Zakažite termin

Viskosuplementacija zglobova

ORTOPEDIJA

INJEKCIJE ZA OBNOVU HRSKAVICE

suvremene metode
dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Izliječite svoje zglobove i usporite napredovanje znakova artroze potpuno prirodnim putem pomoću tretmana viskosuplementacije. Prirodnom hijaluronskom kiselinom ublažavamo bol i poboljšavamo pokretljivost vaših zglobova, te dugoročno popravljamo vašu kvalitetu života i tjelesnu pokretljivost.

 

 

 

Što je viskosuplementacija?

 

Hijaluronska kiselina je polisaharid iz obitelji glikozaminoglikana i prirodno se nalazi u ljudskom tkivu kao što je hrskavica zgloba i sinovijalna tekućina koja oplakuje hrskavicu te joj daje karakterističnu viskoznost i elastičnost. Ova su svojstva od temeljne važnosti jer sinovija obavlja funkciju podmazivanja i ublažavanja udaraca u zdravim zglobovima te štiti hrskavicu, meniske i meka tkiva od mehaničkih oštećenja.

 

Hijaluronska kiselina prirodno se stvara u tijelu, a njena količina smanjuje se kod degenerativno promijenjenih zglobova kao prirodan proces starenja i kao posljedica traumatskih oštećenja zglobova, naročito kod sportaša. Time sinovijalna tekućina gubi i svojstvo viskoznosti kod podmazivanja zgloba što ugrožava prehranu hrskavice, funkciju zgloba i uzrokuje brojne simptome u smislu bolova, osjećaja ukočenosti, upala, škripanja i ograničavanja punog opsega pokreta.

 

Bogato kliničko iskustvo potvrđuje da nadomještanje hijaluronske kiseline direktnom aplikacijom u zglob može usporiti proces starenja i oštećenja hrskavice tako da se vrate visoko elastična svojstva sinovijalne tekućine, zaglade neravnine hrskavice i smanji trenje. Time se ublažava bol i poboljšava pokretljivost zgloba, smanjuje potreba za medikamentoznim liječenjem i svakodnevnim uzimanjem analgetika i antireumatika, te se za izvjesno vrijeme odgađa potreba za aktivnijim ortopedskim operacijskim liječenjem.

 

Pravovremena primjena viskosuplementacije usporava napredovanje ranih znakova artroze, a najdjelotvornija je uz primjenu i drugih higijensko-dijetetskih mjera poput smanjenja tjelesne težine i redovite umjerene fizičke aktivnosti radi održavanja snage i čvrstoće mišićno-koštanog sustava, odnosno sustava za kretanje.

 

Dugoročno se značajno popravlja kvaliteta života, mobilnost i stupanj tjelesne aktivnosti u kojoj pacijenti sudjeluju bez bolova. Dokaz za to su nam zadovoljni pacijenti koji nakon duljeg perioda neviđanja i sami sugeriraju da bi ponovili tzv. „mazalicu“ ili „podmazivanje zglobova“.

 

U našoj Poliklinici svi pacijenti su zbrinuti na najbolji način jer uvijek težimo tome da im maksimalno olakšamo svaki pregled i tretman. Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu, izvrsnom liječničkom timu, te ostatku ljubaznog i profesionalnog osoblja, pacijenti odlaze od nas s iznimno pozitivnim iskustvom i uvijek nam se rado vraćaju.

 

 

Simptomi i indikacije

 

Tretman viskosuplementacije uglavnom je potreban uslijed razvitka artroze kod pacijenata, koja se u većini slučajeva javlja zbog procesa starenja i „trošenja“ hrskavice i zglobova. Artroza ili starenje zgloba prirodan je tijek starenja organizma i neizbježna pojava u našem tijelu. Ona podrazumijeva takozvane degenerativne promjene zglobne hrskavice, kao i promjene na ligamentima, zglobnoj čahuri, međukralježničnim diskovima, tetivama, meniskusima i sl., a najčešće zahvaća zglob koljena.

 

Osim prirodnog procesa starenja, viskosuplementacija može biti potrebna i uslijed raznih ozljeda i trauma te određenih sistemskih bolesti koja uzrokuju oštećenja zglobova. Prema tome, razlikujemo primarnu artrozu, koja nema određeno podrijetlo osim starenja organizma, te sekundarnu, koja može biti posljedica ozljeda i traumatskih oštećenja zglobova (najčešće kod sportaša), metaboličkih bolesti, displazije i sl.

 

Sistemske bolesti, naročito kronične metaboličke i endokrinološke, poput šećerne bolesti i bolesti štitnjače, bitno mijenjaju biološku dob u odnosu na kronološku i kod takvih pacijenata potreba za suportivnom viskosuplementacijskom terapijom i očuvanjem zglobne hrskavice počinje značajno ranije.

 

Promjene u zglobovima javljaju se već nakon 25. godine života, no uglavnom tek nakon 60. godine one postaju ozbiljnije i zahtijevaju intervencije poput tretmana viskosuplementacije.

Hvala vam što ste mi preporučili viskosuplementaciju za moje koljeno, što sam napokon otkrila idealno rješenje za svoju artrozu, i na kraju, što ste toliko brižni i profesionalni.

 

Dugo sam trpila bolove, ali tome je napokon došao kraj.*

    Daliborka Kopić

Nakon ozljede koljena, tretman viskosuplementacije mi je pomogao u borbi s bolovima, znatno ubrzao oporavak i, što je najvažnije, izbjegao sam operaciju. Ali ništa ne bi bilo moguće bez stručnosti, strpljenja i posvećenosti tima poliklinike Kvaternik! *

    Hrvoje Katona

Bez bolova sam već tjednima! Šetam, penjem se uz stepenice, sjedam i ustajem bez problema.

 

Terapija viskosuplementacije mi je stvarno poboljšala kvalitetu života i neizmjerno sam zahvalna liječnicima u Kvaterniku. *

 

    Magda Kvesić

Tijek zahvata

 

Pravilno odabran preparat viskosuplementa, tj. hijaluronska kiselina prilagođena je potrebama zgloba i dobi pacijenta prema individualnom kliničkom slučaju koncentracijom i veličinom molekule hijaluronske kiseline ili natrij hijaluronata.

 

Viskosuplement, odnosno hijaluronska kiselina aplicira se u intervalima direktno u oštećeni zglob i njime se nadomješta manjak glikozaminoglikana tamo gdje oni zaista i nedostaju. Na taj način zaobilazi se probavni trakt i ubrzava početak djelovanja lijeka. Učinak u prosjeku traje oko šest mjeseci, no kod nekih pacijenata može biti i značajno dulji.

 

 

Priprema za zahvat

 

Kako bi se potvrdila dijagnoza artroze zgloba koljena, pacijenti trebaju obaviti klinički pregled kod ortopeda kao i radiološku dijagnostiku, tj. snimiti zglob. Nakon što je potvrđena sumnja na artrozu, pacijent odmah može dogovoriti tretman viskosuplementacije u našoj Poliklinici.

 

Kliničkim specijalističkim pregledom kod liječnika može se ustanoviti razina boli zgloba na palpaciju, ukočenost i škripanje pri pokretima, opseg pokreta zgloba, određene deformacije, otekline i hipotrofija mišića.

 

Radiološki nalaz pokazuje uznapredovalost artroze, tj. može pokazati početne deformacije zgloba i propadanje zglobne hrskavice kao što je suženje zglobnog prostora, sklerozaciju koštanih dijelova zgloba i cistične šupljine.  

 

Sve to zajedno dovodi do točne dijagnoze i određivanja stadija uznapredovalosti artroze, te naposljetku i do određivanja potrebne terapije, odnosno potrebitosti viskosuplementacije.

 

Nakon toga, na temelju svih nalaza, liječnici Poliklinike Kvaternik odredit će vrstu i količinu viskosuplementa koji će se koristiti pri tretmanu, a koji najbolje odgovara potrebama i stanju pacijenta. Naši liječnici objasnit će vam cijeli postupak te odgovoriti na sva pitanja koja imate u vezi tretmana.

Dr. Ana Vuković Pirkl

Specijalist ortopedije

Subspecijalist dječje ortopedije

Viskosuplementacijom, tj. aplikacijom hijaluronske kiseline u zglob, dugoročno se i značajno popravlja kvaliteta života, mobilnost i stupanj tjelesne aktivnosti u kojoj pacijenti mogu sudjelovati. Ublažava se bol i smanjuje potreba za medikamentoznim liječenjem i svakodnevnim uzimanjem analgetika i antireumatika. *

Mjere opreza

 

Viskosuplementacija, odnosno aplikacija hijaluronske kiseline u zglob, u većini slučajeva nema nikakvih simptoma i pacijenti je vrlo dobro podnose. Neki od iznimno rijetkih nuspojava koje su zabilježene uključuju infekciju, alergijsku reakciju i pojavu bolova ili otoka neposredno nakon aplikacije na mjestu uboda.

 

Oporavak nakon viskosuplementacije

Ostatak dana nakon terapije se preporučava da se tretirani zglob poštedi jer je u tijeku absorpcija hijuleronske kiseline, ali već sutradan je spreman na uobičajena opterećenja.

 

Kontaktirajte nas

Ako želite znati više o tretmanu viskosuplementacije ili se želite naručiti za pregled, konzultacije ili sam tretman, kontaktirajte nas već danas, a naše ljubazno osoblje rado će vam pomoći. Možete ispuniti donji online obrazac, poslati email ili nas nazvati.

 

 

 

Hijaluronska kiselina za zglobove – cijena

 

Cijenu viskosuplementacije te svih naših usluga možete pogledati u Cjeniku usluga

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH