Zakažite termin

Artroskopija

ORTOPEDIJA

ARTROSKOPSKA OPERACIJA

suvremene metoda dijagnostike i liječenja

stručno i iskusno osoblje poliklinike

visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

1. Što je artroskopija?

 

Artroskopija zgloba je minimalno invazivni kirurški zahvat na koljenu koji je posljednjih godina postao zlatni standard operativnih zahvata na koljenu, a kojim se mogu izvesti najrazličitiji zahvati. Može se izvesti na gotovo svim zglobovima tijela, uključujući rame, lakat, ručni zglob, gležanj i kuk, no najčešće se izvodi pri liječenju i dijagnosticiranju oštećenja koljena.

 

Artroskopijom se vrši pregled te liječenje oštećenja i ozljeda unutar zgloba na način da se kroz kožni rez od svega nekoliko milimetara uvede artroskop. Artroskop je poseban instrument koji je sastavljen od izvora svjetlosti i leće s kojim se ulazi u zglob, tj. u unutrašnjost zgloba, a video kamera pričvršćena na artroskop omogućuje da se cijela slika, odnosno zahvat prati na monitoru. Po potrebi se rade dodatni manji kožni rezovi za druge ulaze (ovisno o zahvatu koji se radi), a posebnim artroskopskim kirurškim instrumentima vrši se operacija.

 

Ovakvom vrstom liječenja značajno se smanjuje vrijeme oporavka u današnje vrijeme, jer nisu potrebni veliki kožni rezovi, oštećenje tkiva i posljedično dugotrajno zacjeljivanje. Za razliku od klasičnog zahvata i velikog reza, oštećenja okolnog tkiva kod artroskopskih zahvata su minimalna, nema otvaranja zgloba, nema rizika od dodatnog oštećenja okolnih struktura i postižu se puno bolji rezultati u liječenju bolesti zglobova.

 

Artroskopija koljena danas se koristi za izvedbu velikog broja operacija koljena kao što su odstranjivanje ili šivanje meniska, uklanjanje odlomljenih dijelova hrskavice, fiksiranje odlomljenog dijela hrskavice ili kosti, liječenje prijeloma površine kosti u zglobu, rekonstrukcija oštećenih ligamenata koljena, sinovijektomija odnosno odstranjivanje zadebljane i upaljene unutarnje ovojnice koljena, i sl. No, osim za operativne zahvate, artroskopija koljena koristi se i za postavljanje dijagnoze, sprječavanje daljnjih oštećenja zglobova i/ili njihovog propadanja.

 

U današnje vrijeme, artroskopsko liječenje posebno je značajno u svijetu profesionalnih sportaša kojima su bolesti i ozljede koljena prije razvoja ove tehnike često označavale i kraj karijere ili značajno utjecale na njihov daljnji napredak i postizanje boljih rezultata. Pomoću artroskopskih zahvata, ozljeda na zglobu koljena ne mora nužno značiti i završetak karijere. Većina sportaša se bez problema može vratiti svojim sportskim aktivnostima i to nedugo nakon zahvata, što je vrlo važno za njihov kontinuitet i ostvarivanje vrhunskih rezultata.

 

U Poliklinici Kvaternik artroskopske operacijske zahvate izvodi naš tim vrhunskih stručnjaka prema najvišim medicinskim standardima. Kako bi pacijentima pružili najbolju zdravstvenu skrb, koristimo najmoderniju medicinsku opremu koja nam omogućuje učinkovito i uspješno obavljanje zahvata. Naš tim ljubaznog osoblja uvijek je dostupno za sva pitanja i nedoumice, te će se pobrinuti za vas prije, tijekom i nakon zahvata.

 

 

2. Simptomi i indikacije

 

Najčešće indikacije u području koljena su:

 

  • Ozljede meniska – puknuća (rupture)
  • Oštećenja zglobne hrskavice
  • Odlomljeni hrskavični ili hrskavično-koštani fragmenti
  • Upala sinovijalne membrane
  • Nestabilnost patele (posljedica luksacije)
  • Ruptura prednjih/stražnjih ligamenata koljena
  • Infekcije zgloba koljena

 

Zahvatu artroskopije mogu pristupiti pacijenti svih dobnih skupina, no najčešće se na njega odlučuju mlađe, aktivne osobe i profesionalni sportaši kojima je važno što učinkovitije rješavanje ozljeda uz što brži, a idealno potpuni oporavak koljena.

Bio sam na artroskopiji koljena prije nekoliko dana i sve je prošlo uspješno, brzo i bezbolno.

 

A takvu ljubaznost i susretljivost liječnika i cijelog osoblja Poliklinike Kvaternik sam rijetko kad doživio. Svaka čast! *

    Zdravko Levak

Puno hvala cijeloj ekipi poliklinike što su mi sredili koljeno, a pogotovo što su strpljivo odgovarali na sva moja pitanja, koliko kod banalna nekad bila.

 

Usluga je vrhunska, a osoblje za čistu peticu! *

    Petra Bubalović

Od prvog kontakta s poliklinikom, do pregleda i same operacije osjećala sam se kao da sam im najvažniji pacijent. Koljeno me više ne boli, a na nogama sam bila već par dana nakon zahvata. Sve pohvale izrazito stručnom, senzibilnom i ljubaznom osoblju. *

    Anita Bajs

3. Tijek operativnog zahvata

 

Artroskopski operativni zahvat najčešće se obavlja pod lokalnom anestezijom, a njegovo trajanje ovisit će o vrsti zahvata koji se izvodi, odnosno o dijelu koljena i razini oštećenja. Moguće je također kombinirati i nekoliko zahvata odjednom pa vrijeme trajanja artroskopije može biti i duže.

 

Glavna prednost ovakvog kirurškog zahvata u odnosu na klasičnu operaciju jest da je pacijent cijelo vrijeme budan, spontano diše, a srce i pluća nisu priključeni na aparate pa su i komplikacije puno manje i rjeđe, kao i pripreme za sami zahvat. Osim toga, pacijent može pratiti cijeli zahvat, razgovarati s liječnikom i upoznati se sa stanjem zgloba prije i poslije operacije.

 

Prvi korak zahvata jest aplikacija lokalne anestezije. Lokalna anestezija se injektira samo u dio noge, odnosno u okolicu živaca koljena koja se potom „umrtvi“, a pacijent ne osjeća nikakvu bol i nema pokretljivost u tom dijelu tijela. Nakon toga, prave se najčešće samo dva mala reza od svega 5 milimetara.

 

Kroz prvi rez u zglob koljena se uvodi artroskop, tj. mala kamera zajedno s izvorom svjetlosti, a na taj način možemo vidjeti unutrašnjost zgloba i tijek operacije na monitoru. Zatim se u koljeno ubrizgava fiziološka otopina kako bi se povećao volumen i prostor za rad. Kroz drugi rez uvode se specijalizirani artroskopski instrumenti kojima se izvode operativni zahvati.

 

Po potrebi, ovisno o opsegu zahvata i oštećenja, napravit će se i dodatni rezovi. Kroz dodatne male rezove operater uvodi specijalno dizajnirane ortopedske instrumente s kojima izvodi operativni zahvat ili uvodi materijale za zamjenu meniska, hrskavice i slično.

 

Artroskopija koljena je brz zahvat, minimalno invazivan za pacijenta i spada pod takozvanu „jednodnevnu kirurgiju“ jer nakon nje nije potreban ostanak u bolnici.

 

 

 

4. Priprema za operativni zahvat

 

Prije zahvata obavlja se detaljan klinički pregled i konzultacije s našim liječnicima te rade standardne laboratorijske pretrage i pregled kod anesteziologa, a po potrebi i dodatne detaljnije pretrage. Važno je obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje trenutačno uzimate. Na pregledu će liječnik ustanoviti oštećenje zgloba koljena te odabrati najbolji pristup liječenju i vrstu zahvata.

 

Na artroskopiju se dolazi natašte na dan zahvata, a odlazi se nekoliko sati nakon zahvata.

Dr. Goran Vrgoč

Specijalist ortoped

Zahvatu artroskopije mogu pristupiti pacijenti svih dobnih skupina, no najčešće se na njega odlučuju mlađe, aktivne osobe i profesionalni sportaši. Artroskopija ne podrazumijeva velike rezove i otvaranje koljena pa je postoperativni oporavak brži i jednostavniji nego kod klasične operacije te nije potrebno bolničko liječenje. *

5. Postoperativni oporavak i liječenje

 

Pošto artroskopija koljena ne podrazumijeva velike rezove i zahvate, a operacija se izvodi kroz jedan mali rez, bez otvaranja zgloba koljena kao klasična operacija, oporavak nakon zahvata je puno brži i kvalitetniji. Pacijenti se nekoliko sati nakon operativnog zahvata otpuštaju na kućnu njegu i nije potrebno bolničko liječenje.

 

Vrijeme oporavka skratilo se za čak nekoliko mjeseci u odnosu na klasičnu „otvorenu“ operaciju, a razina oporavka je puno viša i pacijentima se u većini slučajeva vraća funkcija zgloba kakva je bila prije bolesti i ozljede koljena.

 

Nogu je potrebno što više držati na povišenom, osobito dan nakon operacije i u prvom tjednu oporavka, kako bi se spriječila/umanjila pojava oteklina. Osim toga, preporučuje se stavljanje hladnih obloga na zglob koljena, te korištenje lijekova protiv bolova i za smanjenje upale prema uputama liječnika. Također, preporuča se započeti s vježbama održavanja tonusa i jačanja muskulature natkoljenica već u prvom danu nakon zahvata.

 

Pacijenti trebaju koristiti štake prilikom hodanja dva do tri dana nakon operativnog zahvata i započeti program rehabilitacije u što kraćem roku. Za svakog pacijenta provodi se individualizirani program rehabilitacije s obzirom na razinu oštećenja i ovisno o kompleksnosti zahvata.

 

 

 

6. Mjere opreza

 

Nakon artroskopskog operativnog zahvata uobičajena je srednje jaka bol koja može potrajati nekoliko dana nakon operacije. Prema preporuci liječnika, potrebno je piti lijekove protiv bolova.

 

Vrlo su rijetke komplikacije nakon ovakve vrste zahvata, no postoji mogućnost infekcije ili slučajnog oštećenja nekog živca u neposrednoj blizini zgloba.

 

Artroskopija koljena jedan je od najsigurnijih operativnih zahvata koji naš tim u Poliklinici obavlja stručno, učinkovito i uspješno.

 

 

Kontaktirajte nas


Za sva pitanja i dodatne informacije slobodno nam se obratite ili se naručite na pregled već danas putem našeg online obrasca, telefonskog poziva ili emaila.

 

 

 

Artroskopija koljena, kuka ili zgloba – cijena

 

Cijenu artroskopskih operacija te cijenu naših ostalih usluga možete pogledati u Cjeniku usluga

OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM

Pošaljite upit

Odaberite datoteku

Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz od liječnika
Pročitao/la sam uvjete poslovanja i suglasan/na sam za davanje osobnih podataka koje Poliklinika Kvaternik kao Voditelj obrade prikuplja za poboljšanje mog korisničkog iskustva.
Nužno je prihvatiti ove Opće uvjete.
Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijenite ovdje.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH