Zakažite termin

Pregled i UZV koljena

ORTOPEDIJA

PREGLED I UZV KOLJENA

suvremene metoda dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Djelujte preventivno i smanjite mogućnost oboljenja i ozljeda koljena uz specijalistički ultrazvučni pregled koljena. UZV nam dopušta detaljno određivanje mjesta i razine oštećenja, te vam naši specijalisti ortopedi postavljaju detaljnu dijagnozu, kao i najbolja rješenja i mogućnosti liječenja. Pregled traje kratko, ali znači puno.

 

 

 

1. Što obuhvaća pregled i UZV koljena?

 

Kako bi se pravilno i točno odredila oštećenja ili ozljede koljena, potreban je specijalistički pregled kod ortopeda specijaliste koji će svojim iskustvom i znanjem odrediti točne poteškoće te potrebnu terapiju i liječenje. Takvim pregledom prvenstveno se procjenjuje stanje koštanozglobnog, tj. lokomotornog sustava, u ovom slučaju koljena, vrlo važnog zgloba u tijelu koje je sklono ozljedama i oštećenjima.

 

Osim pregleda, u ovom procesu vrlo je važan i UZV, odnosno ultrazvuk koljena. Njime se pobliže određuje područje i razina oštećenja koljena, te se može detaljnije analizirati cijela unutrašnja struktura zgloba koljena. Ultrazvuk je postao neizostavan dio postavljanja dijagnoze, omogućuje pravovremeno i egzaktno dijagnosticiranje, adekvatne mogućnosti liječenja, te puno točnije prognoze oporavka mišićno-koštanog sustava koljena.

 

UZV, također poznat i kao ehosonografija ili sonografija, je jedna od tehnika snimanja kojom se stvaraju slike vaših zglobova i mišića u realnom vremenu. Prednost ovakvog pregleda i snimanja jest da, za razliku od ostalih načina snimanja poput RTG-a i CT-a, ovdje nema štetnog zračenja.

 

Ultrazvuk koljena se izvodi ultrazvučnom sondom visoke frekvencije kojom se šalju valovi kroz tijelo, a sonda zatim prima reflektirane valove i na taj način stvara sliku. Ova vrsta pregleda je namijenjena za analizu površinskih struktura područja koje se pregledava. Ultrazvukom se promatraju, odnosno pregledavaju isključivo meka tkiva, poput kože, potkožnog tkiva, mišića, tetiva, burze, te zglobne hrskavice i površine kostiju.

 

Ultrazvukom koljena također se mogu analizirati i burze mišića u kojima se nakuplja tekućina kod raznih upalnih ili degenerativnih promjena i odrediti akumulacija te tekućine. Ultrazvukom se u koljenu vrlo dobro vidi nakupljanje tekućine u burzama ili slobodnim zglobnim prostorima. Osim burzi, ultrazvukom se mogu analizirati i kolateralni ligamenti kao i tetiva kvadricepsa i ligament patele.

 

Specijalistički pregled i ultrazvuk sveukupno traju oko 15 do 20 minuta, a pregled se preporuča pacijentima koji se susreću s bolovima u koljenu. Pregled ultrazvukom može služiti kao prvi dijagnostički postupak, može se raditi i u svrhu definitivne potvrde dijagnoze, a pomoću njega također možemo pratiti razvoj određenog oštećenja, npr. razvoj ciste i njezino kretanje.

 

Ultrazvuk koljena je, dakle, dijagnostički postupak kojim se dijagnosticiraju stanja i oštećenja mišićno-koštanog sustava zglobova, u ovom slučaju zgloba koljena, koja mogu uključivati istegnuća ligamenata, rupture ligamenata, rupture mišića, rupture tetiva, upale burzi, akumulaciju tekućine, benigne i maligne tumorske tvorbe, te sve ostale promjene na zglobu koljena.

 

Poliklinika Kvaternik svojim specijalističkim pregledima i ultrazvukom pomaže pacijentima da se što brže oporave, vrate svakodnevnim aktivnostima te poboljšaju svoje zdravlje i kvalitetu života. Možete se prepustiti u ruke stručnog tima naše Poliklinike koji će detaljno i profesionalno dijagnosticirati stanje, ozljedu i oštećenje vašeg koljena koje utječe na vašu mobilnost, te vas adekvatno zbrinuti i pružiti njegu koju zaslužujete.

 

U našoj Poliklinici koristimo suvremene i najnovije ultrazvučne aparate i tehnologiju koji nam omogućuju najkvalitetnije snimke, te precizno i učinkovito određivanje problema prema najvišim  medicinskim standardima.  Naši radiolozi i ortopedi pružit će vam najbolju moguću dijagnostiku, a time odrediti i najbolje metode liječenja.

 

 

 

2. Simptomi i indikacije

 

Pregled i ultrazvuk koljena obavlja se kod pacijenata svih dobnih skupina, prema potrebi.

 

Najčešći simptomi i indikacije kod kojih je potreban UZV ili se preporučuje pregled i ultrazvuk koljena uključuju:

 

 • bol u koljenu
 • rupture mišića
 • rupture tetiva
 • rupture ligamenata i istegnuća ligamenata
 • ozljede i oštećenja meniskusa
 • izljeve i nakupljanja tekućine u koljenima
 • hematome
 • gnojne upale
 • pojavu i razvoj cista
 • benigne i maligne tumorske tvorbe
 • okoštavanja zglobova
 • slobodna zglobna tijela
 • upale zglobova
 • upale burzi
 • promjene na zglobovima
 • sportske ozljede koljena

 

Ultrazvučni pregled jedan je od najboljih odgovora kod upalnih ili degenerativnih promjena koljena ili tetiva, a također se može koristiti i ima vrlo značajnu ulogu u otkrivanju poremećaja arterijske i venske cirkulacije u nogama.

 

Za pregled i UZV koljena nema gotovo nikakvih kontraindikacija jer ovakvo snimanje ne uključuje štetno zračenje, tj. radi na principu ultrazvučnih valova visoke frekvencije, a sam aparat ne koristi ionizantno zračenje koje je prisutno kod drugih načina snimanja kao što su RTG i CT.

U Kvaterniku sam napokon dobio detaljnu dijagnozu za svoje koljeno. Pregled je prošao brzo, uz iznimnu susretljivost liječnika koji su mi precizno objasnili u čemu je problem i savjetovali me što dalje. To se zove potpuna i kvalitetna usluga.*

    Adam Pranjić

Ugodna atmosfera, divno osoblje, sposobni i strpljivi liječnici, što više čovjek može poželjeti!

 

Hvala vam što ste mi otkrili da i odlasci na liječnike preglede mogu predstavljati ugodno iskustvo. *

    Renata Kustura

Pregled i UZV koljena obavljeni stručno i detaljno.

Nema dugog čekanja, doktori se drže dogovora, cijelo osoblje je fantastično, pomoći će u svemu i odgovoriti na sva pitanja.

 

Najveća preporuka!*

    Dario Nedić

3. Opis tijeka pregleda i UZV-a

 

Pregled i UZV koljena brz je i jednostavan postupak koji ne zahtijeva nikakvu pripremu. Izgleda tako da pacijent dolazi u ambulantu i legne na stol za pregled. Liječnik potom stavlja gel na vašu kožu te kreće s pregledom i UZV-om vašeg koljena. Ultrazvučno snimanje traje uglavnom oko 15 do 20 minuta, nakon čega dobijete nalaz i možete ići kući.

 

 

 

4. Priprema za pregled i UZV

 

Za pregled koljena i ultrazvučno snimanje u pravilu nije potrebna nikakva priprema, niti od strane liječnika, niti od strane pacijenta. Za određene preglede, međutim, mogu biti potrebne i određene pripreme. U tom slučaju, naši liječnici će vam to svakako naglasiti kada se budete naručivali za pregled i reći vam na što trebate obratiti pažnju.

Dr. Goran Vrgoč

Specijalist ortoped

Za pregled i UZV koljena nema gotovo nikakvih kontraindikacija jer ovakvo snimanje ne uključuje štetno zračenje, tj. radi na principu ultrazvučnih valova visoke frekvencije, a sam aparat ne koristi ionizirajuće zračenje koje je prisutno kod drugih načina snimanja kao što su RTG i CT. Naši radiolozi i ortopedi pružit će vam najbolju moguću dijagnostiku, a time odrediti i najbolje metode liječenja.*

5. Oporavak nakon UZV-a

 

Ultrazvučni pregled sastoji se od jednostavnog snimanja koljena putem ultrazvučne sonde. Ovo nije operacijski zahvat, tretman ili terapija, te prema tome nema procesa oporavka.

 

 

 

6. Nuspojave pregleda i UZV-a

 

Nema poznatih rizika i nuspojava tijekom i nakon ultrazvučnog pregleda. To je potpuno neinvazivna tehnika i metoda snimanja i dijagnostike koja ne uključuje nikakav zahvat, anesteziju, niti medicinske pripravke i lijekove.

 

 

Kontaktirajte nas


Ukoliko se želite naručiti na pregled i UZV koljena kod naših specijalista u Poliklinici Kvaternik, nazovite nas već danas ili pošaljite upit putem našeg online obrasca, a mi ćemo vam se u najkraćem mogućem roku javiti.

 

 

 

Pregled koljena i ultrazvuk koljena – cijena

 

Cijene UZV koljena i pregleda koljena te svih drugih usluga možete pogledati u Cjeniku usluga

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH