ORTOPEDIJA

PREGLED I UZV KOLJENA

Suvremene metode dijagnostike i liječenja

Stručno i iskusno osoblje poliklinike

Visoka kvaliteta uz pristupačne cijene

PREGLED I UZV KOLJENA

sto-obuhvaca-pregled

simptomi

tijek-zahvata

priprema

oporavak

nuspojave

Djelujte preventivno i smanjite mogućnost oboljenja i ozljeda koljena uz specijalistički ultrazvučni pregled koljena. UZV nam dopušta detaljno određivanje mjesta i razine oštećenja, te vam naši specijalisti ortopedi postavljaju detaljnu dijagnozu, kao i najbolja rješenja i mogućnosti liječenja. Pregled traje kratko, ali znači puno.

uzv tvorbi mekih cesti

1. Što obuhvaća pregled i UZV koljena?

Kako bi se pravilno i točno odredila oštećenja ili ozljede koljena, potreban je specijalistički pregled kod ortopeda specijaliste koji će svojim iskustvom i znanjem odrediti točne poteškoće te potrebnu terapiju i liječenje. Takvim pregledom prvenstveno se procjenjuje stanje koštanozglobnog, tj. lokomotornog sustava, u ovom slučaju koljena, vrlo važnog zgloba u tijelu koje je sklono ozljedama i oštećenjima.

Osim pregleda, u ovom procesu vrlo je važan i UZV, odnosno ultrazvuk koljena. Njime se pobliže određuje područje i razina oštećenja koljena, te se može detaljnije analizirati cijela unutrašnja struktura zgloba koljena. Ultrazvuk je postao neizostavan dio postavljanja dijagnoze, omogućuje pravovremeno i egzaktno dijagnosticiranje, adekvatne mogućnosti liječenja, te puno točnije prognoze oporavka mišićno-koštanog sustava koljena.

UZV, također poznat i kao ehosonografija ili sonografija, je jedna od tehnika snimanja kojom se stvaraju slike vaših zglobova i mišića u realnom vremenu. Prednost ovakvog pregleda i snimanja jest da, za razliku od ostalih načina snimanja poput RTG-a i CT-a, ovdje nema štetnog zračenja.

Ultrazvuk koljena se izvodi ultrazvučnom sondom visoke frekvencije kojom se šalju valovi kroz tijelo, a sonda zatim prima reflektirane valove i na taj način stvara sliku. Ova vrsta pregleda je namijenjena za analizu površinskih struktura područja koje se pregledava. Ultrazvukom se promatraju, odnosno pregledavaju isključivo meka tkiva, poput kože, potkožnog tkiva, mišića, tetiva, burze, te zglobne hrskavice i površine kostiju.

Ultrazvukom koljena također se mogu analizirati i burze mišića u kojima se nakuplja tekućina kod raznih upalnih ili degenerativnih promjena i odrediti akumulacija te tekućine. Ultrazvukom se u koljenu vrlo dobro vidi nakupljanje tekućine u burzama ili slobodnim zglobnim prostorima. Osim burzi, ultrazvukom se mogu analizirati i kolateralni ligamenti kao i tetiva kvadricepsa i ligament patele.

Specijalistički pregled i ultrazvuk sveukupno traju oko 15 do 20 minuta, a pregled se preporuča pacijentima koji se susreću s bolovima u koljenu. Pregled ultrazvukom može služiti kao prvi dijagnostički postupak, može se raditi i u svrhu definitivne potvrde dijagnoze, a pomoću njega također možemo pratiti razvoj određenog oštećenja, npr. razvoj ciste i njezino kretanje.

Ultrazvuk koljena je, dakle, dijagnostički postupak kojim se dijagnosticiraju stanja i oštećenja mišićno-koštanog sustava zglobova, u ovom slučaju zgloba koljena, koja mogu uključivati istegnuća ligamenata, rupture ligamenata, rupture mišića, rupture tetiva, upale burzi, akumulaciju tekućine, benigne i maligne tumorske tvorbe, te sve ostale promjene na zglobu koljena.

Poliklinika Kvaternik svojim specijalističkim pregledima i ultrazvukom pomaže pacijentima da se što brže oporave, vrate svakodnevnim aktivnostima te poboljšaju svoje zdravlje i kvalitetu života. Možete se prepustiti u ruke stručnog tima naše Poliklinike koji će detaljno i profesionalno dijagnosticirati stanje, ozljedu i oštećenje vašeg koljena koje utječe na vašu mobilnost, te vas adekvatno zbrinuti i pružiti njegu koju zaslužujete.

U našoj Poliklinici koristimo suvremene i najnovije ultrazvučne aparate i tehnologiju koji nam omogućuju najkvalitetnije snimke, te precizno i učinkovito određivanje problema prema najvišim  medicinskim standardima.  Naši radiolozi i ortopedi pružit će vam najbolju moguću dijagnostiku, a time odrediti i najbolje metode liječenja.

sistematski pregled

2. Simptomi i indikacije

Pregled i ultrazvuk koljena obavlja se kod pacijenata svih dobnih skupina, prema potrebi.

Najčešći simptomi i indikacije kod kojih je potreban UZV ili se preporučuje pregled i ultrazvuk koljena uključuju:

 • bol u koljenu
 • rupture mišića
 • rupture tetiva
 • rupture ligamenata i istegnuća ligamenata
 • ozljede i oštećenja meniskusa
 • izljeve i nakupljanja tekućine u koljenima
 • hematome
 • gnojne upale
 • pojavu i razvoj cista
 • benigne i maligne tumorske tvorbe
 • okoštavanja zglobova
 • slobodna zglobna tijela
 • upale zglobova
 • upale burzi
 • promjene na zglobovima
 • sportske ozljede koljena

Ultrazvučni pregled jedan je od najboljih odgovora kod upalnih ili degenerativnih promjena koljena ili tetiva, a također se može koristiti i ima vrlo značajnu ulogu u otkrivanju poremećaja arterijske i venske cirkulacije u nogama.

Za pregled i UZV koljena nema gotovo nikakvih kontraindikacija jer ovakvo snimanje ne uključuje štetno zračenje, tj. radi na principu ultrazvučnih valova visoke frekvencije, a sam aparat ne koristi ionizantno zračenje koje je prisutno kod drugih načina snimanja kao što su RTG i CT.

uzv-koljena

3. Opis tijeka pregleda i UZV-a

Pregled i UZV koljena brz je i jednostavan postupak koji ne zahtijeva nikakvu pripremu. Izgleda tako da pacijent dolazi u ambulantu i legne na stol za pregled. Liječnik potom stavlja gel na vašu kožu te kreće s pregledom i UZV-om vašeg koljena. Ultrazvučno snimanje traje uglavnom oko 15 do 20 minuta, nakon čega dobijete nalaz i možete ići kući.

priprema-za-pregled i zahvat

4. Priprema za pregled i UZV

Za pregled koljena i ultrazvučno snimanje u pravilu nije potrebna nikakva priprema, niti od strane liječnika, niti od strane pacijenta. Za određene preglede, međutim, mogu biti potrebne i određene pripreme. U tom slučaju, naši liječnici će vam to svakako naglasiti kada se budete naručivali za pregled i reći vam na što trebate obratiti pažnju.

Doc.dr.sc. Goran Vrgoč, dr. med.

Specijalist ortoped

Za pregled i UZV koljena nema gotovo nikakvih kontraindikacija jer ovakvo snimanje ne uključuje štetno zračenje, tj. radi na principu ultrazvučnih valova visoke frekvencije, a sam aparat ne koristi ionizirajuće zračenje koje je prisutno kod drugih načina snimanja kao što su RTG i CT. Naši radiolozi i ortopedi pružit će vam najbolju moguću dijagnostiku, a time odrediti i najbolje metode liječenja.
oporavak

5. Oporavak nakon UZV-a

Ultrazvučni pregled sastoji se od jednostavnog snimanja koljena putem ultrazvučne sonde. Ovo nije operacijski zahvat, tretman ili terapija, te prema tome nema procesa oporavka.

mjere opreza

6. Nuspojave pregleda i UZV-a

Nema poznatih rizika i nuspojava tijekom i nakon ultrazvučnog pregleda. To je potpuno neinvazivna tehnika i metoda snimanja i dijagnostike koja ne uključuje nikakav zahvat, anesteziju, niti medicinske pripravke i lijekove.

Pregled i UZV koljena - cijena

Cijenu pregleda i UZV koljena, kao i ostalih naših usluga, možete pronaći u cjeniku usluga.

Cjenik usluga

Akcije i popusti

Bankovne kartice – bez kamata i naknada putem POS uređaja

Odstranjivanje madeža

Uglavnom se zamišljaju kao smeđe promjene, tj. izrasline iznad razine kože, no mogu biti vrlo raznovrsni izgledom. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na koži, pojedinačno ili u grupama, a najčešće su smeđe boje. Njihova pojava nije vezana za životnu dob te se mogu pojaviti u svim dobnim skupinama.

Zakažite konzultacije

Odstranjivanje bradavica

Ovo su virusne izrasline, obično multiple, tj. pojavljuju se u grupama te se vrlo lako i često šire i na okolna područja na tijelu, a potencirane su vlažnošću kože.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje fibroma

Vezivne izrasline koje se pojavljuju u skupinama, a najčešće se nalaze na vratu, licu, dekolteu i različitim pregibima na tijelu.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje ateroma

Oni su proširene i začepljene žlijezde lojnice koji nastaju pojačanim lučenjem lojne žlijezde. Manifestiraju se u obliku čvorića na koži, odnosno ciste ili vrećice i skloni su inflamiranju.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje hemangioma

Poznati i kao vaskularni tumori, to su oštećenja tkiva koja se pojavljuju kod beba u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Obično se javljaju oko vrata i glave, a predstavljaju najčešće tumore kod djece. Uglavnom nestaju kroz nekoliko mjeseci, no neki mogu trajati i godinama, te se takvi trebaju redovito pregledavati. Hemangiomi se mogu javiti i u odrasloj dobi.

Zakažite konzultacije

Uklanjanje lipoma

Javljaju se u obliku mekanih, pomičnih potkožnih čvorića, formiraju se od inkapsuliranog masnog tkiva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Promjene na koži uglavnom je potrebno i preporučljivo ukloniti, i to što prije kako bismo spriječili njihovo razvijanje i prevenirali moguće zdravstvene probleme ako se radi o kancerogenim izraslinama. One se u cijelosti odstranjuju, sve se kancerogene stanice uklanjaju iz organizma, a izrasline se potom vrlo rijetko ponovno pojavljuju.

Zakažite konzultacije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku ili nas nazovite.

Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite se na info@poliklinika-kvaternik.hr ili svoje postavke promijeniti ovdje.

Adresa:

Poliklinika Kvaternik, Šubićeva ulica 27
10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt i telefon:

Tel: +385 1 6131900
Mob: +385 91 6337 708

E-mail:

info@poliklinika-kvaternik.hr

Društvene mreže:

facebook.com/PoliklinikaKvaternik
WhatsApp

1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Pitajte doktora