolova, ali samo prema savjetu našeg liječnika, i to lijek koji on prepiše.

 

Osim bolova, moguća je pojava crvenila ili lagane natečenosti na mjestima uboda koje također nestaju kroz par sati. Sve navedene nuspojave rijetko se pojavljuju kod pacijenata.

 

 

 

Kontaktirajte nas


Naručite se na pregled kod naših specijalista i iskusite sve prednosti inovativnog ACP/PRP (Platelet Rich Plasma) tretmana. Nazovite nas, pošaljite email ili pošaljite upit putem našeg online obrasca i odgovorit ćemo na sva vaša pitanja.

 

 

 

PRP/ACP terapija – cijena

 

Cijenu PRP terapije kao i cijene ostalih usluga možete pogledati u Cjeniku usluga

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH