ORTOPEDIJA

ULTRAZVUK DJEČJIH KUKOVA

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

Sto-obuhvaca-UZV-djecjih-kukova

Simptomi-i-indikacije

Opis-pregleda

Mjere-opreza

Ultrazvuk kukova vaše bebe potpuno je sigurna i bezbolna pretraga kojom na vrijeme otkrivamo postoje li nepravilnosti unutar kukova ili zdjelice djeteta. Ovaj pregled ubraja se u redovne preglede novorođene bebe, a važno ga je obaviti na vrijeme kako bi se u slučaju nepravilnosti kukovi na vrijeme počeli liječiti, te kako bi se uspješno i bez kasnijih posljedica izliječile sve nepravilnosti.

uzv-djecjih-kukova

Što obuhvaća UZV dječjih kukova?

Ultrazvuk dječjih kukova potpuno je siguran i jednostavan pregled pri kojem beba nije izložena nikakvom štetnom zračenju, a koji se u našoj Poliklinici obavlja s najvećom razinom brige i pažnje kako bismo što više olakšali ovaj proces i djeci i njihovim roditeljima, a razine stresa i brige sveli na minimum.

Jedna od najčešćih deformacija i nepravilnosti lokomotornog sustava kod beba jest razvojni poremećaj kuka, odnosno displazija ili iščašenje kuka, a upravo ultrazvukom se ta nepravilnost utvrđuje i dijagnosticira. Prema statistikama, 2-4,5% novorođenih beba ima neki oblik ovog razvojnog poremećaja kuka, odnosno on se javlja u 2 do 4 slučaja na 100 novorođene djece u našoj populaciji.

Postoji nekoliko oblika, odnosno stupnjeva razvojnog poremećaja kukova, a to može biti nedovoljna razvijenost čašice zgloba kuka, zatim djelomično iščašenje kuka, te potpuno iščašenje kuka. U pravilu, nepravilnost, odnosno iščašenje nastaje kada ne postoji dovoljno kontakta između butne kosti i čašice zgloba kuka. Ultrazvučni pregled kukova kod beba radi se upravo kako bi se ustanovila postojeća nepravilnost te kako bi se na vrijeme ispravila.

Točni uzroci iščašenja kuka kod djece nisu posve jasni, no smatra se da je ono posljedica različitih čimbenika. Neki od glavnih faktora rizika uključuju genetsku predispoziciju odnosno nasljeđivanje – pokazalo se da djeca čiji su roditelji, braća ili sestre imali ovakvu deformaciju imaju veći rizik od razvijanja iste. Osim toga, pokazalo se da čimbenici poput majčinih hormona u trudnoći, položaj djeteta u maternici (ako je okrenuto na zadak), te ako je majka prvorotkinja, i sl. povećavaju rizik od iščašenja zgloba kuka.

Bebini kukovi se razvijaju tokom trudnoće, a do nepravilnosti dolazi ako se oni ne razviju dovoljno. Svakim pokretom bebine noge tijekom trudnoće, čašice u zglobu kuka se produbljuju. Kada se te čašice kuka ne prodube dovoljno do kraja trudnoće, dolazi do dislokacije kuka jer butne kosti bebe ne mogu dobro „leći“ u njih. Takvi se kukovi nazivaju nezreli kukovi. Ultrazvučni pregled kukova kod beba služi upravo kako bi se nezrelim kukovima na vrijeme pomoglo kako dijete ne bi imalo problema u odrasloj dobi.

Ultrazvuk kukova vrlo je važan jer omogućava da se na vrijeme započne s liječenjem, jer se u gotovo 100% slučajeva deformacije mogu riješiti konzervativnim liječenjem, ako je ono počelo u prvih nekoliko tjedana do trećeg mjeseca djetetova života.

Ako se deformacija kuka ustanovi te liječenje započne nakon 3. mjeseca života, postotak izlječenja u pravilu je oko 80%, a ako se preventivni ultrazvuk kukova ne napravi te se nepravilnosti otkriju tek kada dijete počne hodati, često može biti potreban i operativni zahvat, te postoji rizik za razvoj rane artroze kuka u odrasloj dobi.

sistematski pregled

Simptomi i indikacije

Ultrazvučni pregled kukova kod beba spada pod redovne preglede novorođene djece, te bi se trebao napraviti u prvih nekoliko tjedana djetetova života, optimalno do 3. mjeseca života bebe. Na taj način na vrijeme se može ustanoviti svaka nepravilnost te spriječiti neželjene posljedice u kasnijoj dobi. Ako se ultrazvuk kukova obavi na vrijeme, ispravak nepravilnosti moguć je konzervativnim liječenjem te najčešće dovodi do uspješne korekcije bez kasnijih posljedica.

Ultrazvuk kukova se preporučuje svim roditeljima novorođene bebe i svakako bi ga trebalo obaviti što prije, jer je to potpuno sigurna, bezbolna i brza pretraga, a može spriječiti teže zdravstvene posljedice. U slučaju da još niste obavili ultrazvuk kukova svoje bebe, neki od simptoma koji upućuju na displaziju kukova te uslijed kojih biste se svakako trebali naručiti za pregled, jesu asimetrični nabor stražnjice bebe, „klik“ u kuku, te ograničen opseg pokreta bebinih nogu, koji možete primijetiti prilikom mijenjanja pelena.

U Poliklinici Kvaternik najmlađi pacijenti su nam uvijek i najdraži, te smo iznimno senzibilizirani na njihove potrebe, kao i na potrebe roditelja. Kod nas možete doći bez straha jer ćemo se uvijek pobrinuti da pregled vašeg djeteta obavimo pažljivo i stručno, te da protekne mirno i brzo, u veseloj atmosferi.

uzv tvorbi mekih cesti

Opis pregleda

Ultrazvučni pregled kukova kod beba posve je sigurna i bezbolna metoda koja nam dopušta točnu dijagnozu i određivanje nepravilnosti kuka kod djece, ukoliko ona postoji. Pregled se obavlja vrlo lako i brzo. Beba se polegne na krevet te je roditelji okrenu bočno prvo na jednu stranu, zatim na drugu stranu. Na taj način liječnik ultrazvučno pregledava prvo jedan kuk, zatim drugi, a sve zajedno traje vrlo kratko. Beba neće osjetiti nikakvu neugodnost, a sam pregled je posve siguran i bezbolan.

Ukoliko se ustanovi određen stupanj iščašenja kuka, liječnik će preporučiti daljnje korake, određene vježbe te redovito praćenje bebe u vidu kontrolnih pregleda. Na kontrolama pratimo daljnji razvoj bebe i njezinih kukova kliničkim i ultrazvučnim pregledom, sve dok se nepravilnosti ne isprave.

kada-se-odluciti-za-tretman-filerima

Mjere opreza

Kako smo već naglasili, ultrazvučni pregled kukova posve je siguran, ne nosi nikakve štetne posljedice sa sobom, te se može ponavljati više puta. Upravo zbog toga ne zahtijeva posebne pripreme, niti postoje nuspojave ovakvog pregleda. Bez brige i straha možete dovesti svoje dijete na pregled, jer s nama ste i vi i vaše dijete u pravim i sigurnim rukama.

Cjenik usluga

Pogledajte cjenik usluga, akcije, popuste i posebne ponude.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Povezane usluge

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

Kontaktirajte nas

Naručite svoje dijete već danas na ultrazvučni pregled kukova, te nam se slobodno obratite za sva pitanja i informacije putem emaila, telefonskog poziva ili ispunjavanjem online obrasca.

Krioterapija – cijena

Cijenu krioterapije te svih drugih usluga možete pogledati u Cjeniku usluga.

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 15 recenzija pacijenata Poliklinika Kvaternik

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

info@poliklinika-kvaternik.hr

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora